kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Truma Trumatic C - експлоатация
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
conev_d

МнениеПуснато на: Сря Окт 06, 2021 9:01 am    Заглавие: Truma Trumatic C - експлоатация Отговорете с цитат

Здравейте, имам следното питане към хората с по-голям опит тук. В кемпера имам инсталиран комбиниран бойлер Truma Trumatic C за отопление и топла вода. Може ли този уред да се използва за отопление на жилищната част ако водата е източена? Понеже имам външен танк за вода и ако се наложи да го източа при отрицателни температури дали ще мога да използвам уреда само за отопление?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
disco дядо Петьо

МнениеПуснато на: Сря Окт 06, 2021 1:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Максимум пет шест

минути.
Източник: Ицо майстора от Варна.
Mim
Върнете се в началото
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Окт 06, 2021 2:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам спомен, но трябва да провериш, че ако има вариант на работа на 220 волта бойлерчето - не може да работи печката без вода. Ако няма - може. Но провери в ръководството, чел съм там.

Обаче и майсторите е хубаво да се слушат.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
conev_d

МнениеПуснато на: Сря Окт 06, 2021 4:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм сигурен дали има нагревател на 220V, но по-скоро съм склонен да мисля, че няма. Ето така изглежда единственият превключвател, който е изкаран в купето.

Върнете се в началото
conev_d

МнениеПуснато на: Сря Окт 06, 2021 4:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

[img]https://drive.google.com/file/d/1dTCVH6kiGBbsFq2KVcIMg0k474whuKS0/view?usp=drivesdk

[/img]
Върнете се в началото
vasil7011

Местожителство: BG- София

МнениеПуснато на: Сря Окт 06, 2021 5:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Може не се притеснявай
Майстора от Варна лично съм говорил с него няма никакъв проблем да работи без вода,изпробвано
Моят е същия TRUMA3400 вертикален
Като взех кемпера не го проверих и се оказа спукан,пращах до Варна при Ицо да го прави.
Върнете се в началото
Trifonov

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Сря Окт 06, 2021 8:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Работи на отопление, без вода. Поне моя. Не съм го гледал точно кой модел е, но е със същото управление.
Тачи

Местожителство: Жител на света

МнениеПуснато на: Чет Окт 07, 2021 9:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте колега conev_d,
При положение на превключателя "m" отоплението работи без да е необходима вода в системата, така както е описано на английски в схемата, която сте показали. При мен е същия превключвател и аз използвам тази опция през зимата често при кратки пътувания, за да не се налага после отново да източвам водата и да продухвам цялата система.
Върнете се в началото
conev_d

МнениеПуснато на: Нед Дек 19, 2021 11:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, възникна нов въпрос по време на експлоатацията на Truma Trumatic C. За първи път го използвам при зимни условия. На доста места, където спираме има електричество и при тези случаи за отопление използвам електрическа вентилаторна печка. Но вече на два пъти ми се случва при ниски температури през нощта автоматичния клапан на Truma Trumatic C да се отвори и да източи бойлера.
Та към въпроса - когато използвате електричество как предотвратявате автоматичното източване на бойлера при ниски температури? Кое според вас е по-удачно - да се остави отоплението на 1 или топлата вода на 40 градуса?

Благодаря за вниманието.
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2021 2:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Смисъла на клапана на бойлера е да източи водата, когато околната температура падне под 4 градуса. Това е така, защото в противен случей още малко студ и водата ще замръзне, ще се разшири и е много вероятно да повреди необратимо бойлера.

При ниски температури бойлера или трябва да е празен или се прави така, че да му е топло. Ние сме има случей при който бойлера беше загрят на максимум, но заради много студено течение му замръзна захранващата тръба. Това докато сме на ски и вътре в кемпера беше 20 градуса.

На въпроса :
Цитат:
Кое според вас е по-удачно - да се остави отоплението на 1 или топлата вода на 40 градуса

лично аз не бих могла еднозначно да отговоря, кое е по-добрият избор. Това че бойлера ще се поддържа на 40 градуса не означава, че клапана не може да изстине достатъчно и да се отвори. Също така това, че отоплението е на 1 също не означава еднозначно, че то би поддържало клапана да не се преохлади. Трябва там където е бойлера и клапана да е гарантирано отоплено. Ако трябва може да се пригоди някакво обдухане точно там или да стои отворено така, че топлината от общата част да достига хубаво до него.
conev_d

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2021 7:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговора. Честно казано не ми се вярва при включено отопление или бойлер температурата да падне дотолкова, че да се отвори предпазния клапан.

По-скоро ми беше интересно да разбера как постъпвате, когато имате налично ел. захранване?
Върнете се в началото
Gunner

МнениеПуснато на: Вто Дек 21, 2021 5:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

В повечето от зимните къмпинги, тока е или скъп или е поставен слаб предпазител, който пада, когато включих духалка например. Така парно или суха печка е най-добре.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
disco дядо Петьо

МнениеПуснато на: Вто Дек 21, 2021 6:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

При работещ котел,клапанът не трябва да изпусне. Подгряване на бутилките на газта и проблема е решен.
През зимата не разчитай на ток особено на къмпинги. То не че има такива в България де.
Mim hammer
Върнете се в началото
Тонин

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Дек 21, 2021 8:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз доколкото схванах , колегата не си ползва трюмата , когато има ток в къмпинг. По тоя начин отсега , където е трюмата е студен и водата пада, след като клапана сработи. При неработеща трюма, кое да му стопли там отсега, та да не падне клапана. Напълно нормално според мен. Просто трябва да си пали трюмата. Smile Клапана сработва при 4 гр. Поне моя на толкова пада, пробвах го тоя месец .
conev_d

МнениеПуснато на: Вто Дек 21, 2021 11:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би бях споменал по-рано, но кемпера го имам от лятото и сега го използвам за първи път при зимни условия. И ако лятото нещата са що годе ясни, то през зимата се оказва, че не е толкова лесно. Точно затова искам да се допитам до хора с опит, придобит през годините на експлоатация. А затова си имаме и много точна поговорка, а именно: "Не питай старило, а питай патило".

Колегата правилно ме е разбрал: при наличие на ел. захранване не виждам смисъл да използвам газовото отопление. Но това се оказва вярно само при температури над +4 градуса. В противен случай предпазния клапан сработва и източва бойлера. Съответно, за да не се случва това се чудех кое ли е по-доброто решение: да оставя отоплението на минимум (степен 1) или топла вода на 40 градуса. Но възниква и друг въпрос: ако жилищната част я отоплям през нощта със ел. печка а газовото отопление го оставя на 1 (с цел да не се отваря предпазния клапан), то дали ще се включи изобщо, след като в жилищната част има температурен датчик свързан към газовото отопление?

Днес възникна и друг въпрос, наложен от моментната ситуация, а именно: при движение заваля силен сняг и температурата падна до -5 градуса. Газовия бойлер при мен се намира в гаража, в най-задната част на кемпера. При движение съм убеден, че температурата там доста бързо ще се изравни с тази отвън. Това означава ли, че трябва да се мисли и за подгряване на бойлера и в движение?

Ще ми бъде интересно да разбера вашите мисли в тази посока и до какви решения сте стигнали.

Благодаря.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети