kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 12:20 pm Заглавие: "Виж Неапол...." или патилата на едно пътуване.
„Виж Неапол …..” или патилата на едно пътуване
Целта ни през есента на 2013г. беше Италия – една възможно най-обзорна обиколка за 20-тина дни , която да ни накара да почувстваме нещата от първа ръка, т.е. колкото се може по-отблизо. Но и не предполагахме колко близо може да се окаже то.
Започвам този пътепис със смесените чувства, които не бяха ме напуснали и през цялото пътуване. Първо - при тръгването се радвахме че дълго подготвяното пътуване вече е настояще и „започва купона”. От друга страна жена ми се качи в кемпера направо от зъболекарския стол с избушен зъб и настинка. Това я беше изнервило и се предаде и на мене, но потегляхме – връщане няма.
Маршрута, който бяхме набелязали наченахме на 10-ти септемри от Видин. През Зайчар влезохме в Сърбия, следваше Ниш и от там през Косово и Албания - от Дурас възнамерявахме да вземем ферибота за Бари или Бриндизи. Нямахме пряка информация за пътя и връзките и това внасяше доза неизвестност, но и това беше част от красотата на пътуването – не сме колети, да им лепнеш марката, напишеш адреса и готово.
Началото – както всяка година „самотно” и без всякакви церемонии. Градската музика била на погребение.
[i]
Още обаче на първото ни спиране - на обзорна отбивка след Княжевац, откривам че основният GPS „Dog label”, за който бях дал цели 95 лв. не работи! А такава хубава работа свърши миналата година! Работеше безотказно и ме прекарваше и през най-силния трафик. Това си е проблем . Останахме само със стария „ViaMichelin” с карти от 2006-та година. Не си купувайте “маркови” китайски GPS-и ! Ще ви предадат когато най-трябват.
Оставена без надзор докато се занимавах с GPS-a, жена ми „изпи ” една оса с чашката кафе и така се поду, че това излекува и болния зъб и настинката. Добре че успяхме бързо да извадим жилото.
Всяко зло за добро, както се казва. Но възникна естествения въпрос - с тази нова физиономия ще я пускат ли по границите?! Къде да сменяваме сега снимки и паспорти?! Начинанието се оказа още в началото пред провал. Обаче започна да ми става и весело (това трябваше да е усмивка).[/b]
Няма как – ще продължаваме, пък както се случи. Първото нощуване – на някакво ханче с малка гара преди Косово. Тук ни свари мрака.
Още тук една местна жена в тъмното се опита да ни продаде 16-каратов пръстен само за 100 евро!!! Не ни беше до пръстени – заключихме се и спахме сравнително спокойно, ако не се смятат кърските любовчии, които идваха тук едни след други по график. Ханчето сигурно беше пълно. Ние изглежда им бяхме заели една клетка, та трябваше да се посгъстят, но и за това ли да се притесняваме. Утре път ни чака.
На сутринта, починали и закусили щурмувахме Косово. Миналата година също мислехме да минем през Косово, но сръбските граничари ни разубедиха. Сега поуспокоени, бяхме набелязали прекосяване за един ден и нощуване в Албания.
Стигаме границата на ГКПП „Мердаре” откъдето възнамерявахме да влезем в Косово. Резонна проверка на митница и Гранична полиция. Полицаят ни задава обичайните въпроси – от къде сме, за къде пътуваме, с каква цел, задържа паспортите ни и ни праща на отсрещната будка за застраховка. Знаете, че в Косово нито нашите застраховки, нито зелени карти важат. И тук – засечка! Искат ни ниповече – ни помалко - 77 евро!!! Било „теретно возило” (товарно превозно средство) нашият кемпер с регистрация М1 „специален” и за 15 дена (не може по-малко) цената е толкова. Видяха ни се много 150 лева за красотите на Косово , върнахме се при полицая, взехме си паспортите и решихме да влезем в Албания през Македония. Така завърши безславно и вторият ни опит да „овладеем” Косово. Аз лично си мисля, че не бяха харесали новата физиономия на жена ми и бяха намерили дипломатично решение на казуса, но това си е само мое мнение. Пропускаме първата отбивка и това ни връща дълбоко в Сърбия. След доста лутане излизаме на магистралата Ниш-Скопие и благополучно улучваме ГКПП-то.
ГКПП”Табановце”
Това са магистралните такси до Скопие в денари при 1 евро = 60 денара или един денар = 0.032 лв.
Македония ни посреща с дъжд, но до Скопие престава да вали. Остана само притъмненото, облачно време, което се отрази най-вече на снимките.
Още на път към центъра срещаме великолепни мемориали в разкошни паркчета.
Може да е кич и може македонците да са грандомани и да са си присвоили исторически личности и факти, но са си направили красив според разбиранията им столичен център и ако не друго – вижда се къде са вложени средствата.Скопие си е спечелил име на град на паметниците.
Централния площад - изглед от Камен мост над Вардар.
Мемориалът „Войнът на кон” всъщност на Александър Велики.
[b][i] През моста е мемориалът на Филип II-ри.
А това май е посветено на майката на Александър – Олимпия, но изглежда недовършена.
Тези говорят сами за себе си.
Няма да злоупотребявам с вниманието ви, като кача паметниците и на Гоце Делчев, Даме Груев и др. Ще дам още малко обзор на площада.
Някъде около тези коне, които твърде напомнят за Рим, казват че ще бъдат допълнени и с Фонтани ди Треви, за по-голяма прилика.
Не липсва и старинна част и архитектурни резервати.
Скопското кале
А тук някъде е и родната къща и мемориала на Майка Тереза - родена в Скопие като Гонджа Бояджиу
Скопие, както се знае е бил разрушен на 80% от земетресението през 1963г. Това е „разчистило терена ” до голяма степен за новите сгради.
Порта Македония доста наподобява парижката Триумфална Арка.
Това определено напомня Лондон
Същевременно са запазени и паметници от едно друго време.
А това с елементи от Бранденбургската врата, нямахме време да разгадаем , но изглежда хубаво.
Градският „Зелен пазар” , обаче е запазил ориенталския си дух.
Не липеват и шедьоври!
Това вече видяхме на излизане от Скопие
Напускаме Скопие с чувството че и младата Македония, която ние едни от първите признахме, вече ни изпреварва. Или поне така изглеждаше.
Бъдете внимателни с просяците обаче! Както навсякъде има ги и тук и ако не им дадете нищо, направо ви бъркат в джобовете!
Решаваме да пътуваме за Охрид и да нощуваме около езерото.
Цените на горивата са най-ниските в региона.Бензина е около 2,62 лв.?л , а евродизела е по 2,24 в./л съдейки от табелата.
Пътят за Охрид е хубав – на моменти е и магистрален.
Охрид – столицата на Първото българско царство и Самуиловата крепост
Охридското езеро и крайбрежният парк.
"No coments"
Разкошни крайбрежни хотелчета!
Холандският парк
Яхтеното пристанище
Част от ВМС на Македония. Трябва да имат поне 304 еденици.
До като се насладим на красотите и пак мръкна.
Тръгваме към Струга и по азимут (координати)в тъмното търсим къмпинга, който предварително бяхме набелязали ( С 41о10’42.67” И 20о41’33.033”). Пред нас един кемпер внезапно свърна някъде на ляво и запраши през шубраците по крайбрежен път. Дълго следвахме светлините му по успоредното главно шосе, но го изгубихме. Спряхме вдясно на една бензиностанция и се оказа, че сме точно до отбивката. Скоро се озоваваме в голям къмпинг и след малко на велосипед пристига охраната. Следва разговор с „газдата” и ни оцепва 29 евро за нощувката. Миналата година в Париж ни взимаха по 27. В това време пристигна и кемпера, който следвахме – значи това е къмпинга, друг няма. Топлата вода в девет часа естествено вече е спряна, подвързва ни с ток и пак изчезва. Сега откривам, че подаването на външно захранване някъде се губи, вечеряме „на свещи” и лягаме.
На сутринта сме възхитени от разположението на къмпинга. На самият бряг на езерото е .
Имаше и колега с идентичен кемпер от унгарска група, но докато се сетя как е на унгарски „ Здравейте колега, от кога сте тук? Как пътувахте?....... Бихте ли били така любезен да ми погледнете ел. инсталацията?” , те се строиха и групово се запиляха на някъде. Както и да е , открих повредата, свързах с клеми четири кабела , както се казва закърпих положението и тръгнахме и ние да поразгледаме.
Имаха си и гларуси, като на същинско море!
Една снимка за автентичност. Жената пак си е моята.
Поемаме пак в променливо време. Минаваме пътьом през Струга и тук се сещам няколко любопитни факта: Охридското езеро никога не замръзва, а температурите в Охрид не падат под + 4 градуса и лятото е влажно и прохладно, докато в Струга, само на 15 км. от Охрид те се движат от +45 до -20.
Чудим се какви са тези модерни джамий по пътя, но се сещаме че наближаваме Албания.
_________________ "Животът не се измерва с броя на вдишванията и издишванията, а с моментите, които спират дъхът ти!" - Пламен и Надя
Последната промяна е направена от danbog на Пет Яну 31, 2014 10:29 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Браво на вас,толкова подходящ момент за пътепис.Завиждам Ви за неустоимото желание за пътуване,макар и трудното начало.Съпругата Ви е мъжко момиче,ама аз ли да го казвам
Много харесвам разкази те Ви и с нетърпение очаквам продължението.
Поздрави
Много добре разказвате! А това бялото и хубавото, което не знаете какво е, е мемореала на Майка Тереза с вечен огън. _________________ 0888851346, trifonavatanas@gmail.com
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 9:34 pm Заглавие:
Добре разказана история.
Чакам с интерес следващата част!
Що се отнася до Неапол - не бих стъпил там НИКОГА вече, въпреки разкошния археологически музей...
Хиляди благодарности за отзивите! Да му е кеф на пътешественика да пише. Що се отнася до мемориала на Майка Тереза - в сайтовете за Скопие дават друго, но не споря. _________________ "Животът не се измерва с броя на вдишванията и издишванията, а с моментите, които спират дъхът ти!" - Пламен и Надя
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 10:11 pm Заглавие:
Много ми хареса до тук. С нетърпение очаквам продължението.
Впечатли ме показаното от Македония. Определено имах по-друга представа за нея. _________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 10:44 pm Заглавие: пътеписи
До тук страхотен разказ наборе! От мой познат, преминал през Албания ,
разбрах че е някакъв кошмар с пътища,правилник на движение,животни в центъра на Тирана и др.подобни. А бе съжалявали че минали през Албания. Очаквам с нетърпение следващата част от разказа.Кемпера ми е на метан и с тия пари които до тук си дал щях да бъда на 2/3 от пътя до Неапол през Словения и Триес .Но вие така сте решили с ферибота -разказвай по скоро. Моряк съм, не ми обръщай внимание. Готини сте.
Бат Жоро
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 1 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети