kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Вто Май 14, 2024 12:37 am Заглавие: Турция - сбъдната мечта
Някога преди доста години, през далечната 2008 година, като първо задгранично пътуване ходихме за три дни до Истанбул. Тогава, Жоро по едно време като се вкисна, че сме минали през някаква много "упадъчна" част на града разбирай мръсно, бедняшки изглеждащо и със разхождащи се тук-там странни типове та тотално не искаше и да чуе да се ходи натам. Аз имам толкова много мераци за неща, които искам да видя в Турция, но само плакна очи по разни снимки и си мечтая. Мина доста време, увещания, обещания ... но те някак все не се случваха И ей на тази пролет най-сетне в един априлски ден най-накрая поехме на дългоочаакваното пътуване към Турция.
Самото пътуване нямаше да е голямо, а ако така мога да го нарека "проучвателно" но все пак бях замислила да апосетим някои от по-известните забележителности и съобрзно с десетината дни с които разполагахме да направим и една обиколка на западното крайбрежие.
Първоначално бяхме малко на тръни как точно ще мине влизането ни в Турция, защото сме слушали не една и две истории за това как се изпразвали кемпери, как ги гледали на скенер и разни други ужасии за страх на Жоро ... но ... нищо такова не ни се случи. Минахме буквално за няколко минути и даже се притеснихме, че не ходихме на гише D3, щото повечето коли отиваха там, пък нас не ни пратиха.
Нататък пътуването ни мина спокойно, почти безпроблемно, ако не броим смс-ите за достигнат лимит на телефона, но нещата се оправиха с някой и друг разговор и без това да повлияе на последващото ни ползване на нет.
Тъй като отивахме само за десет дни и нямаше да можем да видим много неща, избрахме да минем през Памуккале до Анталия и да се върнем през Фетие и Олюдениз, Мармарис и Кушадасъ, като разгледаме и Троя и Ефес. Така и направихме.
Турция се оказа една много приятна, красива и свободна страна с много ведри и дружелюбно настроени хора, с вкусни изкушения, практични за купуване стоки и най-важото - положително ориентирана към хората с кемпери. Аз съм изключително доволна и позитивно заредена от преживяното, а най-хубавото е че Жоро много бързо се адаптира и му допадна страната, хареса му и макар да не пожела по-конкретно да се ангажира с това кога пак бихме отишли, доста често с вълнение споделя за преживяни там моменти и говори за бъдещи ходения там.
И тук трябва направя една техническа вметка - пътеписите са нещо много хубаво както за четящия ги, така и за пишещия ги, защото единия чете нещо интересно и си набелязва места, които би искал да види, наслаждава се на гледки, а другия разказвайки за преживяното споделя емоции и вълнения и най-ценното съхранява спомените си, защото практиката е показала, че с времето те доста избледняват. Има обаче и един неприятен момент - всичко това е доста трудоемко и отнема много време, което напоследък като че ли все повече ни липсва.
Има обаче едни новатори от Бургас, едни приятели и хора с много пътешественически опит, които аз много харесвам и ценя делата им, та те популяризираха идеята за един малко по-различен начин на представяне на пътуването, а именно не че писане, а чрез видеосъдържание. Така аз черпейки от този опит и резултати в един момент и аз реших, че ще се възползвам от тази техника а съхраняване на преживяното.
Речено - сторено!
По време на ходенето ни в Турция просто заснемах най-аматьорски онова което на на мен ми изглеждаше интересно, споделях видяното, впечатления, размисли по начина по който гио възприемах и в крайна сметка така по по-лесен и удобен за мен начин запазих преживяното.
Без особени претенции за качество на заснемане, режисура или нещо подобно представям този материал за онези на които би им било интересно да го видят.
Най-после! ... ТУРЦИЯЯЯЯЯ!!! - След 16 години отново поемаме към Турция, една много мечтана и желана дестинация.
Пуснато на: Вто Май 14, 2024 9:17 am Заглавие:
Ден първи - Началото - къде се събудихме, какво видяхме, къде отидохме... и още много интересни неща до които се докоснахме и преживяхме.
Ден 2 - Алтинолук , Троя , Памуккале
В този ден от пътуването ни - Будим се в Алтинолук, разходка, пазар, откриване на нови интересни места ... Посещение в Троя, троянски кон нещо го няма ... и след още пътуване и преживявания стигаме в Памуккале.
Ден 3 - Памуккале - бялата приказка и разходка из околността
Този ден от нашата турска приказка посвещаваме на Памуккале и околността. Ще разгледаме невероятния снежнобял природен феномен, ще джапаме из млечно белите води и езерца. Някой ще си удави телефона, но въпреки това денят ще е прекрасен. Освен скалите ще видим и комплеса Хиераполис и античния анфитеатър.
Ден 4 - От соленото езеро до Анталия
В тази част от нашето пътуване ще споделя за това как видяхме соленото езеро Acıgöl за съжаление само от далеч и как после пътувахме до Анталия - пътища, завои, наклони, сухи реки, хълмове и много, много красота.
Ден 5 - От Анталия до синята лагуна Олюдениз
През този ден правим една неголяма разходка с кемпера из Анталия. Града е огромен, но за малкото време, с което разполагаме така ще може да видим повече от него. Спираме на няколко места , разхождаме се, снимаме ... изобщо прекарваме си чудесно, а след това преживяваме едно изпълненео с доста адреналин пътуваме до синята лагуна Олюдениз - едно от топ-местата на Турция.
Голям кеф, още повече че бяхме по някои от тези места преди няколко месеца.
Дани, справяш се чудесно. Гледаме видеата както тези на Стоян и Роси - цялото семейство. :-) _________________ Вяра, Мартин и малката Вероника
Мерцедес Бенц 207D '80
Пуснато на: Чет Май 16, 2024 11:11 am Заглавие:
Благодаря, Марти!
Ето и останалата част от пътуването ни:
Ден 6 - От синята лагуна Олюдениз до Мармарис
След като се оказваме леко разочаровани от синята лагуна, защото очакванията ни са били по-големи отиваме във Фетие с надеждата там да намерим нашето място, но уви и там не е то. Продължаваме нататък по крайбрежието и стигаме Мармарис.
Ден 7 - През планините до Кушадасъ
След като разгледахме Мармарис и установихме, че не е нашето място за плаж се насочихме към следващия по-узвестен турски курорт - Кушадасъ. Пътят ни мина относително крайбрежно , но през високи планински хълмове, с доста наклони и завои, но много живописен изпъстрен с прекрасни гледки и спиражи дъха изживявания.
Ден 8 - Ефес - античният град
Този осми ден от нашето пътуване отделихма на античния град Ефес и околността. Посетихме дома на Дева Мария - мястото, където е прекарала последните си дни, разгледахме целият музеен комплекс - останките от античният град в това число малкия и големия анфитеатри, къщите на терасите, библиотеката на Целз, интерактивният музей, църквата на Дева Мария. След цял ден обикаляне сред руини си направихме чудесен пукник на близката ливада, а след него попътувахме до Айвалък.
Ден 9 - От Айвалък до Чанаккале
През този ден направихме лека обиколка с кемпера на Айвалък за разглеждане и търсене на плажове, след което се насочихме към Чанаккале. Там разгледахме голямата джамия, централната част на града, насладихме се на местната кулинария и си хванахме ферибота към Европа. Вечерта спахме край крепостта на Килитбаир и Дарданелски пролив.
Ден 10 - От Дарданелите през Одрин до България
Нашата Турска приказка идва към своя край. През последния ден от пътуването ни напускаме Дарданелския пролив с последни снимки наоколо, отдаваме внимание и на забележителния мост между Гелиболу и Лапсеки - най-дългият висящ мост в света. Спираме за оглед и лек пазар в търговския център в Кешан, отбиваме се в Одрин, където правим неголяма, но много интересна и ползотворна разходка. В това тъй близко до България много градче се докосваме истински до магията на ориента и накрая успешно минаваме границата и стъпваме отново на българска земя.
_________________ Магия в лилаво
Последната промяна е направена от loveforever на Чет Май 16, 2024 6:21 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Много задобряване във видеорепортажите, след първия такъв на язовир Копринка. Видях доста места които сме посетили в Турция, познати места и пътища, които съм минавал само, че с автобус.
Регистриран на: 28 Авг 2013 Мнения: 291 Местожителство: Baden bei Wien
Пуснато на: Чет Авг 15, 2024 4:26 pm Заглавие:
Благодаря за хубавия и изчерпателен пътепис. септември плануваме Турция ( ще ни е за първи път) и вашите приключения ни дават още идеи. Без вас нямаше да се сетя да нося акт за граждански брак, че и ние сме като вас с документите и шофьора.
Имам въпроси:
1, Каква карта зареждане за плащане на магистрала и паркинг?
2. Турски лири в Бг ли купихте?
3. Как стои въпроса с Интернет и телефон, трябва ли някаква карта за там?
Смятам да ползвам Револют или Кредитна карта....има ли проблем?
Благодаря много, да сте здрави и да ни радвате с нови пътешествия!
Пуснато на: Пет Авг 16, 2024 12:36 am Заглавие:
zlato написа:
Благодаря за хубавия и изчерпателен пътепис. септември плануваме Турция ( ще ни е за първи път) и вашите приключения ни дават още идеи. Без вас нямаше да се сетя да нося акт за граждански брак, че и ние сме като вас с документите и шофьора.
Имам въпроси:
1, Каква карта зареждане за плащане на магистрала и паркинг?
2. Турски лири в Бг ли купихте?
3. Как стои въпроса с Интернет и телефон, трябва ли някаква карта за там?
Смятам да ползвам Револют или Кредитна карта....има ли проблем?
Благодаря много, да сте здрави и да ни радвате с нови пътешествия!
- Акта за брак трябва да е преведен на турски от заклет преводач.
1. За плащане на пътищата се купува т. Нар. HGS стикер. Това може да стане в техните пощи ( Ptt) и става като се представя документ за колата и за собственика. След това само се добавя сума по номера на колата.
2. Турски лири си купихме още в БГ. Така ни е по-спокойно.
3. За интернета - може да се купи местна карта. Мисля, че е около 40евро за месец, но ние преценихме, че ни е по-удобно да си плащаме допълнителен пакет на единия телефон, който е 5-6лв/ден и дава достатъчно минути за говорене и 1ГБ нет.
4. Аз също ползвам Револют и дебитна карта на наша банка. Не сме имали проблем.
Пожелавам ви хубаво и вълнуващо пътуване там с много положителни и незабравими емоции!
Бъдете здрави и нека късмета и хубавото настроение са винаги с вас! _________________ Магия в лилаво
Регистриран на: 28 Авг 2013 Мнения: 291 Местожителство: Baden bei Wien
Пуснато на: Пет Авг 16, 2024 2:59 pm Заглавие:
Благодаря много за ценната информация. Тъкмо се чудехме дали да превеждаме Акта за брак 😀
Ние планираме Чанака
ле да минем по моста. Гледам, че сте хванали ферито, за предпочитане ли е?
Позволявам си да добавя нещо по темата относно пътуването до Турция , което смятам, че може да ви е полезно.
Съпругата ми и аз, бяхме решили да пътуваме до Турция и Гърция с кемпера. Миналата седмица бяхме неприятно изненадани на границата с Турция. От турската страна на Капитан Андреево всички кемпери подлежат да допълнителна проверка. Имахме около 20 бири, няколко бутилки вино и различни други бутилки алкохол (джин, мента, аперол) които бяха отворени и горе-долу наполовина пълни. Всичко това беше в задната част на гаража, покрито, но не и скрито. Накараха ни да извадим всичко и казаха, че може да вземем 6 бири и една друга бутилка алкохол. Опитах се да им обясня, че повечето бутилки са отворени и не са с цел продажба или търговия, но граничарите не трогнаха и най-малко.
В крайна сметка, решихме да си вземем всичко и да се върнем в България и оттам да влезем директно в Гърция.
Поздрави и бъдете внимателни ако носите повече от 1 бутилка алкохол.
Пуснато на: Нед Авг 18, 2024 2:10 am Заглавие:
zlato написа:
Благодаря много за ценната информация. Тъкмо се чудехме дали да превеждаме Акта за брак 😀
Ние планираме Чанака
ле да минем по моста. Гледам, че сте хванали ферито, за предпочитане ли е?
От моя гледна точка да. По-евтино е. Сваля те в центъра на Чанаккале. _________________ Магия в лилаво
Аз съм за моста. Не се гъчкаш броня в броня, не ти отнема два часа. Моста се минава за две минути. Ако е за преживяването и гледките - това е друг въпрос. _________________ Вяра, Мартин и малката Вероника
Мерцедес Бенц 207D '80
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети