kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Чет Яну 31, 2019 12:26 pm Заглавие: Замяна на остарял тип захранване на кемпер с "умно"
Здравейте, решил съм да заменя захранването на кемпера, което е трансформаторно, с някое по-умно, което да следи и зарежда по-оптимално. Говоря за AC/DC. Какво бихте препоръчали? Също така, не ми е съвсем ясно принципното свързване. Тоест това захранване е някакъв вид зарядно което е свързано към акумулатора, и консуматорите са също свързани към акумулатора или захранването има изводи за зареждане на акумулатора и отделно изводи за директно захранване на консуматорите? Което пък би означавало, че на връзките от акумулатора към консуматорите трябва да има диоди за да може да се даде посока на тока и да не става едновременно черпене и от акумулатора при подадени 220В.?
Ще ми бъде много полезно да разбера и което ще ми спести много ровене по жиците.
Почерпка с хубава домашна ракия- гарантирана!
Пуснато на: Чет Яну 31, 2019 12:33 pm Заглавие:
Принципно съм загледал тази марка и по специално модела 50А , има функция "Десулфатор' което ми се струва важно , а също и може да се ползвакато директно захранване и бърз заряд. http://www.tcechargers.com/kronos
Пуснато на: Чет Яну 31, 2019 9:42 pm Заглавие:
Колега, това е го знам, хубаво зарядно е. Мож ли ми каза как си го вързал. Т.е. ти замени с това старото ли? Тези 5А като си на стоянка някъде, как стигат да компенсират консумацията ти? Нещо ми убягва ама пусто от скоро съм с кемпер и не са ми ясни още съвсем всички положения. Най-тъпото е , че още не мога да открия къде е моето захранване. Горе долу вече съм го локализирал, ама май много има за разглабяне там. Моля някой знаещ ако може да се включи.
Пуснато на: Пет Фев 01, 2019 7:26 am Заглавие:
Зависи как е реализирана инсталацията на кемпера, но като правило "умно" зарядно трябва да е с читава връзка с акумулатора. Ако трябваше аз да правя такава манипулация бих монтирал зарядното в съседство с акумулатора и оргиналните кабели - директно на клемите. И да прекарам 220 до зарядното. А вграденото в кемпъра да изолирам/извадя.
Но преди да взема такова решение бих открил къде/какво е оригиналното и съответно дали не е достатъчно добро.
Ето това чудо има трети извод който е директно подаване на ток за консуматори. Изглежда е и на добра цена, а 300W би трябвало да са достатъчни и за заряд и за консуматори. Добре, а ти колега когато разрови там да го сменяш, какво видя и свърза. Как беше старото и имаше ли такова директо връзване към консуматори? Ти как го свърза новото. Ползваш ли третия, директен извод?
ogromnii написа:
Зависи как е реализирана инсталацията на кемпера, но като правило "умно" зарядно трябва да е с читава връзка с акумулатора. Ако трябваше аз да правя такава манипулация бих монтирал зарядното в съседство с акумулатора и оргиналните кабели - директно на клемите. И да прекарам 220 до зарядното. А вграденото в кемпъра да изолирам/извадя.
Но преди да взема такова решение бих открил къде/какво е оригиналното и съответно дали не е достатъчно добро.
Колко близо трябва да е според теб, щото ако се окажат верни предположенията ми, оригиналното е някъде на около 2м. от първия акумулатор. Това дали е далеч? Контролера на соларите ми също е на такова разстояние и не знам дали не е много? Ако е много ще намеря начин да го вържа близо до акумулатора. Или пък да сменя трасето с дебел кабел, ако този е тънък. Няма как да е достатъчно добро старото, щото е на 20 и кусур годинки...
Това чудо няма трети извод за подаване на ток. Това е контролно напрежение, за "комуникация" с централизирани конзоли за управление на кемпери/каравани (CBE PC100, Votronic VPC Terra, други).
Няма схема за разделно захранване на консуматорите и умно зареждане на бордови акумулатор.
Консуматорите са закачени към бордовия през контролен блок / предпазители / релета. Зарядната станция е закачена към него с възможно най-къси кабели, без прекъсвачи/предпазители (освен тези в самата станция).
Разликата от умно зарядно за акумулатор (като посочения CTEK нагоре) и зарядна кемпер станция (CBE CB520, Sargent PX300) е, че във вторите е предвиден сценарий, в който отдавания ток се повишава (включване на консуматор - осветление, помпа, тв) без това да променя текущата фаза на зареждане на акумулатора. За да се спази обаче това поведение, задължително се избира зарядна станция с по-голяма мощност от предвидените консуматори, за да се избегне консумация от батерията.
Разбира се, тези сметки в по-старите кемпери и каравани изобщо не са съобразени (фабрично), поради факта, че такива зарядни станции са стрували едни пари, а масовите акумулатори са били електролитни, стартерни батерии.
С две думи - купувай смело един Sargent, че ценово е най-чудесен. Боцкай го близо до акумулатора и постигаш добра автономност в къмпинг, приемлив заряд и поддръжка на бордовия акумулатор.
Както Огромния ти каза, в идеалната схема акумулаторът, соларният контролер, зарядната станция, и блокът с предпазители / релета на 12 волта трябва да са един до друг - опроводени с примерно 10кв. многожилен кабел за плюс, а всеки поотделно към корпус (минус).
Пуснато на: Пет Фев 01, 2019 10:08 am Заглавие:
kacho написа:
Това чудо няма трети извод за подаване на ток. Това е контролно напрежение, за "комуникация" с централизирани конзоли за управление на кемпери/каравани (CBE PC100, Votronic VPC Terra, други).
Няма схема за разделно захранване на консуматорите и умно зареждане на бордови акумулатор.
Консуматорите са закачени към бордовия през контролен блок / предпазители / релета. Зарядната станция е закачена към него с възможно най-къси кабели, без прекъсвачи/предпазители (освен тези в самата станция).
Разликата от умно зарядно за акумулатор (като посочения CTEK нагоре) и зарядна кемпер станция (CBE CB520, Sargent PX300) е, че във вторите е предвиден сценарий, в който отдавания ток се повишава (включване на консуматор - осветление, помпа, тв) без това да променя текущата фаза на зареждане на акумулатора. За да се спази обаче това поведение, задължително се избира зарядна станция с по-голяма мощност от предвидените консуматори, за да се избегне консумация от батерията.
Разбира се, тези сметки в по-старите кемпери и каравани изобщо не са съобразени (фабрично), поради факта, че такива зарядни станции са стрували едни пари, а масовите акумулатори са били електролитни, стартерни батерии.
С две думи - купувай смело един Sargent, че ценово е най-чудесен. Боцкай го близо до акумулатора и постигаш добра автономност в къмпинг, приемлив заряд и поддръжка на бордовия акумулатор.
Поздрави,
Камен
Камене, благодарности. Сега вече всичко ми се изясни, да прав си за третия извод, аз сега се зачетох и видях какво пише, а именно "сигнал". А какво ще кажеш за зарядното което аз съм посочил в линка по-горе? Много ме блазни, щото ако изключим цената като пречка. 1. Е високочестотно,. 2. Също е много степенно, но имаш и опции за промяна алгоритъма на зареждане.3. Има релна функция десулфатизатор, което ми се струва много важно. 4. Може да се включи в режим "директно захранване" който да се ползва и за скоростен заряд на батерията. Например аз имам генератор вграден и ако ми падне стартерната батерия мога да го пална и да подам як ток на акумулатора, да се вдигне бързо и да запаля. 5. 50А са ми тамън предвид 2х180Ач. тягови акумулатори. Ще мога да ги зареждам напълно за около 7 часа.6. Предвидено е и за гел и агм батерии, в случай , че реша да се ъпгрейдна от към вид на тяговите.
Та с две думи смяташ ли че цена от 350 EUR е оправдана, предвид гореизброените .
А относно шунта , мисля да монтирам такова което измерва чрез индуктивен датчик, както са ампер клещите, че хич не ми е присърце тези прекъсвания на силови вериги.
Поздрави.
Регистриран на: 06 Апр 2014 Мнения: 691 Местожителство: Рельово, Самоковско/ Надежда 2, София
Пуснато на: Пет Фев 01, 2019 10:28 am Заглавие:
ogromnii написа:
Аз точно това съм направил.
Оригиналното управление е на Calira но е толкова морално остаряло...
Имам 220 волта до акумулатора, зарядното е вързано с фабричните си кабели.
На Cteк-a в комплекта си има точно такива кабели. ЮМонтират се директно на клемите и с фабричен конектор си вкл/изкл когато не зареждащ
Виж линка.
https://www.ctek.com/products/vehicle/connect-eyelet-m6
М6 е отвора... връзващ и си в играта.
По спецификации изглежда много добре. Купувай, после ще кажеш как се сържи! Марката не е популярна в UK (Аз там си сверявам часовника), но това не я прави лоша. Не мога да намеря подобен продукт (по спецификации) - може би индустриалните станции на CTEK го доближават, но цената там е х2 за най-малката.
Пуснато на: Пет Фев 01, 2019 1:01 pm Заглавие:
Ако разстоянието 2-3 метра - 6кв.мм. е достатъчно.
Дали цената е добра - зависи колко и за какво го ползваш. За пример - моя кемпър е връзван на 220 3 пъти за 9 години - да го пробвам, веднъж в къмпинг ми свърши газта и веднъж забравих радиото и акумулатора падна. От моя гледна точка цялата операция е глупост, а цената - безумна. Ако ти се закачаш на 220 твоята гледна точка е друга
Пуснато на: Пет Фев 01, 2019 1:45 pm Заглавие:
ogromnii написа:
Ако разстоянието 2-3 метра - 6кв.мм. е достатъчно.
Дали цената е добра - зависи колко и за какво го ползваш. За пример - моя кемпър е връзван на 220 3 пъти за 9 години - да го пробвам, веднъж в къмпинг ми свърши газта и веднъж забравих радиото и акумулатора падна. От моя гледна точка цялата операция е глупост, а цената - безумна. Ако ти се закачаш на 220 твоята гледна точка е друга
И твоята гледна точка е резонна. Обаче какво би станало в зимна ситуация, ако си няколко дни на облаци и или обилен снеговалеж. Предпочитам да съм на ток при зимен къмпинг, а и отоплението е по изгодно на ток. Едно е една духалка да бръмка цял ден докато караме ски, друго е вебастото с 500гр./ч.
Пуснато на: Пет Фев 01, 2019 6:07 pm Заглавие:
kacho написа:
По спецификации изглежда много добре. Купувай, после ще кажеш как се сържи! Марката не е популярна в UK (Аз там си сверявам часовника), но това не я прави лоша. Не мога да намеря подобен продукт (по спецификации) - може би индустриалните станции на CTEK го доближават, но цената там е х2 за най-малката.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10Следваща
Страница 1 от 10
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети