kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Каква каравана за моите блянове...
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mitaraf

Местожителство: Кюстендил

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 4:38 pm    Заглавие: Каква каравана за моите блянове... Отговорете с цитат

Здравейте на всички потребители на този прекрасен сайт. Благодаря за приема. Надявам се тук да открия прекрасни емоции и нови приятели. А всъщност за мен и за моите терзания...
От много години със съпругата ми мечтаем да закупим каравана, постоянно гледам обяви, образовам се и все пак установявам, че материята е специфична, а моят досег с този род дом/техника е доста скромен. Ходих, гледах каравани, блещех се дори как аджеба се отваря гардероба, кое за какво служи, проучвах всяка една джаджа и пак не съм сигурен дали съм наясно. Затова и ще питам, виждам че имате отговори на въпросите ми. Пробно дори дърпах една каравана от София до Кюстендил, останах приятно впечатлен. Ще опитам да нахвърлям каква база имам за начало и какво очаквам да ми предложи търсената от мен каравана.

1. За влекач ще ползвам Сузуки Витара дълга база, 97к.с. или рядко Октавия 1,8Т 150к.с. Витарата е лифтната /за добро или лошо в случая/ и подготвена за извън пътя. За труден терен имам бавни, но като цяло ще съм на максимума на възможностите откъм мощност.
2. За каравана приоритетите ми са: м/у 4,50 и 5,20м. някъде дълга; баня и душ; П-образна спалня; бойлер; хладилник; газови котлони; фурна; фортселт; още едно допълнително легло/фотьойли за спане; По възможност след 1990г. Бюджетът ми е макс 4600 лева.
3. До тук изчетох, че трябва да гледам за: течове, мухъл, мек под на места; изправна спирачка и теглич; изправни електроуреди работещи на 12/220v и газ; здрав фортселт без липси; наличие на газова бутилка и тягов акумулатор, като +. Наличие на изрядни документи.
4. Начин на ползване: ще се ползва 3-4 пъти годишно през летния сезон от мен, съпругата и детето ни на 4г. Без чужбина, без престой повече от 5 дни някъде. Основно по язовири и реки. Тоест ще има забежки по черен път без никакви екстремности. Явно остарявам и това товарене и разтоварване на къмпинг оборудване вече ми идва в повече. Имам и агрегат за ток, който ще ми влезе пълноценно в употреба.

Като цяло виждането ми за това, което искам са подобни предложения

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=91508181825628953

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=91506165086071313

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=91508673034730158

Ще съм благодарен на всякакви съвети и предложения. Планирам закупуването й до пролетта. Имам опция да сменя и влекача ако се налага с нещо по-голямо, като 4Runner или Discovery. Поздрави на всички, ще следя с интерес.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
peterco

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 5:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За черен път и каравана над 4.20 си е ... доста рисковано.

Английските каравани са тежки и по мое мнение далеч не обичат разбити пътища. То и континетските не обичат, но някои са с прилични шасита и конструкция.

Важното е да опиташ да я дърпаш в терен с тесен път, изкачване, завои и трафик. Това ме накара да сменя влекача с такъв над 100к.с.

Лифтната Витара ще означава забита задница на караваната на всяка неравност.

П.П.: Има оффроуд каравани, но ... бюджета ти е тънък. Успех с намирането на нов дом.

При огледите оглеждай ъглите в шкафовете, покрай коминчетата, отдушниците и люковете. Не се срамувай да опипваш стените от вътре и вън.
Скоро гледах каравани- масово новия вносТ имат теч тук и там и примърдване на пода. Или едното или и двете. Задължително при наличие на форселт го разпъни, че понякога е тента, а в други случаи ще ти трябва нов форселт.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

Местожителство: БГ- ВЕЛИНГРАД

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 5:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей! От посечените каравани, които си харесал, аз бих заложил на първата - Елдис. Но Витарата може да види зор с нея. Както каза по горе колегата, щом е лифната колата, задницата на караваната ще провисне. Не е лош Елдиса, но от снимките ми изглежда, че е малко нисичка.
Писал съм го и преди. По язовири и черни пътища, там където с мъка съм минавал с каравана 4.10м., сега минавам с каравана 5.2м. Така, че не само дължината е фактор за проходимост.
mitaraf

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря колега. И аз мисля, че над 4,20 ще съм на критичния максиммум за черен път, но ще трябва да тунинговам бъдещата каравана. Че и с тази дето пробвах да се подърпаме виси отзад доста, хем на асфалт. Мисля си за по-високи гуми или по-голям цолаж джанти и сваляне на теглича на Витарата по-ниско. А ако се наложи ще я сменя с друг влекач, че не е от най-мощните машини, макар че леко-полеко ще се справи. По черен път не съм дърпал каравана, а основно ремаркета и платформи. Горе-долу зная как да преценявам терена и как да преминавам, но караваната е наистина май нещо наистина крехко. Вероятно с изпускане на гумите поне наполовина ще решавам нещата с вибрациите. Имам компресор иначе подготвен и за това. Определено попадането на добър екземпляр за бюджета ми ще е трилър.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
mitaraf

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

gabroveca 2604 написа:
Здравей! От посечените каравани, които си харесал, аз бих заложил на първата - Елдис. Но Витарата може да види зор с нея. Както каза по горе колегата, щом е лифната колата, задницата на караваната ще провисне. Не е лош Елдиса, но от снимките ми изглежда, че е малко нисичка.
Писал съм го и преди. По язовири и черни пътища, там където с мъка съм минавал с каравана 4.10м., сега минавам с каравана 5.2м. Така, че не само дължината е фактор за проходимост.

В интерес на истината точно тази и най-ми харесва. Четох, че при лифтване на каравана ще имам проблем и с напасването на фортселта. Макар да ми се вижда пораздвижен, кой знае в какъв филм ще вляза.
Върнете се в началото
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се занимавай да повдигаш караваната. Вярно е, че колеги са го правили. Всяко преработване има не само плюсове, но и минуси. За форселта - да така е. Но пък винаги може да си купиш по голям.

цитат:По язовири и черни пътища, там където с мъка съм минавал с каравана 4.10м., сега минавам с каравана 5.2м. Така, че не само дължината е фактор за проходимост.
North wind
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре дошъл, mitaraf.
Не съм специалист или капацитет в областта на караваните и не мога да ти дам съвет, относно набелязаните от теб.
Мога да те посъветвам друго!
Искаш каравана, която да е:
-евтина
-луксозна
-офроуд
Задраскай една от опциите, които желаеш и много бързо ще я намериш!
Ако не го направиш, ще е някакъв неясен компромис Smile
big dog
mitaraf

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Странно нещо е човешката природа. Хареса нещо и иска да го пригоди за своите нужди, макар и да е чисто неблагоразумие. Продължавам да гледам и други, но определено няма да се ползва за култивирани къмпинги и асфалтов път, примерно - море. Най-вече планина реки и язовири. А с този бюджет пак ще се налага да правим компромиси, както бе казано по-горе.
Върнете се в началото
North wind
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mitaraf написа:
Странно нещо е човешката природа. Хареса нещо и иска да го пригоди за своите нужди, макар и да е чисто неблагоразумие. Продължавам да гледам и други, но определено няма да се ползва за култивирани къмпинги и асфалтов път, примерно - море. Най-вече планина реки и язовири. А с този бюджет пак ще се налага да правим компромиси, както бе казано по-горе.

Добре дошъл в клуба Smile
Избери си твоята каравана без идеята за повдигане /разглобяването на каравана с дървена конструкция до шаси е равносилно на правенето и на ново/. За да не ти висва задницата ще си направиш повдигане на теглича на караваната, а не сваляне този на джипа!
Ако държиш на проходимостта, гледай да стърчи по малко зад гумите и да има място в калниците за по-големи Smile
big dog
mitaraf

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

North wind написа:
Добре дошъл, mitaraf.
Не съм специалист или капацитет в областта на караваните и не мога да ти дам съвет, относно набелязаните от теб.
Мога да те посъветвам друго!
Искаш каравана, която да е:
-евтина
-луксозна
-офроуд
Задраскай една от опциите, които желаеш и много бързо ще я намериш!
Ако не го направиш, ще е някакъв неясен компромис Smile
big dog

Абсолютно си прав колега. Човек винаги започва с мечти, чупи си главата ако не слуша и после вече слиза на земята. Ще трябва да се зачертва доста от идилията, която си представям пушейки лула, като Хемингуей пред караваната и всичко е така, както аз го искам. Опитвам се да взема правилно решение, но ще трябва да доизрастна за такова. Като за първа каравана от лукс сигурно бих се разделил на първо четене.
Върнете се в началото
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом си наблегнал масово ползване по язовири, реки и поляни се предполага повече пресечена местност. Трябва ти каравана КIP. Има всякакви дължини, но са високи и скосени отзад. Малко, може да се наложи да качиш бюджета, но малко. Обаче се лишаваш от фурна и бойлер, което не е нерешим проблем. Купуваш една газова фурна от английска каравана, и си я возиш във Витарата, на която, ако се наложи , чак тогава ще смвалиш на долу теглича. Относно бойлера, има алтернативи. Външна баня (която е мн.удобна) с душ и газов бойлер.
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

gabroveca 2604 написа:
Щом си наблегнал масово ползване по язовири, реки и поляни се предполага повече пресечена местност. Трябва ти каравана КIP. Има всякакви дължини, но са високи и скосени отзад. Малко, може да се наложи да качиш бюджета, но малко. Обаче се лишаваш от фурна и бойлер, което не е нерешим проблем. Купуваш една газова фурна от английска каравана, и си я возиш във Витарата, на която, ако се наложи , чак тогава ще смвалиш на долу теглича. Относно бойлера, има алтернативи. Външна баня (която е мн.удобна) с душ и газов бойлер.

Фурна 200лв.
външна баня с газов бойлер -450лв.
North wind
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

gabroveca 2604 написа:

thumb up
big dog
mitaraf

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще споделя тихо и оглеждайки се "милейди" да не ми е хакнала профила. Мен нито топла вода ми трябва, нито фурна...как се вика на бабата зелник няма да пека из ливадите, ама пусто това съществото дето ще се съподписва из документите държи на тез неща. То в тази каравана ще влизам, като сме някъде само да преспя, ама някои хора едва ли ще излизат от нея. Та оттам е генезиса на тщенията за някои "основни" неща. А аз съм задължен да намеря великият компромис. Отстрани е лесно. Каква иначе щяла да е разликата от палатката...
Върнете се в началото
North wind
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Съб Фев 03, 2018 6:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mitaraf написа:
Ще споделя тихо и оглеждайки се "милейди" да не ми е хакнала профила. Мен нито топла вода ми трябва, нито фурна...как се вика на бабата зелник няма да пека из ливадите, ама пусто това съществото дето ще се съподписва из документите държи на тез неща. То в тази каравана ще влизам, като сме някъде само да преспя, ама някои хора едва ли ще излизат от нея. Та оттам е генезиса на тщенията за някои "основни" неща. А аз съм задължен да намеря великият компромис. Отстрани е лесно. Каква иначе щяла да е разликата от палатката...

Права е "милейди"!
Винаги съм казвал, че женската половина е по-добрата част от човечеството.
Да утрои сумата!
big dog
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети