kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Пет Яну 25, 2019 9:32 pm Заглавие:
Май ще трябва да излизаме на жълтите павета иначе всички сме прецакани от тази глупост - ВИНЕТКА ЗА РЕМЪРКЕ.Ясно е че подобна щуротия няма никъде в Европата и ако не се противопоставим сега ще си плащаме.Сега му е времето да се организираме.
"Няма такава простотия", "няма такова нещо в Европа"
В Швйцария да речем за ремаркета се купуват отделни винетки. Но явно това е просташка африканска държава...
У нас има безброй много по-сериозни простотии, но те на никого не правят впечатление. Вече се счита едва ли не за природна даденост, че при държавните поръчки средно половината от парите се крадат, а това значи, че (грубо казано) половината от ДДС-то което плащаме при всяка покупка се краде. Нещо като 10% поголовна надбавка на всички цени. Ако сметнем на година...това са много, много винетки.
Но в тово, по логиката на повечето, лошо няма- щото не е лично! Крадат там от държавните пари, не директно от мен. Като паркирането по тротоарите е - щом е в общата част, значи е човещина, дай боже всекиму да намери място. Ама някой директно да ми каже, че ще взима още пари само от мен, не от комшията дето е без каравана - това е лично, няма да го простя. Излиза, че проблемът е емоционален, а не финансов.
Официален отговор от АПИ: Здравейте г-н Станимиров
Благодарим Ви за запитването
В случай, че общото тегло на пътно превозно средство (ППС) е над 3.5т, но по-малко от 12т и е с две оси, се закупува винетка за Категория 2. Ако ППС е с общо тегло между 3.5 и 12т, но е с три и повече оси, то тогава трябва да бъде закупена винетка за Категория 1. Не забравяйте, че емисионният клас трябва също да бъде съобразен при покупката. Всички автомобили до 3.5т., независимо от броят на осите, закупуват винетка за Категория 3.
На по-горното безумие, че кемпер ще плаща категория 1 винетка,ето моят отговор:
Г-н Георгиев,да ви напомня,че Категория 1 е САМО за товарни автомобили,и то САМО за ТЕЖКОтоварни ! Да не стане грешка, кемперите не са товарни !
След което. Експертът на АПИ попита кемперите като как ги регистрират. Отговорих - М1. Той въобще нямаше представа. Даде си телефона да обсъдим проблема. Мисля аз лично да го обсъдя на следващите избори.
Кемпера ни се води до 3850 кл това означава че сме за 2 -ра категория и след 6 месец тол такса правилно ли разбрах новия закон за винетки .Интересно има ли много кемпера с регистрация М1 с над 3500кл?
Има много. Важното е че от АПИ въобще не са премислили категоризацията и за първи път чуват за кемпер над 3,5 то а ,пък да не е камион. А че имало триосни кемпери беше пълна изненада. Днес, целият ден си писах с тях. Чакам да ми се обадят и да събера отряд експерти кемперисткия за разговор с тях.
Пуснато на: Нед Фев 17, 2019 9:16 pm Заглавие:
Цитат:
Категория 1 - ППС предназначени за превоз на товари, строителни машини, колесни трактори и други, с 2 (две) и повече оси, които имат техническа допустима максимална маса 12 (дванадесет) или повече тона;
Категория 2 - ППС предназначени за превоз на пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача (автобуси) и пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари с 2 (две) оси, и/или които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 (дванадесет) тона;
За жалост триосните кемпери попадат в "и други".
Преди много години при регистрация на каравана КАТ ме прати на технотест, там записаха термина " ремарке" тип "жилищно".
Може би трябва да се преборим за създаването на класификация "ППС тип жилищно" и последващи привилегии, независимо от тегло, еко категории и оси, лек пробив вече е факт при ГТП.
Промени в ЗДвП е най често променящия се и гласуван без проблеми.
според мен или тия дето правят/гласуват законите са малоумни - или го правят нарочно.
Категоризираш всичко по един начин в КАТ, с което се съобразяват ГТП-та, застраховки и какво ли не, а накрая правиш винетки/тол такси без въобще да се интересуваш от това как си категоризирал ППС-тата - резултата е ясен
Ааа, иначе за въвеждане на винетки за ремаркета, са се сетили.. ама за другите неща - не са Обаче и там не им пука каква е категорията О1 или О2 ли е..
Не , в PDF файла, от който Сампо е цитирал до събота в категория 1 пишеше ,че е за "Тежкотоварни автомобили" над 12 т. Когато "експертът " заяви ,че и кемеперите с три оси са в тая графа и след моята забележка ,че Категория 1 е за тежкотоварни, няколко часа по-късно бе допълнена с трактори, комбайни и квото там пише още. Това означава ,че един експерт в неделя следобед след кореспонденция с някакъв лумпен от интернет , т.е аз , може еднолично да дописва и да определя кой в кой графа да го нахендри. Съжалявам ,че не съм си го копирал тоя PDF в първоначалния му вариант , за да го покажа, но това е истината.В категория 3 пък беше написано ,че става въпрос за двуосни ППС до 3,5 т, и след моя въпрос за триосните кемпери до 3,5 т, беше преработено като вече не пише двуосни . Ако тоя ескперт имаше желание можеше и кемперите да ги напише към категория 3, видно е ,че става въпрос за еднолично решение на някакъв служител ,не достатъчно наясно с нещата....
Какви ,писма какви разговори бе хора?
Тия идиоти ще ни направят на луди от кожодерството си.
Помните ли че щеше да има и гражданска за мотори,каравани и кемпери само за сезонно ползване без да те дерегистрират служебно от гаранционния фонд?
Какво стана? Нищо . Нажулиха ни целогодишно иначе,писма,уведомления,дерегистрация и какви ли не глупости.
Сега с тези винетки и те не знаят какво са направили,но как да очакваме нещо разумно от хора които не различават каравана от кемпер.
Казвайте,къде ,кога и да се събираме.На жълти ли,на оранжеви ли павета само кажете къде !
Няма оправия ако си пишем само по форумите.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Следваща
Страница 4 от 8
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети