kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Редактирано от администратор
Темата е за обсъждане на акумулатори и се получи след отделяне на мненията, които не бяха точно за акумулатори Банер в темата на Любо Тодоров.
MITKO70 написа:
Ех,Любо акумулатори продаваш ,а не знаеш какво е AGM технологията,VRLA все модерни технологии при акумулаторите
Другата седмица ще ти звънна за 2 бр.,100амп.ч.
На въпроса на Тони,не са AGM,това са киселинни тягови акумулатори,най-често тях ги използваме,добри като цена -качество.Като гледам цените това е ENERGI BULL серията на Банер.
Серията RUNNING BULL на Банер е гелов,AGM технология но там цената е друга
Малко инфо от нета:
"AGM (Аbsorbed Glass Mat battery) - абсорбираща батерия от стъклена вата - от боро-силикатно стъклено влакно - действа като сепаратор между електродите и абсорбира свободния електролит, действайки като гъба. Нейната цел е да помогне за повторното съединение на водорода и кислорода, отделени при процеса на зареждане.Ватата от стъклено влакно абсорбира и обездвижва киселината в нея, съхранявайки я като течност.Така киселината по-лесно достига до плочите, което позволява по-високи скорости на заряд/разряд. AGM имат много нисък саморазряд - от 1 - 3% на месец. Конструкцията им е много здрава и може да издържа на удари/вибрации, а теч при спукване на клетка е изключен. Дълъг живот (10-12 години)."
"GEL Cell (gel battery) - представляват клапанно регулирани оловно-киселини акумулаторни батерии с гелов електролит(VRLA). Използват за активна маса на положителния електрод - оловен двуокис, а на отрицателния – чисто олово. При разряд активната маса се превръща в оловен сулфат. При заряд се наблюдава обратният процеc. Те са необслужваеми. Xарактерно за тях е, че отделеният кислород на положителните електроди и водород на отрицателните електроди влизат в реакция. Резултатът е образуване на вода. Наличието на клапан предотвратява увеличаване на налягането над определената стойност, като също така възпрепятства навлизането на кислород, който разрушава отрицателните електроди. Kлапанът се отваря автоматично при достигане на 100 - 200 mbar в херметизирания корпус. Технологията дава възможност за получаване на много висок коефициент на мощност. Използването им във вертикално положение не е задължително. Електролитът, под формата на гел, фактически не се изпарява. Това е и причината те да се използват широко в непрекъсваеми токозахранващи системи. Изискват постоянна температура (около +25 °С) и стабилно напрежение на заряд."
Цените са добри Митко, но попитах, защото ще взимам специално AGM, който да съхранявам вътре в караванната част, сам разбираш че при киселинните това е невъзможно и опасно.
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 7:03 pm Заглавие:
Тони&Руми написа:
Цените са добри Митко, но попитах, защото ще взимам специално AGM, който да съхранявам вътре в караванната част, сам разбираш че при киселинните това е невъзможно и опасно.
Не е невъзможно и толкова опасно,имат си отдушник и се извежда под караваната. Правили сме доста такива,но е вярно ,че е по-добре ако е необслужваем и човек може да си го позволи.
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 8:34 pm Заглавие:
http://alkomstore.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/2/%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/6776/banner-energy-bull-230-ahТова е най обикновенна тягова батерия на банер . Киселинна . Аз ползвам точно тази. Тя няма дори тръбичка на която да се монтира маркуче за отвеждане на изпаренията Но за това пък е препоръчана от Банер за употреба във кемпери и каравани Колко е опасна тази батерия и колко е опасно използването и във караванната част ,също не знам Но . специалистите на Банер казват , че е подходяща за караваната ми Излезе ми евтино - на промоция беше, прибрах и ДДС-то . Под 500 лв ми легна опасната батерия Ако на някой му се дават кинти за гелови това е друга тема.... Но киселинните акумулатори не смятам, че са опасни. Ако имаш тръбичка за отвеждане на гозовете използвай я, ако нямаш значи не ти трябва Тази батерия е ,,деянджийка" ползвам я без жалост , вечер светя като коледно дърво +много странични консуматори + фризер на 220в
Пуснато на: Чет Окт 31, 2013 4:11 pm Заглавие:
Аз ползвам Monbat monolit power 120ah полутягов на него има лодки и каравани и го скъсвам и нямям никакви оплаквания. Последното ми ходене в караваната бях включил 20мин. вентилацията за отоплението и не падна грам. _________________ KIP KG 50 TDB
Аз ползвам Monbat monolit power 120ah полутягов на него има лодки и каравани и го скъсвам и нямям никакви оплаквания. Последното ми ходене в караваната бях включил 20мин. вентилацията за отоплението и не падна грам.
То зимно време вентилацията на отоплението работи денонощно, та май не е много критерий за качеството на акумулатора.
Пуснато на: Чет Окт 31, 2013 6:06 pm Заглавие:
Аз я имам 2години и досега никога не съм го ползвал. Само печката се ползва,а обдухването го пробвах заради акумулатора иначе ще умрем от жега а пък никой мои познат не го ползва, а бъди сигурен ,че няма акумулатор, който да издържи 24h. _________________ KIP KG 50 TDB
Зимно време като сме на ски дуналката на трумата не се спира, работи на мин., но постоянно.на 3-тия ден се налага да се припалва. Акумулатора е 100ач. Solara.
Зимно време като сме на ски дуналката на трумата не се спира, работи на мин., но постоянно.на 3-тия ден се налага да се припалва. Акумулатора е 100ач. Solara.
Калояне, има и генератори за тази цел - доста по-евтин вариант от припалване на двигателя, когато не ти достига тока от панела.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 19, 20, 21Следваща
Страница 1 от 21
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети