kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Палатка на колела

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Йордан Лачев

МнениеПуснато на: Сря Сеп 01, 2021 1:12 pm    Заглавие: Палатка на колела Отговорете с цитат

Здравейте, отскоро съм член на форума и етиката налага да се представя. Често ходя на риболов за шарани, но в последно време ми натежаваше разпъването на палатки, шатри, легла и всичко свързано с къмпингуването. За това реших да купя малък бус, проходим по черни пътища и подходящ за трансформация. Разбира се, не бих го нарекъл кемпер, но за моите цели е напълно задоволителен.
Общо взето съм в съвсем начален етап и предстои още много работа до краен резултат, та ще помагате със съвети и идеи.
Започнах с почистване на товарната част, обезмасляване и третирах превантивно срещу ръжда. Залепих микропореста гума, като на тавана е 19мм. , а на страничните панели 2х19мм. На пода сложих 9мм. изолация от същия вид и водоустойчив шперплат 9мм. Остава ми да запълня колоните с пяна, но това ще е след окабеляване. Финално мисля да покрия с мъхест стреч, алкантара или кожа.
Като мебелировка нямам много опции и това, което ми се върти в главата е разтегаем диван-спалня, малко шкафове, мивка, хладилна компресорна кутия и соларна система тип куфар. Имам душ и преносима тоалета, като предвиждам една поп ъп палатка за тях.
Имам няколко чуденки, които ще изброя:
1. Мисля да монтирам два срещуположни прозореца, но се колебая къде да са разположени.
2. Мислите ли, че е необходим таванен люк, предвид малкия размер и обем.
3. Соларната система, тип куфар, дали е достатъчно ефективна или да се ориентирам към панел на покрива.
4. Скаран съм с електричеството, а ми се иска да зареждам и стартовия акумулатор през солар и съответно тяговия през динамото на колата. Та ако може някой да го изпълни срещу заплащане, нека да не се срамува.
Предварително благодаря!

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
KFOR-Carp

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Сря Сеп 01, 2021 8:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Отлично начало, колега (Шаранджия и Кемперист) Wink
Моите предложения по ред на въпросите ти:
1. Най-нормално ми се струва на страничната врата и срещу нея Wink
2. Добре е да го има за по-добра вентилация, но не е задължителен Wink
3. Много си е ефективна, особено като искаш да спреш кемпера под постоянна сянка. Винаги е добре да имаш и панел на покрива, но това е когато почнеш да пътуваш повече, отколкото да стоиш продължително на едно място, което е характерно за шаранджийския риболов Wink
4. Това е напълно осъществимо, но щом си скаран с електричеството си прав, че ти трябва майстор за това. Тук в групата има много и предполагам, че все някой ще се навие да ти го изпълни Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 01, 2021 11:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Поздравления за начинанието!
По зададените въпроси - и аз нисля като Павката ( KFOR-Carp ) ,но според мен по т.2 люка си е задължителен.
Йордан Лачев

МнениеПуснато на: Чет Сеп 02, 2021 10:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

KFOR-Carp написа:
Отлично начало, колега (Шаранджия и Кемперист) Wink
Моите предложения по ред на въпросите ти:
1. Най-нормално ми се струва на страничната врата и срещу нея Wink
2. Добре е да го има за по-добра вентилация, но не е задължителен Wink
3. Много си е ефективна, особено като искаш да спреш кемпера под постоянна сянка. Винаги е добре да имаш и панел на покрива, но това е когато почнеш да пътуваш повече, отколкото да стоиш продължително на едно място, което е характерно за шаранджийския риболов Wink
4. Това е напълно осъществимо, но щом си скаран с електричеството си прав, че ти трябва майстор за това. Тук в групата има много и предполагам, че все някой ще се навие да ти го изпълни Wink

Благодаря за насоките! Ние май се познаваме от шаранджийския форум Very Happy
Не съм съвсем с две леви, но предпочитам някой да го направи читаво. Мой приятел го е направил съвсем опростено, с ключе, но той ползва стартов акумулатор за караванната част, а си мисля че няма да работи коректно със стартов и тягов.
Върнете се в началото
Йордан Лачев

МнениеПуснато на: Чет Сеп 02, 2021 10:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

loveforever написа:
Поздравления за начинанието!
По зададените въпроси - и аз нисля като Павката ( KFOR-Carp ) ,но според мен по т.2 люка си е задължителен.

Благодаря ти! Единствения довод да не поставя е, ако реша да монтирам панел/панели на покрива.
Върнете се в началото
Йордан Лачев

МнениеПуснато на: Чет Сеп 02, 2021 10:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Пропуснах е един немаловажен въпрос, свързан с отоплението в хладни дни. Суха дизелова печка - китайка или "маркова", а може би има и друг вариант, за който не съм запознат.
Върнете се в началото
KFOR-Carp

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Чет Сеп 02, 2021 6:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Йордан Лачев написа:

.........................

Да така е, но вече не съм много активен в шаранджийския форум. Wink
И аз като тебе в началото реших да заменя палатката с нещо по-удобно за по-дълъг престой и най-вече да осигуря удобство на семейството като идват с мен. Минавайки през идеите за каравана или кемпер-бус, в крайна сметка се спрях на готов за използване кемпер в който шаранджийското ми оборудване да е постоянно натоварено и да не ми се налага да правя излишни гимнастики по товарене-разтоварване в гаража при всеки излет. В последствие, обаче, благодарение и на приятелите, които срещнах тук, заобичах кемперизма като начин на живот и вече шаранджийството е на втори план.
В този форум ще намериш всичко необходимо да завършиш проекта си и подходящите хора - специалисти, които разбират от това. Wink
Върнете се в началото
Pol

Местожителство: с. Световрачене

МнениеПуснато на: Чет Сеп 02, 2021 7:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

KFOR-Carp написа:
Йордан Лачев написа:

.........................

Да така е, но вече не съм много активен в шаранджийския форум. Wink
И аз като тебе в началото реших да заменя палатката с нещо по-удобно за по-дълъг престой и най-вече да осигуря удобство на семейството като идват с мен. Минавайки през идеите за каравана или кемпер-бус, в крайна сметка се спрях на готов за използване кемпер в който шаранджийското ми оборудване да е постоянно натоварено и да не ми се налага да правя излишни гимнастики по товарене-разтоварване в гаража при всеки излет. В последствие, обаче, благодарение и на приятелите, които срещнах тук, заобичах кемперизма като начин на живот и вече шаранджийството е на втори план.
В този форум ще намериш всичко необходимо да завършиш проекта си и подходящите хора - специалисти, които разбират от това. Wink

И аз така - шаранджийството си е хамалогия - фотографията е нещо подобно, но все пак избрах нея.
Върнете се в началото
ajcinema

МнениеПуснато на: Пет Сеп 03, 2021 3:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Йордан Лачев написа:
Пропуснах е един немаловажен въпрос, свързан с отоплението в хладни дни. Суха дизелова печка - китайка или "маркова", а може би има и друг вариант, за който не съм запознат.

Здравей, колега! Поздравления за добре свършената работа!

Бусът ти би трябвало да има фабричен подпомагащ отоплител. Ако е така (и работи), можеш много лесно да го преработиш, за да отопляш салона. Необходими са ти термостат и едно-две релета.
Аз така съм преработил моя и вече почти година ми служи. Аз се заиграх повече и го направих "смарт" - да го включвам през телефона. Добавих и ръчна функция, ако някъде няма интернет.
Много е удобно и стопля за минути. Подгрява и двигателя. Мога да спя и при -20 градуса навън. Разходът е само два литра за денонощие.

Може ли малко информация за маркизата? Хареса ми и бих искал да си купя такава.
Върнете се в началото
Йордан Лачев

МнениеПуснато на: Съб Сеп 04, 2021 11:25 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ajcinema написа:
Йордан Лачев написа:

Здравей, колега! Поздравления за добре свършената работа!

Бусът ти би трябвало да има фабричен подпомагащ отоплител. Ако е така (и работи), можеш много лесно да го преработиш, за да отопляш салона. Необходими са ти термостат и едно-две релета.
Аз така съм преработил моя и вече почти година ми служи. Аз се заиграх повече и го направих "смарт" - да го включвам през телефона. Добавих и ръчна функция, ако някъде няма интернет.
Много е удобно и стопля за минути. Подгрява и двигателя. Мога да спя и при -20 градуса навън. Разходът е само два литра за денонощие.

Може ли малко информация за маркизата? Хареса ми и бих искал да си купя такава.

Благодаря! Не ме притеснява разхода на гориво, а консумацията на ток. Имаш ли идея при теб как е от тази гледна точка? Тентата е на ARB- австралийска е марката, а в България се предлага от една пловдивска фирма. Можеш да ги потърсиш в мрежата като АРБ България. Ако не се справиш, ще ти изпратя контакти.
Има ги и като реплика в Али експрес, но качеството и изпълнението е в пъти по-ниско. Тентата и стаята се продават отделно. Този модел има и вградено лед осветление. Разгледай клипове в тубата на АРБ Делукс. Вариантите са 2х2 или 2,5х2,5. При средно силен вятър не помръдва. Ако имаш други въпроси съм насреща.
Върнете се в началото
ajcinema

МнениеПуснато на: Вто Сеп 07, 2021 7:20 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Йордан Лачев написа:

Благодаря! Не ме притеснява разхода на гориво, а консумацията на ток. Имаш ли идея при теб как е от тази гледна точка?

Консумацията не е голяма. При стартирането ( процедурата трае около 1 минута ) токът може да достигне 15 ампера, но след като запали, токът пада до 3-4 ампера. Още толкова "гълта" и вентилатора, в завивимост колко силно искаш да духа. Печката не работи постоянно. При термостат, настроен на 22 градуса и хистерезис 1 или 2 градуса, при външна температура -5 градуса, при мен включва през 15 - 20 минути за около 5-8 минути. При по-топло време (8-12 градуса външна температура), печката работи през интервали от половин час и повече.

Йордан Лачев написа:
Тентата е на ARB- австралийска е марката, а в България се предлага от една пловдивска фирма. Можеш да ги потърсиш в мрежата като АРБ България. Ако не се справиш, ще ти изпратя контакти.
Има ги и като реплика в Али експрес, но качеството и изпълнението е в пъти по-ниско. Тентата и стаята се продават отделно. Този модел има и вградено лед осветление. Разгледай клипове в тубата на АРБ Делукс. Вариантите са 2х2 или 2,5х2,5. При средно силен вятър не помръдва. Ако имаш други въпроси съм насреща.

Благодаря за информацията. Разгледах ги (оказва се, че и преди съм попадал на тях), но ми идва къса. Настоящата ми е с ширина 2,80 и е дълга 4 метра. Често приютявам на сянка компании от по 6-7 човека и 2,5 метра не ми е достатъчна.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети