kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
LiFePO4 12,8 волта акумулатори зареждане, БМС
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ice Man

Местожителство: Russe

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2021 8:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

По въпроса за 1 клетка повече - при мен системата е 60V т.е. 20 клетки по 3.2V биха ми свършили работа. Както писах тези клетки не харесват 100% заряд. Ако се държат в границите 30-90% тогава циклите им от 3000 се увеличават на 5000 (разбира се примерно) и остатъчен капацитет 80-90%. Когато имаш една клетка повече и работиш със зарядно, което не задържа на определено напрежение - да кажем 12.8 V и да "тъпче" клетките, а изключва тогава допълнителната клетка ти е в плюс, поради не насищането което се получава от изключване на зарядното. Ти каза че искаш 300Аh - т.е. 3х4=12 клетки и въпрос на заигравка с 1 допълнителна (има начини за разделяни и добавяне на 1/3 на всеки 4). В моят случай - зареждам с до 75V и ток до 15А. Клетките са ми 110Ah 3,2V. В БМС-а съм сложил праг на напрежение 3,6V, номинал 3,4v и големина на клетката 100Аh. По този начин спирам на около 90% заряд, което ми щади клетките, а волтажа, който имам с тока, който черпя ми дава необходимата мощност. Електродвигателя понася повече от 60V, като следя само за работната му температура. Допълнителната клетка ми компенсира НЕ насищането с ток. Мощността е тока по напрежението. При липса на ток можеш да компенсираш с напрежение. Хубавото при тези клетки е, че не са като акумулаторите, а са почти константни откъм отдаване на енергия.
По отношение на БМС-а моят е смарт 150А с балансиращ ток 1А и блутут комуникация.
Дано съм бил полезен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
s_s1

Местожителство: с. Стража до Търговище

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2021 9:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Долу горе почти разбрах.
Но моята нужда е за 4 клетки * 3,2 волта = 12,8 волта с капацитет 300 АЧ. Ще ги ползвам за 1 година на 70-80% може би 4 или 5 пъти, на 30 - 60 % можеби още 10-15 пъти.
И изобщо не ме интересува какво ще се случи с тях след повече от 5 години.

За БМС: тези, които ги продават в Алибаба-Дали с балансиращ ток само 30 мА. Не знам дали това е достатъчно за компенсация на 300Ач клетка.
Моля Ви за линк за Вашия БМС.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
xfact

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 21, 2021 9:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

s_s1 написа:

Моля Ви за линк за Вашия БМС.

BGN 120.11 10% Off | DALY Smart BMS 4S ~ 24S Li-ion LifePO4 LTO Battery Protection Board 80A 100A 12V 24V 36V 48V 60V 72V With Bluetooth App

Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2021 10:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Редактирах линка по-горе така, че да не се разтегля страницата, но при мен нещо не отваря.
s_s1

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2021 9:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, не зареждастраницата от този линк.
Какъв е тока на компенсация на този БМС?
Върнете се в началото
s_s1

МнениеПуснато на: Пон Ное 15, 2021 10:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-накрая след дълго очакване получих 4 броя 300 Ач клетки.
Пристигнаха перфектно опаковани.
Напрежението на всяка една е 3,305-3,307 волта.
Напрежението е почти еднакво. Трябва ли да ги закача 1 по една на "лабораторно" зарядно до достигане на 3,6 волта на всяка клетка?
Теоретично какъв е заряда в проценти при напрежение без товар 3,305 волта?

Поръчал съм и БМС 12,8 волта 150 А на https://aliexpress.ru/item/1005001803913333.html?item_id=1005001803913333&sku_id=12000017662494628&spm=a2g2w.productlist.0.0.4d8e222ePw1xnO
Върнете се в началото
Ice Man

Местожителство: Russe

МнениеПуснато на: Вто Ное 16, 2021 10:03 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Напрежението ти е добро. БМС-а би ти показал може би 95-96% заряд. Не е грешно да ги включиш поотделно на зарядно и да ги вдигнеш до 3.6 волта, но ... тук трябва да си поиграеш с "насищането" както му викат. Трябва да ги задържиш на напрежение и да подаваш ток т.е. на напрежение 3,6 волта да получат максималният си ток. Знам, че има такива зарядни, но лично аз нямам такова. Иначе минаваш на вариант с балансиране, което използвам аз. Баланс след пълно зареждане и изключване от БМС-а.
Върнете се в началото
s_s1

МнениеПуснато на: Вто Ное 23, 2021 9:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

След няколко дни на зареждане клетка по клетка с източник 5 А 3,67V.
След кто се балансираха при напълно заредено положение ги свързах паралелно и ги държах още 24 часа на 3,67V. Тока спадна на 0,02 А. След което ги разкачих и тази вечер вързах БМС. Всичко това извърших под мъдрото ръководство на Антон.
Много му благодаря за помощта.
Върнете се в началото
s_s1

МнениеПуснато на: Сря Дек 01, 2021 11:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Има малко развитие темата:
Взех от приятел "водомер аз ток".
Заредих батерията до край.
След 5-6 дни на подготовка стартирах разряда.
Включих товар около 13 А днес в 19,30 часа. Ако китаеце не ме е излъгал с много утре вечер ще докладвам колко Ач се оказа капацитета на тази батерия. Сега напрежениет при товар 13 А е 13.2 волта. Изтеглил съм 45Ач. И според БМС на батерията е на 81%, а според"водомера е на 85%. [/img]
Върнете се в началото
nikosan

МнениеПуснато на: Чет Дек 02, 2021 6:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

s_s1 написа:
Има малко развитие темата:
Взех от приятел "водомер аз ток".
Заредих батерията до край.
След 5-6 дни на подготовка стартирах разряда.
Включих товар около 13 А днес в 19,30 часа. Ако китаеце не ме е излъгал с много утре вечер ще докладвам колко Ач се оказа капацитета на тази батерия. Сега напрежениет при товар 13 А е 13.2 волта. Изтеглил съм 45Ач. И според БМС на батерията е на 81%, а според"водомера е на 85%. [/img]

BMS-ът определя SOC според напрежението и поради тази причина леко послъгва, "водомерът" показва по-правилно.
s_s1

МнениеПуснато на: Пет Дек 03, 2021 11:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

На 01.12.2021 г. около 19,45 ч. стартирах разряда на напълнозаредената преди около 1 седмица батерия. /БМС при стартиране на разреждането показваше 99%./ С товара, който осигурих 13 и нещо А при 14 и нещо V се надявах, че към края на заряда при напрежение под 11V тока ще бъде 11 и нещо А. Грубо сметнах 24 часа по 12А = на 288Ah. Затова притеснен на 02.12.2021 г. се прибрах още в 6 без 10 и с голямо удоволствие установих, че БМС не е изключил /настроих го да изключи при 10V сумарно или на която и да е клетка на 2,5V/. Към 7 без 10 според "водомера-Батман" вече бях разредил 259 Ач. и много удовлетворен си казах, че китайката, която ме излъга да си купя батериите заслужава здрава почерпка от моите вина и ракии. От щастие /че не съм прее*аното Хамилче/ исках да си ударя г*зЪ у тавана, но гравитацията здраво ме задържа за пода. Затова си сипах 1 отлежала ракия и с нескрито задоволство качих снимките към 20 часа.

В 21,35h. на 02.12.2021 г. забелязах, че батерията умира. Направих екранна снимка, на която батерията беше на 0%, глътнах поредната чаша вино и отидох при батерията. Батман-а показваше 294 Аh. Докато включа измервателните уреди, осветление и наглася телефона за снимки и БМС изключи, заради достигане на някой елемент от батерията на 2,5 волта.

По мои сметки батерията след БМС даде над 300 Аh, което ме прави много щастлив.
БМС мери по-голям ток, по високо напрежение и от това изчисленията показват по-голъм капацитет от Батман-а. Но и в двата случая капацитета надмина моите очаквания /очаквах яко да ми скрои номера на китайката/ и съм много щастлив, че коректно ми е продала батерия без да ме излъже в параметрите.
Season Wong се представя и вече съм и верен фен.
Сега зареждам батерията, отново правя замервания с каква енергия ще я заредя напълно, за да изчисля КПД на цикъла разряд-заряд и след това следва монтаж на кемпера.
Върнете се в началото
xfact

МнениеПуснато на: Съб Дек 04, 2021 8:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Казах ти, че с литиевата батерия проблемите с количеството ток приключват Smile Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
s_s1

МнениеПуснато на: Съб Дек 04, 2021 1:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес на 4.12.2021г. 12.26 ч. завърши цикъла на заряд на батерията.
Само 1 път в последния час през който токът на заряд падна на около 7,8 и след това 7,7 А видях за няколко секунди да се включи функцията "баланс" на БМС.
Най-голямата разлика, която видях между отделните елементи е под 0,1 в.
Сложеният от мен електромер на 230 волта за малко повече от 38 часа при средна консумация 130-135 вата показа 5 квч. В началото на заряда смятах, че КПД на зарядното у-во надвишава 80%, а в последния час на заряда при ток 7,7 А консумираше 134 вата, и по мои изчисления КПД е 0,795. Приемам че средно е 80% и при изхабени 5 Квч означава, че 4 Квч от тях е погълнала батерията. При номинален капацитет от 3840 вч само 160 Вч са загуби в термохимичните процеси. Ако сметките са ми вярни КПД на батерията е около 96% и ако разредиш тази батерия с 1 ще се зареди с 1,042.

И тъй като експеримента вече приключи като спре снега ще я монтирам в кемпера на мястото на оловно-киселата.

Още един път да споделя че съм преудовлетворен, батерията надмина очакванията ми.

Благодаря на Ясен и Антон/xfact/ от kemper-club.com/forum за подкрепата!
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Нед Дек 12, 2021 10:25 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой ден ще си сложим такава батерия на кемпера. dreaming
nikosan

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2021 6:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

s_s1 написа:
На 01.12.2021 г. около 19,45 ч. стартирах разряда на напълнозаредената преди около 1 седмица батерия. /БМС при стартиране на разреждането показваше 99%./ С товара, който осигурих 13 и нещо А при 14 и нещо V се надявах, че към края на заряда при напрежение под 11V тока ще бъде 11 и нещо А. Грубо сметнах 24 часа по 12А = на 288Ah. Затова притеснен на 02.12.2021 г. се прибрах още в 6 без 10 и с голямо удоволствие установих, че БМС не е изключил /настроих го да изключи при 10V сумарно или на която и да е клетка на 2,5V/. Към 7 без 10 според "водомера-Батман" вече бях разредил 259 Ач. и много удовлетворен си казах, че китайката, която ме излъга да си купя батериите заслужава здрава почерпка от моите вина и ракии. От щастие /че не съм прее*аното Хамилче/ исках да си ударя г*зЪ у тавана, но гравитацията здраво ме задържа за пода. Затова си сипах 1 отлежала ракия и с нескрито задоволство качих снимките към 20 часа.

В 21,35h. на 02.12.2021 г. забелязах, че батерията умира. Направих екранна снимка, на която батерията беше на 0%, глътнах поредната чаша вино и отидох при батерията. Батман-а показваше 294 Аh. Докато включа измервателните уреди, осветление и наглася телефона за снимки и БМС изключи, заради достигане на някой елемент от батерията на 2,5 волта.

По мои сметки батерията след БМС даде над 300 Аh, което ме прави много щастлив.
БМС мери по-голям ток, по високо напрежение и от това изчисленията показват по-голъм капацитет от Батман-а. Но и в двата случая капацитета надмина моите очаквания /очаквах яко да ми скрои номера на китайката/ и съм много щастлив, че коректно ми е продала батерия без да ме излъже в параметрите.
Season Wong се представя и вече съм и верен фен.
Сега зареждам батерията, отново правя замервания с каква енергия ще я заредя напълно, за да изчисля КПД на цикъла разряд-заряд и след това следва монтаж на кемпера.

Мояте LFP батерия (CALB) е 200 ампер часа. Клетките дойдоха с едно листче с резултати от тест, напрежение на всяка клетка и капацитет. Та там пише, че са 218 ампер часа. При пълно разреждане, следвано от пълно зареждане и балансиране клетките показаха отново 218 ампер часа. Което и мен много ме кефи, щото колкото повече, толкова повече.
Но! Да не се радваме излишно, при тази технология е така, в началото клетките са доста над обявения капацитет, после нещата би трябвало да улегнат, поне така казват.
Моите вече са монтирани е даже успях един уикенд да ги тествам в реална обстановка. Успях по 30 амперчаса на ден да потребявам и не можах да ги преполовя даже. А и не бяха заредени догоре.
Черпя вдъхновение и знания от този човек, който доста знае за LFP:
https://nordkyndesign.com/charging-marine-lithium-battery-banks/
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети