kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Зареждане на два акумулатора
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ibogdanov

Местожителство: Рельово, Самоковско/ Надежда 2, София

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2020 11:44 am    Заглавие: Зареждане на два акумулатора Отговорете с цитат

Привет,
Имам следната питанка -
Искам да зареждам двата акумулатора от соларната инсталация.
Каравания акумулатор е гелов 200 ампера часов, стартерния е 100 а/ч необслужваем.
Контролера на караваната може да го прави това упражнение само при подадени 220в. Искам да ползвам соларите и да си дозареждам и двата.
соларния контролер е Штека 20А.
Мернах преди време устройство което се монтираше след контролера и управляваще и двата акумулатора.
Моля, ако някой се сеща за такъв вариант да драсне два реда.

Благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Pol

Местожителство: с. Световрачене

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2020 8:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не може ли да дръпнеж една доп жица от панелите и едно контролерче само за стартовия да монтираш. На туория не би трябвало да има проблем. АЗ бих го направил с превключвател - паралелно - единия - втория.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
ibogdanov

МнениеПуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Може, но двата панела са вързани като един и контролера е един...
Вариант е да разкача панелите, да оставя единия да зарежда караваната, другия стартовия и така да приключа сагата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Pol

Местожителство: с. Световрачене

МнениеПуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Направи разклонение преди контролера
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Струва ми се че цял панел за предния акумулатор е много. Все пак този кемпер пътува нали, а това в общи линии стига за да поддържа предния акумулатор с добър заряд.

Евентуално кофти положение може да стане зимата, когато кемпера дълго не се кара. Ние бяхме така години наред. Просто след като месец-два се случи кемпера да не е движил включвахме кабела на 220В и се компенсираше разряда. Преди 2-3 години за да ни е съвсем мързеливо Савич пусна едни кабели които постоянно да прехвърлят 0,10А от задния акумулатор към предния. Така се компенсира евентуалния му спад при дълго стоене на място, а Солара е вързан само към задния акумулатор.
ibogdanov

МнениеПуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

loveforever написа:
Струва ми се че цял панел за предния акумулатор е много. Все пак този кемпер пътува нали, а това в общи линии стига за да поддържа предния акумулатор с добър заряд.

Евентуално кофти положение може да стане зимата, когато кемпера дълго не се кара. Ние бяхме така години наред. Просто след като месец-два се случи кемпера да не е движил включвахме кабела на 220В и се компенсираше разряда. Преди 2-3 години за да ни е съвсем мързеливо Савич пусна едни кабели които постоянно да прехвърлят 0,10А от задния акумулатор към предния. Така се компенсира евентуалния му спад при дълго стоене на място, а Солара е вързан само към задния акумулатор.

Точно за това прехвърляне има едни контролери и релета..
Но не знам как се осъществява.
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пон Авг 03, 2020 12:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мога повече да помогна защото и аз не знам какво точно сложи Савич навремето. Не е някакъв специален уред. Нещо дребно е и го е заврял някъде отпред дето не се вижда. При нас само кабелите се виждат.
ibogdanov

МнениеПуснато на: Вто Авг 04, 2020 12:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

loveforever написа:
Не мога повече да помогна защото и аз не знам какво точно сложи Савич навремето. Не е някакъв специален уред. Нещо дребно е и го е заврял някъде отпред дето не се вижда. При нас само кабелите се виждат.

Ще му звънна... ако е в БГто ще удари едно рамо
Върнете се в началото
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

Местожителство: БГ- ВЕЛИНГРАД

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2020 5:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Има контролери на Трума Дуо - Зареждат два акумулатора, като има настройки за кой колко процента да пуска контролера, вида на акумулатора. Купух такъв от Милен/муленцето. Питай го. Пък и други трябва да го знаят този контролер. Не е тМПТТ.
Венци-Малкия

МнениеПуснато на: Пон Авг 24, 2020 4:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледай релетата на Виктрон. И по специално Victron CYRIX-ct 120.
Цената му е около 100-тина лв.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Emil Balin

Местожителство: Бистрица

МнениеПуснато на: Пон Авг 24, 2020 10:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм с два солара и контролер,който зарежда двата акомулатора.Ако имаш нужда ще пратя инфо за контролера и откъде да го вземеш.
Върнете се в началото
ibogdanov

МнениеПуснато на: Вто Авг 25, 2020 2:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Emil Balin написа:
Аз съм с два солара и контролер,който зарежда двата акомулатора.Ако имаш нужда ще пратя инфо за контролера и откъде да го вземеш.

Дай да го видим контролера.

Важното е да мога да зареждам два РАЗЛИЧНИ акумулатора и като капацитет и като технология.

Поздрави
Върнете се в началото
nikolay77
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна, морето

МнениеПуснато на: Пон Сеп 14, 2020 10:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Диод и две релета. Нормално отворено и нормално затворено. Събрани в една кутийка. При покой солара зарежда еднопосочно стартерния акумулатор със 0.4 v под напрежението на тяговите. При подаване на контакт, нормално отвореното реле се затваря и подава ток към нормално затвореното, което се отваря и разпада връзката. После си се зарежда от алтенатора. Цялата работа ми излезе около 30 лв. Даже волтметърче си сложих на кутийката да показва напрежението на стартовия по всяко едно време.
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пон Сеп 14, 2020 11:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

nikolay77 написа:
Диод и две релета. Нормално отворено и нормално затворено. Събрани в една кутийка. При покой солара зарежда еднопосочно стартерния акумулатор със 0.4 v под напрежението на тяговите. При подаване на контакт, нормално отвореното реле се затваря и подава ток към нормално затвореното, което се отваря и разпада връзката. После си се зарежда от алтенатора. Цялата работа ми излезе около 30 лв. Даже волтметърче си сложих на кутийката да показва напрежението на стартовия по всяко едно време.

Това 0,4V под напрежението на тяговите .... blue от какво зависи?

Ако тяговия акумулатор е паднал на 12,2V, а стартерния е на 12,00V значи ли че втория ще започне да се пълни едва след като тяговия мине 12,4V ?
nikolay77
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна, морето

МнениеПуснато на: Вто Сеп 15, 2020 2:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е при заряд, докато изравни потенциала между двата. При разряд на тяговите, напрежението на стартовия си стои, колкото е зареден. Дори и при дълбок разряд на тяговите, пак може да запали. При движение, зарежда единствено стартовия.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети