kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Регистриран на: 06 Апр 2014 Мнения: 691 Местожителство: Рельово, Самоковско/ Надежда 2, София
Пуснато на: Вто Яну 08, 2019 9:00 pm Заглавие:
YasenV написа:
.....
Ако цената е 660лв, може би да додаеш и да вземеш LifePO4, което ще намали килограмите до около 8-10кг.
Разликата в килата не е от значение.
Мога да взема батерията под 600 пари с ДДС и да си взема ДДС то после...
Въпроса е дали си заслужава, дали вършат работа.
Подобни батерии съм ползвал само на Монбат - едни зелени. Монтирали сме ги по базовите станции на мобилните оператори.
Тези на са ми минавали през ръцете.
На въпроса защо не съм си взел от станциите - защото не може и защото няма начин, освен ако не се откраднат.
Регистриран на: 06 Апр 2014 Мнения: 691 Местожителство: Рельово, Самоковско/ Надежда 2, София
Пуснато на: Сря Яну 09, 2019 2:03 pm Заглавие:
YasenV написа:
Аз съм с два точно от станция, по 56кг единия не са на монбат а на Fiamm.
Доволен съм, единствено килограмите са ми много.
Технологията на тези е същата, би трябвало да са добри.
Говори ми...
Последните, дето ги катерихме до сайта бяха по 80 кила... добре че намерихме една УАЗка да удари рамо, че иначе едни родопски кози пътеки... Ако си в занаята ти е ясно за какво иде реч.
Пуснато на: Чет Яну 10, 2019 10:52 pm Заглавие:
Слаба ви е техниката колеги, щом се налага да мъкнете оборудването и акумулаторите на ръка по сайтовете.
За MHB - от този производител от няколко години ползвам за UPS 5Ah, 7Ah и имат едни дето ги водят 9Ah... Във APC UPS-и 5000VA и нагоре - по 32 и повече батерии на UPS, т.е. все пак купувам някакви количесва, не 1-2 батерии. Наблюдения - преди слагахме Panasonic и CSB. Ако Panasonic и CSB караха средно 3 години в UPS-ите, сега MHB - то са средно 2 години. Разликата в цената оправдава разликата в живота, така че, продължаваме със MHB. Става въпрос за online UPS-и където знаете, батерията "работи" нонстоп.
Честно казано, цената от 600лв за MHB 200Ah ми се вижда малко висока за този клас батерия.
А батерии от БС се намират, без да са крадени. Аз също съм със монбат от зелените, нямам проблеми с тях, но едната е сменяна два пъти в гаранционния срок, поради теч от херметично залепения капак
Пуснато на: Пет Яну 11, 2019 3:54 pm Заглавие:
bambo написа:
Слаба ви е техниката колеги, щом се налага да мъкнете оборудването и акумулаторите на ръка по сайтовете.
идеална си е техниката
Не пазя снимки да ти покажа как се окопават тойоти, нисани, унимогове и т.н. и само виетнамката и УАЗа издрапват.
най-сериозната машина, която сме ползвали и не е умирала геройски, е виетнамката и един огромен военнен УРАЛ. Това не са машини а дзззззверове..
Стига да не им спипваме ние горивото. Не знам колко и какво консумира но това е техниката! Говоря за много тежък горски оффроуд не за разходка из нивите, с катерене на баири, преминаване на поточета и т.н.
Унимога така се заклещи, че едвам го издавихме от едно дере...
А най-идиотското изпълнение на което сме били свидетеи е едно тракторче, което е било транспортирано в разглобен вид с въжена линия - справка хижа Плевен под връх Ботев. Горе беше сглобено оново и си бачкаше като истинско....
абе, поне ни е весело...
Пуснато на: Пет Яну 11, 2019 11:00 pm Заглавие:
YasenV написа:
С тези драмата е зареждане през алтернатора лятото. Малко в повече им идва. Ако имаш DC2DC зареждачка, нещата се подобряват за живота на батерията.
Съгласен. Каквато и батерия да натикаме, калпавото зареждане може да и разкаже играта бързо. Аз лично отдавна съм шунтирал всички зареждачки фабрично вградени в кемпера, просто това което италианците са натикали '96-та никак не е подходящо за VRLA/AGM и съм си със външен BMS в който вкарвам заряда от солара, от тристепенно 60А зарядно за 220 и от алтернатора, след като пуснах чисто нов 25мм2 кабел от алтернатора до батериите за къщичката. И за ужас на някой колеги, батериите ми са вързани паралелно 2х100Ah
Ама ми се струва че правенето и преправянето май са ни по-интересни от ползването, егати твърдо съм решил да обърна тази тенденция и упорито отказвам да оправям някои неща които ми вадят очите всеки път като вляза в кепера. Влизам, яхам и карам, съответо като спра си гледам кефа и се правя че не виждам кусурите.
Колега Богданов, прави пазарлъка, вземай батерията и я слагай да се труди. Техниките за офроуда сме ги ползвали/ползваме повечето от изброените. Офроуд по нивите за "кеф" (егати кефа) не ходя, само по работа по баирите. Ако се засечем на някой сайт по чукарите - може да почерпиш за новата батерия MHB
Пуснато на: Пон Яну 14, 2019 12:47 pm Заглавие:
bambo написа:
YasenV написа:
С тези драмата е зареждане през алтернатора лятото. Малко в повече им идва. Ако имаш DC2DC зареждачка, нещата се подобряват за живота на батерията.
Съгласен. Каквато и батерия да натикаме, калпавото зареждане може да и разкаже играта бързо. Аз лично отдавна съм шунтирал всички зареждачки фабрично вградени в кемпера, просто това което италианците са натикали '96-та никак не е подходящо за VRLA/AGM и съм си със външен BMS в който вкарвам заряда от солара, от тристепенно 60А зарядно за 220 и от алтернатора, след като пуснах чисто нов 25мм2 кабел от алтернатора до батериите за къщичката. И за ужас на някой колеги, батериите ми са вързани паралелно 2х100Ah
Ама ми се струва че правенето и преправянето май са ни по-интересни от ползването, егати твърдо съм решил да обърна тази тенденция и упорито отказвам да оправям някои неща които ми вадят очите всеки път като вляза в кепера. Влизам, яхам и карам, съответо като спра си гледам кефа и се правя че не виждам кусурите.
Колега Богданов, прави пазарлъка, вземай батерията и я слагай да се труди. Техниките за офроуда сме ги ползвали/ползваме повечето от изброените. Офроуд по нивите за "кеф" (егати кефа) не ходя, само по работа по баирите. Ако се засечем на някой сайт по чукарите - може да почерпиш за новата батерия MHB
Пуснато на: Съб Яну 19, 2019 12:14 pm Заглавие:
YasenV написа:
Какъв е този БМС?
От популярната в миналото марка ТНТМ .
А иначе - steca за соларите, MeanWell за 220V и WhisperPower за алтернатора. Изходите на трите в едно не сложно ТНТМ с ардуино колкото да си зададеш приоритет кое кога да зарежда ако са налични едновременно повече от един входа.
Не е лошо, и на приятна цена. Липсва му само къде да се бодне AC чарджера, но със малко ТНТМ ще стане да се менкат алатернатор / АЦ чарджер на DC входа. Даже само с реле, щото алтернатор и AC сорс според мен няма шанс да са налични едновременно при нормални обстоятелства, така че си е направо оферта този "девайс".
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети