kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Нов кандидат караванаджия

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Особености, документи, изисквания за кемпери и каравани
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Mitkov

МнениеПуснато на: Вто Мар 26, 2024 5:02 pm    Заглавие: Нов кандидат караванаджия Отговорете с цитат

Здравйте колеги,

Hов член съм на форума и бих искал да се представя и да задам няколко въпроса. Аз съм на 35 години от град Ямбол, запален къмпингар и вече над 15 години практикувам това занимание, но до момента основно на палатка или стационарна каравана под наем. Семеен съм, имам дете на 2 години и чакам второ и затова дойде момента, в който имам нужда от повече комфорт спрямо палатката и реших да си закупя каравана. След малко ровене из интернет попаднах на това интересно и полезно местенце. Имам няколко въпроса към всички Вас и се надявам да получа нужната информация:

1. Мога ли да дърпам с автомобил само с В категория каравана над 750 кг със сътав до 3500 кг. Моята кола е със максимално тегло 2010 кг. и максимално допустимо ремарке със спирачки до 1600 кг. и на теория с тези параметри би трябвало да мога да с B категория да дърпам каравана с максимално тегло до 1490 кг. Запознат съм с последните промени в закона според който мога да карам с B категория със състав до 3500 кг. Въпроса ми е по-скоро от практическа гледна точка. Полицаите запознати ли са с тези промени, и заяждали ли са се с някой от Вас с подобен казус, защото май масово се смята, че с B категория не може да се дърпа ремарке над 750 кг дори и да се вместваме в състав 3500 кг. Имате ли личен опит по въпроса?

2. Колата, с която възнамерявам да дърпам e VW Passat B5.5 1.9 TDI 130 k.c. По принцип от към мощност и двигател мисля че е ок да дърпам каравана, но въпроса ми е проблем ли е че колата ми не е 4х4. Някой дърпа ли каравана с подобен автомобил?

3. Търся да закупя каравана с дължина до 4,5-5 метра, 3-4 спални места, мокро помещение с работеща баня и тоалетна, максимално тегло до 1490 кг. и бюджет до 6-7 хиляди лева. Ако някой от Вас продава или има познат който продава подобна моля да се свържете с мен.

Благодаря предварително на всички и се надявам да се запознаем лично в бъдеще с някои от Вас!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 26, 2024 6:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравете и добре дошли! welcome

Поздравления за това че сте решили да си подобрите комфорта на къмпингуване с каравана. И ние преди години, когато децата бяха малки имахме каравана.

На въпрос за категорията - така както го описвате не би трябвало да има проблем. При проверка се гледат документите т.е. сумата от максимално допустимите тегла на влекача и на караваната. Това е за категорията.
Понеже има немалко коли, които имат тегличи, но в документите им на мястото за ремарке има ***** то документално те не могат да теглят ремарке нас 750кг въпреки, че на килограми се вместват. Това заради звездичките. Ако си сменят талона и КАТ го коригират вече може спрямо посоченото от КАТ.

При вас собразно посочените цифри ако си вземете каравана с максимално допустима маса до 1490кг не би трябвало да имате проблеми. Относно това дали някой полицай на пътя ще е недочел и недоразбрал наредбите - винаги има такъв риск, но вече минаха доста години откакто ги има тези разпоредби и не съм чувала няко да е имал подобен проблем.

На вторият въпрос - не е нужно влекача да бъде 4х4. Това е екста, която би помогнала единствено при проблемен път - кал, сняг, хлъзгава трева, а при нормален път само вдига разхода. Пи ибор на влекач единият фактор е мощността, а другият масата на влекача, като и в двата случея правилото е колкото повече - толкова по-добре. Ное навремето теглехме каравана 1200кг с пасат 2-ка 1,8 бензин на газ. Макар мощността му да не е голяма се справяше, но като стабилност на пътя караваната му идваше тежка. Даже имахме и инцидент при който се завъртяхме на магистралата, слава богу без сериозни поражения, но там имаше и натрупани множество фактори. С вашият влекач, ако си вземете каравана до 1490кг и я дърпате с не повече от 90км/ч, товарите я балансирано, без претоварване и спазвате натоварването на теглича да не минава 75кг мисля че няма да имате проблем.

По трета точка не мога да ви предложа каравана, но ви пожелавам много скоро да намерите вашата такава и с много мерак и незабравими изживявания да и се радвате и да къмпингувате. caravan camper Holiday
Mitkov

МнениеПуснато на: Вто Мар 26, 2024 10:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!

Какви са Ви преживяванията и впечатленията от караванинг с 2 малки деца? Аз си мисля че би било доста удобно, особено от гледна точка на подслон, спане, баня и тоалетна.

Интересното е, че колата ми все още няма теглич, а всички данни в талона (F1, F2, F3, O1 и O2) са вписани. Засега нямам намерение да карам Е категория и се надявам да нямам проблеми с органите на реда. За всеки случай съм си принтирал и подчертал въпросните наредби от ЗЗДПП.

Засега мисля да пробвам Пасата, така или иначе в момента нямам бюджет и за каравана и за нова кола, а по-натам ще я смятам.

Много благодаря за пожеланията и пожелавам същото и на Вас!
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Вто Мар 26, 2024 11:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ние купихме караваната когато щерката беше на 4г, а сина на година и половина. Ползвахме я 4 години и я сменихме с кемпер. Основно сме я ползвали лятото на море на къмпинг. Ходили сме и няколко пъти по язовири, но опитвахме да комбинирааме и с риболов и с какви ли не екстри като лодка двигател за нея, генератор и какво ли още не. Затова багажа ни беше много и цялата хамалогия около него идваше доста повече. По отношение на децата - проблем никакъв, голяма радост и мерак, направо с караваната бяха на 7-мото небе - свободни, играещи на воля, щастливи. Никакъв проблем от тяхна страна по отношение на спане, оправяне и изобщо каквото касае гледането на деца. С времето се научихме да редуцираме багажа минимизирайки риболовните такъми и прекалените екстри и всичко си дойде на мястото.
Pol

Местожителство: с. Световрачене

МнениеПуснато на: Сря Мар 27, 2024 8:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Един вид сте заебали риболова. И аз така Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Чет Мар 28, 2024 10:52 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Pol написа:
Един вид сте заебали риболова. И аз така Wink

А не! Няма такова нещо.
Просто малко редуцирахме нещата които носим. Вместо:
- Надуваема лодка 3,75
- Двигател 4к.с.
- Туба с гориво
- Генератор
- 2 куфара с такъми
- кепче
- живарник
- рачило
- кофи
- 2 рибарски столчета
- гумени ботуши
- 5 въдици
- харпун
- неопрен

Започнахме да носим 1 куфар с такъми и 2 въдици.

При всичко това резултата като време за риболовене и количество улов не се е променил. Просто спестявахме една огромна хамалогия, мноооого място и килограми багаж.
Pol

Местожителство: с. Световрачене

МнениеПуснато на: Чет Мар 28, 2024 12:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И само ги носите Very Happy като мен
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Mitkov

МнениеПуснато на: Чет Мар 28, 2024 4:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Браво на Вас. Ние като цяло сме доста компактни с багажа, така че ще сме ок.

Иначе какво бихте ме посъветвали да гледам при избор на каравана? Кои според Вас са най-важните параметри/особености?
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пет Мар 29, 2024 12:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Mitkov написа:
Браво на Вас. Ние като цяло сме доста компактни с багажа, така че ще сме ок.

Иначе какво бихте ме посъветвали да гледам при избор на каравана? Кои според Вас са най-важните параметри/особености?

Типично по женски, аз щ кажа, че караваната е преди всичко дом и като такъв основно трябва да дава удобство и уют. Хората като цяло сме много различни във вкусовете и предочитанията. Реално колкото хора - толкова начини да се определи на-хубавото и като че ли именно това е нещито което ни насочва към караванджиството и кемперизма - възможността да си по-освободен и максимално добре да успееш да постигнеш начина на живот който ти е най-близък.

Заради всичко това моят съвет при избор на мобилна къщичка винаги започва с преценката за това как се усеща човек влизаки за пръв път в един дом на колела и доколко се чувства вписан в обстановката като във свой дом. Караваните имат на-различни технически особености и могат да понесат доста промени, но ако човек не се чувства добре и уютно в обстановката - това няма да се промени. Затова моят съвет е първо този въпрос да се изчисти. След това идва ред на техническите неща от които се нужда е семейството. Хубаво е всеки да си има място за спане без това да засяга къта за хранене. Ако не е възможно - максимално лесно и удобно да става трансформацията.
Да има баня пригодена за къпане, не просто помешение с миещи тапети и мобиленн душ. Да няма течове и мухъл, теглича да е антивибрационен, всички уреди да са изправни.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Особености, документи, изисквания за кемпери и каравани Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети