kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Въпрос за пропан газ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Резервни части, ремонти, аварии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
s_s1

Местожителство: с. Стража до Търговище

МнениеПуснато на: Пон Яну 21, 2019 11:39 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Gunner написа:
Аз мисля, че има изискване, отделението с бутилките да има отвор отдолу, който да осигури отвеждането на газта в случай на авария или теч. Така че топленето на това отделение се обезсмисля!

Изобщо не е така. На моя кемпер при силен страничен вятър и снеговалеж по пратичката за бутилките се стичаше стопения сняг, а около вратичката беше се натрупал и замръзнал снега.
Топли и то прекалено здраво. Не знам как е реализирано, но вътре никога не съм намирал конденз и ако работи парното бутилките са винаги топли. Също и танка с мръсната вода като я източвам излиза пара като от чайник, също като точа бойлера при зазимяване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zdravko455

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2019 11:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

От 22 литра газ ми остават около 1-2 литра/1 кг течност (бутан) при температури под 0.
Обръщам ги наобратно и източвам за да не ми заема полезен обем за следващото пълнене.
Това е с автогаз в Белгия.
Загубата е приемлива при цени:
17 EUR - за смяна на бутилка с пропан
10 EUR - за пълнене на автогаз
Върнете се в началото
boshi

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 12:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам едно питане ,относно бутилките от Шел с чист пропан (жълтите със зелената гривна).След като си взехме 2 бр. от тях за зимно ползване , сега могат ли да се зареждат с пропан-бутан и да се използват като стандартните ? Think
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 12:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото знам тези бутилки са предназначени за замяна пълно/празно и е много вероятно от Шел да ги заменят само с такива пълни с чист пропан.

Ако планувате да си ги самозареждате предполагам, че на газостанциите за пълнене на битова газ няма да ви ги приемат. Ако опитате да го направите с преходник на автоколонка също може служителя да ви откаже. Иначе чисто технически проблем да се слага пропан-бутан в бутилка предназначена за пълнене само с пропан няма.
Jordan IBR

Местожителство: Лозен

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 7:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Никой не може да те спре да си я напълниш с пропан-бутан. Технически пречки няма. За размяна не знам, ама и няма нужда, ще си я пълниш, пък зимъска пак ще си ги разменяш за пропанови.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
junak36

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 8:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Пречките са законови, а техническите за ваша информация и безопасност са, че при напълване на 100% на обема на бутилката пропан-бутана се разширява и увеличава налягането с 8 bar на всеки градус. Бутилката може да издържи 50 bar. Напълнена правилно не е проблем да седи директно на слънце. Иначе не е проблем да си я замените с друга такава пълна с пропан-бутан.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Jordan IBR

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 8:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви точно са законовите пречки, може ли конкретен цитат или по-добре линк към нормативен документ.
Това със разширението на флуида само за пропан-бутана ли важи?
Или може би колега искаш да кажеш, че пълненето е незаконно?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 8:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Като зачекнахме темата за самонапълването държа да кажа, че ако човек реши сам да си зарежда бутилката заради собствената си безопасност и за базопастността на околните трябва да съблюдава техническите изисквания за нея. Имам предвид най-вече това да се пълни в бутилката с толкова газ, колкото е указано на самата нея. Примерно за сиво-зелените бутилки, които се водят немски стандарт е предписано да се пълнят с по 11кг газ, което съответсва на 20 литра. Има хора, които неразумно пълнят по 30 и повече литра в такава бутилка, което е неоправдан риск както за самия потребител, така и за околните. Да не дава господ да се случва авария!
Просто малко повече разум и предпазливост няма да навреди.
Jordan IBR

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 9:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз никъде не съм споменавал, че трябва сам да я пълни. Под "напълниш" имах предвид да си я занесе на станция за пълнене, където си ги мерят и знаят колко да ти сипят. Защо се реши, че сам ще си я пълни, нямам представа.
Инак, ако я занесеш на някоя нелегална, можеш и да я напълниш повечко на собствен риск, което си е жива малоумщина. За течната газ оставена в съд без място за разширение, спирка няма. Един пример- едно време в института по хладилна техника, бяха гръмнали ресивер препълнен с фреон, по принцип те гърмят на над 300bar. , дъното на съда, беше пробило бетоновата плоча на тавана....
Но това няма нищо общо с темата. Това което казвам е , че няма технически пречки от сорта на присъединителни размери, наличие на сонда и т.н., които да пречат да си пълни бутилката с пропан-бутан, а зимата пак да ходи да си я разменя с чист пропан. Пълначни има навсякъде, шеловете са по кът, особенно по планинските части на България.
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 9:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Коментара ми беше не заради нещо конкретно написано, а принципно превантивен.

Понеже аз съм от "нарушителите" та мисля, че не е грешно човек да постъпва така стига да го прави грамотно.
boshi

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 9:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

loveforever написа:
Доколкото знам тези бутилки са предназначени за замяна пълно/празно и е много вероятно от Шел да ги заменят само с такива пълни с чист пропан.

Ако планувате да си ги самозареждате предполагам, че на газостанциите за пълнене на битова газ няма да ви ги приемат. Ако опитате да го направите с преходник на автоколонка също може служителя да ви откаже. Иначе чисто технически проблем да се слага пропан-бутан в бутилка предназначена за пълнене само с пропан няма.

Да,така е .Предназначени са за замяна.Но понеже имаме нужда от още 1-2 бр. бутилки , си мисля, че вместо да купуваме , може да се използват тези. Сега през лятото да ги пълним с пропан-бутан ,а зимата отново да ги заменим празно за пълно с чист пропан. Важното е технически да стават за пропан-бутан , а все някъде ще се намери да ги заредят си мисля. Абе, с две думи далавера да става laughing
boshi

МнениеПуснато на: Пон Мар 25, 2019 10:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

junak36 написа:
Пречките са законови, а техническите за ваша информация и безопасност са, че при напълване на 100% на обема на бутилката пропан-бутана се разширява и увеличава налягането с 8 bar на всеки градус. Бутилката може да издържи 50 bar. Напълнена правилно не е проблем да седи директно на слънце. Иначе не е проблем да си я замените с друга такава пълна с пропан-бутан.

А при пропана налягането същото ли е ,както при пропан-бутана? Идеята е да се зареждат бутилките на специализираните за това пунктове , а не на газ станция за автомобили. А там нали ги мерят на кантара и не би трябвало да има проблем с препълването им.
Jordan IBR

МнениеПуснато на: Вто Мар 26, 2019 6:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

boshi написа:

А при пропана налягането същото ли е ,както при пропан-бутана? Идеята е да се зареждат бутилките на специализираните за това пунктове , а не на газ станция за автомобили. А там нали ги мерят на кантара и не би трябвало да има проблем с препълването им.

Колега, ако имаше съществени разлики в наляганията, щеше ли да можеш да си сменяш и ползваш и двата газа безпроблемно и всичко да ти е ок по системата?
Както писах вече, технически пречки няма. Пълни и се небой.
Върнете се в началото
vladostanimirov

МнениеПуснато на: Вто Мар 26, 2019 9:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Жълтите бутилки от Шел са си твои. Ти си ги платил. Можеш да правиш каквото си искаш с тях. Може и да ги разрежеш и да си направиш барбекю
Върнете се в началото
junak36

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Вто Мар 26, 2019 2:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Бутилките които ползвате, така наречените жълти на V-Gas или сини на Топливо-газ са депозирани, а не закупени и не са ваша собственост. Да, може да правите каквото си пожелаете, но то е на ваша отговорност. Хубаво е бутилките да си ги заменяте или да ги пълните на регламентираните за това места. Ако ги пълните на такива станции трябва да гледате цифрата, която е в горната част на бутилката под пръстена. Тя показва годината на следващия ѝ преглед. Разликата в цените при замяна или пълнене на определените за това места са много малки. „Далаверата“ е да си ги напълните от газостанция, ако все още има такива места, но там риска от препълване е много голям. Няма голяма разлика в налягането на пропана и пропан-бутана. Бутилката за която говорите, със зеления пръстен, е важно да се знае дали е за 10 кг или за 9 кг, защото втората е с по-малък общ обем.

http://www.dnsk.mrrb.government.bg/zakoni%5Cz121.rtf
Наредба за устройството, безопасната експлоатация и техническия надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове
Чл. 72. В близост до колонките за зареждане на автомобили с втечнен газ и на видно място се поставят табели със следните надписи:
1. "Забранено пълненето на бутилки!";

Силно препоръчително е да спазвате тези правила. Заради вашата безопасност.
Колега vladostanimirov , може да си правите каквото си искате с бутилката, но ако я повредите няма да можете да си възстановите дадения депозит. Ако взета от вас бутилка няма да ви трябва известно време, по-добре я върнете (ще ви възстановят депозита), за да може тя минавайки за напълване да се провери, а когато пак ви трябва си депозирайте отново. Така ще сте спокойни, че ползвате проверени и безопасни бутилки.

Надявам се да съм бил полезен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Резервни части, ремонти, аварии Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети