kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Съб Яну 24, 2015 3:37 pm Заглавие: До Сен Тропе - романтика, моторни страсти и природни красоти
Здравейте приятели .
Най - после ми остана време да споделя с вас миналогодишното ни пътуване. Всъщност доста се колебаех,защото и тази година пътувахме без кемпер или каравана,но на принципа „....и ние сме дали нещо на света....”, се захващам с реденето на букви.
Решихме да започнем нашето пътуване в последния учебен ден- оказа се петък 13 юни. Въпреки това, ние този ден го чакахме с огромно нетърпение. К во толкова някакъв петък и то 13 - ти, а и трябваше да стигнем само до София. Верни на себе си отново сме четири екипажа и отново на палатки, но този път сме 16 човека, абе купон....
Запалихме по една свещичка в църквата и потеглихме почти забравили за петък 13 -ти.
Излизайки от Разград (само на 35 км), едната кола отказа да работи на газ. Само толкова ли?
В три от колите сме трима пожарникари, които поработват и като автомеханици. Присмивайки се отстраняваме проблемния газов клапан и продължаваме напред към центъра на просветата. До София всичко мина ОК. Беше още рано и решаваме да се отбием в Декатлон –Витоша. Купихме к вот купихме и тръгнахме към града. Още на Бизнеспарк Младост на същата кола и гръмна водния радиатор. Да, гръмна, а беше чисто нов!
Сега вече го закършихме!
Да, ама не! Повече от половината сме с шопска кръв (знаете за камъка и шопската глава), така че шанса да се откажем беше равен на нула. Благодарение на приятели и на няколко вълшебни думички (сещате се), се сдобихме с нов радиатор, който подменихме.
Излишно е да казвам , че вече на нищо не се присмивахме.
В ранната утрин на следващия ден се отправихме към Калотина.
Последваха познатите и отегчителни 800 км. до къмпинг „Плитвице” край Загреб.
Настанихме се в къмпинга, хапнахме, пийнахме и се отдадохме на почивка.
На следващия ден потеглихме към Венеция - нашата първа набелязана цел.
Беше излишно да плащаме винетки за Словения. Затова избрахме следния маршрут:
Загреб-Риека-Рупа- и по Е61 до покрайнините на Триест. Явно доста хора спестяваха от излишни разходи, защото пътя беше доволно натоварен. Въпреки това го препоръчвам, защото е много живописен.
Лагера ни в Загреб
Докато някой събираха багаж....
други играеха на топка
В ранния следобед пристигнахме в къмпинг „Риалто”.
Оказа се, че е пълен. Отправихме се към съседния „Венеция”, където заехме едни от последните места.
Разпънахме „домовете”, освежихме се, купихме си билети за градския транспорт от рецепцията и хайде към Венеция.
Взехме корабче(vaporetto) номер 1 до площад Сан Марко. Номер 1 и 82 плават по цялата дължина на Канале Гранде и са чудесен начин да разгледаш Венеция от водата.
Идеята бе да се върнем пеш до площад „Рома”, където е и спирката на автобусите (своеобразна автогара).
Вечерната разходка бе много хубава.От повечето заведения звучеше романтична „жива” музика, разхождаха се доста влюбени двойки и навсякъде лъхаше на ......комерсиализъм.
Е, то и как да е иначе?
Венеция.....
Хареса ми!
Да понахраним и ние гълъбите
Малката ни щерка реши да се слее с атмосферата
Сутринта поехме към покрайнините на Модена.
Убеден съм, че знаете, но се чувствам длъжен да кажа, района на Модена се счита за моторното сърце на Европа. Тук са централите и заводите на две автомобилни икони: Ламборгини и Ферари.
Нямам много думи, бях в „Мека”-та на автомобилизма.
Малко самохвално, но вече съм бил в музеите на най-великите за мен автомобилни марки: Порше, Мерцедес, БМВ, Ламборгини, Ферари и Трабант (ако не знаете Траби е наследник на Аутоюнион).
Първата ни спирка бе в селцето Sant'agata
Първия модел на Ламбо
Там бе спирка номер две
Вечерта посрещнахме в къмпинг „Le Fonti”. Интересен къмпинг с терасирани терени на 1000 метра надморска височина. Като опъвах палатката беше 12 градуса и дъжда, който ни съпровождаше през целия ден точно беше спрял.
Пуснато на: Съб Яну 24, 2015 4:52 pm Заглавие:
Следващата цел бе Ница.Да бъдем точни - района между Ница и Кан. Пътят беше много интересен. Редуваха се тунел, виадукт, тунел,......,тунел......племенника горкия ги брои тунелите до 160, а бяха доста повече. Достигнахме Империя и слязохме от магистралата.
Пътят ни продължи през Сан Ремо, Вентимиля, Ментон, Монако и пресичайки Ница достигнахме къмпинг „Le Colombier”. Не ви съветвам да правите това упражнение с кемпер или каравана. На много места има поставени забранителни знаци за кемпери и каравани, но въпреки това не липсваха ентусиасти. Пътят е адски натоварен и скоростта на придвижване е много ниска. Мотористите и велосипедистите са практически на всякъде. Иначе е красиво! Атмосферата е някак различна, „средиземноморска”, както казват някои. Промъквайки се между стари и нови сгради с интересна архитектура си дадох сметка, че не бих живял в този „мравуняк”. Като турист обаче ще се върна някой ден.
„Le Colombier” - прекрасен, неголям и с всички удобства къмпинг, подходящ за отправна точка, както към Монако така и към Сен Тропе.Тук останахме за четири нощувки.
На 18.06.2014 г., „атакувахме” Монако.
Паркирането в държавата джудже е трудно, затова се насочихме направо към паркинга под Океанографския музей. Паркирахме на минус 6-то ниво и се отправихме към музея.
в аквариума неможахме да направим хубави снимки,навярно заради светлината
колегите от Монако
тунела,част от трасето за Grand Prix
тук посрещаха Саркози
завоя "автобусна спирка",емблематичен за състезанието
дефибр......,абе онова дето го няма в нашите линейки
Пуснато на: Съб Яну 24, 2015 5:23 pm Заглавие:
Доволни, че сме се „отъркали” в живота на богатите, отредихме следващия ден за плаж и разходка в Ница. Нямах особени очаквания. Ница - просто един голям град във Франция. Е, не бях прав да мисля така. Много ми хареса. Сега си мисля, че точно липсата на предварителни очаквания е причината да съм толкова очарован.
малко трудно да заровиш хлапето в "пясъка" но.....
но с брат ми не се отказваме лесно
Гарибалди
Както се разхождаме дочухме здрав саунд.Нямаше колебание,а по звука ииии ето ни на-имало рок фест бе
Забиваха здраво.Вече съм им фен в сурат-тефтера.
Разходката ни продължи по крайбрежния булевард с палмите-Променад.
Скъпи приятели,вечерта беше невероятна,романтична и ....
Пуснато на: Съб Яну 24, 2015 9:34 pm Заглавие:
„Полицая от Сен Тропе” - да, това бе другата точка от плана.
След отбиването от магистралата, пътуването към градчето е доста тягаво и мудно.
Паркирахме на огромния паркинг на пристанището. В близост се намира сградата на жандармерията от страхотната поредица на Луи дьо Фюнес.
велосипед Талбот - не бях и чувал
Сградата на действащата жандармерия
крайбрежният булевард където са манифестациите от филма
този приятел беше с два чифта обувки и няколко празни бутилки вино край него
Сен Тропе не изисква кой знае колко време за разглеждане.Тръгнахме си и още на излизане се натъкнахме на място, удобно за плажуване. След кратък плаж поехме към Кан. Спряхме на подземния паркинг на фестивалния комплекс и се отправихме за задължителната снимка на червения килим. Още с излизането от паркинга видях, че зад комплекса има чудесен плаж. С пясък, а не с камъни. Можело е да си поплажуваме там, а не край Сен Тропе.
След няколко снимки и кратка разходка се прибрахме в къмпинга.
част от тайфата
На сутринта направих няколко снимки от къмпинга за спомен
Още една екстра на къмпинга-понеже терена е много каменист,от рецепцията ти дават кофа с стоманени пирони и чук.Оригиналните,телени колчета на палатката тук не важат
събрахме лагера...
взехме си довиждане с кварталният хлебар и....
пришпорихме "конете"
под 45 паралел
..... поехме към езерото Гарда.
Естествено, че целта бе Сирмионе.
Спираме уверено пред къмпинг „Сан Франциско” и на момента бяхме попарени. Места няма, а този къмпинг е огромен. Изнесохме се бързо към другия набелязан къмпинг „Сирмионе”. Тук се настанихме. Оправихме пъргаво бивака и хайде към градчето.
къщата където е живяла Мария Калас
Ех, Сирмионе!Прекрасно място на брега на езерото Гарда,изпълнено с особен чар и дух. За част от атмосверата допринасяха и немалкото немски футболни фенове.Вечерта имаше мач на Германия от течащия Мондиал.
Да а а.. хората се забавляваха, а ние бяхме с малко смесени чувства - на следващия ден напускахме Италия. Земя на противоречия. Красива, динамична, шумна, не много подредена, пълна с история и чудни природни красоти.Това накратко е за мен Италия.
Като казах че напускаме Италия малко избързах. Следващата наша точка от плана бяхя Плитвичките езера, а пътя ни естествено минава през Верона.
Ромео, Жулиета, пица и много конски сили на площада....
тези "римляни"всъщност са от Молдова
Може ли да пропуснем ?
Пица за обяд, сервитьора беше от Хърватска
Споменах ли конски сили ?
А италиански дизайн, а две в едно....
Добре де- колко често човек може да види автомобил PAGANI ? А последният модел HUAYRA ?
Цената на такъв автомобил започва от около 1,3млн.долара ,а годишно се произвеждат по-малко от 20 броя.
Тук имаше десетина
Всъщност провеждаше се едно от многото ралита ,които си организират неприлично богатите (неотдавна подобна проява премина и през България)
Плитвички езера.Като планувах пътуването срещах различни мнения. Едни казваха, че по-скоро е добра реклама. Други че са просто невероятни, дори един приятел ми каза :
- „Ако не си видял Плитвичките езера, значи не си видял нищо”
Брех да му се не види !
Отседнахме в къмпинг „ Турист” в Грабовац за две нощувки.Оставихме си цял ден за разглеждане.
Сега да си кажа и мойто мнение -Да ,красиво е .Достъпно и удобно за разглеждане място.Определено трябва да се види, но чак пък „.....нищо да не съм видял...”.
Лично аз не бих изпадал в крайни определения,но бих посъветвал тези които се колебаят- идете и вижте сами. Гледките си оправдават средствата.
Единия екипаж го спешиха от България и си тръгна след като разгледа езерата.
Ние, останалите, преспахме и „уплашихме” едни 900 км. до София. Всъщност само нашия екипаж и този на Брат ми бяхме до София, другите се прибраха направо в Исперих.
В столицата решихме да отседнем на едно много хубаво, зареждащо.........а бе готино място „ROUTE 80”
На 25.06.2014г. ,след като се наспахме добре посетихме монумента "Знаме на мира" .На децата много им хареса.Ударихме камбаните и изминахме последните километри от нашето пътуване.
Вечерта си бяхме у дома.
Изминали 5010 км., бяхме станали много по-богати.Да, няма грешка. Винаги се чувствам по- богат когато се завърна от път.
Богат на чувства,емоции и впечатления.
Сигурно има хора които ги интересува и финансовото изражение на "упражнението". За четиричленно семейство с кола, палатка и дванадесет нощувки.
Ето:
-Гориво 951 лв.
-Пътни такси и паркинг 398,20 лв.
-Храна 380,40 лв.
-Други(билети за музеи,градски транспорт,корабче в Венеция,сувенири и др.) 595 лв.
-Нощувки 686 лв.
Регистриран на: 08 Юни 2011 Мнения: 1119 Местожителство: Сливен, Стара Река/Сливенско
Пуснато на: Съб Яну 24, 2015 10:25 pm Заглавие:
Отново благодаря за увлекателния пътепис!
П.П.: Мен ме вълнува пътешествието и във финансова гледна точка. Това лято си организирам едно с маалко повече преспивания в загреб, италия, фери към гърция, при леля ми на Закинтос за няколко дни... един вид меден месец
Пуснато на: Пон Яну 26, 2015 11:30 am Заглавие:
Чудесно пътуване,благодарим че го споделихте. Важно е да има желание и смелост за пътуване , няма значение дали си с кемпер или палатка , къмпингите из Европа предлагат благоприятни условия за всички. Вярно е ,че след това преживяване се чувстваш много богат и бързо забравяш че цяла зима си спестявал , за да си доставиш удоволствие за две седмици.Пожелаваме ви още много пътешествия и приятни изживявания.
Благородно ви завиждам на ентусиазма, смелостта и дързостта, характерна за младите и навити хора да тръгнете с малките дечица с палатки и да посетите толкова красиви места. Продължавайте в същият дух, много се изкефих, четейки на един дъх написаното.
Пуснато на: Сря Яну 28, 2015 1:17 am Заглавие:
Страхотен пътепис, чудесно пресъздаден и онагледен!
Благодаря за споделеното и пожелавам още много прекрасни и безаварийни пътувания в бъдеще! _________________ Магия в лилаво
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети