| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ibogdanov

Регистриран на: 06 Апр 2014 Мнения: 691 Местожителство: Рельово, Самоковско/ Надежда 2, София
|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2020 11:44 am Заглавие: Зареждане на два акумулатора |
|
|
Привет,
Имам следната питанка -
Искам да зареждам двата акумулатора от соларната инсталация.
Каравания акумулатор е гелов 200 ампера часов, стартерния е 100 а/ч необслужваем.
Контролера на караваната може да го прави това упражнение само при подадени 220в. Искам да ползвам соларите и да си дозареждам и двата.
соларния контролер е Штека 20А.
Мернах преди време устройство което се монтираше след контролера и управляваще и двата акумулатора.
Моля, ако някой се сеща за такъв вариант да драсне два реда.
Благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Pol
Регистриран на: 28 Яну 2015 Мнения: 340 Местожителство: с. Световрачене
|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2020 8:14 pm Заглавие: |
|
|
| Не може ли да дръпнеж една доп жица от панелите и едно контролерче само за стартовия да монтираш. На туория не би трябвало да има проблем. АЗ бих го направил с превключвател - паралелно - единия - втория. |
|
|
 |
ibogdanov

Регистриран на: 06 Апр 2014 Мнения: 691 Местожителство: Рельово, Самоковско/ Надежда 2, София
|
Пуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:06 pm Заглавие: |
|
|
Може, но двата панела са вързани като един и контролера е един...
Вариант е да разкача панелите, да оставя единия да зарежда караваната, другия стартовия и така да приключа сагата. |
|
|
 |
Pol
Регистриран на: 28 Яну 2015 Мнения: 340 Местожителство: с. Световрачене
|
Пуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:12 pm Заглавие: |
|
|
| Направи разклонение преди контролера |
|
|
 |
loveforever Администратор

|
Пуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:13 pm Заглавие: |
|
|
Струва ми се че цял панел за предния акумулатор е много. Все пак този кемпер пътува нали, а това в общи линии стига за да поддържа предния акумулатор с добър заряд.
Евентуално кофти положение може да стане зимата, когато кемпера дълго не се кара. Ние бяхме така години наред. Просто след като месец-два се случи кемпера да не е движил включвахме кабела на 220В и се компенсираше разряда. Преди 2-3 години за да ни е съвсем мързеливо Савич пусна едни кабели които постоянно да прехвърлят 0,10А от задния акумулатор към предния. Така се компенсира евентуалния му спад при дълго стоене на място, а Солара е вързан само към задния акумулатор. _________________ Магия в лилаво |
|
|
 |
ibogdanov

|
Пуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:14 pm Заглавие: |
|
|
| loveforever написа: | Струва ми се че цял панел за предния акумулатор е много. Все пак този кемпер пътува нали, а това в общи линии стига за да поддържа предния акумулатор с добър заряд.
Евентуално кофти положение може да стане зимата, когато кемпера дълго не се кара. Ние бяхме така години наред. Просто след като месец-два се случи кемпера да не е движил включвахме кабела на 220В и се компенсираше разряда. Преди 2-3 години за да ни е съвсем мързеливо Савич пусна едни кабели които постоянно да прехвърлят 0,10А от задния акумулатор към предния. Така се компенсира евентуалния му спад при дълго стоене на място, а Солара е вързан само към задния акумулатор. |
Точно за това прехвърляне има едни контролери и релета..
Но не знам как се осъществява. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:51 pm Заглавие: |
|
|
Не мога повече да помогна защото и аз не знам какво точно сложи Савич навремето. Не е някакъв специален уред. Нещо дребно е и го е заврял някъде отпред дето не се вижда. При нас само кабелите се виждат. _________________ Магия в лилаво |
|
|
 |
ibogdanov

|
Пуснато на: Вто Авг 04, 2020 12:31 pm Заглавие: |
|
|
| loveforever написа: | | Не мога повече да помогна защото и аз не знам какво точно сложи Савич навремето. Не е някакъв специален уред. Нещо дребно е и го е заврял някъде отпред дето не се вижда. При нас само кабелите се виждат. |
Ще му звънна... ако е в БГто ще удари едно рамо |
|
|
 |
gabroveca 2604 Клубен член с каравана

Регистриран на: 05 Ное 2010 Мнения: 2342 Местожителство: БГ- ВЕЛИНГРАД
|
Пуснато на: Нед Авг 09, 2020 5:59 pm Заглавие: |
|
|
Има контролери на Трума Дуо - Зареждат два акумулатора, като има настройки за кой колко процента да пуска контролера, вида на акумулатора. Купух такъв от Милен/муленцето. Питай го. Пък и други трябва да го знаят този контролер. Не е тМПТТ. _________________ M&M - Мими и Милчо |
|
|
 |
Венци-Малкия

|
Пуснато на: Пон Авг 24, 2020 4:08 pm Заглавие: |
|
|
Разгледай релетата на Виктрон. И по специално Victron CYRIX-ct 120.
Цената му е около 100-тина лв. |
|
|
 |
Emil Balin

|
Пуснато на: Пон Авг 24, 2020 10:02 pm Заглавие: |
|
|
| Аз съм с два солара и контролер,който зарежда двата акомулатора.Ако имаш нужда ще пратя инфо за контролера и откъде да го вземеш. |
|
|
 |
ibogdanov

|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2020 2:16 pm Заглавие: |
|
|
| Emil Balin написа: | | Аз съм с два солара и контролер,който зарежда двата акомулатора.Ако имаш нужда ще пратя инфо за контролера и откъде да го вземеш. |
Дай да го видим контролера.
Важното е да мога да зареждам два РАЗЛИЧНИ акумулатора и като капацитет и като технология.
Поздрави |
|
|
 |
nikolay77 Клубен член с кемпер

Регистриран на: 25 Фев 2019 Мнения: 41 Местожителство: Варна, морето
|
Пуснато на: Пон Сеп 14, 2020 10:33 pm Заглавие: |
|
|
| Диод и две релета. Нормално отворено и нормално затворено. Събрани в една кутийка. При покой солара зарежда еднопосочно стартерния акумулатор със 0.4 v под напрежението на тяговите. При подаване на контакт, нормално отвореното реле се затваря и подава ток към нормално затвореното, което се отваря и разпада връзката. После си се зарежда от алтенатора. Цялата работа ми излезе около 30 лв. Даже волтметърче си сложих на кутийката да показва напрежението на стартовия по всяко едно време. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 14, 2020 11:46 pm Заглавие: |
|
|
| nikolay77 написа: | | Диод и две релета. Нормално отворено и нормално затворено. Събрани в една кутийка. При покой солара зарежда еднопосочно стартерния акумулатор със 0.4 v под напрежението на тяговите. При подаване на контакт, нормално отвореното реле се затваря и подава ток към нормално затвореното, което се отваря и разпада връзката. После си се зарежда от алтенатора. Цялата работа ми излезе около 30 лв. Даже волтметърче си сложих на кутийката да показва напрежението на стартовия по всяко едно време. |
Това 0,4V под напрежението на тяговите .... от какво зависи?
Ако тяговия акумулатор е паднал на 12,2V, а стартерния е на 12,00V значи ли че втория ще започне да се пълни едва след като тяговия мине 12,4V ? _________________ Магия в лилаво |
|
|
 |
nikolay77 Клубен член с кемпер

Регистриран на: 25 Фев 2019 Мнения: 41 Местожителство: Варна, морето
|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2020 2:08 pm Заглавие: |
|
|
| Това е при заряд, докато изравни потенциала между двата. При разряд на тяговите, напрежението на стартовия си стои, колкото е зареден. Дори и при дълбок разряд на тяговите, пак може да запали. При движение, зарежда единствено стартовия. |
|
|
 |
|