kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Вто Май 22, 2018 7:46 pm Заглавие: Помощ за свързване на двата акумулатора с CSB 40-S P
Сдобих се с кемпер Форд транзит 1994 г. На кемпера има инсталирана соларна инсталация и устройство за едновременно зареждане на двата акумулатора (за двигателя и за кемперната част) - SEPARATORE AUTOMATICO DI BATTERIE MOD. CSB 40-S P.
Кабелите от соларната инсталация са свързани директно с акумулатора за двигателя, като така от соларната инсталация не се зарежда акумулатора за кемперната част. Моля за помощ в преработването на схемата така, че да използвам възможностите на CSB 40-S P.. Устройството има възможност да зарежда от соларната инсталация едновременно двата акумулатора. Не съм на ти с италианския, но на схемата на CSB 40-S P. не намирам вход на кабелите от соларната инсталация. Простият ми въпрос е къде да включа плюса и минуса на кабела от солара?
Предварително благодаря за помощта.
Регистриран на: 22 Май 2012 Мнения: 2882 Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)
Пуснато на: Сря Май 23, 2018 8:02 am Заглавие:
Предназначението на този блок е да разпределя тока, произвеждан от алтернатора, т.е. задейства се само при работещ двигател.
Практически замества старата схема, с обикновени релета.
Благодаря за отговорите. Не зная италиански, но чичко Гугъл преведе първата част от инструкцията на производителя така" Il separatore è stato studiato appositamente perla ricarica della batteria auto e servizi, tramite alternatore motore, carica batterie e pannello solare." Превод"Сепараторът е създаден специално за зареждане на батерията на автомобила и услугите, чрез двигател алтернатор, зарядно устройство за батерии и панел Solar." Затова реших, че щом производителя е създал устройството да зарежда акумулаторите и от алтернатора, зарядно и от соларния панел то има схема на свързване при която да ползва за зареждане и трите източници. Може би схемата е правилно изпълнена, а аз не съм я разбрал правилно защото в инструкцията на производителя пише и това "
След стартиране на двигателя, устройство автоматичното зареждане на двете
батериите, като ги поставяте успоредно; в същото 12V захранване също е предвидено за тривалентния хладилник." Това което казва и колегата, но инструкцията продължава "С мрежов / слънчев панел -Електронното устройство позволява на батерията колата да получи ток за зареждане (през
батерията за услуги), коригирана от 0,1 до 2A макс, в зависимост от състоянието на батериите. С това експлоатацията дава предимство на батерията на офиса."
Затова реших, че солара е погрешно свързан към акумулатора за стартиране на акмулатора и ако го подвържа към акумулатора за кемперната част то устройството ще прехвърли към стартерния акумулатор ток от 0,1 до 2 ампера за да поддържа и акумулатора на двигателя, но не бях сигурен и затова попитах.
Yasene благодаря за отговора, но оставих кемпера на ремонт и не мога да видя модела на контролера, им такъв и кабела от него с + и - отива директно на акумулатор за стартиране на двигателя.
Пуснато на: Вто Май 29, 2018 5:49 pm Заглавие:
Здравей,
Аз съм със същата джаджа. При мен няма нищо общо със соларите. При мен когато се запали кемпера през него минава ток който зарежда кемперния акумулатор и пуска ток към хладилника.
Пуснато на: Нед Сеп 16, 2018 8:59 pm Заглавие:
Здравей колега, това е устройство за превключване между двете батерии и същевременно може и да подава директно ток на хладилник и някакъв друг консуматор. Модификацията SP позволява да включиш вместо алтернатор като източник на ток, соларна батерия. Плюса е на 9, а масата на 6. Има едно друго устройство http://www.cbe.it/en/csb2/# което следи батерията как се зарежда от солара и когато караванната батерия се зареди, светва зелена лампа и това показва, че караванната батерия е заредена и при нужда от заряд на автомобилната тя ще бъде зареждана.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети