kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Мерцедес Вито - вариант 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ajcinema

МнениеПуснато на: Пон Фев 08, 2021 8:58 pm    Заглавие: Мерцедес Вито - вариант 2 Отговорете с цитат

Една идея за баня, която реализирах на моето Вито:

Резервоарът е 80 литра и се намира под колата. Водата се доставя под налягане 4 бара и се загрява от 40 до 65 градуса от проточен нагревател, интегриран във вратата. Душът е изработен от неръждаема стомана и също е вграден във вратата.
Предимствоти е, че банята не заема място.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
turbo1

Местожителство: Сливен BG

МнениеПуснато на: Вто Фев 09, 2021 10:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

КОЛЕГА,един въпрос този проточен нагревател на колко волта ти е ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
ajcinema

МнениеПуснато на: Вто Фев 09, 2021 5:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

turbo1 написа:
КОЛЕГА,един въпрос този проточен нагревател на колко волта ти е ?

На 220v, 1,6 kW. Снабден е с дефектнотокова защита, както и със защита от прегряване, и неволно включване. 100% безопасен е. Мощността е малка, но съм го оптимизирал така, че човек да се изкъпе спокойно.
Върнете се в началото
turbo1

Местожителство: Сливен BG

МнениеПуснато на: Вто Фев 09, 2021 8:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз помислех ,че е на 12 волта.Направил съм си 6 литров бойлер за топла вода на 12 волта за миене на съдове,но не мисля че за къпане ще върши работа.Та си помислих че си измилил нещо ти ,но ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
ajcinema

МнениеПуснато на: Вто Фев 09, 2021 8:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За да се грее вода за къпане в реално време е нужна доста енергия. Проточният нагревател е мое производство.
Мога да го направя и на 12 волта, но кабелите ще трябва да са 25 квадрата, за да прекарат тези 120-150 ампера без загуби, което е глупаво.
През годините съм направил всякакви водогрейки, включително и парно за палатка, ползващо топлина от жарта на лагерния огън.
Направих и горивен катализаторен водонагревател, който работи с всякакво гориво - газ, бензин, дизел, олио - каквото има.
Но точно това решение, което показах, ми допада най-много, защото е супер-компактно, ефективно и не заема никакво място. Нагревателят по размери се събира в длан.
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 09, 2021 9:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ajcinema написа:
За да се грее вода за къпане в реално време е нужна доста енергия. Проточният нагревател е мое производство.
Мога да го направя и на 12 волта, но кабелите ще трябва да са 25 квадрата, за да прекарат тези 120-150 ампера без загуби, което е глупаво.
През годините съм направил всякакви водогрейки, включително и парно за палатка, ползващо топлина от жарта на лагерния огън.
Направих и горивен катализаторен водонагревател, който работи с всякакво гориво - газ, бензин, дизел, олио - каквото има.
Но точно това решение, което показах, ми допада най-много, защото е супер-компактно, ефективно и не заема никакво място. Нагревателят по размери се събира в длан.

Това с парното за палатка е много яко. Ако не е проблем би ми било интересно да го видя.
ajcinema

МнениеПуснато на: Сря Фев 10, 2021 7:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам снимки.
Представлява проста система от два топлообненника, разширителен съд и помпа. Единият топлообменник е тънка плоча от две части, изработена от неръждаема стомана, в която е фрезована зигзагообразна "серпентина". Плочата се слага върху първият пласт въглени на лагерния огън, а отгоре се разпалва наново. Вътрешният топлообменник е малък радиатор с вентилатор. Всички компоненти са свързани със силиконови маркучи и цялата система се разглобява и прибира в куфарче.
Идеята е да се използва топлината от жаравата, която цяла нощ дава достатъчно топлина.
Не ползвам системата от 2 години, тъй като преработих вградената печка на Вито-то. В момента е "смарт" - задавам необходимата ми температура от телефона и печката поддържа температурата докато не я изключа. Удобно е, защото докато спим, всичко става само с едно-две тапвания.
От тази година добавих и гласов контрол чрез Гугъл Хоум (който внедрих в колата). Мога просто да кажа "Хей, Гугъл, пусни отоплението на 22°C" и печката тръгва, и поддържа зададената температура.

Ето как изглежда приложението:

Разполагам допълнително със седмичен таймер, както и с подробна статистика за температурата и влажността:

На горната графика се вижда какво се е случвало за една нощ, прекарана в планината миналия декември. Колебанията във влажността са свързани с отварянето на вратата (навън валеше).
Разходът е около 2 литра за денонощие.
Върнете се в началото
Гого
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

МнениеПуснато на: Пет Фев 12, 2021 6:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Shocked big bravo
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
ajcinema

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2021 8:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Поради интерес от колега, публикувам процес на реставрация на стандартния дизелов отоплител, който се превърна в автономен и смарт.

Ситуацията преди реставрацията:

Ето няколко снимки от процеса на изграждане на повредени детайли:

Някои бяха пресъздадени наново от неръждаема стомана:

А други, след машинната обработка, получиха вечно керамично-полимерно покритие:

Датчиците бяха анализирани и изработени наново. Цялата електроника - също. Бяха добавени WiFi управление, система за следене на температурата, както и няколко клапана (отново смарт), служещи да пренасочват топлата вода според нуждата - към двигателя, към салона или и към двете.

Накрая се получи ето това:

Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2021 9:43 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Резултата е впечатляващ! Браво! bbravo
Най-много ми хареса идеята да се вдъхне живот на нещо поостаряло и толкова амортизирано. Обикновено човек като види нещо изглеждащо като на първите снимки и започва да мисли как да го изхвърли. Много рядко някой се захваща с реставрация и още по-рядко постига подобен резултат.
Във всичко това има някакъв особен чар. Поздравления! super
ajcinema

МнениеПуснато на: Сря Юли 07, 2021 3:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Разделът е "Направи си сам". За мен не е проблем да си купя всичко чисто ново, но част от удоволствието се губи. Затова показвам какво и как правя.
Преди няколко месеца бях изумен от факта, че за свързването на два проводника, плюс добавяне на просто дистанционно, известна нашенска "фирма" прибира четирицифрени суми. Лошо няма, но когато надценката е в размер на стотици пъти над разходите, това е тъпо.
Тъй като в едни други теми стана дума за пневматичното окачване, реших да ПОКАЖА един вариант на ИЗЦЯЛО пневматично АДАПТИВНО окачване, което замени настоящото пружинно.
В една друга моя тема (пак за същото Вито), показах реставрация на компресор Wabco. "Сърцето" на въпросната система в моето Вито е също така възстановен от скрапа компресор на VIAIR, който се влага във високонатоварени пневмосистеми на макси-бусове.

Припомням реставрацията.
Изходният материал:

Процесът набързо и крайният резултат:

Ето го и реставрираният VIAIR, който е снабден с безчетков трифазен мотор с инвертор и има доста по-голям дебит от Wabco-то. Изходният материал беше още по-фрапиращ от този на Wabco-то.

В другата тема снимах чисто нов такъв компресор. Всъщност имам няколко чисто нови, които си чакат реда за други по-скъпи возила, но след задължителна преработка! Тези компресори никак не са евтини, но имат "детски болести", които не ми допадат. Четковите им двигатели също са отживелица.

Компресорът е с модифицирана двойка с увеличен обем, която на практика не се износва.

Системата вече е реализирана и работи от няколко месеца. По-натам ще покажа снимки и клипчета. Има общо 5 базови нива, които да се превключват от тъчскрийна на контролера - "Комфорт", "Магистрала", "Спорт", "Максимална проходимост" , "Градски режим".
Всички 5 базови режима са с предварително зададени настройки, които са най-подходящи за съответните условия. Те могат да бъдат променяни в някакви граници, в случай че не отговарят на изискванията в даден момент. Освен тях има предвидени още 3 допълнитени къстъм-режима, както и изцяло ръчно програмируем режим.
Има и специален режим "Нощувка", при който само с докосване на "бутон" в тъчскрийна (ако бусът не се движи, иначе функцията е неактивна) бусът автоматично се самонивелира, за да може да се спи нормално, ако е паркиран на неравен терен.
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Чет Юли 08, 2021 10:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

thumb up
ajcinema

МнениеПуснато на: Пон Юли 12, 2021 9:10 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко допълнения:

- Преносима акумулаторна тонколонка собствена изработка:

Със собственоръчно изработена батерия 25,9V, 18Ah (около 2 денонощия нонстоп на макс), зареждаща се за 3 часа:

С Мноооого Корав Саунд (бас):

Балкантон-ът ми хрумна като лого, защото моабетите стават по балканите. След като изкупих всички хай-енд маркови акумулаторни тонколонки (Бусе, Сони, ЖБЛ и етц.) в диапазона до 1200 - 1400 лева, все нещо не ми достигаше откъм звук. Затова се хванах и си направих собствена тонколонка по мой вкус. Вътре няма нито един грам вата. Обеми, рефлектори, простотии - 3 години, докато я "изфиня".
Логото го сканирах от една стара плоча. После го векторизирах, ецнах от бронз и го патинирах:

Върнете се в началото
ajcinema

МнениеПуснато на: Вто Авг 10, 2021 6:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

И една много важна "опция":

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети