kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Регистриран на: 03 Юли 2017 Мнения: 85 Местожителство: Жител на света
Пуснато на: Нед Дек 19, 2021 11:51 am Заглавие: Суха дизелова печка в кастенваген-за и против
Здравейте колеги,
Получих подарък от приятел от Германия суха дизелова печка 2kW китаец. Смятам да я монтирам в кастена, който е къса база 5 м Пежо Боксер. В него явно е била монтирана такава, само че Webasto, защото в оригиналните му документи я има описана, но видимо с годините, някой от предишните собственици я е демонтирал.
В кастена има отопление на газ Truma с бойлер, което работи чудесно и до сега не съм имал никакви проблеми с него. Единствения проблем с това отопление е, че в движение то не работи (гасне) и в жилищната част остава доста студено и ако има пасажери пътуващи с нас, то те мръзнат сериозно. Идеята ми е, ако монтирам тази печка, тя да отоплява кастена в движение, а когато стоим тя да е заместител на газовото отопление ако има проблеми с намирането на газ. И така колеги, моля тези от вас, които имат такива печки монтирани в кемперите си и тези, които имат опит с тях, да споделят мненията си "за" "против"! Също така, моля да споделите къде е монтирана тя във вашите кемпери/кастенвагени, защото към момента, този въпрос е без отговор за мен. Зная, че едно от препоръчителните места за монтаж е под една от седалките, но съжаление при мен това място е заето с двата тягови акумулатори към жилищната част.
Благодаря предварително на отзовалите се! Очаквам с нетърпение мненията ви!
Здравей ,колега !
За печката -в движение работи без проблеми и ще ти върши идеална работа ,моя съвет е монтирай я в задната част някъде за да има там топлина и в комплект с парното което духа отпред ще е добре .
Против -печката е що годе голям консуматор 4-5 ампера,горивото го пише на нея от колко до колко гр. на час е,хубавото е че след като достигне зададената температура намалява оборотите и консумацията и пада !
ПОЛЗВАЛ СЪМ няколко различни видове печки ,с 90 амп.акумулатор съм изкарвал цяла вечер без проблем.В МОМЕНТА В МОЯ КЕМПЕР ИМАМ водна такава на Webasto.Разликата между сухата и водната е че водната харчи повече ток от сухата,за гориво не мога да кажа.
ТОВА ОТ МЕН !
Пуснато на: Пон Дек 20, 2021 11:47 am Заглавие:
Благодаря ти много turbo1,
Мнението ти е ценно за мен. Нямам ясна представа колко гориво ще харчи печката, в книжката е казано от 100 до 250 ml на час, но всички знаем, че това което пише там не винаги съвпада с действителността.
Имам още два допълнителни въпроса към теб и естествено към тези колеги, които могат да потговорят на него. От къде черпи гориво твоята печка - от отделен резервоар или от този на буса? Ако е от резервоара на буса, къде точно си се врязал, за да монтираш щуцера, към който се монтира маркучето към помпата на печката?
Поздрави и светли празници желая!
Всички мои печки които съм ползвал, са били оригинални и ползват гориво от резервоара.Но съм виждал и такива с допълнителен резервоар.Според мен е добре да се закачиш към сондата за гориво за да може да взема и когато горивото ти е малко .Естествено трябва да го направиш правилно за да не засмуква въздух ,защото ще по голям проблем за двигателя !
Пуснато на: Сря Дек 22, 2021 11:47 am Заглавие:
Още веднъж много благодаря колега turbo1, съветите ти ми помогнаха да си изясна доста от въпросите, които бяха отворени за мен.
Поздрави и весели празници!
Пуснато на: Пет Дек 24, 2021 5:41 pm Заглавие:
Тачи, погледни снимката по-долу. Това е кошничката на горивната помпа, която се монтира на резервоара. Тя е от моят бус, на който имаше монтирана дизелова печка Вебасто, инсталирана по всички изисквания на производителя извън България. Беше вписана дори в документите на буса, като го купих, но я махнах, че не ми е нужна. Намираше се точно под шофьорската седалка и се захранваше с гориво директно от резервоара на буса. Този болт дето се вижда съм го навил за да запуша отвора в тръбичката, която всъщност е смукателя на тази печка. От ляво и от дясно са съответно щуцерите за захранващото гориво и обратното такова към двигателя на буса.
Видно от снимката е пробит отвор в кошничката на горивната помпа и от там се е захранвала печката. Точно това според мен е и правилният начин за захранване, в случаите, когато тя не е с отделен резервоар.
Включването в оригиналните горивопроводи към двигателя, в които има налягане не е правилно. Това пак според мен.
Вярно е, че печката има собсвена помпичка за подкачване на горивото !Когато печката тръгва ,се чува нещо като цъкане, което е нейната подкачваща помпичка !
Пуснато на: Пет Яну 07, 2022 6:39 pm Заглавие:
Много благодаря Косьо за пожеланията и за илюстрирания ти отговор. Самата печка ли беше монтирана под седалката на шофьора или от там се стига до кошничката на горивната помпа? Аз също като теб смятам, там е най-правилното място, от където да се черпи гориво за нея. При мен за съжаление под двете предни седалки се намират двата тягови акумулатора и няма място за печка. Решен съм твърдо да я монтирам, но за сега още не зная къде физически да я позиционирам. Зная, че има хора които я монтират отвън под пода на буса, но за мен това не е вариант. Какво е твоето мнение?
P.S. От какъв материал е направена сниманата от теб кошничка на горивната помпа? На мен ми изглежда, като някакъв полимер, HDPE или PP защото са химически устойчиви на всички горива и разтворители?
Пуснато на: Съб Яну 08, 2022 5:55 pm Заглавие:
Тачи, честно да ти кажа не знам за какво ти е тази печка, но ако си решил, че не можеш да подгрееш предварително кемпера, не можеш да караш дори на моменти с включена Трюма, или пък не е достатъчно парното на двигателя, то слагай я. Аз специално я махнах, защото повече ми пречи отколкото ми помага. Тук правилно мнение няма, а според потребностите всеки сам си решава.
Това на снимката горе е моят резервоар, който е подобен на твоя и на почти всеки съвременен автомобил. Черен пластмасов, съд в който е вградена помпата за гориво (това бялото). „Кошничка“ е жаргонното име на бялата пластмасова конструкция, която по някакъв начин държи помпата и тя си е оригинална от автомобила, не е част от печката. На тази кошничка често има щуцери за гориво и нивопоказателя, както е в случая. И понеже попита, къде се включва горивото на допълнителната печка ти показах с тази снимка как го е предвидил производителя. Разбира се може да се включи и на други места, но това място и на мен ми се струва най-удачно. Материалът ѝ не знам точно какъв е, но със сигурност е резистентен към химикали. Сигурно го пише някъде, но трябва да се извади кошничката и да се види. Какъв е материала не е толкова важно за това, което си решил да правиш.
Моята печка беше монтирана под седалката на пътника до шофьора, но това също не е от особено значение. Можеш да я монтираш на много места, като се съобразиш с изискванията за монтаж. Със сигурност е по-добре да е вътре.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети