kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Избор на кемпер България / Чужбина

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Gen4ON

Местожителство: Nieuw-Vennep, Нидерландия

МнениеПуснато на: Вто Яну 05, 2021 12:29 pm    Заглавие: Избор на кемпер България / Чужбина Отговорете с цитат

Привет на всички!

Първо да се представя, казвам се Евгени и съм родом от Добрич. Семейството ми се състои от една жена, но истинска javascript:emoticon('Cool') и две момчета на 9 години. В момента сме се установили в Нидерландия.

Знам, че такива теми съществуват, но тук ще искам съети за по-различни от обсъжданите вече неща. Те в същност са обсъждани, но в различните теми и "на парче".

Казусът ми е следният:
-Искаме да си закупим кемпер. Бюджет около 10 000 евро (още в процес на досъбиране)... Възможно е завишаване на бюджета, предвид нещата, които ще науча от вашите съвети, но искаме февруари да сме вече на път.

Тъй като до скоро имахме каравана съм наясно с това, какво искам от караванната част на кемпера, какво трябва да гледам и за какво да внимавам. Знам, че това е най-важно, за мен също е така. Все пак ако някой намери за необходимо, моля, нека каже своите препоръки.

Искам съвет, за двигатели скоростни кутии и шасита. Кои са се утвърдили като надеждни, къде са слабите места и т.н...
Имам желание да е колкото се може по-тихо по време на пътуване, с достатъчно мощност, за да може да изкачва български и чужди баири и да бъде надежден. От време на време излизат бензинови, това доър вариант ли е?

Знам, че предвид приготвената сума, възможностите не са много, но всяко мнение по въпроса е добре дошло.

Както казах вече, живеем в Нидерландия(в никакъв случай не се хваля, много ми липсват родните баири... и баирите като цяло, хаха). Честно казано кемперите, които се предлагат тук в този ценови клас не са в блестящо състояние... Много е странно за мен, че в България може да се намерят доста по-читави кемпери(поне по обявите, които гледам) и с по-добро разположение в караванната част от колкото тук, а се предполага, че те са се озовали в България от тази част на Европа...

Предпочитам да си купя нещо от тук, защото ще ми е по-лесно, но варианта да купя нещо от България, все повече ми се върти в главата. Просто не знам, от къде търговците купуват кемперите, които внасят в България. Ако можете да ми помогнете със сайтове за обяви, в които да гледам, ще съм благодарен(marktplaats nl ми е известен).

Предварително благодая на всеки, отделил от времето си да прочете всичкото, което съм написал, и за това, което ще ми предостави като информация!

Пожелавам хубав и усмихнат ден на всички!

Евгени
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Ice Man

Местожителство: Russe

МнениеПуснато на: Вто Яну 05, 2021 2:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Това, което ще споделя е от скромният ми опит с два кемпера. Според мен най-добре е да си купиш кемпер от някой член на форума - това до някаква степен ти гарантира коректност. Предполага се, че кемперът ще бъде гледан и обслужван както си му е реда и човекът няма да злоупотреби (не че не сме били свидетели и на обратното, но вероятността е сравнително по-малка). Когато гледах кемперите в чужбина - говоря за Германия, за парите на що-годе читав екземпляр тук, там можеше да се вземе "дрънгел". За тези пари се подготви за нещо читаво към 95-ти набор максимум тук. Ако не те притеснява годината може да погледнеш кемпера на Тошко от Русе - идеално разпределение и много гледана машина. По отношение на двигателя - за мен (говоря от опит на това, което съм карал) Фиат 2.8 ТДИ е машината за баири. Тази година на о.Закинтос не усетих липса на мощ. Конете си препускаха по баирите без никакви грижи - абе направо мустанги Smile Като разход - направо прекрасно 8-10 л./100км. Като здравина на мотора - казват, че бил много корав и дуракоустойчив. Аз лично съм с прекрасни впечатления от него. Шум - не разчитай, че машина на толкова години ще "шепне". При нас шума е сравнително малък и си пътуваме спокойно - не усещаме пътя. Сложих си стандартната изолация на предния капак и толкова, не съм се заигравал с обезшумяване, защото всичко е пари. Шаси Дукато с къща Ауто Ролер е нашата къщурка и сме си много доволни. Стегниш ли я веднъж няма да ти изневери. Ако се оставиш по течението, като всичко останало ще се разпадне. Кутията гледай задължително да е поне 5 скорости. Заради шума в купето, оборотите и вървенето на предният кемпер се вкарах в страшен филм със смяна на кутия. Разликата от 4 на 5 степенна е огромна. Лошото в твоят случай е сумата, която си в състояние да заделиш предвид покачените цени заради КОВИД обстановката по цял свят. Трябва търпение и търсене - упоритост и съм убеден, че твоята къщурка ще се появи. Има и втори компромисен вариант - по-евтин кемпер за дооправяне. Смятам, че ако си сръчен ще можеш да се справиш - не е технология на НАСА и при желание всичко се постига. И в двата кемпера инвестирах МНОООГО време и труд, за да постигна желаните резултати. Вземаш база и ... започваш да твориш - като художник на лист хартия. Това е малкото от мен - дано съм бил полезен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Gunner

МнениеПуснато на: Вто Яну 05, 2021 2:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Търси обяви от частни лица, не от прекупвачи!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Trifonov

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Вто Яну 05, 2021 11:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

В БГ повечето кемпери са "добри" само на снимките в обявата. И всичките са дошли от запада. Значи има. Трябва търпение и висене в нета. Излизат обяви, но ги следят още хиляди от изтока. Такива обяви изчезват до няколко часа. Иии...компромиси са нужни. После ремонтите в БГ са на много по-поносими цени. Very Happy За тези пари 2,5 или 2,8ТДИ на Дукато са добър избор. Бензиновите на газ са много икономични, но по-слаби. 2000 кубика на Дукато ми гореше 15 на сто газ, и 100 км. ги поддържаше по равното.
kvp155

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Яну 06, 2021 5:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Изгодни кемпери от чужбина и ровене из чужди сайтове са просто загуба на време. Всичко изгодно се събира много преди да го е видял някой като нас и после се препродава. Даже има специални съгледвачи и фирми които се занимават точно с това. За човек с пари в джоба остава да си вземе нещо добро, но на реална или по-висока цена, или нещо със забележки и да си ги поправя сам. Шансът за нещо друго е нищожен. Минаха времената на супер изгодните сделки и неориентирани собственици, които ще се разделят с кемпера си за смешни пари. Да не говорим, че почти в целият ЕС кемперите са на по-висока цена от тези в България. Точно затова си мисля, че е загуба на време и ресурси да се ходи навън.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Trifonov

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Сря Яну 06, 2021 6:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
да се ходи навън

Ако някои очаква, че ще може да отиде и да види кемпер от някоя изгодна обява е голям оптимист. Както съм написал такива обяви изчезват до 1-2 часа. Който първи е успял да се обади по телефона и го е спазарил- печели. А може и да губи. Големите автокъщи имат специални хора за тази дейност. Но да не забравяме, че автора на темата е "навън".
От няколко месеца много изкъсо следя какво се случва "навън" и е имало десетки изгодни обяви. Някои от тях са без телефон, където риска от измамници е голям, но и при "нормални" такива обяви /без телефон/ чужденците трудно успяват.
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Яну 06, 2021 10:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Привет Евгени!
Хубава задачка си си поставил. Чудесно е че имате опит е вече знаете какво точно искате. Лошото е че покрай тоя скапан вирус цените на кемперите доста понабъбнаха и на практика много трудно ще намериш кемпер отговарящ на това което търсите и да се вместите в бюджет 10000Е.

Аз само ще спомена някои дребни неща които мисля че може да са от полза в даден момент. Не зная как стои въроса с МПС купено в БГ и да трябва да се регистрира в друга държава в Европа като процедура и цена. Колитеобикновено идват към България, а не излизат Very Happy Това което ми направи неприятно впечатление съвсем наскоро е че са се покачили общо таксите които се плащат при нотариус. Затова напоследък хората тук предпочитат да купуват нерегистрирани още коли (нов внос). Може би ако ти изпадне подобен вариант на кемпер би се спестило малко. Но ако трябва да идвате специално до тук за избиране и огледи, а се калкулират и пътните не знам къде точно ще излезе сметката.

За сравнението на кемпери предлагани в БГ и в чужбина .... много може да се говори без да се изчерпи темата. Има разбира се и читави екземпляри, но за малкото напудрени образци аз не бих рискувала освен ако не е от доверен човек.

Иначе за самата машина. Ние сме с 2,8JTD - добър мотор има мощност върви добре, .... много добър избор. Нашия конкретно е с някаква скоростна кутия при която на 2500 оборота е около 90км и това май дава един малък недостатък че харчи една идея повече от другите аналогични му двигатели.

За типа на двигателя аз съм привърженик на дизела - заради мощността и по-големия въртящ момент.

За шума ... на мен не ми прави неприятно впечатление, даже понякога ме радва да слушам как мърка двигателя. Може би това е защото в основната част от времето докато пътуваме работи някаква музика. Иначе сравнено с по-старите машини шума е доста по-малко.
Gen4ON

Местожителство: Nieuw-Vennep, Нидерландия

МнениеПуснато на: Пет Яну 08, 2021 11:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за отговорите Ви!

Направих няколко огледа и решихме да увеличим бюджета, може би на 20 000€, защото до 10 000 няма нищо нормално, да не говорим за нещо, от което да ахнеш... В същност на 2 пъти направо си АХнах, ама не от хубаво, хаха.

В новия бюджет се намират запазени екземпляри с 2.8 JTD, но има и такива с 2.5 TDI, дори и с 2.3 JTD, който до колкото успях да се осведомя е наследника на 2.8 JTD. Има ли някой от тези двигатели, който е добре да избягвам?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
petkovic

Местожителство: B.G. Асеновград

МнениеПуснато на: Пет Яну 08, 2021 10:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

2,3 мултиджет и особенно 3,0 са двигатели Ивеко което според мен е най-добрия мотор монтиран на тройката след 2006 година
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети