kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Здравейте,
малките панели са внесени с идеята да се предлагат на собственици на кемпери и каравани с минимална надценка.
Мощността им и размерите са съгласувани с членове на клуба.
Смятам, че съотношението цена/качество е много добро.
Вашите колеги, които са взимали от нас панели, могат да потвърдят, че винаги правим отстъпка за членове на клуба.
От два панела по 50Wp + 8А контролер лесно може да се направи "100 ватов фотоволтаичен куфар". Трябват ви още две панти, две дръжки за шкафчета и малко сръчност.
Аз не съм с немски, но съм много доволен. Пише че прави 5.4А , а цял ден почти правеше 5-5.3А
Така е, качествени са и свършиха много бързо.
Сега с митото (близо 12%), което наложи ЕК ,европейските панели излизат почти на цена като китайските. А се очаква август-септември да сложат още ...примерно 40%. Предпочитаме да изчакаме. Ако се разминат нещата с митото ще вкараме пак по-евтини китайски панели. До тогава ... LUXOR.
Както споменах, когато си купувах панела от Германия /Лайпциг/ - купих си немски панел, произведен в Китай Не че имат някаква разлика в качеството и технологията, но "произхода" оправдава разликата в цената.
Пуснато на: Вто Юли 16, 2013 8:53 pm Заглавие:
ЕВРОПА..... европа... Рай за политици- разни комисийки и мониторингови структори. Ад за данъкопладци и БЪЛГАРИ. България пък е рай за вносители на европейска стока със азиатски произход Ба ли го , кво става - незнам. Аз преди няколко месеца панелите си ги купувах от нета по 150-160 лева - 100 ватови панели(със доставка до БГ) нема и цената на един резервоар гориво - па ги ползваш 10 годинии .... 5,5 ампера ги постигат без проблем. Има хора дето дават за цигари на месец повече пари , но като купуват панели са им скъпи. Говорят за качество и дълголетие на панелите Предлагат им ги на цени дето струват кажи речи колкото един покрив на къща - щото са качествени ЕВРОПЕЙСКИ
Седя си и сам се смея
Регистриран на: 25 Фев 2013 Мнения: 595 Местожителство: Стара Загора
Пуснато на: Вто Юли 16, 2013 9:35 pm Заглавие:
Kmeta написа:
Два броя моля, по 160 лв.
И аз ако може десетина, че ще се раздлям с енергото
А това за китайците работници- сестра ми бачка една година и половина в Нокия в Германия. И не е само тя, доста студенти чужденци се изредиха. А Нокия си е марка! Навсякъде се търси по-евтино, работници, материали. Ние също търсим евтино- е получаваме го.
Само да добавя, че следя темите в тази сфера и помня поне двама колеги с доставени пукнати панели. Когато се прави компромис с качеството за постигане на цена- количеството брак се увеличава. Имам впечатления от две PV центали, едната с малко, но качествени панели, другата с компромисни. Втората имаше около 5% брак преди окончателния пуск.
Иначе и на мен ми е интересно каква точно е компанията, която произвежда панелите. Но ако искаха да се крият щяха да внимат европейци с манти
Имам чуден панел от евроенерджи с контролер,подпрял съм го на холната секция и си го гледам. Кеф ми е .Дадох за това по-малко пари от дето давам за цигари на месец. Сега остава да му намеря приложение някакво ......
Пуснато на: Сря Юли 17, 2013 12:06 am Заглавие:
Владо ,то приложението му е ясно ,въпроса е кога ще го пуснеш в действие
А относно снимките и коментарите за ЛУКСОР,доколкото знам седалището на фирмата и производствени помещение е в Щутгарт.Но ,като всеки голям производител,европейски, а и не само имат изнесено производство и в Китай,региона,нормално за да оцелее марката.Китайците не случайно преди година държаха близо 80 % от пазара на панели в Европа,Америка и искаха международно да им наложат ограничения,плашеха ги със съд,да ама не
Иначе и на мен ми е интересно каква точно е компанията, която произвежда панелите. Но ако искаха да се крият щяха да внимат европейци с манти
През ръцете и очите са ми минали десетки хиляди бройки фотоволтаини панели (от 190Wp до 250Wp).
Виждал съм какво ли не - от провиснало като опънат чершаф стъкло, прогорели и незапоени клетки до изцапано със силикон предно стъкло.
И това при автоматизирано производство, защото големите производители на фотоволтаични модули произвеждат над 500MWp на година - модули, които са предвидени за електроцентрали.
Какво да очакваме за малките модули:
- заради по-малките си обеми често се правят ръчно и на "ишлеме" от малки "гаражни" производители;
- заради приложението им, главно за малки автономни системи, в тях често се влагат клетки с по-ниско качество и КПД, клетки, които са счупени при рязането.
Но важен е качествения контрол.
От малките модули имам впечатление от Suntech, CNPV, Seraphim, Luxor - много добро качество - клетки, рамка, сглобка, пакетиране.
Да споделя, че от стотиците бройки продадени Seraphim 90Wp само един пристигна с кутия за кабелите, на която нямаше капак. Обадихме се на производителя и до три дни пристигнаха 5 капака - да си имаме.
С модули на Luxor (245Wp) имаме изградени и три фотоволтаични електроцентрали. В заводите не съм ходил - сигурно имат и в Китай.
Няма как да устоиш на конкуренцията на Китайските фирми. Факт е, че производство на фотоволтаични модули почти не остана в Европа. Факт е, че голяма част от Европейските фирми фалираха или си изнесоха производствата. Факт е, че за да спре това Европейската комисия наложи Антидъмпингово мито за китайските фотоволтаични панели.
А Sony, Panasonic къде се произвеждат - Китай, Индонезия, Малайзия, Индия и къде ли още не?
А контрола какъв е?
Като си купиш Sony си купуваш Sony, независимо от коя фабрика и от коя част на света е.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 1 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети