kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Имам нужда от LiFePO4 12,8 волта акумулатор с капацитет 300 ампер часа при разреждане 0,2 С. С нея ще заменя 240 АЧ оловен "гелов" акумулатор монтиран в жилищната част на кемпера.
Промяната се налага защото мисля да монтирам станционарен климатик с консумация до 750 вата- около 60 А. Съществуващите батерии са с достатъчно голям капацитет, но са с повишено вътрешно съпротивление и при ток над 25 ампера напрежението на батерията пада под 11 волта и системата изключва. А и LiFePO4 акумулатори са с по-малко тегло спрямо оловните.
Спрял съм се на акумулатор LiFePO4 12,8 защото няма да променям зареждането от 220 волта и от генератора към двигателя.
Поне така се надявам, защото LiFePO4 напълно заменя оловен такъв за стартов. Вече 3 МПС-та в къщата ми са със сменени аумулатори и нямам проблеми.
Въпросита са ми и практически и теоретически:
БМС имат ли защита при темп. на батерията под 0С?
Могат ли да се включват паралелно LiFePO4 акумулатори, като всеки пакет има БМС?
Могат ли да се включват паралелно LiFePO4 3,2 волта акумулатори, а само в пакета между отделните банки да има БМС?
Можеш да сложиш направо 300Ah LiFePo4 батерия. Цената й е между 2800 и 3400 лева, в зависимост откъде я взимаш.
Спестяваш между 30% и 35% тегло, но в студено време се държи зле. Имай предвид, че напрежението й също не е особено стабилно и бързо ще пада.
Другата особеност е, че на повечето такива батерии (с този капацитет), максималният ток е 200 ампера. Това са под 2,4 киловата. Ако искаш да ползваш повече - BMS ще изключи.
С други думи, стойността на такава батерия, спрямо оловна AGM е 3,5 - 3,8 пъти повече. Теглото е по-малко, но в студено време ще е проблем.
Отговарям на въпросите:
1. Не съм срещал досега BMS със защита от ниски температури, а само от високи.
2. Могат да се включват паралелно, но трябва да се съобразиш с С-рейта на заряд! Ако е нисък, рискуваш зрелищна експлозия. По-безопасният вариант е запаралелване на клетки, а не на акумулатори.
3. Доколкото разбирам въпроса - питаш дали можеш да запаралелиш клетки до постигане на капацитет, като обединиш паралелите и ги навържеш до последователност 4S?
Ако това е въпросът, отговорът е - ДА, можеш, това е по-безопасният вариант, но трябва да подбереш клетките за запаралелване по сходно напрежение и вътрешно съпротивление.
Ако си решил сам да правиш батерията, ще ти излезе по-скъпо от готова такава.
Ако разчиташ на повече от 5-6 години живот, стойността е доста по-голяма. На пазара е пълно с китайски батерии и клетки, които са аутлет. Болшинството от тях изкарват 2-3 години и после умират.
Регистриран на: 03 Май 2016 Мнения: 253 Местожителство: с. Стража до Търговище
Пуснато на: Чет Юни 24, 2021 4:06 pm Заглавие:
Благодаря за отговора. Не знам дали се държи зле в студено, по моите наблюдения от стартовите батерии се държат перфектно в студ. Но в моя случай аз никога няма да я разреждам когато е студено, защото е вътре в кемпера.
Проблема може да е само със зареждане, когато кемпера не се ползва в студен, но слънчев ден.
По мои сметки 80 ампера е макс. ток, ако включа всичко заедно.
Намерих /може би/ БМС, на който може да се укаже долна граница за температура и на заряд и на разряд.
Още не са ми пратили ПДФ на БМС, но поне така писаха.
Ако не слагам отопление на акумулатора мисля, че не е голям проблем. Зареждането ще започне когато темп е над 0 С.
Въпроса за паралелно свързаните клетки е защото намерих на ниска цена 100 АЧ и идеята ми да свързвам паралелно по 3 броя и с БМС последователно 4 бр, за да направя акумулатор 300АЧ 12,8 волта.
Може би ще се спра на вариант да купя отделно клетки /уж фабрично нови/ и БМС и да ги сглобя.
Да, това е удачен вариант. В този случай цялата батерия ще стане 4S3P. Задължително трябва да подбереш клетките в паралел по напрежение и вътрешно съпротивление. Имаш ли с какво да измериш съпротивлението?
Още един въпрос: BMS-ът, който ще ползваш от какъв вид е? Same port или Different port?
Разликата е в това, че в първия случай заряд и разряд се правят от едно и също място (два кабела), докато при втория случай зарядът и потреблението са през различни кабели (най-често минусов, но има и изключения). Във втория случай няма да можеш да ползваш соларния контролер като източник на захранване, а ще черпиш директно от акумулатора.
Ако BMS няма защита по ниска температура и щом максималното потребление ти е 80А, можеш да ползваш прост термостат, който да управлява 100 амперово SSR, което да ти отпушва заряда/разряда към батерията при избрана от теб температура.
Но се сещам и друго - BMS-ите най-често прекъсват веригата при достигане на максимален заряд. Тогава има риск соларният контролер да отчете липса на батерия. Не знам от какъв вид ти е контролера и дали е допустимо. Струва ми се, че ще трябва да провериш. При стартовите батерии този проблем не съществува - решава се по два начина: или чрез кондензатор, или се разчита на кът-офа на регулатора.
Аз използвам за мотоциклетите си както купешки, така и мое производство литиеви батерии. На един от тях се наложи да поставя кондензатор, защото регулаторът не отчиташе батерия и светлините трептяха.
Пуснато на: Пет Юни 25, 2021 2:19 pm Заглавие:
@ajcinema: Много Ви благодаря за отговора.
Но той поражда следващите ми въпроси:
Не, нямам как да измеря нито съпротивление, нито капацитет.
Очаквам схема, описание на БМС, но още не съм го получил.
Виждал съм преди време комбиниран соларен и "вятърничав" контролер с много възможности. Има изводи за темп. сензори, зарежда 2 независими банки с акумулатори /могат да са с разл. напрежение/ може да му се оказва при какви услония /темп. час, при какво напрежение на банките/ кои банки и до колко да зарежда. Има отделни изходи за консуматори и за лампи, които може да включва под час, при тъмнина /със сензор/, ако има наличие на определен заряд в съответната банка.
Въпроса ми е има ли по-прост МППТ контролер с темп сензор, на който да му се окаже в какъв диапазон на тепм. да зарежда?
@ajcinema: Много Ви благодаря за отговора.
Но той поражда следващите ми въпроси:
Не, нямам как да измеря нито съпротивление, нито капацитет.
Очаквам схема, описание на БМС, но още не съм го получил.
Виждал съм преди време комбиниран соларен и "вятърничав" контролер с много възможности. Има изводи за темп. сензори, зарежда 2 независими банки с акумулатори /могат да са с разл. напрежение/ може да му се оказва при какви услония /темп. час, при какво напрежение на банките/ кои банки и до колко да зарежда. Има отделни изходи за консуматори и за лампи, които може да включва под час, при тъмнина /със сензор/, ако има наличие на определен заряд в съответната банка.
Въпроса ми е има ли по-прост МППТ контролер с темп сензор, на който да му се окаже в какъв диапазон на тепм. да зарежда?
На последния въпрос не мога да отговоря. Мен ме притеснява друго - BMS-ите обикновено прекъсват връзката между батерията и зарядното, когато се достигне максимално допустимото напрежение. В този случай соларният контролер би отчел липса на батерия. Не знам дали съществуват контролери, които да работят с литиеви батерии. Този казус задължително трябва да го провериш!
При достигане на пълен заряд, обикновено контролерът "дава на късо" соларните панели. Но контролерът винаги се нуждае от свързана батерия, за да може да функционира нормално. При наличие на литиев акумулатор с BMS има възможност соларният контролер в един момент да отчете, че батерия липсва. Тогава ще изпише грешка или ще спре да функционира нормално.
Това е на база мой личен опит с наличните ми контролери/батерии. Възможно е да съществуват и други видове, за които аз не знам.
В буса си имам една Щека 40 ампера, която е с температурен сензор, но не съм влизал в подробности, за да разбера при какви условия редуцира заряда. Използвам изхода от соларния контролер само за един консуматор - автоматично охлаждане на контролера, който е 0,2 ампера. За всички други нужди използвам изход директно от акумулаторите (през елтабло с предпазители и дефектнотокова защита), тъй като често се нуждая от много ватове. Например електрическа скара или проточен нагревател. Моите акумулатори имат общ максимален ток 8 000 ампера на късо, което е около 30 пъти над максималното ми пиково потребление. Досега не съм надвишавал 3,5 киловата за дълго време. Това са около 300 ампера.
Можеш да измериш капацитет и вътрешно съпротивление чрез зарядно устройство с цена под 100 лева. Ако те интересува, ще ти изпратя линкове.
Пуснато на: Съб Юни 26, 2021 10:39 am Заглавие:
Следя темата чисто лаишки, но въпреки това е много интересна.
Знам, че не е добре да се свързват различни по вид и капацитет акумулатори най-вече защото това им скъсява живота. Замислих се обаче в конкретния случей дали не би било възможно паралелно на литиевите батерии веднага след контролера да се свърже и една малка батерия като за UPS. Така винаги към солара ще има свързана батерия за да не дава грешка при изключване на литиевите акумулатори, а същевременно евентуалното скъсяване на живота и не ми се струва проблематично. Не знам обаче дали и до колко такова свързване няма да има негативно влияние на литиевите батерии. _________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Съб Юни 26, 2021 1:08 pm Заглавие: LIFEPo4
1. Купуваш си 4 призматични клетки по 310Ач от Alibaba. Идват за около 40 дни.
2. Купуваш си Daly BMS 4S 150A, от Aliexpres. Примерно: DALYBMS Store
Идва с температурна сонда, bluetooth, UART. Всичко (вкл. Защита от ниска температура работи прекрасно) програмируем е през апликацията ти на тел (IOS или Android).
3. Като пристигнат клетките, ги връзваш последнователно +-+-+-+- и ги зареждаш със зарядно с подходящ профил за LIFEPo4. IoU.
4. Когато се заредят, ги свързваш с бус баровете успоредно ++++——. Включваш ги на лабораторно трафче, 10А, на 3.65VDC. Оставяш ги да се балансират. (Докато консумацията падне на 0А)
5. Отиваш в Bauhaus и си купуваш една пластмасова каса за домашни принадлежности.
6. Връзваш клетките по схема с BMS-a. ВАЖНО!!! ПОСЛЕДНО включваш балансните кабелчета в BMS-а. !!!!!
7. Подаваш захранване на BMA-a и той се активира.
8. Мантираш касата в кемпъра и настройваш соларния контролер и зарядното на LIFEPo4 профил.
9. Взимаш две бири. Идваш да почерпиш
Тва е. Тествано, работи. Вече на 3 батерии.
Цената за всичко ще ти е около 1300 лева.
Живота на тази химия батерии е около 3000 цикъла 0-100%. Т.е. Като продаваш следващите два кемпъра, батерията с
Все още си е твоя и бачка на 6.
И не гърмят както каза колегата горе. Li-ION са зрелищните
Мога да се съглася с някои от пунктовете, но с други категорично не.
Това е само моето лично мнение, което си позволявам да споделя. То се базира на опита ми с всякакви видове литиеви батерии от 20 години насам.
В точка 1 рискът да пристигнат аутлет клетки е огромен. Причината е в начина на производство на тези клетки. Обичайната практика е следната:
Някой голям индустриален клиент наема поточна линия в завод в Китай (бил съм лично в повечето от тях) и по свои спецификации дава задание за производство на клетки. Китайците изпълняват заданието, но междувременно линията бълва 10-20 пъти по-голямо количество от заявеното. Подбират клетките, които "стават" (отговарят на критериите), а другото се разпродава на безценица.
Затова при покупка от Али или другаде, задължително трябва да се изисква сертификат, че клетките са "matched cells".
В точка 2 виждам един сериозен проблем - повечето от тези БМС-и имат голям пиков ток, но не са подходящи за батерии с голям капацитет. Това се вижда от изключително малкия ток при балансиране - едва 30 милиампера!
При точка 3 зарядното задължително трябва да следи всяка отделна клетка (да има вграден или външен балансер).
Ако точка 3 се изпълни, точка 4 е безсмислена.
Отново повтарям - нека мненията ми не се считат за особено меродавни. Не желая да ги налагам. Те се базират единствено на моя личен опит.
Според мен:
На въпроса за риска ще отговоря така:
Ако батерията бъде асемблирана така, че да се изключи всяка възможност за разбалансиране на клетките и се гарантират безопасни стойности на заряд и разряд, разлика в риска НЯМА. При самоделна батерия човек трябва да е много силно наясно с какво се захваща и какво прави. При готово изделие шансовете за проблеми са изключително малки. Там единственият проблем е в честността на търговеца, относно живота на батерията. Правилото е: Колкото е по-скъпа, толкова е по-добра.
1. Няма особено голямо значение. Гледай и чети внимателно описанието. Колкото по-големи са Charge C-rate и Discharge C-rate, толкова по-добра е батерията.
2. Този тип БМС-и не е подходящ за батерии с големи капацитети. Изравнителните токове на клетките са толкова малки, че на практика все едно нямаш балансер. Имаш само кътоф за заряд и разряд. Ако една клетка тръгне некотролируемо, балансерът ще изключи цялата батерия при прагова стойност на заряд или разряд на най-слабата клетка. За батерия от 300 амперчаса, минималният балансерен ток е поне 500 милиампера, та чак до 3 или 5 ампера. Желателно е балансерът да е динамичен. И 30 милиампера ще свършат работа, но батерията ще се балансира с дни.
3. Съществуват зарядни устройства, които имат вградени балансери. Балансерният куплунг се закача към всяка една от клетките и върши това, което прави БМС-а. Съществуват и други зарядни устройства, които могат да зареждат литиеви батерии, но без вградени балансери. Тогава се използва външно балансиращо устройство, което изравнява клетките всяка с всяка.
Балансерът (също и БМС-ите) най-просто обяснено следи напрежението на всяка клетка поотделно. Когато при заряд някоя от клетките достигне максимално допустимото напрежение, той редуцира заряда към нея и го пренасочва към останалите реципрочно. Това се случва най-вече в последната 1/3 - 1/4 от заряда, когато клетките трябва да бъдат изравнени. Този процес е най-дълъг. Колкото по-голям балансерен ток, толкова по-бързо ще се зареди батерията до 100%. Когато балансерът е динамичен (повечето), той прехвърля ток към изоставащата клетка с тенденция от максимален до никакъв ток.
Литиевите батерии имат същия заряден алгоритъм като оловните. Те не се зареждат по делтапик като никеловите. Колкото по-голям е Carge C-rate, толкова батерията е по-устойчива на големи зарядни токове. Това означава, че може да се зарежда бързо, без опасност да започне да генерира газ. С колкото повече ток се зарежда батерията, толкова по-бързо достига максималното си напрежение, но това не означава, че е заредена напълно. Интелигентните БМС-и и зареждачки редуцират зарядния ток към края на заряда. Това позволява батерията да се зареди максимално близо до 100-те процента от капацитета си.
Пуснато на: Пет Юли 02, 2021 7:48 am Заглавие:
Както казах и аз от ЛИЧЕН опит.
Ако симнамериш добър търговец в Алибаба, проблеми няма. Следиш репутацията, а освен това имаш и защита от измами. Почти като в Ebay.
Dali BMS, са ОК.
30 ma баланс, е достатъчен за батерии за кемпър. Предполагам, колегата няма да прави централа за ток.
Зарядно без активен балансьор става, при положение, че от време на време хвърляш по едно око на клетките.
Фабричните батерии, са направени по абсолютно същия начин, със СЪЩИТЕ компоненти.
Ако на някой му е интересно, тук има премного информация:
https://diysolarforum.com/ https://youtube.com/c/WillProwse
Ето и моите 5 стотинки по темата. Не говоря като човек чул от някъде, а като такъв, който изхвърли акумулаторите на новата си електрическа кола и мина на Lifepo4 клетки преди седмица. По въпроса за "Взривяването" на клетките - е нема такава работа. Ако седните и прочетете ще видите, че това са най-обезопасените в това направление клетки за разлика от LiIo. Защо казвам това - приятел прави експеримент с такава клетка пред мен, за да ме убеди в достоверността на казаното - е нито се запали нито гръмна. По отношение на свързването - можеш да си ги навържеш и в паралел и последователно както ти харесва, стига да са спазени принципите на електротехниката. По отношение на бързият разряд - е отново няма такова нещо - дърпам със 100+А и напрежението в никакъв случай не пада рязко. Мога да ви прикача снимки от БМС-а като доказателство. При избора на БМС избери някой интелигентен, който да можеш да следиш през някакво устройство - демек смарт. Така ще знаеш във всеки един момент какво се случва със всяка една от твоите клетки. Аз използвам клетки 3.2V 110А. Какво мога да те посъветвам, ако решиш да асемблираш сам - сметни си клетките и вземи 1 повече. Защо аз направих това?! БМС-а има опции да пипаш доста параметри като токове и напрежения - то вкл./изкл., то мин./макс., то старт/стоп синхронизиране .... то какво ли още не (поне моят е такъв). ДА има опция за температура и при темпреатура под 5 градуса аз съм задал да не зарежда. НО няма опция за изключване на заряда при 90%. Тук точно е играта. Твоето зарядно би изключило по напрежение - т.е. когато някоя от клетките достигне зададеното напрежение БМС-а спира заряда без да се интересува от другите клетки. Второ - той отчита това като 100% заряд. Зарядното за Lifepo4 клетките работи малко на по-друг принцип - при достигане на напрежение задържа на това ниво и започва насищане на клетките - това го няма при теб. Трето - за да удължиш живота т.е. броя цикли заряд/разряд клетките не обичат 100% заряд. Когато работиш с повече клетки и на БМС-а кажеш, че вместо 110Ач имаш 100Ач той си калкулира пълнене на 100% за 100Ач и ти остават едни 10Ач които ти покриват грубо 10Ач т.е. 10%. Не знам дали правилно го обясних, но аз си го разбирам Дали БМС-а е с общи или отделни кабели за заряд и товар не смятам, че е от такова голямо значение, защото имаш логика, която следи и се грижи за това. Заряда ти 0 градуса ще ти е проблем, ако не си направиш отопление - това ще съсипе клетките ти. Аз в момента обмислям вариант за подгряващо одеяло, което автоматично да ми държи клетките на 7-15 градуса. Работата с такива клетки е лесна и приятна, ако си вземеш такива с монтажни шпилки и гайки, а не на точкови заварки. По отношение на тънките кабелчета осъществяващи връзката между БМС-а и клетките там нещата са лесни - просто внимавай за ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА. Дали на последна ще вържеш последният кабел по ред и последният от снопа или всички оставащи заедно - ще разбереш на място при подкарването. Ако ти даде съобщение за твърде дълга верига или вътрешно съпротивление на последна клетка 0.000 то разделяш и връзваш пореден и последен. Ако не - всички на куп. Подкарването на БМС-а става хитро с байпасиране за 4-5 секунди. Това е - желая ти успех. За 300Ач са ти необходими 12 клетки. Бих избрал да ползвам 3 БМС-а (малки) за да следя всяка една клетка като единица. Има и хибридни, но тях не съм ги ползвал и не съм компетентен по въпроса. Приблизителна цена на творението около 2300 лв. без да чакаш 40 дни.
Пуснато на: Пон Юли 19, 2021 10:08 pm Заглавие:
Ice Man, благодаря за споделеното.
Но не разбрах доста неща.
Защо да си купувам клетка повече?
Нужна ми е 12,8 волтова система, за която ми трябват 4 клетки. Защо да купя 5?
Какъв е Вашият електромобил?
Каква е себестойността на един цикъл разряд-заряд на Вашата нова батерия?
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети