kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Зареждане на Пропан-Бутан
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Слав

МнениеПуснато на: Пон Мар 16, 2020 5:36 pm    Заглавие: Зареждане на Пропан-Бутан Отговорете с цитат

Ето тук могат да се зареждат бутилки с Пропан Бутан:

42°42'31.8"N 23°19'33.1"E

Пробвах се и на друго място, но ми отказаха, защото зареждали само туристически бутилки до 5 кг? Не разбрах защо, но ме върнаха. На посоченото място нямаше проблем. Затова и споделям тук информацията.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peterco

МнениеПуснато на: Пон Мар 16, 2020 5:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За Сливен може да се зарежда на Шел, кръстовището на бул. Панайот Хитов и бул. Стефан Стамболов.

Има и други, но качеството на горивата е изключително съмнително- поне за мен и газовите ми уреди.
miteo

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Мар 16, 2020 10:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте
За Пловдив:
1. Комплекс Хаджията Груев - всъщност са два - единия на входа на града откъм Хасково - буквално на втория светофар, другия в близост до околовръстното шосе на разклона за Марково се завива посока града и след има няма 1км е отдясно. Много са удобни и като се излиза от града. Паркингите пред пунктовете за газ са достатъчни и за кемпер и за кола с каравана. Качеството на газта е много добро.
2. Топливо АД - на Кукленско шосе, буквално до Практикер. Там зареждат освен пропан бутан и само пропан. За тях отзив немога да дам все още, но скоро като започна да зареждам само пропан ще споделя впечатления.
Поздрави
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
angelovi

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2020 8:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дано инспекторите от Инспекцията за държавен технически надзор към ДАМТН не намерят тази тема. Ще натопите всички цитирани бензиностанции, който зареждат с пропан-бутан бутилки с обем над 5 литра.
Едва ли има смисъл да ви цитирам нормативни разпоредби. Накратко бутилки с пропан бутан се зареждат във:
1. пълначни станции получили разрешение от председателя на ДАМТН - пълнят всякакви бутилки, основното изискване е бутилките да са под техен контрол, Зареждат бутилки със всякакъв обем;
2. Пунктове за пълнене на туристически бутилки с обем до 5 литра. Няма изискване бутилките да са под контрол на пункта. Обикновено това са пунктове към пълначни станции за пълнене на автомобили с газови уредби.
Изискванията произтичат от конструкцията на бутилките, те нямат устройство което да не позволява да бъдат пълнени с пропан-бутан повече от 80% от обема им и затова се пълнят тегловно на везна, обикновена, автоматична или специални линии. Напълването на бутилка с пропан-бутан над 80% от обема и е предпоставка при определени условия (нагряване от какво ли не) бутилката да се разруши с два последователни взрива. Първо при разрушаване на бутилката и последващ пи експлозия на пропан-бутана изтекъл от бутилката смесен с въздуха. Най-крупната такава авария беще с бутилка с пропан бутан в Ботевградско при която пострадаха почти десет души, доколкото си спомням имаше и убити.
Прекрасно зная, че почти всички пълначни станции за автомобили зареждат направо от колонката бутилки, но това не го прави законно,а само опасно. Не позволявайте да препълват бутилките ви. Знам, че на практика при спазване на нормативните разпоредби няма как да напълните собствена бутилка с обем над 5 литра у нас, но това не го прави законно.
Върнете се в началото
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2020 8:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Слав, е похвали се де, какъв кемпер взе, че не разбрах? :-)

Аз като отидох да пълня на пункт с кантар ми казаха - до 5кг. Такава била новата наредба. Не до 5кг зареждане, а до 5 килограмови бутилки. Е, като се увери, че не съм проверяващ, пък и в края на работното време беше - зареди.
peterco

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2020 8:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Angelovi, тази която цитирах е напълно законна, с везни и т.н. Т.е. не се пълни на колонката. Шел няма да го позволи.
mitko_ol

Местожителство: София/Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2020 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Имало някаква нова разпоредба и дори тези с везните не може да зареждат по големи бутилки от 5 кг. Друг е въпроса колко се спазва - в Стара Загора ми отказват, но в София зареждат на 2 места без проблем от гоелмите бутилки 11 КГ- и 3-те места бутилките се пълнят на кантар не на колонка!!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Слав

МнениеПуснато на: Съб Мар 21, 2020 8:39 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ls1 написа:
Слав, е похвали се де, какъв кемпер взе, че не разбрах? :-)

Аз като отидох да пълня на пункт с кантар ми казаха - до 5кг. Такава била новата наредба. Не до 5кг зареждане, а до 5 килограмови бутилки. Е, като се увери, че не съм проверяващ, пък и в края на работното време беше - зареди.
,

Искам да пусна тема и все не стигам.
Нямам снимки още Embarassed
Върнете се в началото
mitko_ol

МнениеПуснато на: Вто Апр 14, 2020 9:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко актуална инфомация за Стара Загора, Зара газ в промишлена зона отново зареждат големи бутилки на кантар и таксуването е на литър + едонкратна такса от 1 лв за зареждане на бутилката. Днес заредих бутилката за 15 лв - 21.2 литра по 66 стотинки + 1 лв такса
Върнете се в началото
nikolay77
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна, морето

МнениеПуснато на: Вто Апр 14, 2020 10:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тука във Варна, все още зареждат на цена 2,40 - 2,60 на килограм. Не се наядоха Shocked
Върнете се в началото
Tikvenika

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Окт 28, 2020 7:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, бих искал да посъживя малко темата и да питам следното нещо - пред вид все по-сложната ситуация с пълненето на битова газ, не е ли по-оптимален вариант да се монтира газова инсталация (примерно една пура като автомобилните газови бутилки някъде отдолу) и да се ползва първо много повече газ (около 35л. при 40 л. бутилка, което ще стигне за много повече време), и второ - няма повече драма със зареждането! Практически на всяка газостанция ти зареждат бутилката, защото е с автомобилен вентил. Имаш газ за печката, за хладилника, за бойлера... Няма драми с различните вентили из различни държави, няма драма с прехвърляне от едната 11кг бутилка към другата, че, видиш ли, газта свърши... Имаш 30-40литра газ и точка.
Къде е уловката? Има ли такава? Питам, защото доста кемпери са с монтирана газова бутилка от кола и така си обезпечават нуждата от пропан-бутран?
Върнете се в началото
mitko_ol

МнениеПуснато на: Сря Окт 28, 2020 9:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

От една година съм с такава бутилка на мястото на една от стандартните

https://shop.dimbo.bg/gazova-butilka-s-multiklapan-gotrip11kg.html,

при мен достъпа до бутиките е през гаража и затова изкарахме извод за пълнене отвън, ако имате директен достъп до отделението с бутилките само сменяте бутилката без преправяне на инсталацията и монтаж на бутилка под купето
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2020 12:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

На мнение съм, че традиционните бутилки е добре да не се махат или поне едната да остане при добавянето на автомобилна. Идеята ми е ако случайно няма възможност за автомобилно зареждане да може да се подмени празна с пълна. Това разбира се ако има място и възможност където да се добави.
Иначе бутилката с мултиклапан е чудесна, само цената и ми се вижда малко височка, но те хубавите неща са така.
Ice Man

Местожителство: Russe

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2020 1:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Поставянето на автомобилна бутилка трябва много добре да се обмисли! Въпрос - как решавате проблема с течната фаза? На моят кемпер има монтирана такава бутилка и вече втори вентил заминава. Нося си резервен, но това е разход и главоболие. Аз лично съм го измислил и сега тъкмо си обмитявам един двусекционен вентил от Америка. При него първата секция се грижи за течната фаза, а втората за редуциране на налягането. Ако някой друг го е измислил по-рационално нека каже. Също ме интересува какво става с редуцир вентила в който е влязла течна газ - има ли някакъв начин за оправяне или се изхвърля? При мен и двата спряха да работят. Ще ми е интересно да споделите мнения и опит Wink
Върнете се в началото
Слав

МнениеПуснато на: Съб Окт 31, 2020 9:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дайте жокер къде мога да заредя само пропан в бутилката ?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети