kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Съб Ное 17, 2018 10:14 pm Заглавие:
Само дето отдавна никой не спазва БДС и "зимна газ" няма. Преди години,когато имаше такава и почнеше да се продава по газстанциите, цената веднага се променяше чувствително нагоре заради по-скъпия пропан.
Пуснато на: Нед Ное 18, 2018 7:36 am Заглавие:
mulenceto написа:
...Ами поддържането на температура над 0 градуса в газовото отделение или на конкретна бутилка, мисля не е сериозен технически проблем, дори за кемпери (при караваните е драма, ако бутилката е в багажното), които не са "зимно изпълнение"...
При голяма част от кемпъри/каравани бутилката(ите) е на "чист въздух" и именно затоплянето й е проблем. И най-простото решение е ползване на пропан.
В стария ми кемпър бутилките бяха в шкаф вътре в кемпъра, неподгрят принудително, и се случваше в големи студове газта да спре при частично пълна бутилка, макар да държах вратичката на шкафа отворена нощем. Тогава си дадох сметка че изпаряването на газта е доста топлоемък процес, за да поддържаш бутилките позатоплени си е нужна енергия. Отклоняването на тънък маркуч от вентилацията, който да обдухва редуцир-вентила върши точно никаква работа.
Добро решение е бутилките да са в затворено затоплено отделение, но такова решение се среща предимно по италианските "къщи", най-вероятно защото италианците също ползват пропан-бутан...
Регистриран на: 22 Май 2012 Мнения: 2882 Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)
Пуснато на: Нед Ное 18, 2018 7:46 am Заглавие:
Това всъщност, не променя генерално нещата и дори е някакъв плюс, доколкото бутана е по-калоричната компонента и времето за отопление се удължава.
Ползващите пропан, добре знаят, че бутилката свършва по-бързо.
Просто описаният от мен алгоритъм, се адаптира към наличието на 40 % пропан и 60% бутан.
Регистриран на: 22 Май 2012 Мнения: 2882 Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)
Пуснато на: Нед Ное 18, 2018 7:53 am Заглавие:
Колкото до отопление на бутилките, отклонение от основния въздуховод, в съчетание с някакви индивидуални за конструкцията мерки за изолация, би трябвало да свършат работа.
Пуснато на: Нед Ное 18, 2018 9:22 pm Заглавие:
При мен е монтирана 90 л. автомобилна газова бутилка и проблема с подгряването съм го решил така: Една подгряваща подложка за автомобилна седалка от Лидл се включва само когато кемпера е в движение и има излишък от ток, малък вентилатор от компютър я обдухва с топлия въздух който се акумулира в отделението на парното/бойлера, когато кемпера е паркиран и бутилката е изолирана отвън с минерална вата с фолио. Сложил съм и един термометър in/out с датчик прикрепен към бутилката за да имам реално отчитане на температурата.
Ефекта за последните две години от както съм го направил е задоволителен - не съм виждал по-ниска температура на бутилката от 6-7 гр., което е напълно достатъчно за да гори и бутана от нея.
Пуснато на: Пон Ное 19, 2018 6:00 am Заглавие:
plaskom написа:
При мен е монтирана 90 л. автомобилна газова бутилка и проблема с подгряването съм го решил така: Една подгряваща подложка за автомобилна седалка от Лидл се включва само когато кемпера е в движение и има излишък от ток, малък вентилатор от компютър я обдухва с топлия въздух който се акумулира в отделението на парното/бойлера, когато кемпера е паркиран и бутилката е изолирана отвън с минерална вата с фолио. Сложил съм и един термометър in/out с датчик прикрепен към бутилката за да имам реално отчитане на температурата.
Ефекта за последните две години от както съм го направил е задоволителен - не съм виждал по-ниска температура на бутилката от 6-7 гр., което е напълно достатъчно за да гори и бутана от нея.
Регистриран на: 03 Май 2016 Мнения: 253 Местожителство: с. Стража до Търговище
Пуснато на: Чет Яну 17, 2019 10:04 am Заглавие:
ogromnii написа:
mulenceto написа:
...Ами поддържането на температура над 0 градуса в газовото отделение или на конкретна бутилка, мисля не е сериозен технически проблем, дори за кемпери (при караваните е драма, ако бутилката е в багажното), които не са "зимно изпълнение"...
При голяма част от кемпъри/каравани бутилката(ите) е на "чист въздух" и именно затоплянето й е проблем. И най-простото решение е ползване на пропан.
В стария ми кемпър бутилките бяха в шкаф вътре в кемпъра, неподгрят принудително, и се случваше в големи студове газта да спре при частично пълна бутилка, макар да държах вратичката на шкафа отворена нощем. Тогава си дадох сметка че изпаряването на газта е доста топлоемък процес, за да поддържаш бутилките позатоплени си е нужна енергия. Отклоняването на тънък маркуч от вентилацията, който да обдухва редуцир-вентила върши точно никаква работа.
Добро решение е бутилките да са в затворено затоплено отделение, но такова решение се среща предимно по италианските "къщи", най-вероятно защото италианците също ползват пропан-бутан...
Точно италианска Римор на приятел ползвах през септември и сутринта при температури около 0 С навън бутилката беше замръзнала и дори имаше скреж на вратичката отвън. Въпреки това отоплението не спря. Може би защото беше на ниска мощност.
Аз мисля, че има изискване, отделението с бутилките да има отвор отдолу, който да осигури отвеждането на газта в случай на авария или теч. Така че топленето на това отделение се обезсмисля!
Пуснато на: Нед Яну 20, 2019 4:37 pm Заглавие:
Отвора си е отвор.
Изпарението на пропан-бутана в бутилката поглъща топлина. Подгряването я осигурява. Иначе бутилката се охлажда. Добрата изолация на неподгрята бутилка влошава топлообмена и ефекта на "замръзване" се задълбочава. И целия процес няма общо с вентилите, не замръзват те.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети