kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Е... ,завърнахме се със смесени чувства от пътуването, но аз съм на мнение, че човек трябва да види всичко и хубаво и не чак толко хубаво и лошо и бедно и богато. Та накратко да разкажа докато все още си спомняме в детайли. ето го точния и финален маршут изминати по километраж 1653 км за 8 дни.:
Тръгване от гр. Самоков през Гюешево директно към Охрид. Поради по-късното тръгване пристигнахме там на свечеряване. От форума бях набелязал крайбрежната улица за паркиране, но уви в началото и вече са я направили с пропускателен режим и бариери и не можах да влезна на нея. Продължихме по успоредната и спрях на първото по-голямо парко място за да навлеза в обстановката с паркирането. Докато гледам навигацията и се чудя, пристигна един младеж с телефон в ръка и ме попита дали ще паркираме. Казах му че търсим паркинг и искам да спра на крайбрежната, той ми обясни че са правили промени и вело алея на крайбрежната и почти е невъзможно да спрем на нея, но ми помаха и ми каза да карам след него. Чудейки се какво да правя го последвах а той радостно ми замаха, че е намерил свободно място на крайбрежната. Паркирах баш на Охридското езеро . застана до мен и ми вика 400 динара, без да знам актуални цени на паркинги там веднага го контрирах .... аааа много са, той ме попита кога си тръгваме и каза Ок дай 300 хаха. Недоверчиво тръгнах да му плащам а той извади едно билетче и започна да търка по него. Взе парите написа си името и телефона на билета остави го на прозореца и си тръгна. Погледнах билетчето и какво да видя... билет за 1 час престой.
Викам си еййй са ще ходя да го намеря тоя и.... но в този момент спира колата със скобите и вика... Вие... паркинг??? ааа не не платих на Муко и в този момент той - Муко се появи и му каза нещо (явно работят партия) и ми пожелаха приятна вечер хахах. Та май много се увлякох с писането ако ходите там, това е процедурата, но на самата крайбрежна беше много шумно. препоръчвам или 41.111193, 20.803360 или в последствие видях огромен паркинг 41.111876, 20.804309
Тук е мястото да благодаря на всички които дадоха съвети и напътствия и лично към Стоян, който ми даде много и важни съвети, които ми бяха от голяма полза.
Та да продължим с разказа, горивото в Македония са го вдигнали и в момента е 66 динара или около 2,20 лв.
След Охрид посетихме Св. Наум. Красиво място, което е хубаво да се види, има голям платен паркинг (не си спомням колко струваше таксата за него, но беше нещо от сорта на 5-10 лв.) може да се спи без проблем на него.
иначе за любителите на дивото, забелязах уникално уширение на пътя с гледка към езерото преди Св. Наум, където има музей на водата, непосредствено след него се намира то и е с приблизителни координати 40.994052, 20.800327
преминахме в Албания през Поградец, Требине и Елбасан, където по препоръка хванах пътя за Пекин и Дурас където пътя е доста приличен. Пристигнахме в Дурас, курортно селище, но... слушайки за Албанските плажове очаквах да видя съвсем различно нещо. Една главна и лъскава улица и до там, 5 метра в страни..... мизерия и мръсотия. Паркирането е голям проблем там, дотолкова доколкото освен на главната не виждам къде може да се спре. Наистина на главната улица има места, но е много шумно и пълно с хора и преспиването би било неудобно. Ние по препоръка на колега се отправих към частен имот, но този имот вече го бяха заградили и беше заключен. След едночасово лутане в тъмното и търсене на място (почти никой не говори различен език от Албанския) за паркиране и след отчаяно решение, че ще спим на главната улица, срещнах човек близо до мястото на което исках да спра. С ръце и крака се опитах да му обясня, че търся удобно място за паркиране на кемпер, каравана, туристическа кола или как не се опитвах да му обясня а той ме пита "камион"??? казах му не ама горе долу.. и той неочаквано ме заведе и ми отвори вратата на мястото на което се бях запътил. Та извадихме огромен късмет и бяхме на топ място на плажа и в заграден двор. Иначе уличките им- тъмен мрак и катуни наподобяващи къщи, абе много страшно...
иначе, всичко написано във форума е вярно- много мръсно, всеки хвърля всичко по улиците и на плажа, много бензиностанции (но горивото скъпо), много от т.н автомивки, добри главни пътища, а вторестепенните - черни и колата ти заприличва на минала през пустинята.
малко снимки:
иначе след кратката ни разходка на следващият ден, установих че едиственото удобно място за паркиране е това: 41.311932, 19.480165
но все пак, бяхме извън сезона, в сезона не знам дали няма да се окажете до някое заведение.
НВ който пътува по този маршрут внимавайте, навигациите (от трафика разбрах че е масово), включително и моите две на кръговото в Krute (42.013924, 19.262478) изпращат по един ужасно тесен път с заблудени туристи, които едвам се разминавахме,но навреме се усетих и слязох на главния път. Задължително карайте към гр. Улцин и следете навигацията да не ви подведе.
Задължителна спирка за снимка п-ов Св. Стефан - 42.256245, 18.897710
Пристигнахме в Будва на паркинг, който видях тук във форума 42.285769, 18.851555
много удобен, голям и на самия плаж. веднага пристигна един "хубавец" и ми вика 10 евро на ден, ама бях подготвен и му казах.. ааааа не си познал колега е бил тук за 5 евро, почеса се по главата и ми вика ок, дай 5 евро, но по-тихо че на останалите съм взел по 10 .
Бърза разходка в стария град
искахме следващият ден да направим един плаж (беше много хубаво и чисто), но уви вечерта задуха страхотен вятър и пропуснахме плажа и поехме към Котор
Котор.
в Гугъл си бях харесал един паркинг, през който в последствие минах пеша и останах с впечатление, че не е платен 42.421180, 18.766822, но понеже не бях сигурен дали избщо е паркинг, по пътя към си харесах широко място до стадиона 42.419667, 18.764247 не е платено, дори е възможно за нощуване. Спрях и бях единствен кемпер, след като се върнахме от разходката имаше още три последвали ме. Иначе, познатите платени паркинги на пристанището и след крепостната стена.
Хубава разходка, из наблизичко и полезна информация.
Като гледам, че сте доволни, явно бойлера не ви е подвел ))
като се сетя колко зор му хвърлихме, смее ли да не работи. Само малко водата беше ръждива в началото, но се оправи. Вчера източих всичко от него и е готов за зимата
Да продължим с краткия пътепис, макар и не в раздел "пътеписи".
След Котор пътя ни продължи към Хърватска и Дубровник. Като любител на красивите морски гледки в гугъл намерих следната отбивка 42.462266, 18.682422 и бях решил да пренощуваме там и на следващия ден да хванем ферибота от Лепетане който е точно на 100 метра от тази отбивка и рано сутринта да бъдем в Дубровник. Речено сторено, от Котор поехме към Лепетане, но напук на навигацията заради гледката реших да тръгна по крайбрежния път от Котор до Лепетане, е не го правете много тесен път на който две коли трудно се разминават, вярно няма много движение, но се засякохме с един камион и беше истинско приключение докато се разминем. Жена ми вместо да гледа красивата гледка, постоянно следеше пътя, дали ще дойде кола или не . така, че ползвайте пътя от другата страна. Та трудно но стигнах до въпросната отбивка. Много красиво и удобно място.
[url=https://pichost.name/image/lXRNA]
[/url] [url=https://pichost.name/image/lX0Ux]
[/url]
въпреки, че на билборда има залепена забранителна лепенка за каравани, според мен това е дело на хората от отсрещният къмпинг и не би трябвало да има проблем.
въпреки хубавото място, вятъра беше много силен и бе дискомфортоно за пренощуване а и беше доста рано и решихме да променим графика и хванахме ферито (струва 9 Евро) и хоп на отсрещния бряг ..
[url=https://pichost.name/image/lXH3l]
[/url] [url=https://pichost.name/image/lXOte]
[/url]
Паркирахме се на къмпинг Auto camp Matkovica 42.624477, 18.192996 цена 20 евро на вечер и всичко включено. Удобен къмпинг, чистичко и с удобен градски транспорт до Дубровник.
[url=https://pichost.name/image/ljh3w]
[/url]
иначе в Дубровник има паркинг 42.645259, 18.103535 за кемпери точно до старият град, нооооо цената е 20 лв. час.
В Дубровник и стария град- ужасно прехвалено и скъпо място. Много туристи стария град е превърнат на пазар и гарнирано с убийствени цени (например мин. вода 6-10 лв., кафе -5-7 лв., тоалетна в стария град 3 лв.). Направихме бърза обиколка и обратно в къмпинга.
следващият ден организирахме едно плажче, което е на 100 м. от къмпинга
Сега се сетих и пропуснах да кажа, че ако искате да не плащате за паркинг или къмпинг, забелязах много удобна отбивка, до която също има спирка на градския транспорт отиващ в Дубровник. - 42.629894, 18.155270
Следва транзитен преход през Босна и Херцеговина -Требине, Фоча и Вишеград. горивото по проучване от мен трябваше да бъде около 1,70 -1,80 ..., да ама не, отново около 2,25 лева. По препоръка от БГ се оглеждахме по пътя за "жарено ягънце", но където и да питахме все нямаше. Най вероятно защото пътувахме по обедно време или не знам.. но нямаше. Решихме в гр. Фоча да се отбием и да потърсим. Питахме тук -там и само ни прехвърляха от кръчма в кръчма, но накрая един човек ни каза - ако сте с кола отидете на 4 км. в заведение "сър Миро" има със сигурност. зададе ми координатите в навигацията и тръгнахме по едно пътче ..... и хоп 43.490578, 18.819937 точно там. Явно заради ранния час хората си работеха нещо в двора, но като ни видяха ни посрещнаха много топло, чевермето беше още топло (явно от снощи), а в долната част на къщата огромна пещ и ме кара да мисля, че вечер е много посещавано заведение. Извадиха печеното направиха салатки и сипаха домашно вино (естественно аз само близнах за проба, но жена ми успя да му се наслади и дори си взехме 1 бутилка за в БГ) След обилно похапване се отправихме към Мокра гора. Бяхме решили да се се повозим на туристическата теснолинейка да видим дървения град и да се приберем в БГ. Спряхме на паркинга на самата гара на теснолинейката. Бързо докато не бяха затворили, попитах в колко часа е тръгването на следващият ден, човека ми каза 10.30 и ми каза, че няма проблем да нощуваме на паркинга. Самия паркинг 43.792475, 19.506813 е голям но с малък недостатък трудно се намира равно място- денивелиран е , но успяхме и се паркирахме. сутринта ставаме рано хапваме и към 9.00 отивам все пак да взема билети по-рано. Изненада- жената ми казва: няма места вече, всичко е резервирано само правостоящи..... трудно но се отказахме, защото 2 часа и 30 мин прави в теснолинейката, щеше да ни дойде в повече. С много мъка се снимахме само и продължихме . Ако сте решили да отидете там, задължително предварителна резервация.
под самата гара също има паркинг, който съшо можете да използвате и ми се стори равен- 43.792477, 19.509222
Бърза обиколка на дървения град построен от Емир Кустурица - 43.796020, 19.507205
и обратно в кемпи и право в BG .
Така приключи нашата разходка
Надявам се, че с информацията която написахме, ще бъдем от полза на следващите които ще пътуват по този маршрут.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети