kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Сря Фев 09, 2022 10:59 am Заглавие: Налягане на въздушни възглавници на окачването.
Здравейте,
Бих искал да попитам под какво налягане карате въздушните възглавници на окачването. При мен кемпера е на базата на Renault Master 2007 година. Аз лично ги помпя до 2.0 - 2.5, но това е само по мое усмотрение, без да разполагам с никакви технически данни или инструкции за употреба.
Регистриран на: 28 Яну 2015 Мнения: 340 Местожителство: с. Световрачене
Пуснато на: Сря Фев 09, 2022 3:22 pm Заглавие:
При мен си пише от 1 до 4.5 - към 3 е най добре според мен за каране. 4.5 стигам като минавам пресечена местност или искам да изравня кемпера само така.
Манометрите би трябвало да имат зелена зона, щом налягането е в нея - всичко е наред. И все пак - по-ниско налягане - по-мека возия . По- високо налягане = каруца, но пък не се люлее толкова в завои.
Колега miteo и си прав и не си ! Зависи и от вида и обема на възглавниците ! По малки възглавници по обем- важи това което казваш ,по големи възглавници-това което ти казваш важи в по малки граници !
Дано съм се изразил разбираемо !
Пуснато на: Нед Фев 13, 2022 12:25 am Заглавие:
Нашите го караме на 2-2,50. Не мога да кажа защо точно на толкова . По лично усмитрение на водача - така ги усещал най-добре. _________________ Магия в лилаво
Комфорта винаги е от значение, но при меки възглавници дори изпреварването на тир те залюлява. Иначе по хубави пътища няма значение какво ти е окачването - стоково на ресьор и амортисьори или ресьор и въздушни възглавници. И - не - обема на възглавниците няма значение, а налягането в тях. За всички бусове и направените на тяхна база кемпери, автовози , самосвали и др - се монтират почти еднакви по вид възглавници. Налягането се променя когато автомобила се натовари, та в повечето случаи се налага да се спаднат леко, за да влезнат в зелената зона на манометрите. Въздушните възглавници на въпросните мпс-та нямат нищо общо с въздушното окачване. Дори в някои случаи окачване листов ресьор + амортисьор вози по-комфортно от такова с въздушни възглавници. При възглавниците го има момента , че не личи колко товариш, защото като са напомпани, буса не кляка, но пък много по-лесно се претоварва, а това хич не е на добре. Тогава язък, че отзад сме с възглавници защото в същото време предното окачване вече е извън работните си характеристики. Мога и доста примери да дам, но ще превърнем темата в "плюсовете и минусите на въздушните възглавници, оказващи влияние върху пътното поведение на мпс-то и комфорта на пътниците в него".
Явно колегата miteo ги разбира повече отговорите за въздушните възглавници от мен ! За това няма да споря !!! И точно заради такива колеги бях спрял да пиша в форума !
Не мисля, че тук става въпрос кой разбира повече и кой по-малко. Всеки може да изкаже мнението си, а нека четящите сами преценят кое е по-точно. Виж, ако някой приложи документация от производителя, за да обоснове своето мнение, там вече няма какво повече да говорим.
Възглавниците които аз монтирам, по спецификация от производителя могат да се помпят 10 атмосфери / е точно на толкова никой не би ги карал / !
Относно на колко да ги карате има значение и тежеста на кемпера /празен, натоварен /,междуосието му ,самото окачване /ресори, пружини, торсион , АЛ-Ко окачване. И още куп фактори ! На моите клиенти съм обяснил каквото е нужно и мисля че са наясно на колко да си ги помпят /без зелени сектори в манометрите/ !!!
Но, аз не разбирам нищо, какво ви разправям !
П.П. Някой беше писал за писанията във различните форуми / руски,американски и български / , е за в българските с пълна сила важи писаното !
Колега turbo1, не се засягайте, нищо лично, просто изразявам мнение на база личен опит, впечатления и познания. Всеки може да си слага каквото иска на кемпера, да го помпи ако иска не на 10 а на 100 атмосфери, въпрос на личен избор, лични познания или съвет от някой друг. Не ангажирам никой с мнението ми, а споделям. Нали за това е форума?
Колега точно това още в началото и с последващия пост се опитах да обясня че за всеки модел възглавници и кемпер е строго индивидуално на колко ще се използват.Мога нагледно да го покажа и за това че различния обем/големина/ има значение ! А твоята ,,база личен опит,, се свежда до това колко кемпера с въздушни възглавници си имал.
След като във форумите всеки е специалист и не искате точно по български да се вслушвате в знаещите хора -това е личен избор .
Аз спирам да пиша всеки си ......... магарето като иска -точно пак по български !
Успехи на всички и щастлив предстоящ сезон!
Такааа, айде малко спам по темата -
Колега,turbo1, още в първия си пост - ами не си се изразил разбираемо
Във втория си пост - ?!?!?! - констатациите нищо не казват
Третия ти пост - айде почваме да наливаме, незнайно защо
Четвърти пост - basic stuff
Пети пост - стана ми интересно да обясните вие знаещите на нас незнаещите съотношението между големината на възглавницата и налягането в нея,
Опитвам се да ви кажа че " аз еди колко си съм сложил" и "казал съм на клиентите ми как да ги ползват" - ами нищо не ми говори, разяснете моля - дайте един два примера. Това не дава изобщо отговор на колегата започнал темата, който изглежда би се доверил предимно на техническите данни и инструкцията за употреба./Което подкрепям с две ръце/.
И за справка кемпера ми няма въздушни възглавници и не възнамерявам да слагам, но не това е темата.
колега conev_d, сори за спама. Потърси в нета, със сигурност има информацията , която търсиш.
При мен няма отбелязани сектори в зелено, та и затова реших да попитам тук. Не знам как се стигна до това кой повече или по-малко разбира нещата.
Нямам представа пишещите тук с какво се занимават и какви са по професия, но доколкото разбрах turbo1 монтира въздушни възглавници, така че съм склонен да вярвам, че знае какво говори.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети