|
kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
|
ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!
В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило! |
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати! |
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
hristod

|
Пуснато на: Пон Юни 22, 2020 9:36 pm Заглавие: Анализ на амортизацията на цените на кемпери |
|
|
Здравейте, къмпингари!
Първо, искам да благодаря за приема. За да покажа благодарността си, ще споделя един свой анализ относно колко е смислено да се купи нов / стар кемпер.
Гледната ми точка е, че следя не колко пари се дават, а колко пари се губят от цената му на година, защото те инвестираните в кемпера пари не падат в дупка, просто се обезценява с времето. Мисля, финансовото название е амортизация.
Данните по-долу са източени от сайта mobile.de и представляват изменението на средната цена на всички кемпери (Алковени, интегрирани, полу-интегрирани) по година. Абцисата представлява колко стар е кемпера (относно 2020г), а ординатата е средната цена на кемперите в евро.
Графика: https://imgur.com/a/GX4CHMh
Та идеята ми беше да източа всички цени на кемпъри от [mobile.de](http://mobile.de/) , да ги осредня и да ги извадя на графика да видим как вървят цените с времето.
Анализът показва, че след купуването на кемпер той ще държи цена горе-долу 9 години, след което започва да се амортизира с леко намаляваща делта, но почти линейно.
Бележка: това е положението на пазара към днешна дата, това може да се прояви с времето. Аз ще се опитам да следя промяната на тези данни във времето, и ако има някакви особени промени ще сигнализирам, стига да има интерес [/url] |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Данаил Делчев

Регистриран на: 21 Юли 2015 Мнения: 1312 Местожителство: Хасково / с. Узунджово
|
Пуснато на: Сря Юли 01, 2020 5:01 pm Заглавие: |
|
|
Абциси.....ординати....много сложно. Кемпера не се купува за да му смяташ всеки ден стойноста и да си разваляш почивката с това колко си загубил. В такъв случай по-добре на хотел. Кемпера ти дава свобода в движението и свобода в избора къде да посрещнеш следващия изгрев. Кемпера е начин на живот. Кемпера е движима собственост. Кемпера е мобилна къща и като всяка къща е нормално цената да и пада с времето. Кемпера не е инвестиция. Кемпера е удоволствие да се слееш с природата,да "летиш" по магистралите,да се срещаш със приятели,сродни души.Всяка добавена екстра в кемпера води до загуба на финанси ,защото никога не можеш да вземеш всички пари които си вложил,но всички тези вложени пари ти носят спокойствие и удоволствие в кемперуването.
И за да не звучи само като "критика" , има и друг начин на изчисляване:
Пример - нашето семейство - 4 членно. За година имаме около 100 нощувки. В хотел цената е от 150 до 200 лв. Това умножено по 100 ,дава едни 15-20 000 спестени от хотели,но предварително инвестирани в кемпер. Обаче,цената му няма как да падне с толкова за година,така че кемпер около 2000 година се "избива" за 3 години и накрая пак има остатъчна стойност. Това е математиката от друга гледна точка.(но не и моята)
Така че помисли дали си за кемпер,тъй като видях в друга тема да търсиш.
Този целия пост не е писан със зла умисъл ,а просто да накара теб и друг бъдещи кемперисти да се замислят преди да се гмурнат в невеоятния свят на пътешествита.  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nelim

|
Пуснато на: Сря Юли 01, 2020 9:16 pm Заглавие: |
|
|
Ще е интересна такава графика за автомобилите
Като гледам кемперите доста стабилно си държат цена спрямо останалите МПС-та...
И съм изцяло съгласен с Данаил Делчев, това е хоби и е ясно че кемпера ще остарява и ще се обезценява, няма как да е инвестиция, важното е да доставя удоволствие, това е от нещата в живота, дето харчиш за да живееш  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
hristod

|
Пуснато на: Пет Юли 03, 2020 5:09 pm Заглавие: |
|
|
Анализът е главно насочен към това да помогне за вземане на решение не дали, а какъв кемпер да си купи човек. Дали си струва да инвестира в по-нов и по-скъп кемпер или е по-добре да се купи по-стар и по-евтин (разбира се ако има финансова възможност). Въпросът не е дали да купим кемпер, а какъв. Всеки си има подход при вземането на решения, това е да помогне на хората, които обичат да взимат информирани такива Ако ви помага ползвайте информацията, ако ви пречи - игнорирайте я, лесно е. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
loveforever Администратор

|
Пуснато на: Пет Юли 03, 2020 9:34 pm Заглавие: |
|
|
На мен ми се струва не добре и непрактично да се избира кемпер по цената. Изобщо не зачеквам това какъв бюджет е заделен и дали човек да си купи кемпер. Това всеки сам за себе си го е преценил. Когато обаче основно се гледа покупката да е "на далавера" или при избор между няколко екземпляра се взема онзи на който цената спямо годините и мощността била най-добра ... мисля че не е много удачно. Все пак кемпера е две в едно - и превозно средство и къща и като такова трябва преди всичко да изпълнява тези си функции т.е. да е в максимално добро техническо състояние и да създава комфорта и уюта на дома от които човек има нужда пък било то и малко не на сметка, стига разбира се човек да може да си го позволи. _________________ Магия в лилаво |
|
Върнете се в началото |
|
 |
superMAX

|
Пуснато на: Съб Юли 04, 2020 8:39 am Заглавие: |
|
|
Не може за кемпери да се разсъждава както за автомобилите. нормално е двугодишен екземпяр да струва повече от колкото е закупен. при положение ,че са му слижени екстри за 10-20000е екстри. А и цените на новите непрекъснато вървят нагоре.
Както има и две, тригодишни в 'мобилето.де', на половин цена. педимно рент или след сериозни ремонти _________________ www.ototrans.net |
|
Върнете се в началото |
|
 |
hristod

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2020 6:16 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за мненията! Разбира се, при една покупка има елемент на анализ, както и емоционален елемент - напълно разбирам това. Намерението ми беше единствено да доставя тази статистическа информация ако някой има подобен начин на вземане на решения като моя. Аз лично явно ще почакам, понеже останових, че бюджета, който си определих първоначално ще стигне горе долу до под кривата круша, така че ще се чака  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
s_s1
Регистриран на: 03 Май 2016 Мнения: 252 Местожителство: с. Стража до Търговище
|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2020 4:01 pm Заглавие: |
|
|
Данаил Делчев написа: | Абциси.....ординати....много сложно. Кемпера не се купува за да му смяташ всеки ден стойноста и да си разваляш почивката с това колко си загубил. В такъв случай по-добре на хотел. Кемпера ти дава свобода в движението и свобода в избора къде да посрещнеш следващия изгрев. Кемпера е начин на живот. Кемпера е движима собственост. Кемпера е мобилна къща и като всяка къща е нормално цената да и пада с времето. Кемпера не е инвестиция. Кемпера е удоволствие да се слееш с природата,да "летиш" по магистралите,да се срещаш със приятели,сродни души.Всяка добавена екстра в кемпера води до загуба на финанси ,защото никога не можеш да вземеш всички пари които си вложил,но всички тези вложени пари ти носят спокойствие и удоволствие в кемперуването.
И за да не звучи само като "критика" , има и друг начин на изчисляване:
Пример - нашето семейство - 4 членно. За година имаме около 100 нощувки. В хотел цената е от 150 до 200 лв. Това умножено по 100 ,дава едни 15-20 000 спестени от хотели,но предварително инвестирани в кемпер. Обаче,цената му няма как да падне с толкова за година,така че кемпер около 2000 година се "избива" за 3 години и накрая пак има остатъчна стойност. Това е математиката от друга гледна точка.(но не и моята)
Така че помисли дали си за кемпер,тъй като видях в друга тема да търсиш.
Този целия пост не е писан със зла умисъл ,а просто да накара теб и друг бъдещи кемперисти да се замислят преди да се гмурнат в невеоятния свят на пътешествита.  |
100 нощувки от 365 дни?!?
Вие трябва да живеете в кемпера.
Нашия предните години го ползваме общо около 20 дни годишно, а тази само 4 нощувки до тук. Но ако смятам така редовно ходя до Павел баня за уйкендите и ми е по-евтино да спя на семеен хотел отколкото да платя горивото на кемпера. Сега тръгвам за Слънчака за 2 нощувки на обща стойност 60 лв. За 150-200 лв ще бъдем на 5 звезден олинклузив.
Но мисълта ми е, че не можем да приравняваме несъпоставими неща.
Живейте си живота и събирайте не пари, а добри спомени. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
loveforever Администратор

|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2020 7:10 pm Заглавие: |
|
|
s_s1 написа: | Живейте си живота и събирайте не пари, а добри спомени. |
 _________________ Магия в лилаво |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|