kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Електрическа схема за кемпер

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kstankov

МнениеПуснато на: Нед Яну 23, 2022 5:33 pm    Заглавие: Електрическа схема за кемпер Отговорете с цитат

Здравейте,
И мен ме хвана вируса 'НаправиСиСамКемпер-22'...
Имам много въпроси, естествено, въпреки, че изгледах стотици видеа.
Но в момента ми е належащо да проверя със специалисти и хора с опит дали ел. системата, която съм намислил е валидна и ефективна.
Ще съм благодарен за коментари и съвети.
Поздрави!

https://i.postimg.cc/6ygyQg0Y/circuit.png
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
xfact

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 23, 2022 7:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Единствения ми коментар, е че можеш да използваш шасито за “-“. Също един шунт на минуса на акумулатора към шаси, ще помогне да си наблюдаваш консумацията.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Ice Man

Местожителство: Russe

МнениеПуснато на: Пон Яну 24, 2022 11:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Единствената грешка, която откривам е връзката ти към външни 220 волта и предпазителя от 10А към консуматора. Предполагам техническа грешка, защото трябва да е на другият кабел. Имам въпрос: Какъв превключвател мислиш да използваш между външните 220 волта и инвертора?
Върнете се в началото
Trifonov

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Пон Яну 24, 2022 8:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен не е нужен предпазител между солара и контролера. В никакъв случай там не трябва да има стопяем предпазител.
kstankov

МнениеПуснато на: Вто Яну 25, 2022 11:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Trifonov написа:
Според мен не е нужен предпазител между солара и контролера. В никакъв случай там не трябва да има стопяем предпазител.

Защо? Дори в купешки кемпер има.
Върнете се в началото
kstankov

МнениеПуснато на: Вто Яну 25, 2022 11:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Леко коригирана схема.
Не бих ползвал шасито за -.
Това означава да го дупча на много места. Няма да спестя кой знае колко от черния кабел Smile

Върнете се в началото
kstankov

МнениеПуснато на: Вто Яну 25, 2022 11:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ice Man написа:
Единствената грешка, която откривам е връзката ти към външни 220 волта и предпазителя от 10А към консуматора. Предполагам техническа грешка, защото трябва да е на другият кабел. Имам въпрос: Какъв превключвател мислиш да използваш между външните 220 волта и инвертора?

Не съм решил още. Като съм сигурен, че това е схемата, отивам във Филкаб или Викиват и почвам да пазарувам.
Върнете се в началото
petkovic

Местожителство: B.G. Асеновград

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2022 4:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Каква е ролята на шунта в схемата?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
xfact

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 27, 2022 5:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

petkovic написа:

Чрез шунта, можеш да наблюдаваш реалната консуумация и заряд на акумулаторите. Нещо като двупосочен електромер, с информация за статуса на батерията. Пример Votronic LCD Battery Computer S with Smart-Shunt.

https://www.votronic.de/index.php/en/products/measuring-display-systems/battery-computer

Ако е хубав, като горния, има много допълнителни функционалности. Примерно командна верига за изключване на акумулаторите ( ръчно или автоматично) или монитор на волтажа на товарния и стартовия акумулатор. Изобщо, това е най-ползваният от мен уред….
Върнете се в началото
Trifonov

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Чет Яну 27, 2022 10:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

kstankov написа:
Trifonov написа:

Защо? Дори в купешки кемпер има.

Ако се постави стопяем предпазител между сола и контролера, при проблем няма да изгори /дори при късо/ защото солара не може да произведе достатъчно ток, за да прегори метала. Предпазителя ще започне да грее, да се стопи и вероятно запали пластмасата. За там има специални предпазители.
petkovic

Местожителство: B.G. Асеновград

МнениеПуснато на: Чет Яну 27, 2022 1:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

xfact написа:
petkovic написа:

Чрез шунта, можеш да наблюдаваш реалната консуумация и заряд на акумулаторите. Нещо като двупосочен електромер, с информация за статуса на батерията. Пример Votronic LCD Battery Computer S with Smart-Shunt.

https://www.votronic.de/index.php/en/products/measuring-display-systems/battery-computer

Ако е хубав, като горния, има много допълнителни функционалности. Примерно командна верига за изключване на акумулаторите ( ръчно или автоматично) или монитор на волтажа на товарния и стартовия акумулатор. Изобщо, това е най-ползваният от мен уред….

Благодаря за отговора
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети