kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Какъв контролер за соларен панел?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 18, 19, 20

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 26, 2020 5:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За контролера не мога да дам мнение. Допускам, че са го сложили такъв, защото така са преценили, че ще пасва на панелите.

Като цяло преценката за това дали човек да си сложи солар на покрива или да си вземе куфар е строго индивидуална и въпрос на лично предпочитание. Лично аз харесвам стационарния вариант, защото не го мисля и обслужвам, а той си зарежда при слънце пък ние само ползваме. При куфарите ако човек ги върти към слънцето може значително да им вдигне КПД-то, но пък трябва да разпъва, мести ...което не на всеки му се занимава.

Иначе ако нямате сериозна консумация на ток и е само за поддръжка при нужда е все тая какво ще изберете. Да има запас от мощност и да ви харесва.
kalinntv

Местожителство: BG,Sofia

МнениеПуснато на: Нед Апр 26, 2020 6:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

kalinntv написа:
Слав написа:
Аз не знам защо (нямам логично обяснение), но не искам да слагам панел на покрива, който да седи там целогодишно (изглежда ми безмислено), а и не ми се дупчи и променя нищо по кемпера. Сигурно, защото е още прясна покупка...не знам.

Та заради това да попитам. Какво ви е мнението за този соларен куфар:
https://solarhouse.bg/produkt/%d1%81%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%b3%d1%8a%d0%b2%d0%b0%d0%b5%d0%bc-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bb-%d0%ba%d1%83%d1%84%d0%b0%d1%80-160w-12v/

Идеята ми е да го вадя само, когато не сме на къмпинг и ми трябва ток.
Ако го взема да му сменя ли контролера ?

Съвети приемам всякакви, защото нямам опит с къмпингуването с кемпер, а само с палатка, а там ток не ми беше нужен Smile

Аз не виждам да има контролер

Недогледал, моя грешка
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
Барборко

МнениеПуснато на: Чет Апр 30, 2020 5:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, мисля да си изградя соларна система за караваната - Knaus 500, в която всичко е на 12V. Каравана има оригинален траф: MIKO MK 375. В него си има вход за акумулатор.
Мисля да направя системата така: Солар - Контролер - Акумулатор - MIKO и така да захраня цялата каравана. Отлено от акумулатора ще пусна кабел за инвертор за уреди на 220 V. Отделно когато съм закачен за мрежа 220 V ще сложа зареждачка, която да зарежда акумулатора, ако няма достатъчно слънце или съм на сянка.
Не знам дали правилно си задавам въпроса, тъй като съм лаик, но какъв контролер да си взема, който е най-подходящ като функции за този тип свързване, както и да мога да контролирам акумулатора да не се разрежда и така да му намалявам живота?

Мисля системата да е с 1 гелов акумулатор и 1 панел около 150 W.

Благодаря предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Барборко

МнениеПуснато на: Чет Апр 30, 2020 6:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

само добавям, че мисля да сложа гелов акумулатор 100 ah
Върнете се в началото
jororib
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пет Май 01, 2020 9:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

https://vikiwat.com/kontroler-za-solaren-panel-pr-1515-15a-12-24v-steca.html

Лично аз съм с такъв и съм много довелен.
Ако се спреш на него, при начина който искаш да го свържеш трябва да го настроиш да регулира по напрежение.

Ако цената не е приемлива може и Китайски вариант.

И още един съвет исползвай дебели кабели над 5 квадрата.

Поздрави и успех.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
Барборко

МнениеПуснато на: Вто Май 05, 2020 1:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ОК, благодаря за отговора. Ще го погледна контролера, който си ми изпратил като линк.
Все пак не мога да си обясня, как да контролирам разряда на батерията, при положение, че MIKO-то ми е след акумулатора. Т.е. трябва да следя разряда на акумулатора на дисплея на контролера и да внимавам да не падна под покадзателите, който му скъсява живота. Така ли е?
Върнете се в началото
jororib
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Вто Май 05, 2020 9:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

В нормалния вариант контролера контролира входящия и изходящия ток и така може да прецени колко заряд остава в акумулатора. При нужда изключва акумулатора. Нещо като да имаш резервоар с водомер на входящата и изходящата вода.

В твоя случай обаче, контролера не може да отчита изходящия ток.
За това трябва да се настрои да зарежда по напрежение.

Това е режим при който контролера зарежда акумулатора до като стигне определено напрежение. Има дисплей и мери напрежение. Ако напрежението падне, то трябва да се изключи акумулатора за де се разреди прекаленно и това да доведе до увреждане.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
nikolay77
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна, морето

МнениеПуснато на: Сря Май 06, 2020 11:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Барборко написа:
ОК, благодаря за отговора. Ще го погледна контролера, който си ми изпратил като линк.
Все пак не мога да си обясня, как да контролирам разряда на батерията, при положение, че MIKO-то ми е след акумулатора. Т.е. трябва да следя разряда на акумулатора на дисплея на контролера и да внимавам да не падна под покадзателите, който му скъсява живота. Така ли е?

Kолега, за целта си има батериен монитор със шунт. Отчита заряда и разряда във ампери и ватове, волтаж на батерията, изразходвани амперчасове и т.н . За да не си скапеш акумулатора, гледаш показанията да не падат под 50% от капацитета на акумулатора. Шунта в комплекта реагира на всички промени, независимо преди или след акумулатора. Давам ти линк. Тука е скъп, но в алито се намира и за около 60 кинта с доставката
https://xpi.bg/baterien-monitor-battery-monitor-dc8-80v-s-shunt
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Барборко

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2020 5:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега nikolay77, благодаря за пояснението. Мисля, че това е отговора на моя въпрос. Слагам един шунт и готово. Принципно аз мисля да взема инвертор, който да е с дисплей като този: https://www.olx.bg/ad/nemski-invertor-2000w-4000w-12v-220v-palna-sinusoida-s-distantsionno-CID1012-ID7uLoA.html , но тъй като той самият дърпа доста ток, мисля да го държа изключен и да го включвам, само когато го ползвам. Иначе този инвертор има опцията да показва състояние на акумулатора, както и има и аларма за пад на напражението в акумулатора.
Върнете се в началото
s_s1

Местожителство: с. Стража до Търговище

МнениеПуснато на: Чет Дек 10, 2020 10:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Любомир Мечков написа:
Само да ви кажа, че аз като пиша дори го изпълнявам, нека пробите започнат сега Arrow

Уж прочетох цялата тема, но не разбрах какви са резултатите от изследванията.
С колко е по-ефективна системата с MPTT контролер?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
Страница 20 от 20

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети