kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Регистриран на: 19 Дек 2007 Мнения: 373 Местожителство: Нова Загора
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 9:33 am Заглавие: "Село Манастир"-най-високият покрив на Балканите
"Няма българин ,който не цени чудесните Родопи,но малцина знаят ,че в планината на Орфей се намира най-високото населено място на Балканския полуостров-село Манастир"-така започва статията на моя баща,който е журналист и е писана преди 15 години.
Сега ,когато и направих нов прочит съм убедена ,че живот и здраве през май месец непременно ще посетим това райско кътче -"най-високият покрив на Балканите".
Ето и някои подробности за селото:То се намира на 70км от Пловдив и 20 км от град Лъки.
От статията разбирам ,че сградата на кметството е на 1550м.надморска височина,а в покрайнините му има къща,която е на 1750м.Тук зимата е сурова-започва през ноември и продължава до май.Пролетта е кратка ,лятото -прохладно,а есента е топла и приятна .
Въпреки голямата надморска височина,пътят е асфалтиран и е в отлично състояние-малко подробности от местните-"Хайдушки поляни "е било любимо място за посещение на Тодор Живков-първият изпълнил обещанието си да прекара хубав асфалтов път от Лъки до с.Манастир".
Според преданието селото е основано върху останките на старо селище,близо до срутен манастир и от там идва името му-на 7км от историческата местност-"Хайдушки поляни".Намира се в природен резерват и в гората може да се срещнат елени,сърни,мечки,вълци,лисици ,зайци,фазани.В селото и околностите има извори и чешми с кристална чиста ,планинска вода.
Ако някой е посетил това прекрасно място и има пресни впечатления ,ще ни бъде интересно да ги прочетем.
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 2:32 pm Заглавие:
Чувал съм,че бившият Президент Петър Стоянов е от това село.По-точно баща му.А, иначе пътя е добър,част е от трасето до "Кръстова гора.Ще ми е интересно,колеги да споделят преживяването по изкачване на огромната денивилация до манастира.При мен температурата на двигателя отиде в крайното допустимо поле.
На час растояние се намира връх Свобода /Енихан Баба/ от с Давитково има що годе добър път до подножието на върха. Също казват първи частен връх на ДПС. Там се намира централно тракийско светилище, което вече е почити унищожено.
Пътя е доста тесен след разклона за Лъки, особено за кемпери и каравани, а това дали е добре асфалтиран е много относително, дупките бързо се отварят, времето е доста усойно и спомага за това _________________ Кеф цена няма
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети