kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Избор на нов кемпер
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nkalendzhiev

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юни 16, 2023 10:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Имай предвид, че човек си изчиства концепцията чак на втория или дори третия кемпер.
Аз поне на третия вече знаех със сигурност какво ни трябва и какво искаме да има.

Има голяма вероятност нещо, което на картинка ти харесва, като започнеш да го ползваш да се окаже съвсем друго. Намери си под наем поне с приблизително същото разпределение на кемпера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Юни 16, 2023 10:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Абсолютно вярно. В момента съм с прекрасен кемпер (втория ни), но знам какъв искам да ми е следващия мнооооого добре. :-)
roumen68

МнениеПуснато на: Пет Юни 16, 2023 11:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Има немалко клипове за модела Siena 322, но този е наистина подробен и показва детйли, непоказвани в други клипове.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
roumen68

МнениеПуснато на: Пет Юни 16, 2023 11:12 am    Заглавие: Отговорете с цитат

nkalendzhiev написа:
Имай предвид, че човек си изчиства концепцията чак на втория или дори третия кемпер.
Аз поне на третия вече знаех със сигурност какво ни трябва и какво искаме да има.

Има голяма вероятност нещо, което на картинка ти харесва, като започнеш да го ползваш да се окаже съвсем друго. Намери си под наем поне с приблизително същото разпределение на кемпера.

ls1 написа:
Абсолютно вярно. В момента съм с прекрасен кемпер (втория ни), но знам какъв искам да ми е следващия мнооооого добре. :-)

Вие сте хора с опит, сигурно е така. Със сигурност ще има неща, които много ще ми харесват, както и такива, които няма. Но това че всичко ще бъде с найлоните още се надявам да тушира всякакво недоволство Smile

Ето нов линк към подробния клип. Ако нещо забележите, което не ви харесва или ви притеснява в този модел - казвайте, за да го имам в предвид и да го огледам като възможен проблем. Благодаря!
https://www.youtube.com/watch?v=WrvH4Nj9SzU&t=373s&ab_channel=SILVIACAMPERS.r.l
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пет Юни 16, 2023 8:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Кемпера е много симпатичен. Има някои чудесни хрумки. Нещата, които на мен не ми допаднаха конкретно в този вариант са чисто естетически. Аз на харесвам светли мебели и дамаски. Създава ми недобри асоциации. Иначе ако трябва да се заям за нещо ще кажа, че кухненската част е малко малка, но за вас това вероятно няма значение и другото, което аз не харесвам е душ-кабината да се отделя с прегради( предпоитам завеса). Конкретно при този модел много ми допадна това, че се влиза в частта с тоалетната и на практика и когато е ползвана банята човек влизайки няма да стъпва на мокро.
roumen68

МнениеПуснато на: Съб Юни 17, 2023 5:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

loveforever написа:
Кемпера е много симпатичен. Има някои чудесни хрумки....

Имате погледа на опитен кемперист в съчетание с този на добрата домакиня, което си е нещо ценно. Smile
За посочените неща.
- светлите мебели и дамаска. Трудно се поддържат в първоначалния им вид, така е. Предимството им обаче е, че създават усещането за повече пространство. Може би тук такава е била целта, както и съчетаването с контрастните черни елементи в интериора.
- Кухнята е малка, да. Веднага го забелязах и си дадох сметка, че масата за хранене ще се използва за подготовката при готвенето. При вдигнат капак на котлоните, не остава място за кой знае какво там. Има като опция капак за мивката (80 евро), но не виждам необходимост освен като естетика. На практика може и да пречи когато е вдигнат.
- Не се досетих, че капакът на поддушовото корито е за да даде сух под след къпане. Мислех, че е само за естетика.
- За твърдия параван на душ кабината. Ако по невнимание докато се къпе човек бутне крана на батерията и текне вряла вода - не може да избяга назад, а трябва стоически да продължи да се попарва, докато успее да спре водата. Трудно и се поддържа - душ завесата може да се изпере в пералня след пътуване, докато паравана трябва да се минава с препарат за стъкло и с кърпа. Как само ще си личат капките варовик по тъмното стъкло!
Основен минус поне за сега за мен е липсата на гардероб със закачалки. В караваната си имах такъв и беше удобно нещо. Опитвам се да го преглътна на фона на останалите плюсове.
Върнете се в началото
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Съб Юни 17, 2023 10:12 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема с внезапно горещата вода отпада, ако си сложите душ слушалка с бутон. Пести също много вода.
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Съб Юни 17, 2023 11:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Като споменах свтлия цвят имах предвид друго. И на тъмните дамаски и мебели си личи ако има нацапано. Просто на мен белия интериор ми създава асоциации с лечебно заведение и затова не го харесвам.

За мивката - сегашната ни има капак и повече пречи отколкото да помага. При готвене мивката трябва да е открита, защото все има нужда нещо да се измие. Когато не се ползава и капака е свален при нас понеже е стъклен често по него се образува конденз от изсъхването на миката, което лично мен ме дразни. Затова на новия кемпер мивката ще е без нищо отгоре. Иначе при готвене да се ползва масата и страничния плот е ок. Когато не се ползват котлоните върху стъклото може да се ползва площта за сплагане на съдове при миене. Неудобно ще е само ако трябва да се мие нещо по време когато се ползват котлоните защото ще трябва мокрото нещо да се пренесе някъде по в страни. Има вариант да се постави отцедник за чинии над мивката, но неудобното ще е че би намалило пространството над мивката и трябва да може да се сваля при нужда.

За паравана на душкабината точно това имах предвид. Ползвали сме преди години макар и не в кемпер душ-кабина с такова затваряне и от тогава съм се зарекла, че подобно нещо повече не искам да си причинявам. Поне на мен ми е изключително неприятно за почистване. Ако при някакви условия ми се наложи да имам подобна душкабина сигурно ще и добавя завеса, а паравана ще стои за украса.

Проблема с гардероба и мен би ме тормозил. В новия ни кемпер за да имаме хубава баня и голям хладилник гардероба падна в жертва. Затова като гардероб ще ползваме вътрешната част от багажното. Ако при поръчка имате възможност да поискате подобно нещо доста би улеснило нещата. Какво имам предвид - така се оформя пространството в багажника, че да има врата за влизане и откъм коридора на караванната част. Под леглото се слага лост за закачалки и става гардероб. Това отнема част от обема на багажника, но пък има гардероб. Ако в даден момент трябва да се ползва по-голям обем в багажника просто се махат закачалките.
В Siena 322 на това място за монтирали Комбото и разни неща от електрическата система, като отгоре е останала малка свободна част. Ако тези неща за монтират по в страни така, че да останат едни 50-60см свободни в средата би се получил гардероб, като от другата страна стъпалата трябва да се направят мобилни. Не е някаква сложнотия като изпълнение, но зависи дали производителя би се навил да го направи.
roumen68

МнениеПуснато на: Съб Юни 17, 2023 1:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

loveforever написа:

За паравана на душкабината точно това имах предвид....

Проблема с гардероба и мен би ме тормозил.

Предполагам, че са сложили параван заради дървения под около душ коритото. Със завеса колкото и да е, ще отиват пръски там. С врялата вода и на мен ми се е случвало в хотел. От тогава си имам едно наум да правя внимателни движения докато съм се покрил с душ гел и нищо не виждам. Smile

В така нареченият гараж отзад мисля да държа и генератора, а той силно мирише на смес от бензин и изгорели газове ако е бил ползван в последните няколко месеца. А ако е бил ползван преди часове, работата е от много сериозните. Даже и дрехи, които ще бъдат дарявани на клошари не бива да бъдат държани около него Smile

В модела 350 (онзи, който е 6,36 м) има гардероб отзад, където може да се постави релса за закачалки.
В такъв случай обаче ще трябва да жертвам хубавата спалня на 322, както и да се сдобия с по дълъг кемпер.

Върнете се в началото
mr_petroff

МнениеПуснато на: Нед Юни 18, 2023 9:12 am    Заглавие: Отговорете с цитат

E не се отказваш от генератора Very Happy Вярвай ми ,че няма да ти трябва това , кемпера си е достатъчно автономен. Имам генратор Прамак 3000 ,тих, компактен и мощен -един единствен път го мъкнах зимата на Банско евентуално да пусна климатика да топли , ама така и не го запалих Very Happy
Върнете се в началото
roumen68

МнениеПуснато на: Нед Юни 18, 2023 10:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mr_petroff написа:
E не се отказваш от генератора Very Happy Вярвай ми ,че няма да ти трябва това , кемпера си е достатъчно автономен. Имам генратор Прамак 3000 ,тих, компактен и мощен -един единствен път го мъкнах зимата на Банско евентуално да пусна климатика да топли , ама така и не го запалих Very Happy

Караваната ми бе с климатик. Още помня как генераторът отвън както си работи на ниски обороти и в момента в който пусна климатика изведнъж надава яростен рев и започва да работи на макс. Smile Но вършеше работа.

Разбирам, че кемперът е нещо доста по автономно. Достатъчни са няколко часа на път предполагам и двата акумулатора ще бъдат заредени. При караваната акумулаторът и увяхва до сутринта при оставен работещ през нощта вентилатор, примерно. И след това без генераторът да поработи няколко часа, няма как да се зареди.
Ще го преценявам това допълнително, след като вече живот и здраве имам кемпера - колко място ще ми заема генератора, толкова ли зверски ще умирисва целия "гараж" и доколко ще ми се налага да ползвам ел уреди на 230 VAC. За до 300W си имам инвертор.
Върнете се в началото
ls1
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

МнениеПуснато на: Нед Юни 18, 2023 11:12 am    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип съм виждал кемпери, на които генератора е вграден в самия кемпер. Като ти трябва - палиш с натискане на копче отвътре. Даже съм виждал да има режим като ти паднат акумулаторите - автоматично да пали и да ги зарежда.
roumen68

МнениеПуснато на: Нед Юни 18, 2023 12:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ls1 написа:
По принцип съм виждал кемпери, на които генератора е вграден в самия кемпер. Като ти трябва - палиш с натискане на копче отвътре. Даже съм виждал да има режим като ти паднат акумулаторите - автоматично да пали и да ги зарежда.

Прав си, имало такива, че и на газ работели. Ей това е вече супер удобство. Но затова пък и стрували супер много пари. Smile
Не че Хондата беше евтин навремето, но е нещо, което вече си го имам, затова му търся работа, да не ръждясва ей така. Откакто продадох караваната, ползвал съм го само няколко пъти за да зареждам на място падналия от студовете акумулатор на старата ми кола. Има си удобен изход на 12 VDC за такива нужди.
Върнете се в началото
roumen68

МнениеПуснато на: Нед Юни 18, 2023 1:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам въпроси за моделите кемпери с алков и разходът на гориво? Толкова ли драстично се вдига спрямо ниско профилните? Дилърът за България на Giottiline ми каза, че разходът се вдигал с 30%. Ако едните горят 10 на сто, то другите 13 на сто. Това ми се струва или пресилено, или може би става въпрос за здраво настъпване на газта и шофиране с над 120 км/ч?
Аз съм от тези шофьори, на които и Мазерати да им дадат, пак ще си го карат с 80-90 км/ч. Бавно и славно, щадящо за машината и разхода на гориво, а когато се пристигне - тогава.
Чувал съм, че аеродинамичното съпротивление рязко нараствало при скорост над 80 км/. Тоест има ли шанс при кемпер с алков и при небързо шофиране разходът да бъде само леко по висок отколкото при ниско профилните?
Четох мнение в английски форум за 7 метров кемпер с алков, който при пътешествие от 3000 мили имал среден разход от (обърнато в литри и километри) около 10 л на 100 км.
Модел с алков частично ще ми реши въпроса с липсата на гардероб при модел 322, в същото време ще си остана в рамките на 6 м дължина.
Върнете се в началото
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Нед Юни 18, 2023 11:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ние в момента сме с 6-метров алковен, който караме максимум с 90км/ч и разхода е 10, ако няма насрещен вятър. Караме го с толкова не защото не може с повече, а защото при тази скорост се чувствам комфортно. Иначе върви без проблем и със 140км/ч . Най-еисок разход сме имали една зима на връщане от Австрия - 17л /100км. Тогава бяхме насъбрали всички утежняващи фактори - довоно натоварени, зимни гуми, насрещен вятър и бързаме да се приберем.

Най-големия недостатък на алковена е челното съпротивление. Според мен заради него разхода се вдига около 2литра на 100км, но по-неприятното е усещането от него при по-видока скорост. Полуинтеграла сякаш стои по-стабилно на пътя.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Марки, модели и разпределения, избор на кемпер или каравана Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети