kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Въпрос за пропан газ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Резервни части, ремонти, аварии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
plaskom

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Ное 17, 2018 10:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Само дето отдавна никой не спазва БДС и "зимна газ" няма. Преди години,когато имаше такава и почнеше да се продава по газстанциите, цената веднага се променяше чувствително нагоре заради по-скъпия пропан.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
ogromnii

Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2018 7:36 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mulenceto написа:

...Ами поддържането на температура над 0 градуса в газовото отделение или на конкретна бутилка, мисля не е сериозен технически проблем, дори за кемпери (при караваните е драма, ако бутилката е в багажното), които не са "зимно изпълнение"...

При голяма част от кемпъри/каравани бутилката(ите) е на "чист въздух" и именно затоплянето й е проблем. И най-простото решение е ползване на пропан.

В стария ми кемпър бутилките бяха в шкаф вътре в кемпъра, неподгрят принудително, и се случваше в големи студове газта да спре при частично пълна бутилка, макар да държах вратичката на шкафа отворена нощем. Тогава си дадох сметка че изпаряването на газта е доста топлоемък процес, за да поддържаш бутилките позатоплени си е нужна енергия. Отклоняването на тънък маркуч от вентилацията, който да обдухва редуцир-вентила върши точно никаква работа.
Добро решение е бутилките да са в затворено затоплено отделение, но такова решение се среща предимно по италианските "къщи", най-вероятно защото италианците също ползват пропан-бутан...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
mulenceto

Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2018 7:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Това всъщност, не променя генерално нещата и дори е някакъв плюс, доколкото бутана е по-калоричната компонента и времето за отопление се удължава.
Ползващите пропан, добре знаят, че бутилката свършва по-бързо.
Просто описаният от мен алгоритъм, се адаптира към наличието на 40 % пропан и 60% бутан.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
mulenceto

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2018 7:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Колкото до отопление на бутилките, отклонение от основния въздуховод, в съчетание с някакви индивидуални за конструкцията мерки за изолация, би трябвало да свършат работа.
Върнете се в началото
Pol

Местожителство: с. Световрачене

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2018 9:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

https://tonex1.com/%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/e%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D0%BB%D0%BE-12v-waeco

Нещо подобно дали би свършило работа - вчера докато варих ракийката и гледах скрежта по бутилката ми дойде идеята Smile
Върнете се в началото
ogromnii

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2018 9:41 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Вероятно да ама откъде 3А ток постоянно?
Върнете се в началото
plaskom

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2018 9:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

При мен е монтирана 90 л. автомобилна газова бутилка и проблема с подгряването съм го решил така: Една подгряваща подложка за автомобилна седалка от Лидл се включва само когато кемпера е в движение и има излишък от ток, малък вентилатор от компютър я обдухва с топлия въздух който се акумулира в отделението на парното/бойлера, когато кемпера е паркиран и бутилката е изолирана отвън с минерална вата с фолио. Сложил съм и един термометър in/out с датчик прикрепен към бутилката за да имам реално отчитане на температурата.
Ефекта за последните две години от както съм го направил е задоволителен - не съм виждал по-ниска температура на бутилката от 6-7 гр., което е напълно достатъчно за да гори и бутана от нея.
Върнете се в началото
ogromnii

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2018 5:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре си го измислил. Голямата бутилка има и голяма площ за топлообмен Idea
Върнете се в началото
mulenceto

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2018 6:00 am    Заглавие: Отговорете с цитат

plaskom написа:
При мен е монтирана 90 л. автомобилна газова бутилка и проблема с подгряването съм го решил така: Една подгряваща подложка за автомобилна седалка от Лидл се включва само когато кемпера е в движение и има излишък от ток, малък вентилатор от компютър я обдухва с топлия въздух който се акумулира в отделението на парното/бойлера, когато кемпера е паркиран и бутилката е изолирана отвън с минерална вата с фолио. Сложил съм и един термометър in/out с датчик прикрепен към бутилката за да имам реално отчитане на температурата.
Ефекта за последните две години от както съм го направил е задоволителен - не съм виждал по-ниска температура на бутилката от 6-7 гр., което е напълно достатъчно за да гори и бутана от нея.

Да разбирам ли, че бутилката е монтирана вътре?
Върнете се в началото
plaskom

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2018 9:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Бутилката е монтирана отвън, под шасито. Ако беше вътре, сигурно нямаше да ми се налага да правя отопление и изолация.
Върнете се в началото
mulenceto

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2018 10:07 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Попитах, защото този отоплител, не е влагозащитен, а и ватата задържа влага.
Върнете се в началото
s_s1

Местожителство: с. Стража до Търговище

МнениеПуснато на: Чет Яну 17, 2019 10:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ogromnii написа:
mulenceto написа:

...Ами поддържането на температура над 0 градуса в газовото отделение или на конкретна бутилка, мисля не е сериозен технически проблем, дори за кемпери (при караваните е драма, ако бутилката е в багажното), които не са "зимно изпълнение"...

При голяма част от кемпъри/каравани бутилката(ите) е на "чист въздух" и именно затоплянето й е проблем. И най-простото решение е ползване на пропан.

В стария ми кемпър бутилките бяха в шкаф вътре в кемпъра, неподгрят принудително, и се случваше в големи студове газта да спре при частично пълна бутилка, макар да държах вратичката на шкафа отворена нощем. Тогава си дадох сметка че изпаряването на газта е доста топлоемък процес, за да поддържаш бутилките позатоплени си е нужна енергия. Отклоняването на тънък маркуч от вентилацията, който да обдухва редуцир-вентила върши точно никаква работа.
Добро решение е бутилките да са в затворено затоплено отделение, но такова решение се среща предимно по италианските "къщи", най-вероятно защото италианците също ползват пропан-бутан...

Точно италианска Римор на приятел ползвах през септември и сутринта при температури около 0 С навън бутилката беше замръзнала и дори имаше скреж на вратичката отвън. Въпреки това отоплението не спря. Може би защото беше на ниска мощност.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gunner

МнениеПуснато на: Пет Яну 18, 2019 2:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че има изискване, отделението с бутилките да има отвор отдолу, който да осигури отвеждането на газта в случай на авария или теч. Така че топленето на това отделение се обезсмисля!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Pol

Местожителство: с. Световрачене

МнениеПуснато на: Пет Яну 18, 2019 3:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Топлото е горе, където са вентилите - помага все пак някакво отопление - стига да е направено като хората
Върнете се в началото
ogromnii

МнениеПуснато на: Нед Яну 20, 2019 4:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Отвора си е отвор.
Изпарението на пропан-бутана в бутилката поглъща топлина. Подгряването я осигурява. Иначе бутилката се охлажда. Добрата изолация на неподгрята бутилка влошава топлообмена и ефекта на "замръзване" се задълбочава. И целия процес няма общо с вентилите, не замръзват те.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Резервни части, ремонти, аварии Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети