kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Едно кратко бягство от реалността. Едно ободряване на духа. За това се разказва без думи (или почти без думи) в моето дебютно подобен род видео.
Вдъхновен от хората, които тук пишат пътеписи и най-вече (специални поздрави) на kvp155 , който наистина ме кара още повече да обичам пътуванията и четенето на книги.
На кратко това беше едно малко 3 дневно отсядане в Синеморец. Не съм и планирал да публикувам каквото и да е, затова малко постно като цяло откъм материал, но вече като се прибрах и разгледах всичко заснето (с телефона ми 2019г модел) реших пък що пък не на бързо с програмката да ги нанижа отрязъците.
Но преди да се размекна в обяснения в любов на това неземно място, нека все пак да кажа и фактите- в Синеморец е лудница юли и август. Ходил съм септември и е по-хубаво. Сега има много шум, много боклук, много навалица и за съжаление и много от досадните туристи. Трудно се спеше- пробвах на няколко места, все греда. Не ходих в поляната, защото там щеше да ми е като на къмпинг с комшиите- всеки с негови си предпочитания на музика и режим на бодърстване. Гордите собственици на къщи също леко дразнеха. Ненавиждам и повечето заведения- колкото и да ми се иска да давам шанс на разни нови места, все накрая в 2-3 любими се връщам. Плажа на Велека пък- 7 лева таратора, 10лв чадъра, 10 лв шезлонга- ебаси. Язък за джаза дето върви с чалга ценоразпис. Но да- разбирам ги концесионерите- все пак са дошли от далечна София и ще си харчат паричките от лятото в тъпите софийски заведения, дето таратора също е 7 лв и сандвича е 10. (живял съм в София 6 години, обичам града, но ненавиждам манталитета и псевдостандарта).
Та така- всяка вечер псувах наум всички шумни хора, коли, мотори и пр. Но на сутринта прощавах всичко, защото щом излезнех от кемпера и не можех да се нарадвам на всичката красота, която ме заобикаля!
Юли 2023, България, южно черноморие, село Синеморец, - кътче от рая.. жега- средна дневна температура малко над 30С, величествената и мълчалива река, жарките диви плажове и още по-дивите им побратими скали, сменящата настроенията си синя вода, полюшващите се тъй за кратко изгорели тревички и ентусиазираните и непримирими, но също толкова мимолетни диви бодили...Нощ! Нощен живот с живи изпълнения- малко рок, малко соул и малко джаз под звездите заедно с малко джин и тоник; Приятно оживената и леко шумна уличка, ресторантче с висящи рибарски мрежи за декор, морска храна- хамсия, сафрид- пресен улов, хлебчета с тарама хайвер, филийка със зехтин и риган; полета и скална шир- звук на птички денем, грохот на вълни нощем... Изгрев! Отново тази безкрайна шир, мълчаливите скали, плажовете и реката все така посрещат и изпращат слънцето от стотици, а знам ли- може би и хиляди години. Хората в селцето знаят, че мъдростта на природата тихо наблюдава мимолетния ни жизнен цикъл, а морето от всички посоки- то макар и щедро е и опасно- редовно напомня за себе си и своя темперамент. Синеморец сигурно си е сменил безброй пъти имената през всичкото това време и кой знае още колко пъти ще си смени името. В нашата прашинка от вечността, в която ни се падна да живеем, Синята вода самодоволно му отреди името на това райско кътче- не скалите, не "корабите", не вълните, не река Велека..., а синьото море. Но всички докоснали се до магията му ще го помнят и ще му се любуват и ще разказват! А може би ще го запазят в тайна... но без значение, как ще го наричат.
Чудесно е на Синеморец през септември. Особено след петнадесети. Липите, Силистар даже и селския плаж Бутамята, са почти пусти. _________________ Жоро Георгиев
Пуснато на: Вто Юли 18, 2023 8:23 am Заглавие:
Синеморец ... приказно място, толкова красиво и магнетично!
Г голямо удоволствие ходя там, но ... когато няма хора. Тази година бахме там края на май и си направих извода, че вече и май месец като че ли е късно да се отиде там.
Благодаря за споделеното!
Подължавайте да го правите без да се притеснявате за резултата. Това е преди всичко за вас - един чудесен начин за съхранение на преживяното, защото с времето спомените избледняват, а когато след време има къде да погледне човек и да си припомни е чудесно.
И един въпрос на края - къде бяхте спрели, когато радетеля на частната собственост ви е сложил онази бележка? _________________ Магия в лилаво
Аз го раздавам поет, ама като се позамислих и имам чувството, че тия полянки гледащи към скалите няма издържат столетия все тъй девствени... така че добре че ги снимах в тоя им вид докато е време Като стана пенсионер като нищо да има някой SINEMORETZ GRAND ROYAL PLAZZA *****
А иначе за бележката- и аз така и не разбрах чия собственост съм засегнал
42.06301405704466, 27.97691593367349 _________________ Time is meaningless in the land of tomorrow...
Пуснато на: Сря Сеп 20, 2023 1:38 pm Заглавие:
Чак сега успях да изгледам видеото... Ех, колко спомени имам от този Синеморец, и колко много се е променил само. Не съм ходил от почти два века там и трябва да отида преди да са се свлекли хотелите в морето. Благодаря ви!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети