|
kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
|
ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!
В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило! |
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати! |
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
valiosport
|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2020 11:22 am Заглавие: Избор на каравана |
|
|
Здравейте на всички, сравнително нов съм във форума, като за форума разбрах като търсех информация дали се изисква някакъв допълнителен документ при монтаж на теглич, а именно за да мога да тегля каравана
Каравана нямам още, но се надявам с ваши съвети скоро да имам. Колата ми е средно голяма, инак е сравнително мощна за размерите си и ще тегли без проблем. Проверих в талона какво е написано и в графа F3 3190 кг максимално допустима маса на състава и в графа O2 или О1(не помня) максимално допустима маса на ремарке със спирачна уредба 1400кг.
Интересува ме дали се изисква застраховка при каравана до 750кг или само при над 750? Как вървят цените на застраховките приблизително? И не на последно място каква каравана ще ни препоръчате, за какво трябва да се гледа и кое е важно понеже не съм се занимавал с такива неща никога?
Поздрави на всички |
|
Върнете се в началото |
|
 |
loveforever Администратор

|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2020 8:04 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте и добре дошли във форума!
Колата ви по данни позволява да си харесате каравана до 1400кг, което ви върши работа за почти всяка каравана която бихте харесали. Тези чието тегло надвишава тези 1400кг са от доста по-големите и тежки и те обикновено се купуват за да се ползват като стационарни някъде.
По въпроса за застраховката - доколкото помня караваните до 750кг са без гражданска.
Съгласно чл.481, ал.2, т.3 от новия Кодекс за застраховането, не се смятат за МПС, ремаркета категория О1 – до 750 кг по Наредба №60/2009 г. И съответно за тях не е задължително издаването на застраховка „Гражданска отговорност“.
В този по-горния сайт има и калкулатор с който може да се сметне приблизителната цена на ГО, но трябва да се въведат данни за МПС.
Като препоръка за каравана - не мога да посоча нещо конкретно. Това е преди всичко дом и много важни за личните предпочитания за интериор и разпределение, но като цяло предвид заявеното желание да я теглите от време на време бих препоръчаа да е до 5м без теглича. Хубаво е да има санитарно помещение с възможност за къпане и ако мислите да оставате за по-дълго на някое масто много практично би било караваната да разполага и с форселт.
От там нататък много зависи колко човека и при какви условия биха я ползвали и съобразно с това може да се определи някаква принципна концепция на търсенето. _________________ Магия в лилаво |
|
Върнете се в началото |
|
 |
miteo
|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2020 8:37 pm Заглавие: |
|
|
здравейте
Първо - за какво искате да си купите каравана?, как смятате да я ползвате, с кого смятате да я ползвате, деца ще има ли. Мога да изпиша 1890 реда само с въпроси, от който да забъркам още по-голяма каша в главата ви. А колкото за "помощ от форума за покупка на каравана", ами недейте разчита на нещо конкретно, по темата ще прочетете 1001 мнения, които може да нямат нищо общо с ващите представи. И накрая да не се окаже че най ви интересува дали със средно голямата си кола, която е сравнително мощна за размерите си ще може евентуално може би едва ли да дърпате някаква си каравана по някакъв си път. От поста ви, поне на мен ми става ясно, че дори нямате представа какво може и неможе собствения ви автомобил, освен да ви вози до работа и обратно, а какво остава за каравани, кемпери и пътувания с тези неща. Разбира се всеки започва от някъде , кой с палатка, кой спи в комбито, кой с малка и неподходяща каравана, така че трябва да се намерите някъде там. А за застраховките - идете при някой близък застрахователен офис и си разпитайте, не чакайте наготово. И за караваните е така - отивате, влизате, усещате, виждате дали жената се усмихва или мръщи , после четете , ровите се в нета, гледате видеа и т.н и т.н и т.н. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
valiosport
|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2020 9:52 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте, ами ще я ползвам аз с жена си, деца нямаме засега, но може и скоро да имаме, та нека поне за едно дете да има място. Ще я ползвам за къмпимгуване по принцип обичаме да обикаляме из страната, така няма да се съобразявам ако трябва да ида на по далечна дестинация и замръкна евентуално и не съм успял да огледам всички забележителности наоколо, по принцип никога не се бях замислял за каравана, но един приятел си купи и взех да се замислям колко ще е удобно да имам комфорта на домашния уют на път.
Гледах едно предаване по дискавъри, специално за кемперите и едно семейство си купи автобусен кемпер и това ми е мечта някой да си купя, но едва ли ще стане, та засега само с караванка ще се задоволя.
Желателно е да е до 750кг щом не се плаща застраховка ГО, но и по голяма да е не е проблем.
Имат ли някакво отопление вътре тези каравани, тоалетна евентуално, извинявам се за тъпите въпроси  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
valiosport
|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2020 9:54 pm Заглавие: |
|
|
valiosport написа: | Здравейте, ами ще я ползвам аз с жена си, деца нямаме засега, но може и скоро да имаме, та нека поне за едно дете да има място. Ще я ползвам за къмпимгуване по принцип обичаме да обикаляме из страната, така няма да се съобразявам ако трябва да ида на по далечна дестинация и замръкна евентуално и не съм успял да огледам всички забележителности наоколо, по принцип никога не се бях замислял за каравана, но един приятел си купи и взех да се замислям колко ще е удобно да имам комфорта на домашния уют на път.
Гледах едно предаване по дискавъри, специално за кемперите и едно семейство си купи автобусен кемпер и това ми е мечта някой ден да си купя, но едва ли ще стане, та засега само с караванка ще се задоволя.
Желателно е да е до 750кг щом не се плаща застраховка ГО, но и по голяма да е не е проблем.
Имат ли някакво отопление вътре тези каравани, тоалетна евентуално, извинявам се за тъпите въпроси  |
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
loveforever Администратор

|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2020 10:32 pm Заглавие: |
|
|
Щом сте само двама и както се разбира без опит в тази насока може би като за начало наистина е добре да се насочите към нещо по-малко. Така хем ще е по-леко и лесно за пътуване хем като понатрупате опит вече ще знаете какво точно искате и може направо да минете на кемпер.
За отоплението - повечето имат печки, газови и стига да работят топлят много хубаво. Почти няма каравана без тоалетна, а по-малките често не са пригодени за къпане в банята.
Също важен фактор при избора на каравана е и бюджета с който разполагате. Ако сумата която сте предвидили не е много малка избора ще е доста по-лесен. _________________ Магия в лилаво |
|
Върнете се в началото |
|
 |
miteo
|
Пуснато на: Вто Сеп 01, 2020 1:15 pm Заглавие: |
|
|
Привет
Един бърз съвет - поразпитайте вашия приятел за неговите мотиви за закупуването на неговата каравана, какво е гледал при търсенето и т.н. Имайте в предвид, че по Дискавъри много от нещата не ги показват. Дано после да няма изненади и разочарование. Да , караваните и кемперите са друг начин на живот и мислене, Иначе караваните имат отопление на газ, някои даже и подово, други парно /по-новите/, има и двуетажни /KABE/, Имат баня с тоалетна или само тоалетна, имат и резервоари за вода - от 20 литра до 100 и повече литра. Имат трансформиращи се сепарета в легла. Всъщност - най важното - жена ви иска ли каравана, защото ако не иска.........минаваме на пуканки и гледане на Дискавъри.
Поздрави |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nelim

|
Пуснато на: Вто Сеп 01, 2020 4:07 pm Заглавие: |
|
|
От това което чета, имате нужда от кемпер.. или кемпер бус
Караваната не е да обикаляш с нея страната и ако ти кефне да замръкнеш, а да отидеш някъде и да я разпънеш за поне 2-3 дена.
Няма удоволствие от шофирането с каравана, съобразяваш се с доста неща, не е като да тръгнеш само с колата и да си обикаляш.
Каравана до 750кг е много малко вероятно да намерите, дори супер малки каравани имат максимално разрешено тегло над 750кг |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|