kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Климатик на кемпер?

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dusiko

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Вто Авг 18, 2020 8:55 am    Заглавие: Климатик на кемпер? Отговорете с цитат

Здравейте колеги, отдавна не съм писал нищо във форума, тъй като поради здравословни причини не сме къмпингували около 5 години. По принцип имаме каравана, но взехме решение със семейния съвет да си купим кемпер. Гледайки всички обяви по-голямата част от това което се предлага нямат климатик към двигатела, говоря за кемпери до около 2003г. Но като се замисля че пътуванията са похладната част на деня човек може да се прежали. Моля за коментари и съвети! Благодаря ви предварителни!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 18, 2020 9:20 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Нашият кемпер е 2004г и има климатик към двигателя. Бих казала, че това е една много приятна, а в някои ситуации и незаменима екстра. Ще опиша какво имам предвид малко по-подробно за да може да се направят коректни изводи.

Имаме кемпера от 13 години. За това време сме пускали климатика към двигателя има-няма 5-6 пъти - веднъж при една голяма жега в Гърция и 2-3 пъти при някое много висене на граница. Значи в ей тези последните ситуации климатика буквално ни спасява за да оцелеем. Така веднъж на влизане в Хърватска уцелихме една голяма опашка май беше 5-6км и висяхме на нея почти 4 часа на следобедния припек. Отгоре пече слънцето, отдолу му приглася жегата от асфалта. Няма и най-лек полъх, а жегата допълнително се усилва от това че седиш и чакаш незнайно до кога. Та тогава благодарение на тази екстра в доста по-нормални условия успяхме да си дочакаме минаването. Наоколо няма да описвам каква гледка беше. При това положение после като засякохме разхода при пър вото зареждане беше вдигнат с около 1-1,5 / 100км. Лично на мен ми се вижда напълно приемливо спрямо ситуацията.

Иначе понеже сме алковен и той пази сянка не е така напичащо по време на път и само с някой отворен прозорец се пътува съвсем нормално, като си запазваме разхода от около 10-11/100км при каране с около 90км/ч. Двигателя ни е 2,8JTD и въпреки че има мощност се усеща леко климатика като работи, но не е никакъв проблем.

За самата жега си зависи и колко сте топлолюбиви. Лично аз харесвам да ми е топло и с малко сянка или полъх някакъв съм ок. Мисля че в тази насока е много по-важно като стени кемпера да има хубава изолация. При нашия е така или поне аз така го възприемам. Спрян на слънце, защото и солара трябва да работи все пак с отворени прозорци вътре държи 28-30градуса. Това разбирасе на море или на някоя поляна. Ако сме спрели в градска среда, където всичко излъчва жега от всякъде и на отворени прозорци е малко тегаво, но там просто околния задух е непреодолим.
miteo

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Авг 18, 2020 9:29 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте
Не разчитайте много че пътуванията са в прохладната част на деня, понякога сутрин си е топло, все пак зависи и къде пътувате. Според мен климатика е задължителна екстра когато се пътува, не само за кемперите а по принцип. Последиците от жегата вътре по време на пътуване, изпотяването на гърба и течението от отворените прозорци могат много лесно да ви съсипят почивката.
Поздрави
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
ganev78

МнениеПуснато на: Вто Авг 18, 2020 1:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

и аз съм твърдо ЗА климатик към двигателя, ако не понасяте жегата, което прави избора и мненията субективни. Дани е права, че алковена пази и е по хладно от лека кола, но пак е горещо. Моя праг на търпимост към жегата е много нисък. До там, че си сменихме първия страхотен кемпер за такъв с климатик.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 18, 2020 1:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За да не стане объркване да си кажа - и аз съм твърдо за климатика.
Макар да сме го ползвали много малко в случеите когато това е ставало е бил незаменим и някой ден ако трябва да сменим кемпера пак ще гледаме за такъв с климатик.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети