kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Пон Апр 17, 2023 5:45 pm Заглавие: Свободно къмпингуване на Крапец наоколо
Здравейте,след доста четене и гледане на клипове в Ю туб реших да се регистрирам във форума,понеже информацията която открих ми се стори недостатъчна.Сега мога да задам конкретни въпроси на които ще се радвам ако някой отговори.Става въпрос за плажа на Крапец.Понеже ни харесва идеята за диво къмпингуване на морето ,тези дни посетихме въпросния плаж за оглед.Много ни хареса това,че може да спрем караваната почти до плажа.Та,въпросите ми са следните:
1.Лесно ли се намира място лятото(юни,юли,август)?
2.Много ли е ветровито?
3.Водата топла ли е(като влезеш на обяд сгърчваш ли се)?
4.Има ли много комари?
5.Може ли да ни глобят за незаконно къмпингуване?
6.Има ли много шумни компании?
7.Кладенеца за вода действащ ли е(понеже не го проверих)?
8.През кой месец е най-спокойно времето?
С тези въпроси рискувам да ни помислите за сноби,но ние сме най-обикновени хора и просто искам да съм максимално подготвен,защото можем да отделим малко време,което искам да отделим изцяло за почивка.
Забравих нещо важно!За да не ви губя времето евентуално,ако решите да ми давате съвети какво ни е необходимо за диво къмпингуване ви информирам,че имаме всичко необходимо за оцеляване в дивата природа ,били сме на палатка няколко пъти,а с караваната един път на Жребчево.Написах ново мнение,защото не мога да редактирам първото.
Пуснато на: Пон Апр 17, 2023 11:05 pm Заглавие:
Здравейте и добре дошли!
Мисля че не мога да бъда особено полезна с насоки или отговори на въпросите, които ви вълнуват, но реших все пак да споделя моите макар и не много скорошни впечатления от Крапец и околността, пък ако нещо от това ви свърши работа то би било чудесно.
Значи чисто законово, като нормативна уредба още повече когато иде реч за черноморското крайбрежие дивото къмпингуване извън изрично определените за целта места е непозволено/забранено/. Това не означава, че няма хора които да го практикуват. Напротив има много такива, но те за един вид нелегални и всеки на своя отговорност. Мине се немине време и току се появи вест за това кой как бил санкциониран ( написан акт) после какви жалби , дела или глоби следвали.
Доколкото мии е известно позволените места за къмпингуване по нашето черноморие са къмпингите и едни четири зони за бивакуване северно от Варна, където срещу символична такса е позволено къмпингуването в рамките на определените за целта зони - Крапец, Езерец, Шабла и Дуранкулак. Та преди години съвсем в началото когато ги обявиха тези места и ние решихме да идем и да опитаме как е хавата там и .... извода ни беше - НИКОГА ПОВЕЧЕ! Поне за нас това не е нещо което ни допада. Харесвам дивотията и свободата, и хич не бих се определила като капризна или нещо подобно, но ... да идеш и да се боцнеш някак си сред едно меле от хиляди хора сред прахолях и жега и пълчища мухи и комари без елементарната опция да си налееш вода от някъде, а ежедневния боклук да се превръща в люлка на нови цивилицациии ... не е за мен. В целия регион чак до Българево( ако не бъркам името) всички чешми бяха затапени и вода можеше само да се закупи - 10 литра - 10лв . Стигането до зоните става по път, които е от най-лошите чени, а този на Дуранкулал беше направо край една нива по коловозите от тряктора. Независимо от това народ, народ ... кемпери, каравани, палатки и трбва да си виртуоз за да намериш къде изобщо да се сместиш. Доброто настроение обаче на тези които вече са се настанили е на макс. Най-много през три каравани/палатки има нова уредбичка, която дъни с алтернативно парче. Обсниха ни и за т.нар. кладенец - имало вода, но трябвало да е чака да се понасъбере. Трябвало да си носиш нещо с което да можеш да я изтеглиш от герана - разбирай помпа някаква и после не било много добре да се пие, даже хич, а евентиално само за миене - без зъбите. Но повечето хора това не ги притесняваше.
Ние като минахме беше юли. Морето беше поносимо, вятър нямаше, на припека комари не се забелязваха, но освен за оглед за повече нямахме ищах да се задържаме. Аз приемм, че просто не сме уцелили момента. Допускам, че ако човек иде и се намести по отрано някъде в зоната близо до плажа, ако си организира някак снабдяването с вода то би могло да се получат нещата, иначе ми се струва, че е по-добре да си го спести. _________________ Магия в лилаво
Отговарям като човек който е изкарал на Крапец 3 пъти по седмица . На въпроси от 1 до 6 отговора е - зависи. Кладенеца е функциониращ. Аз бих отишъл само юни или септември , иначе ще трябва да учиш румънски Зависи и от мястото - заставаме под заведението и е относително спокойно , само се молиш да не дойдат поклонници на дива чалга и танци до зори Обшинската полиция се активизира когато някой идиот закъса с кемпера на някоя дюна , защото решил , че морето трябва да му е до вратата. Общо взето юли и август не бих стъпал , тогава Крапец е лай..на работа . Иначе е готино ,ама и най готиното място като се напълни със селения ...
Бяхме в Крапец за три дни в края на юни 2020. Ходихме и на плажа. Около къмпинга и след него вече беше започнало да се запълва с кемпери, каравани и палатки. Представям си какво какво ще е през юли и август. Аз лично бих предпочел септември. Нямам представа къде и как се ползва тоалетна, къде и как се изхвърлят касети от тоалетни и се изливат резервоари за мръсна вода. Ето и едно мнение на Ути Бъчваров за лятото на 2021г. https://dobrudjabg.com/novina/uti-bychvarov-potresen-ot-plaja-mejdu-krapec-i-durankulak-diva-svinshtina/71917
На 90% са румънци. Нагли, оставят много боклук. Мъкнат каравани оттам, и ги оставят за цял сезон, като ги дават под наем. Заради тях, и ние страдаме. Иначе за къмпингуването, няма проблем. Стига да е от горната страна на импровизирания път.
Здравейте, благодаря много на всички за отделеното време!Всичко прочетено до тук звучи доста плашещо ,мястото наистина е страхотно,особено сега като е спокойно,което ме наведе на мисълта,че и лятото ще е така,но уви.Лошото е,че явно такива места без контрол и правила болшинството от така наречените къмпингари приемат за терен за изява на простотията си,което ние не одобряваме.В моите представи такива места винаги са били нещо като оазис за спасение от ежедневието,където просто се наслаждаваш на морето и природата без да си притиснат от мизерия и чалга.Откакто имаме караваната ходим на къмпинг Атлиман,жена ми го "откри" мястото е много хубаво(според нас) може да спреш където пожелаеш,колата също е в къмпинга,не се заплаща нищо допълнително(за автомобил,ток или вода)всичко е включено в цената,която е доста поносима.Също така баните и тоалетните са хубави,топла вода(от миналото лято)има в изобилие,има и външни кухни,барбекюта,място за игра на деца.....абе общо взето е страхотно,също така няма шумотевица вечер има си и осветление и интернет(интернета не е критерий .Това всичко сигурно го знаете ама и аз да споделя мнение,с което не ангажирам никой и не правя реклама на къмпинга.Между другото винаги когато отидем има места.Ходили сме три пъти
Атлиман е един малкото читави къмпинги по нашето черноморие. Ако искаш да почиваш на север, настани се в къмпинг Космос, до Дуранкулак. По разкази на приятели, плажа на север от него не е препълнен и през юли и август. Трябвало да се внимава когато излизаш от черния път за паркиране да не затънеш в пясък. Ако тръгнеш да се разхождаш пеша по плажа на север, може да влезеш в Румъния без да разбереш.
Естествено, че с кемпер, автомобил и каквото и да е друго превозно средство няма как да влезеш в Румъния без да разбереш. Писал съм "АКО СЕ РАЗХОЖДАШ ПЕША ПО ПЛАЖА."
Имах предвид , че и пеша не можеш да минеш - или трябва да плуваш , или да летиш . Точно където е границата няма плажна ивица , а горе е храсталак и пътека няма,
https://photo-forum.net/i/2245887
Това за влизането в Румъния е по разкази на приятели и прочетено в книгата на Свилен Енев 100-те плажа на България от Дуранкулак до Резово. Силно се надявам това лято да проверя информацията лично и ако това не е вярно, ти ще бъдеш почерпен а останалите бодобаващо наказани.
Ходихте ли на Крапец? Каква е обстановката там? Хареса ли Ви? На нас и тая година ни се размина почивката на север. Внуците не дават отпуска. _________________ Жоро Георгиев
Нещо не можах да се престраша .Понеже няма да е за основната почивка и мога да отделя само петък,събота и в неделя да си тръгнем ми се струва,че времето няма да ни стигне,все пак имаме доста път от Свищов.Обаче идеята си остава.Надявам се да размисля .
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети