kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Пон Юни 20, 2011 8:31 am Заглавие: Основен ремонт на кемпер
Предстои ми да махам стари тапети в кемпера и мисля да слагам на тяхно място корк. Имам няколко въпроса.
1. Технически корк или плоскости за стена да ползвам? Мисля да е 4мм дебелина
2. Трябва ли да импрегнирам с нещо повърхността върху която лепя? Младен ми каза че преди да залепи тапетите едно време е мазал с поразредено ц-200. Мисля да напръскам обилно със Саво да изтреби де що гад има.
3. Обиколих де що магазин има и не мога да намеря гумен валяк с който да притискам при залепяне. Да не би да се казва иначе, или търся на грешното място? Обиколил съм Бриколаж, Алати, Практикер, квартални железарийки и 'Дом на майстора', и подобни. Свиват ми рамене всички.
4. Какво лепило да ползвам? Прома? Хелметекс? Някакво специално лепило за корк? Защо? Видях метода на капитана с двойнозалепващите ленти, но не ми хареса, искам с лепило.
Всякакви допълнителни сериозни съвети ще ми дойдат добре. Упражнението ще е след месец така че има време. _________________ Вяра, Мартин и малката Вероника
Мерцедес Бенц 207D '80
Последната промяна е направена от ls1 на Пет Май 03, 2013 12:09 am; мнението е било променяно общо 4 пъти
Пуснато на: Пон Юни 20, 2011 4:49 pm Заглавие:
Аз си лепих корк на пода с хелметекс и причуквах с гумен чук.Вече 12години не е мръднал.Маже се и корка и пода с лепило което се нанася с шпакла на тънък слой,изчаква се и след това полагаш корка първо от единия край и притискаш с ръка за да искараш въздуха,след това го причуквах с гумен чук.Особенноста на корка е,че изисква идеално равна повърхност на която ще се лепи.Дано да съм бил полезен.
Е чак идеално равно не е, но се надявам да няма проблеми.
Гошо, скъпо е, но пък квадратите не са много. Гоня и малко температурна изолация, сутрин в десет температурата вътре е 39 градуса, с течение пада на 35, но стените на пипаме са горещи. Не че корка ще направи някаква магия, но все пак се надявам да има ефект. _________________ Вяра, Мартин и малката Вероника
Мерцедес Бенц 207D '80
Е чак идеално равно не е, но се надявам да няма проблеми.
Гошо, скъпо е, но пък квадратите не са много. Гоня и малко температурна изолация, сутрин в десет температурата вътре е 39 градуса, с течение пада на 35, но стените на пипаме са горещи. Не че корка ще направи някаква магия, но все пак се надявам да има ефект.
Стените на пипане на корка реално не са горещи а с температурата на вътрешният въздух.Има реален ефект от поставянето му поне при мен.
"goran" е дал оптималният начин на залепване, при мен беше същия и нямам проблеми.
Не използвах технически корк а релефен, защото техническият няма външен вид и трябва после тапет да му се лепи, а релефният е в различки разцветки, фирури и т.н.т и няма нужда после от друго покритие.
В момента смъквам стари тапети. Ситуацията е следната: шперплат, отгоре мазано с разредено С-200 за грунд, после тапети лепени с С-200. Дайте ми съвет моля как да ги смъквам. С шпатула става много бавно и трудно. С вода ме е страх да мокря, не е като да е мазилка отзад да не ти пука. Препаратите за смъкване на тапети не знам как ще се отразят на шперплата. Засега варианта ми е максимално изстъргване със шпатула, каквото остане шкурене до дърво, каквото и след това остане - значи ще държи да се залепи отгоре му корка.
Освен това, така и така оголвам, има ли смисъл да мажа шперплата с нещо, импрегнация, знам ли...?! _________________ Вяра, Мартин и малката Вероника
Мерцедес Бенц 207D '80
В момента смъквам стари тапети....... Засега варианта ми е максимално изстъргване със шпатула, каквото остане шкурене до дърво, каквото и след това остане - значи ще държи да се залепи отгоре му корка.
Освен това, така и така оголвам, има ли смисъл да мажа шперплата с нещо, импрегнация, знам ли...?!
Аз бих използвал дрелка с накрайник гумена шайба на която има поставена "шкурка" за дърво или какъвто искаш размер. Така по-лесно ще се свали тапета и заравни основата ако остане грапава.
После бих помислил евентуално за напръскване шперплата и дървенийте с някакъв химикал против дървояди. С времето апетитът им се изостря към старите кемпери и каравани. Така и така си оголил основата, може дори с риск да се забавиш няколко дена, да провериш дали не е необходима подмяна на някоя летвичка или изгнил ъгъл на шперплата, но предполагам, че вече си го направил. Дори и да имаш само съмнение - направи го, че после малките язви се разрастват. За лепило от типа "ХЕЛМЕТЕКС" според мен няма значение с какво е третирана основата.
Последен съвет при полагане на корка - не икономисвай лепило. Колкото по-обилно го намажеш, толкова по-добре после ще държи и няма да се отлепи по краищата. Един литът беше около 7-8 лв. Намажи един повече!
Поздрави.
Пуснато на: Съб Юли 16, 2011 8:37 am Заглавие:
Мартине, С-200 ще запълни шкурката за по-малко от 1 минута. Това е гадно за отстраняване лепило - вода не го маха. Може би има някакъв препарат, но аз поне не го знам. Мисля, че ако е хванало здраво, да махаш само с шпаклата което пада, останалото го остави. Опитай малко да го навлажниш с гъба. Не се притеснявай от водата - тя прави поразии само ако се застои по-дълго време и в по-големи количества, после остави да изсъхне /в тези жеги един ден му стига/. _________________ "Не бива да се дава подкрепа на глупци" - В. Левски до Л. Каравелов, 25.08.1872 г.
Капитане, днеска си взех такъв накрайник за дрелката и шкурки, да видим. Днес пробвах лекичко с една гъба да напоя със спирт остатъците от тапета, тръгва да пада макар и пак със здраво стъргане. Но честно казано ме е страх да продължавам така, знам ли спирта като влезе в дълбочина как може да реагира със лепилото на шперплата. Пробвах и с телена четка, пада, но и бая надира. Дървояди досега не съм чул, по принцип мислех да напръскам профилактично със Саво, да изтреби що невидима плесен има, но и твоя съвет за импрегнирането май заслужава внимание.
Като махнах тапета отзад се показаха приятни и неприятни изненади. Приятните са че няма грам мухъл. Също стиропора е в перфектно състояние, към 3см дебелина. Това ме изненада, защото честно казано си мислех че изолация не е останала, кемпера МНОГО се загрява, днеска в 15ч го отворих да оставя разни покупки и термометъра показваше 44 градуса.
Неприятните са че има изгнило. Задницата на кемпера има конструкция от летви поддържащи, между които е стиропора и на които се захващат листовете шперплат. Тея летви обикалят и прозореца, който с едни пластинки е, хм, зачиканен на тях. Багажника за велосипеди пък е захванат точно за гредата под прозореца с едни големи коларски болтове. При което на всяка дупка тежеста на багажника опъва цялата задница. С времето летвата се размърдва цялата, пооткопчава се от останалата конструкция, при което цялата задна стена се поразлопва. Опъна е бил такъв че самата рамка на прозореца с времето се е деформирала леко около двете точки на захващане. В един момент е влязла и водичка, съответно поддържащата греда е изгнила половината, шперплата също. Аз съм обиколил с ПУ прозореца и сега вода не влиза, така че в момента е сухо, но е въпрос на време багажника отново да изкърти изолацията. Така че багажника ще го смъкна утре. Изчистил съм вече доста от изгнилото. Големия ми проблем е че са сложени цели големи листове шперплат, т.е. не мога просто да махна изгнилия и да сложа друг, а трябва на здраво място да срежа листа, без да го махам от стената. С един фазомер и един гумен чук лекичко пробивам в права линия по държащата летва и малко по малко го отрязах, но има още за чистене. Лошото е че мога да работя по час-час и половина максимум вечер и това е. Каквото-такова, малко по малко ще стане. _________________ Вяра, Мартин и малката Вероника
Мерцедес Бенц 207D '80
Пуснато на: Съб Юли 16, 2011 11:28 pm Заглавие:
Мартине и при мен беше така със стойката. След много мъдрене реших проблема с едно голямо парче водоустойчив шперплат 2 см. Свалих целия гръб отвътре до външната обвивка. От външната страна шперплата го намазах с течна гума /беше останала от покрива/, ако обшивката пропусне да не го мокри, отвътре - както решиш. При мен задния прозорец е голям и имам седалка, така че площта без изолация е малка и липсата и не оказва голямо влияние върху температурата. Хубавото при този вариант е, че колелата се носят от целия гръб, а не от рамка.
Странно ми е решението ти да пръскаш с препарати, които ще намокрят, а се страхуваш да навлажниш малко лепилото с вода. Пак повтарям, че водата вреди, когато е в големи количества и когато се задържи дълго време /под дълго време разбирай поне месец/. В шперплатите има лепила и смоли, които също пречат на водата да го увреди бързо.
Друг въпрос, който възниква у мен е защо ще махаш лепилото, което очевидно се държи здраво, като пак ще облепяш отгоре? Махаш само там, където пада лесно.
Дървояд в шперплат ми звучи все едно аз да ям пластмаса. Дървояд в дървените рамки е по-вероятно да се появи, но мравки е още по-вероятно, защото те обичат изгнилото дърво. Дървояда трябва да го внесеш, а мравките сами се нанасят.
За спирта не се притеснявай - ще изветрее, а част от него ти ще го вдишаш, така че работата ще ти спори - май е по-добре да минеш на мазане с ракия, че поне мирис ще има _________________ "Не бива да се дава подкрепа на глупци" - В. Левски до Л. Каравелов, 25.08.1872 г.
Пуснато на: Нед Юли 17, 2011 7:04 am Заглавие:
когато кърпих стария кемпър действах по следния начин:
режа гнилия шперплат до здраво, сменям увредените летви (по точно летва, имаше само една загнила), после окантвам изрязания шперплат с летви по размер, така че да се подпъхнат зад оригиналния наполовина и затварям с ново парче оформено по отвора. при мен проблема беше не с багажника за колела а със стълбата за покрива, оказа се че е монтирана не през гредичка а през изолацията и колкото повече стягаш болтовете толкова повече деформира стената, естествено беше влизала вода
летвите ги мазах с лепило и след това ги стягах с рапиди, които да притиснат лепилото (ц200) не ми хрумна как по друг начин да осигуря натиск докато лепилото изсъхне. едното място е зад шкаф и изобщо не ме притеснява че се вижда, другото беше на пода и остана под новия балатум, единствено парчето таван което правих го оставих само на лепило, изрязах много летви с височината на кемпъра, сложих новото парче и го подпрях за 2 дни докато стегне напълно лепилото
ако ще слагаш отгоре корк спокойно можеш да ползваш винтове, става здраво, а корка ще ги скрие. ако подсилваш летвите става суперздраво да ги намажеш с лепило в зоната на свързване и да ги стегнеш с някоя рапида - не мърда още преди да е изсъхнало лепилото. ползвай неръждаеми рапиди - обикновенните (поцинковани или кадмирани) ръждясват веднага при контакт с влага и с времето се подуват и прецакват дървото. неръждавейката са и по-пластични и са чудесни за целта
успех
Коко, признавам, решил си въпроса генерално :-). При мен обаче няма нужда чак от толкова, реално засегната е една четвърт от задницата, грехота е да къртя останалото здраво. А за багажника за колела не ми е жал, мисля в един момент да направя една платформа отзад с кутия и върху кутията да се хващат колелетата. То ние не сме велосипедисти, ама детето може и да има веломерак, де да знам. Така че не виждам смисъл да утежнявам задницата с цяло парче шперплат.
Не се страхувам да навлажня лепилото, просто нямах време да пробвам :-). Няма чак толкова маниакално да го остържа, каквото падне - падне, другото щом е толкова здраво ще държи.
Алекс, мерси за съветите. Как успявах да режеш шперплата както е монтиран? Имам предвид стария, този който очистваш от нагнилото. Също, за неръждаемите видии, тъп въпрос ама....как разбираш че са неръждаеми, пише 'неръждаеми' ли? :-). Или от някакъв материал да търся да са?
Аз мисля да не ползвам лепило. Смятам да подсиля където мога връзките между летвите на фермата с Г образни метални профилчета по-дълги, за допълнителна здравина. Също, така и така съм отворил стената, ще мина с ПУ прозореца и отвътре накрая. _________________ Вяра, Мартин и малката Вероника
Мерцедес Бенц 207D '80
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 56, 57, 58Следваща
Страница 1 от 58
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети