kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
А как го правя аз...?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 838

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2017 9:54 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Рецептата ме кефи.
Аз бих оставил месотото 4-5 дни в хладилника и не така плътно опаковоно, а в в плик.
Рано или късно всеки открива стрити плодове от хвойна и ги ползва за подправка, пробвай...няма да те разочарова.
И в заключение...запържен лук плънка, не не много.

Дали варене, дали печене във фурна...резултата...олеле-малеле!!!

Но рецептата ме кефи, има страхотен вид и вероятно страхотен вкус.

Днес ще се залавям с реколта №4 за сезона и ще направя снимки.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор


Регистриран на: 29 Сеп 2007
Мнения: 6481
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 28, 2017 10:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Част от новогодишните ми мезелъци са готови. Опита се оказа успешен.

Суджуче - тая година само сушено, иначе направено от майстор месар. Догодина ще го правя аз изцяло:


Панчета - иначе казано сушени свински гърди:


Почти Трапезица - сушен свински врат


Домашните одобриха, даже прекалено, сиреч от един момент нататък прибрах мръвките, че да не свършат предсрочно.
Последва купуване на нови мръвки и подготовка на следваща серия, за да използвам докато времето работи в моя полза.

За тези на които им е интересна рецептата - осолявам парчета месо с дебелина до 4см (половин свински врат, недебели гърди без кост) с 28гр/кг сол и оставям да отлежи в хладилник 2-3 денонощия. Ако отцежда вода периодично я махам, но май месото което купувам е такова, че почти нищо не отцежда. После кайзеровам с черен пипер, червен пипер, кимион и чубрица и овесвам навън да съхне. След 2-3 седмици стана готово ( една идея преди съвсем да е станало на камък)
_________________
Магия в лилаво
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 23 Мар 2008
Мнения: 6895
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 28, 2017 11:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Данаил Делчев написа:
Ако сланинката се шпикова с чесънче преди да я отъркаляш в подправките става....... Rolling Eyes......после с Cheers

Wink Cheers
Домашно приготвените мезета са си истински,тръпка е и самото приготвяне ,а накрая и добрия резултат с чаша вино.... Smile Тези дни ще заложа една доза ,че не остава много време,само сланинка направих за сега.Преди осолявах със суха сол,морска,но след обмяна на опит с колеги от рибарските форуми почнах да осолявам в саламура/200гр.на 1 л.вода/и става точно на вкус като солено.

и телешкото става супер

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 838

МнениеПуснато на: Съб Яну 06, 2018 10:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Публикувам рецептата в снимки и без много приказки:





















След 12 часа изваждаме и остава това:









И накрая:



Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор


Регистриран на: 29 Сеп 2007
Мнения: 6481
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 06, 2018 2:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А колко време обикновено съхне след подправките?
_________________
Магия в лилаво
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
vladostanimirov



Регистриран на: 19 Окт 2008
Мнения: 3802

МнениеПуснато на: Съб Яну 06, 2018 2:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Между солта и чубрицата има още един етап- киснене в бяло вино за 12 часа. Смисълът му е да остане месото червено като изсъхне .

Може и без вино ,но това е признак на бедна регионална кухня, друго си е тъщата ти да е от Карнобат- богат земеделски край.....

На 20-тия ден ние вече го ручаме....

Ако не е зима ,след чубризата се поставя върху вестник в хладилника. Така хем е студено ,хем хладилника дърпа влагата. Става по-бързо от ако е навън. Правили сме това и през август.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 838

МнениеПуснато на: Съб Яну 06, 2018 3:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Времето за съхнене е относително и зависи от влажността на въздуха, температурата на въздуха, движението на въздуха и т.н.
Но през зимата е около 7-8 дни максимум.

Спазвайте точно рецептата и не топете в течности след осоляване.
Идеята е месото да съхне, а не да поема вода.
Със сухото осоляване извличате кръвта и водата от месото, а след това като го натопите в течност, месото пак поема водата.

За червенината на месото служи онова кафявото, не потъмнява.

После във фризера и така цяло лято мааш пръжки с лук...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 838

МнениеПуснато на: Пет Яну 12, 2018 8:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде, заредихме 7-та реколта...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор


Регистриран на: 29 Сеп 2007
Мнения: 6481
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2018 3:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм сколасвала да пиша тук, но иначе дейността по мезетата си върви. Направих още няколко парчета врат,



после малко филенца

Сушено филе, шол

Сушен св.шол

а накрая като за капак се престраших да направя и малко суджуци от-до. За някои неща откривах топлата вода, но като цяло стана работата и вече се сушат. Първо осолих каймата и я оставих покрита с фолио в хладилника за 24 часа. После я омесих с останалите подправки и я напълних в червата. Овесих готовите суджуци на проветриво да съхнат като през 2-3 дни ги валирам за да станат плоски.
Ето малко снимки от приготвянето.
Подправките:
- сол - 20гр/кг,
- черен пипер, кимион - по 5гр/кг,
- захар - по 1 ч.л./кг
- чубрица - около шепа - 80-100гр за 5кг






Каймата - 50/50 телешко и свинско


пълненето:


и готовите суджуци:



_________________
Магия в лилаво
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 838

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2018 4:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

bbravo
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
ilkomuhata
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 05 Май 2010
Мнения: 1991
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2018 5:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

oo-p bbravo ssuper
Трябва и аз един път да се престраша и да пробвам да направя такива благинки
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана Yahoo Messenger
loveforever
Администратор
Администратор


Регистриран на: 29 Сеп 2007
Мнения: 6481
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2018 6:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-трудно от всичко според мен е престрашаването, поне при мен беше така. И понеже зимата няма да трае още много няма и много време за чудене. Като за начало някоя по-дребна мръвка уж колкото за пробата пък после те нещата сами си идват на място.

Най-голямата екстра е това, че човек знае от какво са направени мезетата и по-точно че няма никакви гадни химии и добавки. Лично за мен е много важно, че са ми нормално солени на вкус, което с повечето готови не е така и когато хапна нещо готово после имам проблеми.

Така че не на страха и дръжте се мезенца! Very Happy
_________________
Магия в лилаво
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
Любомир Мечков



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 1255

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2018 7:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Лоша тема...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 05 Ное 2010
Мнения: 2083
Местожителство: БГ- ВЕЛИНГРАД

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2018 9:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Илко, лесно става. Точно с такива мезета/домашни, домашната ракия и вино е супер комбинация. Имаш отворена оферта за проверка на място - при мен Very Happy Някои вече са пробвали, ама ти се мотае. Повод да ми донесеш един друг подарък.
Поздрави! Idea hammer
_________________
M&M - Мими и Милчо
Dethleffs RT 2
http://gabroveca.snimka.bg/automobiles/dethleffs-rt-2.561490.21967565
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
sampo
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 01 Фев 2009
Мнения: 772
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2018 9:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Шефкеее, не машина, фабрика си laughing
То в шоплука като подпукат такива мезелъци с вино зимъска казват: чекайте ме да умрем laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov