kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пиша това от плажа в Демре преди Анталия.
Влязохме в Турция на 23.04 и се придвижихме по Егейското крайбрежие (с отскачане до Памуккале) от Чанаккале до тук.
Спираха ме само два пъти, и двата само питат семейство ли сме в кемпера и пожелават приятно изкарване в Турция. Всякакви ограничения важат само за местните. Ние можем да си обикаляме когато и където поискаме. Може би дори сега е още по-добре за посещение, защото няма тълпи и трафик.
Хранителните магазини през деня работят, ресторантите (повечето) работят с поръчка за вкъщи, но на места дават и на място.
Троя не можахме да видим заради локдауна, някои паркове са с оградени детски площадки, вечер след 19 всичко рязко опустява.
Но пък тогава местните кемперисти с правени ванове вадят масите направо на тротоара и понеже вече е пусто, си все едно на диво къмпингуване...
Другата седмица на връщане ще минем през Истанбул, ако и там локдауна е така, сигурно ще мога да се пркирам на произволни места из града и да си разглеждам забележителностите поне отвън...
Благодаря за инфото колега, ценно е заради медийното затъмнение у нас.
Тъй като обстановката вече се поизясни пред мен стои дилемата Турция или Гърция. Миналата година прекарахме едно невероятно лято в Гърция и едномесечният ми престой ми се стори като миг. Както бяха желанията ми по-рано обмисляме едномесечно плажуване в Турция. Тръгване на 15.08 и прибиране на 15.09. Тъй като никога не сме били в Турция, а сме с 2 деца бих се радвал някой да помогне с маршрута. Държим на хубавите плажове, като дестинации от рода на Памук кале ще ги включим в преживяването. Ако направим добър маршрут и има желаещи можем заедно да предприемем това пътуване. Ако не - дестинацията е Гърция. Миналата година прекарахме 2 седмици на о.Закинтос, сега ще изберем друг. Очаквам предложения за маршрути съобразени с интересите на децата и желаещи за съвместно пътуване. Смятам, че е разумно пътуването на ден да е в рамнките на 100-150 км., а не едно неспиращо препускане. Всякакви идеи и съвети биха ми били от полза. Знам, че има страхотни селца и невероятни плажове различни от големите и шумни курорти. Отворен съм за предложения и за двете дистинации.
Пуснато на: Вто Юни 22, 2021 7:09 pm Заглавие:
И аз до тази пролет никога не бях ходил в Турция.
Края на април и началото на май направихме почти 4000км трип и съм безкрайно очарован от тази страна, особено когато става въпрос за обикаляне с кемпер.
Там просто е рай за това.
Хората може да превъзнасят Португалия, Испания, Гърция и т.н. като кемпер дестинации, но истината е, че от към лекота на пътуване, места за нощуване, места за зареждане с вода, изпразване на касетка и т.н. са много назад от Турция. Пак казвам - там е рая на кемпериста. И е безкрайно по-евтино. В интерес на истината, до сега не бях имал щастието да съм в страна, в която ми е по-евтино от у нас...
Ето едно клипче от обиколката ни.
Ако нещо конкретно ви интересува, с радост бих дал подробности.
Края на април и началото на май направихме почти 4000км трип и съм безкрайно очарован от тази страна, особено когато става въпрос за обикаляне с кемпер.
Хората може да превъзнасят Португалия, Испания, Гърция и т.н. като кемпер дестинации, но истината е, че от към лекота на пътуване, места за нощуване, места за зареждане с вода, изпразване на касетка и т.н. са много назад от Турция. Пак казвам - там е рая на кемпериста. И е безкрайно по-евтино. В интерес на истината, до сега не бях имал щастието да съм в страна, в която ми е по-евтино от у нас...
Пуснато на: Сря Юни 23, 2021 2:14 pm Заглавие:
nkalendzhiev написа:
Свита част от мнението:
Много хубаво клипче и много полезно представя мяршрута. Определено ще го ползвам като идея.
Ако не ви затруднява ще е полезно да споделите малко повече инфо за това от къде и как си купихте нещото за плащане на магистралите. Колко ви струваше този маршрут, като такси. Някакви по-интересни неща които са ви направили впечатление като за първо посещение.
Лесно ли намирахте места за сервизиране на кемпера?
Имахте ли някакви логистични проблеми заради корона-вируса?
Ползвахте ли местен интернет/телефон? Всяка подробност по този въпрос би била полезна. _________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Сря Юни 23, 2021 4:54 pm Заглавие:
1. HGS стикера се купува веднага след границата. В google maps е отбелязано като 'HGS PTT Office' и има големи жълти табели с надпис 'toll card'. Служителя там малко ни излъга колко лири да заредим, защото ме пита докъде, аз казах Анталия и той каза поне 300. Обаче сигурно е говорел директно натам ако карам, а по моя маршрут сигурно само 20-ина процента да са били платени магистрали.
2. Вода може да се зарежда на всяка бензиностанция, автомивка или обществена тоалетна. Изобщо маркуч с вода се намира невероятно лесно и на всяка крачка. Отделно е пълно и с крайпътни чешми, но аз не съм ги ползвал, защото при мен зареждането е с бърза връзка за маркуч и ако няма налягане като от водопровода, не пълни догоре.
Касетката може да се изпразва във всяка обществена тоалетна срещу смешната такса за вход от 1-2 лири. Тоалетни имат навсякъде, не като у нас по бензиностанции и заведения само. В някои обществена тоалетни (примерно на крайбрежния булевард в Мармарис) има дори и душове за 10-15-20 лири.
3. Бяхме там по време на локдауна им. Реално така беше дори по-добре, защото всякакви рестрикции и ограничения не важат за туристите. Те са свободни да обикалят колкото си искат. На влизане и излизане от населените места имаше блокади с полиция или дори военни с БТР-и, но нас или само ни махаха да продължаваме, или най-много да проверят датите на печатите в паспортите.
Магазини в които се продава нещо хранително (а много от тях са се изхитрили и примерно в магазин за сувенири сложили 2 вида локум, колкото да се каже, че имат и хранителна стока) работеха през деня до 19ч. Големи супермаркети също. След 19 местните изчезваха, но заведения за хранене продължаваха с доставка или взимане за вкъщи. За местните през деня на някои места беше забранено да ходят на плаж или да посещават паркове, но нас като туристи, никой не ни спираше.
4. Местна карта на Turkcell (най-добро покритие имат) взех пак на същото място, където и HGS стикера. Мисля, че ми взеха 150 лири за 20GB. После, понеже беше локдаун и нито един магазин на операторите не работеше, зареждахме пакети на касите в супермаркетите. Малко е сложно обаче и всеки път някой говорещ английски на опашката след мен помагаше за зареждането. Ако магазините на Turkcell работят, зареждането в тах е безгрижно.
5. Впечатлението ми, както писах вече е, че там е рая за кемперисти.
- Никой не ти прави проблем къде спираш! В Кушадасъ спряхме на главната крайбрежна улица на 20-ина метра от къмпинг. Никой не му хрумна да ни гони или да ни кара да ходим в къмпинга.
- Само на някои плажове на юг от Мармарис, заради защитени зони за някакви костенурки, не може да се стои след 20ч изобщо. Ако на такова място опитате да нощувате, ще дойде полиция да ви изгони.
- Когато искахме да оставяме кемпера без надзор и без опасност за багажа ни в него, ползвахме платени паркинги. Обикновено са около 20-40 лири за 24ч. Масово се ползват и за нощуване.
- Реално там читави къмпинги няма. Излъгахме се да платим 150 лири за една нощувка на къмпинга в Памуккале. Пари на вятъра, при условие, че няма кой да те изгони от една поляна до паркинга.
- В Турция е пълно с местни кастени. Ама наистина пълно. И фабрични и правени. Ако си мислим, че в България има много кемпери/кастени, там е сигурно х1000...
На почти всяка локация, която посетихме, имаше местни с кастени. Ако е в населено място паркират като кола и след 19 като опустеят улиците вадеха маси и столове на тротоара направо.
- Като най-странно и интересно място ни се видя курорта Чирали преди Анталия. Много хипарско и семпло, но пък адски свежо, живо и пълна противоположност на комерсиалните им курорти. Реално е село, в което всички къщи са с големи сенчести дворове с маслини, цитрусови дръвчета и подобни, които са направени на къмпинги, пансиони, бунгала и т.н. В планината на 2 км от Чирали има много интересно място с горящи от стотици горини огньове заради газ излизащ от цепнатини в скалите. В древността са ползвали тези огньове вместо морски фар и за навигация. В левия край на огромния плаж има широк паркинг, на който естествено имаше няколко местни кастена. Въпреки, че локдауна се усещаше доста на останалите места, Чирали като че ли не беше в Турция и забраните не важаха. Всички там ни говореха на руски, може би като ни чуят и им звучеше такъв езика ни. В силен сезон и без локдаун не знам дали ще се намери лесно безплатно място за спиране с кемпер, но аз определено бих се върнал да видя това място в пълната му светлина и наистина изпълнено с живот (не, че и сега нямаше). Ако някой е гледал турската комедия GORA, това място ми напомняше много на героя от филма Bob Marley Faruk
- Много интересно е и селцето без автомобилен достъп срещу остров Кекова. До него се стига или с лодка от предното село, през което се минава, или се спира на края на пътя до една корабострителница и от там пеша през хълма по една пътечка за около 20 минути. Ходенето дори с малки деца по обяд в жегата си заслужаваше напълно!
- И другото място което ни направи силно впечатление, е изоставеното гръцко село сега Каякой, някога Левиси близо до Фетие. Не ми се изпада в подробности, но който му е интересно, силно препоръчвам да потърси в нета историята му!
ПС. да се има предвид, че не сме "средностатистически" туристи, които ходят по музеи, стандартни забележителности и т.н. Например от цялото пътуване, най-безинтересни или с негативни емоции бяха точно масовите Памуккале, центъра на Анталия, Бодрум...
ПС1. Да се има предвид, че всичко писано до тук се отнася за "цивилизованата" егейска и средиземноморска част на Турция. Както се оказа след разговори с познати впоследствие, из Анадола и т.н. нещата или не са точно така, или направо нямат нищо общо.
Освен, че не е така цивилизовано, всичко написано по-горе, важи и за вътрешността.
Ако успея да се разбера със счетоводителите си да не се прибирам в началото на август, то от 20.07. до 20.08 смятам да съм около езерото Ван.
Движейки се буквално по сирийската и иранската граница. Около 5000 км.
Нещо такова;
Оле,мале,Трифонов,стягай се брат за страшни жеги точно този период и по този маршрут.
В момента съм съвсем близо до теб,Комплекс къмпинг бар яз. Крапец ,супер местенце,но започна да става жешко и днес се местя някъде по на високо.
Пуснато на: Чет Юни 24, 2021 9:44 am Заглавие:
Много благодаря за споделената информация!
Като изключим едно бързо ходене до Истамбул през далечната 2008г, Турция все още ни е неизследвана територия и всичко което споделяте ми е особено интересно и полезно. Не зная предвид очакваните жеги през лятото дали бихме се престрашили за някой маршрут там, но на малко по-хладно време със сигурност това ще се случи.
_________________ Магия в лилаво
Оле,мале,Трифонов,стягай се брат за страшни жеги точно този период и по този маршрут.
В момента съм съвсем близо до теб,Комплекс къмпинг бар яз. Крапец ,супер местенце,но започна да става жешко и днес се местя някъде по на високо.
Мен жегата не ме плаши, но на жената вчерашните и днешните почти 40 градуса и подействаха охладително относно маршрута. Според нея има два сезона- баси студа и баси жегата. За съжаление август месец е единственото време, когато можем да си позволим отсъствие за 20-30 дни. Тази година сме ограничени до 15-20.08. Ще видим... _________________ 0888851346, trifonavatanas@gmail.com
Пуснато на: Пет Юни 25, 2021 10:06 pm Заглавие:
Във времена дето взехме да крием кой къде ходи мога да кажа ЕВАЛА на колегата ,,nkalendzhiev,, за споделения маршрут и подробности !
... между другото клипчето много ме изкефи , ще поразуча малко тая работа
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Следваща
Страница 6 от 7
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети