kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Здравейте,
И мен ме хвана вируса 'НаправиСиСамКемпер-22'...
Имам много въпроси, естествено, въпреки, че изгледах стотици видеа.
Но в момента ми е належащо да проверя със специалисти и хора с опит дали ел. системата, която съм намислил е валидна и ефективна.
Ще съм благодарен за коментари и съвети.
Поздрави!
Пуснато на: Нед Яну 23, 2022 7:28 pm Заглавие:
Единствения ми коментар, е че можеш да използваш шасито за “-“. Също един шунт на минуса на акумулатора към шаси, ще помогне да си наблюдаваш консумацията.
Единствената грешка, която откривам е връзката ти към външни 220 волта и предпазителя от 10А към консуматора. Предполагам техническа грешка, защото трябва да е на другият кабел. Имам въпрос: Какъв превключвател мислиш да използваш между външните 220 волта и инвертора?
Според мен не е нужен предпазител между солара и контролера. В никакъв случай там не трябва да има стопяем предпазител. _________________ 0888851346, trifonavatanas@gmail.com
Единствената грешка, която откривам е връзката ти към външни 220 волта и предпазителя от 10А към консуматора. Предполагам техническа грешка, защото трябва да е на другият кабел. Имам въпрос: Какъв превключвател мислиш да използваш между външните 220 волта и инвертора?
Не съм решил още. Като съм сигурен, че това е схемата, отивам във Филкаб или Викиват и почвам да пазарувам.
Пуснато на: Чет Яну 27, 2022 5:56 am Заглавие:
petkovic написа:
Каква е ролята на шунта в схемата?
Чрез шунта, можеш да наблюдаваш реалната консуумация и заряд на акумулаторите. Нещо като двупосочен електромер, с информация за статуса на батерията. Пример Votronic LCD Battery Computer S with Smart-Shunt.
Ако е хубав, като горния, има много допълнителни функционалности. Примерно командна верига за изключване на акумулаторите ( ръчно или автоматично) или монитор на волтажа на товарния и стартовия акумулатор. Изобщо, това е най-ползваният от мен уред….
Според мен не е нужен предпазител между солара и контролера. В никакъв случай там не трябва да има стопяем предпазител.
Защо? Дори в купешки кемпер има.
Ако се постави стопяем предпазител между сола и контролера, при проблем няма да изгори /дори при късо/ защото солара не може да произведе достатъчно ток, за да прегори метала. Предпазителя ще започне да грее, да се стопи и вероятно запали пластмасата. За там има специални предпазители. _________________ 0888851346, trifonavatanas@gmail.com
Чрез шунта, можеш да наблюдаваш реалната консуумация и заряд на акумулаторите. Нещо като двупосочен електромер, с информация за статуса на батерията. Пример Votronic LCD Battery Computer S with Smart-Shunt.
Ако е хубав, като горния, има много допълнителни функционалности. Примерно командна верига за изключване на акумулаторите ( ръчно или автоматично) или монитор на волтажа на товарния и стартовия акумулатор. Изобщо, това е най-ползваният от мен уред….
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети