kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Нед Дек 27, 2020 12:31 am Заглавие: въпрои за ел инсталация на нов проект за кемперван
Здравейте на всичи съфорумци!
Преди да започна с въпросите,искам да ви пожелая весела Коледа и много здрава,пълноцеена и наситена само с позитивни емоции 2021 година.
В момента събирам части за изграждане на кемперван, затруднява ме единствено ел инсталацията на кемпера, затова искам да се обърна към вас за помощ и съвети.Как да направя цялостната инсталацията 12в,220в и солар и с какви компоненти?Засега съм купил- 2 соларни панела по 100в ,контролер MPPT от 30а ,smart battery isolator 12v 140Amp. Въпросите са ми: С електроблок или без блок(спрял съм се на блок Schaudt EBL 211 Elektroblok).За него знам,че показва нивата на резервоарите за вода ,нивото на двете батерии (стартерна и каравана), включване и изключване на водната помпа и има предпазители за различни вериги: Въпроса за блока е :може ли да се използва като зарядно за батериите от 220в напрежение, може ли да преубразува напрежение от 220в на 12в? (възнамерявам да ползвам батерия 150Ah Gel Deep Cycle Rechargeable Battery)
Другата опция която гледах да взема е всички компоненти да са както следва:Зарядно устройство Dometic MCA1215,15a+дистанционо МСА-RC1+темперетурен сензорMCA-TS1+сензор за батерията.Или едно от двете инпулсни захранвания Dometic SMP301-03,12v/220v,350w или Dometik SMP184-05,12v/220v,400w.и накрая Votronic info panel pro LCD kontrollboards 12v.
Ето още няколко вариянта които съм гледал: CBE Electronics PC100,PC200,PC210.
Споделям на кратко за моята соларна система от алиекспрес.
6х100w гъвкави соларни панела (моя начин на свързване е по 2бр в серия и след това 3те двойки в паралел, опитвах всевъзможни свързвания и така спрямо контролера разбира се ми дава най-добри резултати)
Соларен контролер Epever MPPT 40a и допълнителен дисплей MT50 Epever;
Инвертор 12-220 1500w/3000w пълна синусоида Edeco;
Табло с автоматични предпазители;
Акумулатор 200аh, препоръчвам да заложиш на възможно най-качествени батерии, при възможност най-добре литиево-йонни батерии;
Системата с пряко слънце зарежда с до 35а, всички компоненти са през алиекспрес, но от европейски складове (Чехия, Полша, Германия). Ползвам 50 литров компресорен хладилник, а през летните дни с пряка слънчева светлина си позволявам да ползвам електрическа фурна 1200вата по час на ден без грижи. Никъде не ползвам допълнително електричество. Единственото, което бих променил в моята система при евентуално закупуване на кемпер ще е само с два по-големи солидни соларни панели. Тези китайските работят коректно и всичко е наред, но бих предпочел два големи на къстъм стойки, който мога да насочвам към слънцето. Но с кемпер това не би било необходимо.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети