kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Пон Ное 07, 2016 12:48 am Заглавие: Как да създам работна каравана
Здравейте!Нов съм във форума,но ви следя отдавна. В главата ми влезе мухата за каравана 2 в 1.Искам да ми е хем работна , хем когато ми скимне да отидем с голямото ми семейство на къмпинг в България или в чужбина. Започнах да се оглеждам за каравани с идеята да премахна всичко ненужно от нея,но след дълго разглеждане стигнах до извода,че трябва да се ориентирам към бокс ремарке,заради тежестта с която ще го товаря. Гледах доста клипове и снимки за да стигна до този https://www.youtube.com/watch?v=so8rzeO4I3k и тъй като знам,че в Европа едва ли правят подобни неща, реших че аз ще се опитам да го направя( за целта ще сте ми нужни вие,за да ме насочите при кой и къде да отида или какво бих могъл да направя сам).
Какво да гледам? Изискваният ми са следните...Искам шасито/ремаркето да е не по-дълго от 6м и по тясно от 2,4м. Предполагам,че това спада към двуосите шасита.Височината на къмпинг/ремаркето да е около 2 до 2,5м.Да е изработено така,че да пренася тежести около 1,5 до 2т.(често по черни и неравни пътища).Какви материали за изграждането ще са ми нужни,че като реша да го чистя с парочистачката да нямам след това проблеми?Ще се дърпа с джип,понякога и с миниван или бус.Ще изполвам голям наличен генератор,така че тока не ми е най-важен.Вероятно след време ще добавя и слънчев панел,климатик и всичко което ми е необходимо за една приятна ваканция,но всичко с времето си.Баня и/или мокро помещение задължително ще присъстват, като те ме притесняват най-много.Видях във видеото разпределението и на всичките мокрото помещение е най-отпред до теглича,като това ме кара да мисля,че това е най-добрият вариант. Иска ми се да добавя и още нещо,което видях от караваните на Jayco, a именно задната врата да се превръща във веранда https://www.jayco.com/products/toy-haulers/2017-seismic-wave/
След като видях клипа знам,че искам само това,без никакви компромиси,но и знам,че всяко нещо си има цена.Мисля си,че нещо подобно, направено и изработено в България с шаси/ремарке 2 ръка и материали би ми струвало около 10 000лв. Вие как мислите?Възможно ли е начинанието ми?Как да го регистрирам?Като товарно ремарке ще е проблем ли да излизам извън граница с него?
Ще съм благодарен на всякакви отговори,дори и на такива,които сметнат начинанието за глуповато или безмислено. Ако някой може да ми посочи същото или подобно къмпинг ремарке в България или в рамките на Европа ще съм му много благодарен
Пуснато на: Пон Ное 07, 2016 11:47 am Заглавие:
Принципно всичко може да се направи, но лично аз не мисля че описаното от вас е възможно да се вмести в цената която сте посочили.
6-метрово шаси с товар 2 тона освен конструкцията, често по черни и неравни пътища ... това за да се изработи така, че да не се разпадне при първото ползване ще изисква доста солидни и уякчени и основа и конструкция нагоре. Оттам нататък идва едно солидно тегло, по-специфична маневреност и не мисля че бус или ван са подходящ влекач за подобно ремарке. Само ремаркето ще е над 4 тона, което значи че и влекача трябва да е поне толкова.
Ей, за това пък
Цитат:
Какви материали за изграждането ще са ми нужни,че като реша да го чистя с парочистачката да нямам след това проблеми?
Изобщо не ми се мисли какви точно материали биха били удачни, а ако все пак се намерят цената на готовото изделие ще е доста висока. _________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Пон Ное 07, 2016 4:32 pm Заглавие:
Добре дошъл,страхотен проект,но за съжаление мисля ,че 10 000 няма да ти стигнат само за материали ,да не говорим за оборудване(тоалетна ,баня и т.н.т).Не знам с какъв автомобил разполагаш ,но както виждаш на клипа тези ремаркета се теглят от Хамър и Додж Рам ,който са с по 4000 кубика двигатели и нагоре.Успех в начинанието ще следя с интерес проекта ти,дано се развие.
Здравейте Казах, че дължината е до 6 метра,а не 6 точно.Моите очаквания са по към 4 до 4,5м които са ми предостатъчни.Смятам,че трябва да търся нещо с торсионно окачване.Бихте ли ме насочили към марка ремарке или нещо подобно?
Колегата се е справил отлично с кемпера,като може и да открадна идеята със сгъваемата мивка.В момента искам всичко да обмисля , прочета и видя в другите страни кой с какви материали борави.После ще пристъпя в действие.Срокове нямам,идеите неспират
Извинявам се много,но това http://inhabitat.com/de-markies-trailer-lets-campers-sleep-under-the-stars/ прекрасно произведение, коментирано ли е тук?Как ви се струва концепцията?Какви трудности при изработката могат да се срещнат?Някакви притеснения относно структурата?И не на последно място,защо не се правят подобни изпълнения?
Аз лично го смятам за очарователно,не само заради функционалността му,но и за това че се доближава до моята идея за работно ремарке/каравана.
За информация ако не си запознат.
Двуосните ремаркета, над 750кг минават 2 пъти в годината преглед по 50лв и се изисква категория Е .
За да реализираш идеята си най добрия вариант е да вземеш платформа за превоз на автомобили и да и сложиш фургон какъвто си харесаш.
До тук си около 6000лв. все пак не съм на ясно с изискванията, става въпрос за втора употреба. Има най различни варианти фургони, гледай да е изцяло от алуминии, иначе са много тежки.
Аз имам подобна комбинация и знам че можеш да се вместиш без оборудването до 1300кг. Трябва да имаш в пред вид, че цялата композиция трябва да не надхвърля 4200кг.
Благодаря ти dankov Наистина не знаех, че за двуосните се иска кат Е. Знам,че е необходимо ако композицията прехвърли 4200кг,но смятах че и моя лимит е под тези килограми.
Вчера изчетох къде какво има изписано за "The awning" и в крайна сметка се оказа не такова "чудо" каквото всички го смятат.Реално това е едно ремарке с размери 4,5х2х2 (точно каквото търся) само че падащият борд за задната врата го няма, а има два от двете страни.Подобна конструкция и размери имат повечето ремаркета за бързо хранене с тази разлика,че се отварят от горната страна.
Към dankov64 двуосните ремаркета Не минават два пъти в годината на преглед,аз имам няколко включително и автоплатформи за два автомобила и общо тегло от 3500кг. , вече повече от 15г. си ги минавам веднъж годишно!!!А категория Е се изисква за всички ремаркета вкл. и каравани над 750 кг. А когато композицията прехвърли 4200кг. се изисква и тахограф на теглещия автомобил,ако той по талон се води товарен / но това за сега само в нормалните държави се спазва/ !!!
Това го имаше разисквано в една друга тема !
Пуснато на: Пон Ное 14, 2016 4:16 pm Заглавие:
turbo1 написа:
А категория Е се изисква за всички ремаркета вкл. и каравани над 750 кг.....
Мисля , че има грешка , категория Е се изисква когато общият състав на композицията надхвърля 4250 кг. Когато е по-малък общият състав на композицията от 4250 кг . може само с Б категория. Закона е променен още 2013 г. месец Февруари .
Пуснато на: Пон Ное 14, 2016 4:25 pm Заглавие:
Понеже питах преди малко в друга тема, а после се зарових и в ЗДвП, ето цитат от закона:
Цитат:
Чл. 150а. (2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., в сила от 19.01.2013 г.) За определяне правоспособността на водачите моторните превозни средства се делят на следните категории, различни от тези по чл. 149, обозначени с латински букви:
6. категория В - моторни превозни средства с допустима максимална маса, която не надвишава 3500 kg, проектирани и конструирани за превоз на не повече от 8 пътници плюс водача; моторните превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, която не надвишава 750 kg; без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства, моторни превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, надвишаваща 750 kg, при условие че допустимата максимална маса на състава не надвишава 4250 kg;
7. категория ВЕ - без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства, състав от пътни превозни средства, с теглещо превозно средство от категория В и ремарке или полуремарке, когато допустимата максимална маса на ремаркето или полуремаркето не надвишава 3500 kg;
Към dankov64 двуосните ремаркета Не минават два пъти в годината на преглед,аз имам няколко включително и автоплатформи за два автомобила и общо тегло от 3500кг. , вече повече от 15г. си ги минавам веднъж годишно!!!А категория Е се изисква за всички ремаркета вкл. и каравани над 750 кг. А когато композицията прехвърли 4200кг. се изисква и тахограф на теглещия автомобил,ако той по талон се води товарен / но това за сега само в нормалните държави се спазва/ !!!
Това го имаше разисквано в една друга тема !
И аз имам авто платформа, води се автомобилно ремарке по талон F2 максимална маса 2000кг и минавам 2пъти в годината. Ходил съм преди 3год. на няколко пункта и всички ми казаха щом е над 750кг. като ремарке на тир- 2пъти в годината.
Сещам се само за една мааалка подробност -моите всички са под 10г!Защото знам че товарно МПС над 10г.минава на 6 месеца ,но до 10г.си е на 1 година !!! Може и за товарните ремаркета да е така !
Иначе сега ги погледнах в талоните на Категория на превозно средство J се водят О2 ,а F2 -3500кг.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети