kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Нед Апр 26, 2020 5:09 pm Заглавие:
За контролера не мога да дам мнение. Допускам, че са го сложили такъв, защото така са преценили, че ще пасва на панелите.
Като цяло преценката за това дали човек да си сложи солар на покрива или да си вземе куфар е строго индивидуална и въпрос на лично предпочитание. Лично аз харесвам стационарния вариант, защото не го мисля и обслужвам, а той си зарежда при слънце пък ние само ползваме. При куфарите ако човек ги върти към слънцето може значително да им вдигне КПД-то, но пък трябва да разпъва, мести ...което не на всеки му се занимава.
Иначе ако нямате сериозна консумация на ток и е само за поддръжка при нужда е все тая какво ще изберете. Да има запас от мощност и да ви харесва. _________________ Магия в лилаво
Аз не знам защо (нямам логично обяснение), но не искам да слагам панел на покрива, който да седи там целогодишно (изглежда ми безмислено), а и не ми се дупчи и променя нищо по кемпера. Сигурно, защото е още прясна покупка...не знам.
Здравейте, мисля да си изградя соларна система за караваната - Knaus 500, в която всичко е на 12V. Каравана има оригинален траф: MIKO MK 375. В него си има вход за акумулатор.
Мисля да направя системата така: Солар - Контролер - Акумулатор - MIKO и така да захраня цялата каравана. Отлено от акумулатора ще пусна кабел за инвертор за уреди на 220 V. Отделно когато съм закачен за мрежа 220 V ще сложа зареждачка, която да зарежда акумулатора, ако няма достатъчно слънце или съм на сянка.
Не знам дали правилно си задавам въпроса, тъй като съм лаик, но какъв контролер да си взема, който е най-подходящ като функции за този тип свързване, както и да мога да контролирам акумулатора да не се разрежда и така да му намалявам живота?
Мисля системата да е с 1 гелов акумулатор и 1 панел около 150 W.
ОК, благодаря за отговора. Ще го погледна контролера, който си ми изпратил като линк.
Все пак не мога да си обясня, как да контролирам разряда на батерията, при положение, че MIKO-то ми е след акумулатора. Т.е. трябва да следя разряда на акумулатора на дисплея на контролера и да внимавам да не падна под покадзателите, който му скъсява живота. Така ли е?
Пуснато на: Вто Май 05, 2020 9:02 pm Заглавие:
В нормалния вариант контролера контролира входящия и изходящия ток и така може да прецени колко заряд остава в акумулатора. При нужда изключва акумулатора. Нещо като да имаш резервоар с водомер на входящата и изходящата вода.
В твоя случай обаче, контролера не може да отчита изходящия ток.
За това трябва да се настрои да зарежда по напрежение.
Това е режим при който контролера зарежда акумулатора до като стигне определено напрежение. Има дисплей и мери напрежение. Ако напрежението падне, то трябва да се изключи акумулатора за де се разреди прекаленно и това да доведе до увреждане. _________________ Живот на колела
www.kemper-club.com
ОК, благодаря за отговора. Ще го погледна контролера, който си ми изпратил като линк.
Все пак не мога да си обясня, как да контролирам разряда на батерията, при положение, че MIKO-то ми е след акумулатора. Т.е. трябва да следя разряда на акумулатора на дисплея на контролера и да внимавам да не падна под покадзателите, който му скъсява живота. Така ли е?
Kолега, за целта си има батериен монитор със шунт. Отчита заряда и разряда във ампери и ватове, волтаж на батерията, изразходвани амперчасове и т.н . За да не си скапеш акумулатора, гледаш показанията да не падат под 50% от капацитета на акумулатора. Шунта в комплекта реагира на всички промени, независимо преди или след акумулатора. Давам ти линк. Тука е скъп, но в алито се намира и за около 60 кинта с доставката
https://xpi.bg/baterien-monitor-battery-monitor-dc8-80v-s-shunt
Колега nikolay77, благодаря за пояснението. Мисля, че това е отговора на моя въпрос. Слагам един шунт и готово. Принципно аз мисля да взема инвертор, който да е с дисплей като този: https://www.olx.bg/ad/nemski-invertor-2000w-4000w-12v-220v-palna-sinusoida-s-distantsionno-CID1012-ID7uLoA.html , но тъй като той самият дърпа доста ток, мисля да го държа изключен и да го включвам, само когато го ползвам. Иначе този инвертор има опцията да показва състояние на акумулатора, както и има и аларма за пад на напражението в акумулатора.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 18, 19, 20
Страница 20 от 20
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети