kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Зазимяване,каравана-кемпер
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Gunner

МнениеПуснато на: Съб Сеп 29, 2018 10:52 am    Заглавие: Отговорете с цитат

YasenV написа:
Този спирт "полезен" ли е за пластмасите в системата и гумените части?

Това е медицински спирт и не би трябвало да пречи на пластмасите. Още повече ти го разреждаш с вода.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

Местожителство: БГ- ВЕЛИНГРАД

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 5:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега , като се прибрахме реших да отренирам упражнението "Зазимяване на кемпер". По различни причини следващите два уикенда кемпера няма да се ползва, няма да съм и близо до него, и ако паднат температурите няма как да отреагирам, за това реших да пробвам зазимяването. Отворих крана на бойлера, крановете на батериите, при изключен хидрофор. Колкото изтече - изтече, но нивото на резервоара с чиста вода не мръдна. При положение, че беше пълен само на 1/3, приложих Вашите съвети. Затворих крановете на батериите, включих хидрофора. Същия успя да изпразни резервоара през бойлера. Ползвах и малко спирт на края да мине през батериите. Надявам се няма грешка.
Но това упражнение не ми допадна. Като се прибирам в Неделя вечер да точа останалата вода в студените зимни вечери, и всичко на около да се обледява. А в Петък преди тръгване да губя време в студ и сняг да пълня резервоара. Нещо тегаво е така.
Другия вариант - всичко пълно с вода, готово за път и парното да работи на газ или 220В на 20-22 градуса денонощно.
Поздрави!
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 5:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Милчо, има една джиджавка, която се включва в контакта и в нея включвам радиаторче. Джиджавката като падне под 5 градуса (или колкото го наглася) пуска ток да сработи радиатора. Това е моето

http://www.redsun.bg/products/room-thermostats/digital-thermostat-plug-in-th-810-t-for-heating-and-cooling/
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
vladostanimirov

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 5:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Пък моя кемпер има автоматично задимяване. Като падне температурата под 5 градуса се отваря клапан,който източва всичко. Интересно е пълненето след това: Първо пускаш печката да се затопли помещението,клапана се затваря и чак тогава пълниш резервоара. Щото как се пълнят 100 литра при отворена клапа се учи по математика при задачите с тръбите и басейна.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Данаил Делчев

Местожителство: Хасково / с. Узунджово

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 5:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз рядко източвам ,защото начина е същия - само един кран до бойлера. Практикувам друго - газовата печка на 1 и пуснато обдухване - това при постоянни 220 волта налични и кемпера захранен.Поддържа около 5 градуса постоянно в големите студове. То май последните няколко годи при нас няма кой знае колко минуси ,ама така поне си сигурен че духа където трябва. За сега не съм имал проблеми , но и не го оставям да скучае дълго Smile. По този начин с една бутилка 11 кг може да изкараш зимата (или 2 бутилки) . Не съм по сметките колко гори на едно ,но поразиите които могат да станат със сигурност са повече от цената на 2 бутилки газ.
Върнете се в началото
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 5:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря Марти!
Така го мисля и аз. По миналата седмица когато беше студено, и температурите падаха около и под нулата пробвах подобно на твоя вариант. Аз имам термоуправление за парното. Нагласих го на 5 градуса (имам скала от 10 гр. до снежинка) Пробвах този вариант и ми хареса, защото тръбите на парното минават по две през багажното и около резервоара с вода. Като отворих багажното и се усети топлинка, а трубите бяха топли. Просто не съм сигурен при поддържане на температура около 5-8 градуса в кемпера, дали няма да замръзне водата в резервоара, който е под гардероба, въпреки, че около него има топли тръби. Всички други тръби от водопроводната мрежа вървят заедно с алуминиевите тръби на парното и те не ме притесняват.
За сега е източена водата. Всеки съвет е добре дошъл за мен като новак кемперист Very Happy Wink
Благодаря!
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 6:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цял резервоар мисля не замръзва толкова лесно. По-големия проблем са малките тясни тръбички, коленца и батериите, където остава малко водичка и колко му е да замръзне. Даже и да се източи бойлера пак по тези места остава вода.

Ти с това парно няма ли как да отклониш едно коляно и да пуснеш една тръба да минава през резервоара?
Данаил Делчев

Местожителство: Хасково / с. Узунджово

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 6:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля че най-голям проблем ще му е ако му замръзне хидрофора . При мен е монтиран върху резервоара във седящата група. Вътре диванчето се обдухва. Отделно от това спирам захранването на хидрофора и го изпразвам,но само в някои случаи. Обдухването върши работа при мен ,но с парно как е - идея си нямам Smile
Върнете се в началото
plaskom

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 9:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Последните две зими оставам парното включено на 1 и проблеми няма. Но при по-големите студове минавам един път седмично да погледна колко са паднали акумулаторите, защото не съм закачен на 220.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
Христо Александров

Местожителство: BG София

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 10:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Източвайте водата, освен ако кемперът/караваната не са ви в двора и сте там. Винаги има риск да се запуши тръба за газ, да изгори бушонче...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2018 11:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За водата в резервоара като цяло и аз мисля, че не е особен проблем. И да замръзне там нещо(което ме съмнява) няма каква толкоз поразия да стане, защото самия резервоар би трябвало да е пластмасов и според мен не би се спукал от евентуалното разширение на леда. Според мен най-рискови са батериите на чешмите, защото в тях се задържа много малко вода, която обаче много лесно замръзва и пука тялото на батерията. Следващ по опасност е бойлера, защото там ако замръзне направо може да му спука резервоара. Иначе по самите тръби и помпата не мисля че може да стане сериозна повреда, а и ако нещо там сдаде багажа няма да е сериозна сумата за оправяне.

Понеже и на нас не ни допада упражнението с мотаенето след прибиране за източването на водите зимата обикновено го правим още докато пътуваме към дома. Цялата процедура не отнема повече от 15-20 минути. Лично на мен не ми допада идеята с работещата печка, защото винаги може да угасне по някаква причина и ако това стане белята е почти в кърпа вързана.
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Пон Окт 15, 2018 7:39 am    Заглавие: Отговорете с цитат

До тук от дискусията излиза, че източването на резервоара хем е упражнение, хем носи рискове за замръзване на хидрофорната помпа. Решението е работещо отопление на газ или 220В. със зададена температура "Х" градуса за жилищната част. В този вариант водата в бойлера винаги е топла, батериите са на топло, отоплителните тръби на парното отопляват ВиК тръбите, които са заедно навсякъде. Имам една вратичка, която като я махна се вижда целия резервоар, т.е. едната му страна остава открита към жилищната част. За сега това виждам като най правилно решение.
Имам идея да мушна в резервоара един нагревател с термолегулатор за аквариум. Не знам дали има такива, които са напълно потопяеми. В процес на разучаване съм дали мога да осъществя тази идея.
Най добре ми се струва в резервоара и цялата система да се добави някаква безвредна течност, която да не позволява замръзването на водата, ама има ли такова животно!? Благодаря!
Поздрави!
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Пон Окт 15, 2018 8:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип има, пропиленгликол. Използва се в хранителната индустрия и е безвреден. Бях чел, че в САЩ го продават и ползват точно за кемпери и каравани. Но то е за по-продължително зазимяване, все пак после трябва да промиеш и заредиш вода пак. Пък и струва достатъчно пари, за да не е рентабилно за подмяна всяка седмица.

Мен ще ми е интересно, ако знаещите споделят дали спирта все пак уврежда нещо по карантиите на ВиК-то и примерно на 100л колко трябва да се сипе, за да се смъкне точката на замръзване до, да речем -15 градуса?

Каквото и да сипваш обаче после ще си иска промивка и презареждане мисля, което искаш да избегнеш като ежеседмично упражнение.
M_I_T_A_K_A

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Окт 15, 2018 9:52 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Нагревател с термореле за аквариум в резервоара не е проблем, но най-малката температура на която могат да се настройват е 16-17 градуса. Дефакто ще топли доста, но трябва добре да се затвори защото ще изпарява доста, а никой не иска това в кемпера си. Преди време на Кондар имаше терморелета, подобни на това което колегата е пуснал по горе, но с влагозащитена сонда с доволно дълъг кабел, с което може да настроиш нагревателя да е на по ниска температура.
Май варианта с отворена вратичка към жилищната част и пусната печка е по безболезнен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пон Окт 15, 2018 11:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо нагревател за аквариум, а после и декоративни рибки Mim

Моля да ме извинение, ако на някой шегата ми изглежда неуместна.

Сега сериозно - малко практически впечатления. Когато ходим на ски и денем няма никой в кемпера оставяме газовата печка да работи на 1. Тръбите от бойлера и един въздуховод от печката минават недалеч от резервоара. Макар и слабо осигуряват нужната топлина така, че да не мръзне. Така практически при температури навън -5 до -10 градуса вода в кемпера не замръзва. При по-ниски външни температури може и да трябва печката малко да се засили. За това нямам преки впечатления, защото обикновено така студено е вечер когато поддържаме вътре около 18-20 градуса.

Имали сме само един случей когато при работещ и нагрят на 70радуса бойлер ни замръзна тръба за студената вода, която го захранва, при нормална температура в кемпера. Причината беше, че точно там където минава тази тръба има изрез в стената на преградата към кабината за минаване на някакви кабели. Понеже в кабината винаги е много студено(като навън) през този отвор така е влизал студ, че тръбичката замръзна на втория ден от ползването на кемпера. Оправихме положението като запуших дупката с един парцал и допряхме едно пласмасово шише с гореща вода до замръзналата тръбичка. След това парцала беше достатъчен за да не замръзне отново.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Страница 8 от 11

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети