kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
За и против хидрофорната инсталация.
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dankov64
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: B.G.-ДОБРИЧ

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 9:38 am    Заглавие: За и против хидрофорната инсталация. Отговорете с цитат

Тъй като не намерих много коментари за предимствата и недостатъците на хидрофора, реших да пусна темата.Повече глави по правилно решение. При мен ситуацията е с две помпи-едната 15А за тоалетната и 10А за баня и мивка. Като изключим големия разход на ток и вода др. недостатък който ме тормози е зазимяването и ползването за кратко през този период. Не ми допада този вариант и съм решил да променям нещата но как?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана Yahoo Messenger
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 10:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

В караваната бяхме с отделни потопяеми помпи - една за кухнеята и банята и една за тоалетната. Душа на банята беше отделна туба с помпа в нея. Сега в кемпера сме с един общ хидрофор. Като потребител на мен хидрофора повече ми харесва, защото пълним на едно място, а ползвам където ми трябва. Сигурно има начин това да се реализира и с една потопяема помпа, но вероятно трябва да е по-мощна и ще гълта повече ток. За самото зазимяване не виждам голяма разлика в трудността на изпълнение на двете ситуации. Най-слабото място са чешмите и бойлера, ако има такъв. Защото замръзне ли в тях вода направо може да ги повреди. Ако остане вода да замръзне по тръбите не мисля, че ще ги спука, но може да избие някоя връзка или да не може да се ползва докато не размръзне. За самите помпи ми се струва, че са най-малко рискови, но пак не трябва да се оставят в/с вода, която ще замръзва.

Май единствения вариант да не се прилага процедурата с източване и обезвъздушаване е кемпера/караваната да се поддържат достатъчно топли.
infomar
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Плевенско....

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 12:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хидрофорната инсталация е удобство. Разбира се можеш да си поливаш и с шише вода - въпрос на желание. Никога не бих я заменил с някой който да ми полива. Те може и да са мощни по ампрераж, но се ползват за кратко време и сумарно разходът от тях не е много. Все пак няма безплатен обяд и за да получиш нещо.. трябва да дадеш нещо :wink:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
ogromnii

Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 5:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

предишния кемпър беше с потопяема помпа, сегашния е с хидрофорна, разлика в експлоатацията няма,(отваряш крана - тече, затваряш - не тече Smile ) удобството на сегашния е че е с голям резервоар, на предишния пък можеше да си свалиш тубата да я напълниш отвсякъде без да мъкнеш маркучи, лейки и прочие.
сякаш ползването на стария ми беше по-удобно зимата за уикенд - пълня в къщи и после изливам остатъка, няма дренажни кранове на резервоара които да замръзват, помпата се отцежда сама, имаше само кран на боилера, сега изпускам от 3 места и пълня с маркуч Sad
консумацията на ток според мен е аналогична, а за любителска реализация хидрофорната система е по-пипкава, постоянно е под налягане и е по-голям риска от теч ако не е от качествени компоненти
Върнете се в началото
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 5:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хидрофора не е ли онова дето мине не мине време и почва да трака? Чувал съм го от спрели до мен кемпери. Very Happy
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 8:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ls1 написа:
Хидрофора не е ли онова дето мине не мине време и почва да трака? Чувал съм го от спрели до мен кемпери. Very Happy

Същото Laughing
Христо Йоцов
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 10:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За мен хидрофорната помпа е със много недостатъци 1.По трудно се зазимява 2.При авария оставаш наводнен и без акомулатор 3.Ако изгори оставаш без вода докато при другите можеш да им размениш местата 4.хидрофорните са по скъпи
Върнете се в началото
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 10:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ls1 написа:

Така е било Марти ,защото си спрял до кемпери с помпи на преклонна възраст,те и хидрофорите се сменят след време :wink: Тази година се сблъсках с различни по възраст помпи от 10-12 г. до чисто нови и не се чуват,много важно е и как са монтирани.Ето тази е много добра
http://www.reimo.com/de/62001-shurflo_trailking_7_liter_min/
Аргументите на Ицо са верни,ако ще преправя от потопяема помпа на хидрофор,но ако ти е направен фабрично кемпера проблема е никакъв Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
dankov64
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Нед Дек 02, 2012 11:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

infomar написа:
Хидрофорната инсталация е удобство. Разбира се можеш да си поливаш и с шише вода - въпрос на желание. Никога не бих я заменил с някой който да ми полива. Те може и да са мощни по ампрераж, но се ползват за кратко време и сумарно разходът от тях не е много. Все пак няма безплатен обяд и за да получиш нещо.. трябва да дадеш нещо :wink:

Като по висок разход на ток имам в предвид, че когато съм позиционирал кемпера за продължително време ползвам потопяема помпа за пълнене на резервоара.
Нямам опит с потапяща помпа но си мисля, че ако само мивката е с такава ще е по удобен вариант. За банята и тоалетната няма коментар хидрофора е по удачен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана Yahoo Messenger
richi
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 12:15 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм с такава помпа http://www.reimo.com/de/62069L-12_volt_tauchpumpe_lux_plus_16l_lose/,като ми захранва кухнята и банята едновременно с помоща на тройник.За консумация не мисля че е голяма а и има доста сила на изпомпване.
Върнете се в началото
Христо Йоцов
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 7:45 am    Заглавие: Отговорете с цитат

За банята и тоалетната хидрофора е по удачен.Защо ?
Върнете се в началото
dankov64
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 9:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Христо Йоцов написа:
За банята и тоалетната хидрофора е по удачен.Защо ?

Основно дебита е по голям, др. ползва се по рядко и можеш да изключваш а не да пърка от време на време. И основно моя бойлер не може да работи ако не е под налягане. Мое мнение.
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 9:38 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпросите които дискутираме тук са принципни, а в крайна сметка изводите ще се прилагат за конкретен случай. Разсъждавайки в тази насока лично аз стигнах до извода, че ако аз съм поставена пред подобна дилема ще избера инсталацията на кемпера да е реализирана с хидрофор и тя ще се ползва, когато няма да има опасност за замръзне. стане ли студено следва едно обезвъздушаване и зазимяване, а за мразовитите температури ползване на туба(гюмче) с канелка, което лесно се пълни и вкарва в кемпера и не иска ток и специална подръжка. Ако трябва топла вода може да се загрее на котлона и да се напълни без да се пипа бойлера. Става и за къпане като се вземе едно мобилно душче с помпа и се ползва при нужда.
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 9:48 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Bravo Bravo Bravos Bravos long nose laugh laughing
dankov64
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 3:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

loveforever написа:
Въпросите които дискутираме тук са принципни, а в крайна сметка изводите ще се прилагат за конкретен случай. Разсъждавайки в тази насока лично аз стигнах до извода, че ако аз съм поставена пред подобна дилема ще избера инсталацията на кемпера да е реализирана с хидрофор и тя ще се ползва, когато няма да има опасност за замръзне. стане ли студено следва едно обезвъздушаване и зазимяване, а за мразовитите температури ползване на туба(гюмче) с канелка, което лесно се пълни и вкарва в кемпера и не иска ток и специална подръжка. Ако трябва топла вода може да се загрее на котлона и да се напълни без да се пипа бойлера. Става и за къпане като се вземе едно мобилно душче с помпа и се ползва при нужда.

Не знам вече за кои път получавам от loveforever най рационалното решение. Защо ли ми е минавало през главата да разваля нещо направено както трябва, повода беше миналата седмица при зазимена инсталация трябваше да си измия ръцете и кубинката за да си направя кафе. Това ще ми се наложи 2-3пъти през зимата и наистина мивката с канелка ще свърши същата работа и не иска потдръжка
Благодаря loveforever. За лятото на вънка имам направена потопяема помпа с батерия към запалката , поставено е на капачката на туба, само сменям тубите и навън чешмата е реална. Ако ми притрябва мога и нея да използвам а най лесно ще е подцинкованата мивка с канелка
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети