kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Пон Апр 21, 2014 10:29 am Заглавие: Двуосен или триосен кемпер - кое е за предпочитане?
Здравейте колеги, ще купувам кемпер, но съм пред дилемата - двуосен или триосен да бъде. Разликата в цените не е голяма, но не мога да преценя предимствата и недостатъците. Не е ли и доста по-скъпо пътуването с тросен заради трите оси - таксите и магистралите дали са по-високи заради трите оси? Струва ли си това заради малко по-големия размер, стабилност и .... какво друго е предимството на триосния?
Ще се радвам да коментираме темата
Май триосните са над 3,5 тона, което значи категория Ц, по-високи пътни такси в някой държави по магистралите, фериботите. Не знам как са нещата с винетките. Оредполагам много зависи как е регистриран по талон. Ако не сте 5-6 членно семейство не виждам смисъл кемпера да е с 3 оси. :-) _________________ Поли и Мишо
Триосните кемпери са проектирани, когато товароносимостта на гумите и осите използвани на базите с предно предаване не са позволявали обща маса над ~3.8т, а и това само с ограничения в разпределението на тежестта.
Както беше писано, безгрижният вариант е до 3.5т, за което са достатъчни две оси. Макар на места броят оси да има значение за таксите, това дали теглото е над 3.5 е много по-определящ фактор.
Ако трябва да е непременно над 3.5т, база със задно и двойна гума е технически по-добрият вариант, с малки изключения. В крайна сметка обаче зависи от конкретния модел и, още повече, екземпляр - техническите разлики при базата са незначителни в сравнение с разликите, срещани в конструкцията на караванната част, състоянието и разпределението вътре.
Ако говорим принципно за техническите предимства и недостатъци на 3-осен с предно:
+ >4т на база с предно предаване, позволяваща по-нисък под
+ върви много стабилно направо
+ евтл. скъсен заден надвес
- голяма част от тежестта е върху незадвижваните оси и задвижваната има лошо сцепление
- трудоемко обслужване на третата ос
- не маневрира добре на място
Пуснато на: Вто Апр 22, 2014 9:35 am Заглавие:
Без да повтарям фактите написани до тук, мисля, че триосния кемпер е повече тежест, отколкото предимство. Лично аз не бих могла да изтъкна нито едно негово предимство, заради което да си заслужава понасянето на недостатъците.
Замислих се над формулировката "малко по-голям размер". Малко ... колко малко? За един малко са 20см, за друг това са 2-3м.
На практика производителите (особено напоследък) се стремят така да въртят и да сучат, че по-голямата част от кемперите, които правят да са двуосни и под 3,5т, като се стремят да постигат това не за сметка намаляване на конфорта и размера, а чрез максимално олекотяване и по-функционално разпределение на пространството. С две думи наличието на трета ос не значи задължително по-дълъг кемпер (има кемпери 6,5м с три оси и кемпери над 7м с две оси), но винаги е белег за по-голяма товароносимост (над 3,5т) и изискванията свързани с това. _________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Вто Апр 22, 2014 9:59 pm Заглавие: Re: Двуосен или триосен кемпер - кое е за предпочитане?
Л.Димитров написа:
Здравейте колеги, ще купувам кемпер, но съм пред дилемата - двуосен или триосен да бъде. Разликата в цените не е голяма, но не мога да преценя предимствата и недостатъците. Не е ли и доста по-скъпо пътуването с тросен заради трите оси - таксите и магистралите дали са по-високи заради трите оси? Струва ли си това заради малко по-големия размер, стабилност и .... какво друго е предимството на триосния?
Ще се радвам да коментираме темата
Благодаря за отговорите. Става въпрос за триосен кемпер Фиат Дукато - 1993 г. с тегло 2900 кг по талон и товароносимост 600 кг по талон. Общото му тегло ще бъде 3500 кг. Шасито е Алко. Търся сравнение на този кемпер с двуосен с тегло и на двата до 3500 кг.
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 9:24 pm Заглавие:
Мисля,че и двата са по 95 к.с. Няма ли да се движат добре с тази мощност? Старият собственик казва, че държат 120 - 130 км/ч по магистралата без проблем с разход 10 л/ 100 км. Това не мога да преценя дали е вярно.
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 9:29 pm Заглавие:
Л.Димитров написа:
Мисля,че и двата са по 95 к.с. Няма ли да се движат добре с тази мощност? Старият собственик казва, че държат 120 - 130 км/ч по магистралата без проблем с разход 10 л/ 100 км. Това не мога да преценя дали е вярно.
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 11:03 pm Заглавие:
Минимума като разход за кемпер алковен ( до 3,5т) е 10-11 / 100, при това без баири и насрещен или страничен вятър. и при скорост до към 90км/ч. При 120 спокойно ще гълта 14, а може и повече. _________________ Магия в лилаво
Друго не мога да кажа.... Който иска повече информация и то от човек който ползва такъв кемпер, моля да пита на лични. От известно време ми убиха желанието да пиша във форума. Не мога да коментирам мнения на хора които са виждали такъв кемпер само на снимка.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети