kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Правилно свързване на солари и акумулатори
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Резервни части, ремонти, аварии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nkalendzhiev

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 07, 2020 9:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз помня нещо такова, но май се отнасяше не за ватовете, а за волтажа.

В моя случай имам един голям панел 310 W на 31,83 V. Исках да добавя още, но имам много малко свободно място на покрива и то все тясно и дълго. Единствените панели, които пасват там бяха все около 18V. И според обясненията които получих и различни източници в нета, така големия ми панел щеше да работи само на 18V и губя всякакви преимущества на добавянето на втори панел...

https://solarpanelsvenue.com/mixing-solar-panels/

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
sampo
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Пон Дек 07, 2020 7:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

momo написа:
...Ако се сложи един 170вата и един 100вата,автоматично получаваш два панела по 100вата...

Колега аз ползвам Crane 160 + 80 W свързани в паралел през превключватели, имам 2 волтметри, единия следи входящото напрежение от панелите , другия волтметър на акумулатора/100Аh/ + амперметър за тока от панелите. Тоест имам достатъчно наблюдения а и компетентност.
Когато се твърди неистина има вероятност да заблуди потребители без достатъчна информираност.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
petkovic

Местожителство: B.G. Асеновград

МнениеПуснато на: Пон Дек 07, 2020 7:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги слагат МРРТ контролери и възват соларите последователно, може ли някой да обясни какво става при този случай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Trifonov

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Пон Дек 07, 2020 9:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

]
Цитат:
Бих искал да вмъкна ,че слагането на различни панели не е препоръчително. Ако се сложи един 170вата и един 100вата,автоматично получаваш два панела по 100вата.

Амии, това не е вярно. Да получиш еднакъв волтаж е логично. Дали е така- не съм запознат. Но понеже волтажа не ме интересува /освен ако не съм с някои супер MPPT контролер, а не ползвам такива, защото разликата в цената се изплаща след 100 години/. Важен е амеража и в схемата по горе е точно обяснено.
Trifonov

МнениеПуснато на: Пон Дек 07, 2020 9:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

petkovic написа:
Колеги слагат МРРТ контролери и възват соларите последователно, може ли някой да обясни какво става при този случай

Това ме разби Very Happy . Не съм изпробвал такова нещо. Ако съдим от връзване на батерии последователно, то трябва да се вдигне волтажа и амперите да се запазят. Което е безсмислено. Накрая, би трябвало, да се получат по малко ампери от паралелно връзване. Само разсъждавам Embarassed
momo

МнениеПуснато на: Вто Дек 08, 2020 5:39 am    Заглавие: Отговорете с цитат

sampo написа:
momo написа:
...Ако се сложи един 170вата и един 100вата,автоматично получаваш два панела по 100вата...

Колега аз ползвам Crane 160 + 80 W свързани в паралел през превключватели, имам 2 волтметри, единия следи входящото напрежение от панелите , другия волтметър на акумулатора/100Аh/ + амперметър за тока от панелите. Тоест имам достатъчно наблюдения а и компетентност.
Когато се твърди неистина има вероятност да заблуди потребители без достатъчна информираност.

Неправилно се изразих,имах предвид че се получава капацитета на по-малкия солар накрая. Не Ви знам уредите които ползвате колега,но ако си мислите ,че имате мощност от 240 вата във Вашия случай,мисля че вие сте се заблудили. Слагам панели 6та година вече,и притежавам апаратура за няколко хиляди евро. Не се изтъквам и нямам намерение да споря с никой. Не съм поредния караванаджия с некомпететно мнение,желанието ми е само да помогна.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sampo
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Вто Дек 08, 2020 8:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

momo написа:
.. Не Ви знам уредите които ползвате колега,но ако си мислите ,че имате мощност от 240 вата във Вашия случай,мисля че вие сте се заблудили.
Върнете се в началото
sampo
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Вто Дек 08, 2020 9:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Сериозните консуматори са два с денонощен режим:

Вентилатори /3бр./ за газовия хладилник.
Фризер /-15°/ INDEL B TB55A - за уловената риба.

Другите консуматори /ТВ, осветление не ги броя, в рамките на 4-6Ah са.
Обикновено към 13 часа по обяд системата е заредена на 100% и зарядния ток е в рамките на 1А.
Върнете се в началото
petkovic

Местожителство: B.G. Асеновград

МнениеПуснато на: Вто Дек 08, 2020 7:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Trifonov написа:
petkovic написа:

Това ме разби Very Happy . Не съм изпробвал такова нещо. Ако съдим от връзване на батерии последователно, то трябва да се вдигне волтажа и амперите да се запазят. Което е безсмислено. Накрая, би трябвало, да се получат по малко ампери от паралелно връзване. Само разсъждавам Embarassed

Поне трима колеги от форума са на тази схема, МППТ контролерите им са до 150V и казват, че са доволни. Аз съм на Вие с тези неща и за това питам ако има компетентни да коментират.
Върнете се в началото
momo

МнениеПуснато на: Чет Дек 10, 2020 7:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

sampo написа:

Обикновено към 13 часа по обяд системата е заредена на 100% и зарядния ток е в рамките на 1А.

Даже няма и да коментирам тази преправена картинка от Вас или от някой друг.В по-горната сложена от колегата ясно се вижда загубата на ватове,заради слагането на един по-малък панел.Относно уредите ,които ползвате,имах предвид тези за измерване на напрежения,волтажи и т.н.,а не консуматорите Ви.Едно е да мериш с прецизен и калибриран уред в лаборатория и съвсем друго с волтметър от магазинче за потребителска електроника,които дават приблизителни стойности. Дори измервателните уреди по кемперите и караваните не са точни,а приблизителни,но това е друга тема.
Щом така изградена Вашата система Ви е достатъчна,това може да Ви радва,но не означава че е правилно изпълнена. Ако държите можем да се видим и сам ще се убедите в различните стойности измерени с Вашите измервателни уреди и с моите. Опитвате се да ме убедите че е все едно дали се слагат еднакви по ватове панели или различни,но аз не съм съгласен с Вас. Има значение дали инвестицията е просто за да върши работа системата или дали искате да получите 100% вия и капацитет. Моят съвет беше към колегата който попита как да постъпи е за второто.Бих Ви попитал дали сте виждали някъде ПРОФЕСИОНАЛНО изградена фотоволтаична инсталация от различни по стойности панели? Било по кемпери,било по сгради или където и да било...едва ли!
Върнете се в началото
Trifonov

МнениеПуснато на: Чет Дек 10, 2020 10:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

momo написа:
sampo написа:

Даже няма и да коментирам тази преправена картинка от Вас или от някой друг.В по-горната сложена от колегата ясно се вижда загубата на ватове,заради слагането на един по-малък панел.Относно уредите ,които ползвате,имах предвид тези за измерване на напрежения,волтажи и т.н.,а не консуматорите Ви.Едно е да мериш с прецизен и калибриран уред в лаборатория и съвсем друго с волтметър от магазинче за потребителска електроника,които дават приблизителни стойности. Дори измервателните уреди по кемперите и караваните не са точни,а приблизителни,но това е друга тема.
Щом така изградена Вашата система Ви е достатъчна,това може да Ви радва,но не означава че е правилно изпълнена. Ако държите можем да се видим и сам ще се убедите в различните стойности измерени с Вашите измервателни уреди и с моите. Опитвате се да ме убедите че е все едно дали се слагат еднакви по ватове панели или различни,но аз не съм съгласен с Вас. Има значение дали инвестицията е просто за да върши работа системата или дали искате да получите 100% вия и капацитет. Моят съвет беше към колегата който попита как да постъпи е за второто.Бих Ви попитал дали сте виждали някъде ПРОФЕСИОНАЛНО изградена фотоволтаична инсталация от различни по стойности панели? Било по кемпери,било по сгради или където и да било...едва ли!

Колега, в горната картинка, която цитирате, ясно се вижда, че силата на тока е запазена. Това, че ватовете са понижени, няма никакво значение. Те имат значение, ако сте с MPPT контролер. Където може да спечелите още един-два ампера ако панелите са еднакви. Ако сте с обикновен контролер крайния резултат е еднакъв.
И... имам ФвЕЦ. Изграден по всички правила, планове, строителни разрешения и т.н. И е изграден от различни по мощност панели. По проект. Wink
Trifonov

МнениеПуснато на: Чет Дек 10, 2020 10:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И още. Пак по горната картинка. Ако панелите са с различна мощност, но с еднакво изходно напрежение- загуби няма. И втората картинка става вярна. Wink
dragokaz

МнениеПуснато на: Пет Фев 23, 2024 6:37 pm    Заглавие: контролер за солар Отговорете с цитат

Здравейте колеги,
При моята соларна система имам тези две блокчета, които са на снимките. Към едното идва кабел от соларния панел и там ми показва (предполагам) напрежението от соларния панел и с кабел прехвърля към второто блокче и от там към акумулатора и към караваната част. Предполагам, че едното блокче играе ролята на контролер.
Консумацията е осветлението и водната помпа.
Акумулатора е 100 ah.
Така съм го закупил от Франция.
Сега ще си сложа 24 инча телевизор на 12 волта.
Трябвали да си закупя нов контролер и да махна тези два блока .
Благодаря

Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пет Фев 23, 2024 11:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Има логика в това, което сте писали. Като цяло има ли соларна система трябва да има и контролер, който управлява процесите. И на мен ми се изглежда, че това на втората снимка трябва да е контролер.

Като цяло избора на контролера се прави спрямо вида и мощността на соларния панел. Той не зависи от консуматорите. Това че до сега всичко си е работило навежда на мисълта че нещата са коректно направени. Това че искате да включвате телевизор не е проблем за системата и не налага подмяна на контролера. Телевизора е просто консуматор и основното което има значение е колко ток му е необходим и дали системата солар-акумулатор може да го обезпечи.
Това, че акумулатора е 100Ач значи, че дори и да няма солар той би могъл да захрани телевизор, като от мощността на телевизора зависи колко време ще може да работи. Примерно ако телевизора има консумация 2А би могло да работи до към 30 часа, защото след това напрежението на акумулатора ще падне.
От мощността на солара и от това колко го грее денем слънцето зависи колко ток би могъл да произведе. Примерно 100 вата солар при хубаво слънцегреене дават към 25-30 амперчаса.

В този дух на разсъждения може да заключим, че ако към настоящата система се включи телевизор, който заедно с останалите консуматори черпят ток в рамките на дневния добив от солара нещата ще са балансирани.

Има и още нещо на което трябва да се обърне внимание. Тъй като до момент консуматорите са били само водна помпа и осветление, а те са обикновено маломощни, то за тях не би било от особено значение каква е дебелината на проводниците. Когато обаче има консуматор с по-голяма мощност, а телевизора може да бъде такъв, то първо трябва да се види да не са прекалено тънки кабелите между него и акумулатора. В противен случей може да стане проблем. Тънките кабели по които тече по-голям ток греят, може да се окъсят, или недай боже да се запалят. Затова е добре човек да направи нужното и да изключи тази възможност.
dragokaz

МнениеПуснато на: Съб Фев 24, 2024 12:58 pm    Заглавие: солар Отговорете с цитат

Благодаря Ви за отговора. Като монтирам телевизора ще наблюдавам кабелите дали греят.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Резервни части, ремонти, аварии Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети