kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Помощ за свързване на двата акумулатора с CSB 40-S P

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Резервни части, ремонти, аварии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
angelovi

МнениеПуснато на: Вто Май 22, 2018 7:46 pm    Заглавие: Помощ за свързване на двата акумулатора с CSB 40-S P Отговорете с цитат

Сдобих се с кемпер Форд транзит 1994 г. На кемпера има инсталирана соларна инсталация и устройство за едновременно зареждане на двата акумулатора (за двигателя и за кемперната част) - SEPARATORE AUTOMATICO DI BATTERIE MOD. CSB 40-S P.

Кабелите от соларната инсталация са свързани директно с акумулатора за двигателя, като така от соларната инсталация не се зарежда акумулатора за кемперната част. Моля за помощ в преработването на схемата така, че да използвам възможностите на CSB 40-S P.. Устройството има възможност да зарежда от соларната инсталация едновременно двата акумулатора. Не съм на ти с италианския, но на схемата на CSB 40-S P. не намирам вход на кабелите от соларната инсталация. Простият ми въпрос е къде да включа плюса и минуса на кабела от солара?
Предварително благодаря за помощта.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mulenceto

Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)

МнениеПуснато на: Сря Май 23, 2018 8:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Предназначението на този блок е да разпределя тока, произвеждан от алтернатора, т.е. задейства се само при работещ двигател.
Практически замества старата схема, с обикновени релета.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
YasenV

Местожителство: Банкя

МнениеПуснато на: Сря Май 23, 2018 10:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, на това устройство кабел от солар не можеш да включиш.

Кажи малко повече за соларния панел и контролера.

Ако е малък и няма контролер, вероятно е директно свързан с моторния акумулатор, да го поддържа и ще трябва да помислиш за друг за кемперската част.

А тази система да си остане само за при движение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
angelovi

МнениеПуснато на: Сря Май 23, 2018 11:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговорите. Не зная италиански, но чичко Гугъл преведе първата част от инструкцията на производителя така" Il separatore è stato studiato appositamente perla ricarica della batteria auto e servizi, tramite alternatore motore, carica batterie e pannello solare." Превод"Сепараторът е създаден специално за зареждане на батерията на автомобила и услугите, чрез двигател алтернатор, зарядно устройство за батерии и панел Solar." Затова реших, че щом производителя е създал устройството да зарежда акумулаторите и от алтернатора, зарядно и от соларния панел то има схема на свързване при която да ползва за зареждане и трите източници. Може би схемата е правилно изпълнена, а аз не съм я разбрал правилно защото в инструкцията на производителя пише и това "
След стартиране на двигателя, устройство автоматичното зареждане на двете
батериите, като ги поставяте успоредно; в същото 12V захранване също е предвидено за тривалентния хладилник." Това което казва и колегата, но инструкцията продължава "С мрежов / слънчев панел -Електронното устройство позволява на батерията колата да получи ток за зареждане (през
батерията за услуги), коригирана от 0,1 до 2A макс, в зависимост от състоянието на батериите. С това експлоатацията дава предимство на батерията на офиса."

Затова реших, че солара е погрешно свързан към акумулатора за стартиране на акмулатора и ако го подвържа към акумулатора за кемперната част то устройството ще прехвърли към стартерния акумулатор ток от 0,1 до 2 ампера за да поддържа и акумулатора на двигателя, но не бях сигурен и затова попитах.
Yasene благодаря за отговора, но оставих кемпера на ремонт и не мога да видя модела на контролера, им такъв и кабела от него с + и - отива директно на акумулатор за стартиране на двигателя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didore

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2018 5:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей,
Аз съм със същата джаджа. При мен няма нищо общо със соларите. При мен когато се запали кемпера през него минава ток който зарежда кемперния акумулатор и пуска ток към хладилника. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Jordan IBR

Местожителство: Лозен

МнениеПуснато на: Нед Сеп 16, 2018 8:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей колега, това е устройство за превключване между двете батерии и същевременно може и да подава директно ток на хладилник и някакъв друг консуматор. Модификацията SP позволява да включиш вместо алтернатор като източник на ток, соларна батерия. Плюса е на 9, а масата на 6. Има едно друго устройство http://www.cbe.it/en/csb2/# което следи батерията как се зарежда от солара и когато караванната батерия се зареди, светва зелена лампа и това показва, че караванната батерия е заредена и при нужда от заряд на автомобилната тя ще бъде зареждана.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Резервни части, ремонти, аварии Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети