kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Нашите кратки румънски впечатления
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Пътеписи
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kiko_n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 06, 2020 11:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполагам че и Вие като набелязвате маршрут гледате какво интересно има вляво/вдясно от трасето. Така и аз бях набелязал Медиаш – с цел наклонената кула и селцата Вискри и Биертан със укрепените църкви . Да ама съдбата ми ги е оставила за друг път . Сега омотавайки се по новите пътни възли поемаме директно в Camping Aquaris който е на стратегическо място за обход на стария град в Сегишуара . Хълм , обграден отвсякъде със съхранени старинни сгради , и гледки които дават представа за живота от време оно , дет се вика . Аааа ! тука е и родната къща на оня дзвер Дракула , но мал шанс – затворена за ремонт.

Освен дюкянчетата и къщетата трябва да се обърне внимание на тази часовникова кула – с чудна гледка отгоре и много странен въртящ се механизъм който сменя сценки при различен час . Сега се сещам че трябваше да поровя за повече инфо като си дойдем щото ми се стори интересно. За съжаление не снимах много от ,,old town,, но има доста история за разглеждане там.
Поради моите си проблеми само съпроводих съпругата и детето до историческото хълмче , пожелах приятна разходка и леко , леко обратно при кемпера . Мястото е близо – само пресичаш реката . Този къмпинг ми изкочи от Park4night с добри отзиви и не му мислих много . Верно че ми се върза 57 лева ама …толкоз . От елементарни условия за обслужване на кемпер до перфектни бани и тоалетни . Разполага и с голям басейн също на Ваше разположение .

Може би жената от рецепция никога няма да прочете това но аз се чувствам длъжен да благодаря още веднъж : коментирайки защо куцам ме качи в еееей онова пиже 206 и хайде в аптеката да си купя ,,Генунчера,, . Това е просто ластик за коляно . Жеста беше важен , жеста !
Сега придобил смелост в ходенето взех че си стъкмих една салатка , извадих узото и доволно се отдадох на ровене из фейсбука да видя на кой какво му се види от прозорчето и т.н. Интернета не е лош , времето прекрасно и лека полека всичко премина във семейна вечеря с доволно разходилата се женска част от екипажа .
А ! я да питам аз : в Румъния има ли населени места без цифрова телевизия ? не разбрах как така на едно място имам телевизия а на друго не … Чак се катерих да гледам антената . Не говоря конкректно за това място , просто някъде лови другаде не . А съм бил все близо до населени места. Странна работа .
10ти Септември е ,разполагам с още три дни и хайде пак да мислим накъде да отпрашим след късното освобождаване на къмпинга в Сегишуара. В списъка са поне един два замъка , парк с макети на динозаври и още една солна мина . Тъй като два от обектите бяха в близост един до друг отпрашихме за - „VAMPIRE Camping” Bran . Обширен , парцелиран с много зеленина и заведение . Собственика е готин . Има какво да се желае към хигиената на тоалетните пък са и малко далечко от ,,другия,, край на къмпинга , но това щото по нашенски трябва да му намерим ,, маана ,, . Иначе си е перфектен :

Може да се пали огън , но не директно на тревата . Има слаб интернет , две люлки и толкоз . Най накрая ми дойде ред и на барбекюто и както вечерта беше топла си прекарахме чудно отвън .

Днешния ден е наречен за замъка на Дракула , където според историята даже не е сигурно че е стъпвал Владо Цепеш и съседния Dino Parc Râșnov . Място дето без да унищожаваш природата , изкарваш сума ти мангизи . Най вероятно пак евро средства , но умело вложени .
Понеже замъка е много близо до къмпинга стартирахме с него . Място за спиране има – платено . Билетчета и хоп на ливадата на Владко :

Обширна площ със ресторант ,павилион и езеро с водни лилии . Самия замък стои гордо на скалист хълм .

Доста история е разположена по етажите , вътрешния двор , мазето и т.н. Ама буквално навсякъде щото всичко е организирано така че като влезеш посоката е една . Обикаляш стаички , стръмни тесни стълбички , 3D асансьор и през мазето излизаш на двора – недалеч от мястото дето си влязъл . Старинни мебели , садо-мазо съоръжения и тем подобни неща са разхвърляни по всички нива.

Видно от описанията по реликвите добиваме на представа и как е изглеждал владетеля в официално пардесю и спортен екип :

В общи линии колкото и няма общо миналото на замъка с Дракула , толко и добре е организирано всичко – демек заслужава си ! Навън като при всички атракциони и тук са разположени редица сергии със сувенири и заведения за хранене . Естествено спонсорирахме и двата отрасъла и лека полека към кемперчето дето са му лепнали бележка че минало еди какво си време и трябва още пари . Типично по български с лееек пазарлък с момчето намалихме цената( е така за тръпката) и обратно към Рашнов да търсим динозаври у гората.
Дино парка е чудесен ,,увеселителен,, парк сред природата .Намира се на един хълм със замък Рашнов докъдето може да стигнеш пеша или с – трактор ! Пак бизнес : трактор с ремаркета , билетче и хоп горе на хълма .

На не голяма площ са разположени макети на древни животни(някои мърдащи) , пушещ вулкан с тресяща се земя до него ,въжени мостчета, 3D кино , музей за вкаменелости и още щуротии . Това бяха любимите животни на дъщеря ми като малка и знаеше всичко за тях. И палеонтолог нямаше да ми напълни главата с толко данни колкото поех за деня .

Пресъздадена сцена от ,, Джурасик парк ,, :

Определено интересно за деца място ! Сред прохладата на гората ходиш по трасиран маршрут и гледаш . Някои от макетите са интерактивни и се движат и ревът като минеш покрай тях . В повдигнати дървени къщи е музея за вкаменелости . Абе интересно е . Явно и румънците са ходили по света щото и тук изхода от парка минава през магазин за сувенири . Естествено не се разминахме без нищо и ние.
Стига му толко на Дино парка , хоп на трактора(билета важи и за обратно) и по нанадолнището . А може и още малко нагоре и в замъка – въпрос на желание . Долу на паркинга има заведения та хапнахме в бързината по една Ciorba de pui – прозрачна пилешка чорбица и готови за нататък .

То пък толко нататък че избрахме замъка Пелеш в Синая за следваща точка а дотам са педесетина километра . И тук пресичането на Карпатите е по доста живописен , криволичещ път с бая змиевици и просто си караш бавно и чакаш да изкочи диво животно да му се кефиш . Да ама нищо не изкочи .

Пътят минава през Bușteni - красиво курортно градче намиращо се под отвесните карпатски чукари. Явно на всички им харесва щото имаше порядъчно задръстване .
Към Peles Castle води тесен павиран път още в началото на който има будка с охрана и се плаща вход . Беше след 18 часа и нямаше никой на будката така че газ нагоре чак до замъка . Въпреки късния час много народ се връщаше пеша надолу . Стотина метра преди замъка се вие в горичката поредната търговска уличка със джунджуриики и лакомства. Късно ама хората работят до последния турист . Пред самия замък няма място за паркиране и така обратно до първото възможно – паркинга на hotel Bastion . Съвсем наблизо. Удобен за нощувка , равен паркинг за двайсетина автомобила. Естествено попитах в ресторанта как стоят нещата за нощувка с кемпер, но те си бяха подготвени – спиш , утре разглеждаш и на тръгване долу плащаш 40 леи. Направо си ме устройваше !
Настанихме се и всеки си се зае с негови си работи . Аз пак пробвах телевизора и тоз път успех ! И то какъв – румънска народна музичка : нищо не разбираш , смешно ти е ама добиваш настроение . Открих че ако няма буквите М и Ч в румънския и те самите няма да се разбират. Така с яко мантракуцане вечерния табиет мина доста весело .

Това е красотата на Синая – замъка Пелеш . Тъй като аз си останах с кафето в кемпера всички впечатления са ми косвени . Мога само да кажа че и жената и детето се надпреварваха да разказват какъв разкош и красота са видяли вътре . Страхотно въодушевени и двете ! За жалост снимането вътре е забранено .
Съжалявам че толко малко мога да споделя за охолния живот на кралете пребивавали в замъка и невероятната архитектура , но знае ли човек , може друг път пак да ида . И без това ми се ходеше на мината Slănic-Prahova която е в близост и беше в плана .

От Синая до София са едни петстотин и нещо километра които хем стават за директно прибиране хем пък може и на човек да не му се прибира чак толко. Заобикаляйки Букурещ онзи пич Гугъла изведнъж вика : открит е 20 мин. по кратък маршрут, желаете ли ? А , не бе ! веднага желаем ! и като се почнаха едни селца и цигански махалички – живо сафари . Но пък всяко зло за добро – избегнахме задръстването по околовръстното и си купихме от хората картофи и чесън – истински . По живо по здраво минахме Дунав мост и като сложих и спестените 20 мин. излезе прибиране в София по нощите . Как пък не ! – ляв към Къпиновски манастир за междинна нощувка и финал на това румънско приключение . Финал изглеждащ така :

Хубаво е да се напише барем една страница в заключение ама това за който може . Да , срещнахме доста цигания ама има и много дисциплина . Важното е че се връщаме с положителни емоции и може някога да планирам друго румънско приключение по други пътечки . За мен и семейство остава придобиване на обща култура за посетените райони , пълни със спомени душици и веселите моменти под тентата . Тук трябва да благодаря на всички от които откраднах идеи за маршрут защото оценявам времето отделено да споделиш и косвено да помогнеш на колега . Помощ която за съжаление в повечето случаи върви само между познати . Както и да е – важно е когато всичко свършва добре ! Естествено оставам на разположение щото при бума на нови къмпингари все ще има хора и по моите стъпки .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Djina

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Окт 06, 2020 12:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Сетих да ви предложа още едно място, ако решите пак да ходите по този край, което ми препоръча моя приятелка - Манастир Карайман:
https://goo.gl/maps/UuALEWfZUMo3Bk2h6.
Мисля, че не е коментиран тук, може и някой друг да е от полза - намира се на пътя между Синая и Брашов. Имало страхотен изглед!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kiko_n

МнениеПуснато на: Вто Окт 06, 2020 5:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Даже съм минал покрай него .
Излиза че е чистак нова Света обител построена през 1998г. и добавени сгради след това. На площ от 23 декара в красива местност под върховете на Bucegi Mountains . Даже може и да се преспива в него.

За нас пък има голяяям и равен паркинг пред него и природа наоколо . Ще седи у папката с това онова в Румъния щото знае ли човек ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Сря Окт 07, 2020 1:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Чак днес успявам на спокойствие да прочета написаното, че от работа и кемперуване с диагоналния поглед нищо не става. Друго си е да се откъснеш от ежедневието и да се поразходиш виртуално.

Първо констатирам, че солната мина не е мръднала и на йота. Все същата си е. И ние като бяхме на гладно я обикаляхме, но оцеляхме. Very Happy
Много ми хареса тоя Дино-парк до Бран. Ние не знаехме за него, а децата и не само те много щяха да се изкефят. Определено ми хареса и ще го имам предвид за следващото ходене.
Изненада ме че не сте се разходили из Алба Юлия при положение, че маршрута ви минава от там, но може да е било зарад времето. На мен ми се видя доста приятна.

Независимо от скромното време с което сте разполагали се е получило чудесно мероприятие, а и на нас ни беше поднесено по един особено приятен и увлекателен начин за което много благодаря. Удоволствие е да четеш такова сказание.
Продължавайте все така с мерак и хъс да пътешествате и дай боже да имате повече възможности за това!

п.п. А за онези кожички да кажа - мисля че бъркате задето ги пренебрегвате - у пушените и натуралните. Аз не бих им простила, но това е и въпрос на вкус.
s_s1

Местожителство: с. Стража до Търговище

МнениеПуснато на: Пет Дек 04, 2020 9:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за споделеното пътешествие. Ходил съм на някои от тези места и Вашия пътепис ме връща към спомените ми.
Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Роси и Стоян

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2020 12:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Блогодаря за споделеното, добавяме си интересни места към папката smiley

Не сме я обикаляли Румъния, която ни е близка и все си я оставяме за тогава, когато няма да разполягаме с много отпуска.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Пътеписи Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети