kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Съб Дек 09, 2017 10:31 am Заглавие:
loveforever написа:
В подобна ситуация глобите са отделни за всяко нарушение. - за претоварване, за каране без категория, за липса на коректна винетка и санкционират за каквото е нарушено. Процентно тези проверки и хората изтеглили късата клечка са малко но си ги има и всеки сам си носи риска.
Обявата за кемпера вече я няма, а темата с претоварването е важна, затова ще попитам тук :
Мерих кемпера вчера - 3250 кг. Без хора и багаж от типа на дрехи, лаптопи, таблети и храна. А сме до 3500 по талон. Оставащите килограми са ни недостатъчни, та размишлявам какво да направя за Австрия. Някъде четох, че там е най-вероятно да те спрат и да те мерят на пътя.
"С" категория имам. Ако не пътуваме по магистрали нужна ли е винетка за Австрия?
Ако не е нужна винетка за първокласните пътища, ми остава само глоба за претоварване.
P.S. Дани, Жоро, дали не е добре да се създаде отделна тема за тегло на кемперите, претоварване, глоби и рискове? Сега има информация на различни места, при това със заглавия на темите, които не предполагат, че темата третира този проблем.
Пуснато на: Съб Дек 09, 2017 11:38 am Заглавие:
Веднага откликвам на молбата за създаване на темата
Ако успея да изровя това, което съм писала по въпроса, ще го постна и тук. _________________ Магия в лилаво
... познавам лично двама, които са ги спирали и теглили. Единия в Швейцария, другия в Австрия. По думи на потърпевшите крайно неприятен момент. Следва изхвърляне на много неща и глоби стотици евро. Споменвала съм го и преди по друг повод но в Австрия при претоварване над 3500кг за кемпер, който по документи е максимално 3500 се спира от движение, докато не влезеш в нормата и се глобява по три казуса - за претоварването, за каране с винетка до 3,5т( защото за над това тегло се плаща по различен начин и доста повече) и за управление без категория, ако водача в конкретната ситуация има само В-категория.
loveforever написа:
При избор на кемпер, зависи колко спални места трябва да има и какво разпределение, защото най-вече това определя дължината. В повечето случеи 5-6 местните кемпери са към 6,50м, а тези с 4 места до към 5,50 - 5,60. Всичко това е само ориентировъчно и има изключения. Примерно нашия кемпер е 6-местен и е 6,12 м. За качване на ферибот до сега не ни се е случвало да ни мерят, но там , поне на всички на които сме се качвали цената е според дължината. Като ме питат колко е дълъг аз казвам че е 6 метра и толкова го пишат. Иначе като има и колела на багажника отзад стига към 6,60м.
За магистралните такси дължината не оказва влияние. Там евентуално се гледа височината (примерно в Сърбия имаше някакво облекчение за по-ниските, ама никой кемпер не може да е толкоз нисък) и най-вече течлото. Ако е над 3,5т вече е друга категория и всичко е различно.
Винетката на всичко до 3,5т е една и съща, а чисто експлоатационно като разходи за гориво или нещо подобно - разбира се че го има и този момент, но мисля че не е така фрапиращ. Най-вече по-дългите кемпери са по-тежки откъдето идва и по-високия разход, но пък осигуряват повече комфорт заради мястото и екстрите, които имат в повече.
Има и още нещо, което лично за мен е важно. Когато пътуваме в чужбина искам да спираме вътре в градовете за да ни е максимално удобно за обикаляне. Е именно в този момент за нас дължината се оказва много важна защото буквално на сантиметри от пред и отзад сме успявали да се пъхнем в места определени за лека кола. Само педя по-дълги да бяхме това нямаше да може да стане.
loveforever написа:
Заинтересувах се по въпроса, защото до сега сме минавали между капките, но хич няма да ми е приятно да тръгнем из Европа и да се окажем неприятно изненадани я в някоя от страните с такива зони.
Който е чел писаното знае, а за онези дето не са описвам накратко. В Германия, Австрия и Дания има обособени екозони преминаването през които е регламентирано да става само на МПС-та имащи съответния стикер, като нарушителите се глобяват и това важи както за местни така и за чужди МПС-та. Към тези зони периодически се добавят и нови места. Еко стикер човек може да си закупи и у нас от представителите на Технотест или Декра, като стикера се издава на база на първата регистрация на автомобила:
За дизелови МПС
1 до 01 ян.1997 - не се издава стикер
2 От 01 ян.1997 до 31 дек. 2000 - Червен
3 От 01 ян.2001 до 31 дек. 2005 - Жълт
4 след 01 ян.2006 - Зелен
За бензинови МПС
1 до 01 ян.1993 - Без
4 След 01 ян.1993 - Зелен
Стикерите се издават с вписан номер на МПС-то и са безсрочни като валидност, но ако автомобила се пререгистрира трябва да се закупи стикера отново издаден на новия номер.
Към моменента валидно е следното:
- Германия- Важи за всички категории МПС-та - 30лв
- Австрия -Kъм 1.04.2016 екостикери се изискват за категории М1 и N1 над 3,5т. Категории М1 и N1 до 3,5т. могат да се движат и без стикери - 91лв ( Има очаквана промяна, която е трябвало да влезе в сила от началото на 2017г, но до момента не е влязла в сила)
- Дания - Екостикери се изискват само за МПС-та категория N с тегло над 3,5т - 91,20лв
По-подробна информация може да се потърси от служителя на технотест Димитър Мицов 0888523373
Пуснато на: Нед Дек 10, 2017 5:38 pm Заглавие:
loveforever написа:
Веднага откликвам на молбата за създаване на темата
Ако успея да изровя това, което съм писала по въпроса, ще го постна и тук.
Благодаря за експедитивната реакция, Дани!
Днес получих информация то човек, живеещ в Австрия - имало допустимо претоварване, в размер на 9% от полезния товар. Обръщам внимание, че иде реч за полезния товар, не за целия кемпер.
Това е нещо, което е казано от човек, не съм го видял като закон или разпоредба!!!
Пуснато на: Нед Дек 10, 2017 7:08 pm Заглавие:
Чувала съм че има допустимо претоварване от 10% у нас, но не все мислех че е от общата маса.
Ей сега гледах талона:
- Обща допустима маса F1 =3400kg
- Маса на превизното средство G = 2250kg
От тук изчислявам полезния товар като 3400-2250=1150кг на което 9% са 103,5кг. Не че много ни помагат, но е някаква частична утеха. _________________ Магия в лилаво
Аз знам че за Германия позволеното претоварване е 10% от общото тегло ,а за Австрия е само 2% !Преди 2 г. ме глобиха именно в Австрия за 650кг 1600 евро , е не става въпрос за кемпер ,а за товарен автомобил ,но не мисля че е различно!
Пуснато на: Нед Дек 10, 2017 9:21 pm Заглавие:
loveforever написа:
...
Ей сега гледах талона:
От тук изчислявам полезния товар като 3400-2250=1150кг на което 9% са 103,5кг. Не че много ни помагат, но е някаква частична утеха.
Браво, обикновенно разликата е около 500-700 кг, като в масата на превозното средство влиза пълен резервоар гориво и водач 75 кг.
Пуснато на: Нед Дек 10, 2017 10:33 pm Заглавие:
plaskom написа:
Браво, обикновенно разликата е около 500-700 кг, като в масата на превозното средство влиза пълен резервоар гориво и водач 75 кг.
Хич не е браво. Това са цифрите по документи. Реално като ни теглят кемпера, когато минаваме на преглед без хора, личен багаж и вода излиза 3150кг. От там нагоре имаме минимум ( за уикенд ползване):
- хора 250кг
- вода 100кг
- дрехи и личен багаж - 4 х 10=40кг
- храна - 20кг
което общо е 410кг демемек на първо четене сме претоварени с едни 160кг.
Ако решим да качваме велосипеди ски през зимата или повече храна и вода работата яко е отишла у ряката.
Преди Норвегия мислех да се качим на кантар ей така за статистиката, но не посмях. Викам ай да не дърпам дявола за опашката. Като знам какво сме носили и кое колко тежи трябва да сме били около 3800кг. _________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Нед Дек 10, 2017 10:51 pm Заглавие:
Ето един линк от който всеки може да провери какви за изискванията към момента в избрана държава( държавата се избира от падащото меню по-долу):
http://www.mfa.bg/120/patuvamza
Чувала съм че има допустимо претоварване от 10% у нас, но не все мислех че е от общата маса.
Ей сега гледах талона:
От тук изчислявам полезния товар като 3400-2250=1150кг на което 9% са 103,5кг. Не че много ни помагат, но е някаква частична утеха.
И аз сега гледах талона:
- Обща допустима маса F1 =3500kg
- Маса на превизното средство G = 3333kg
От тук изчислявам полезния товар като 3500-3333=167кг
Има F3 = 5 500кг но дори неясната формулировка на обяснението на френски "F3 : Masse en charge maximale admissible de l'ensemble en service dans l'Etat membre d'immatriculation" която позволява "тълкуване", може да послужи само с категория "С"
Това е подигравка с клиентите от страна на производителя
Ще се минава през Чехия и Словакия, вместо Австрия Германия няма как да заобиколя
Петърчо, на мен ми е ясно какво трябва да е, но не напразно цитирам буквално написаното в талона ми, където това изобщо не е ясно!
Ако имах категория "С" никой и никъде не би могъл да ме глоби, заради тъпото обяснение на F3 в талона. Да си оправят талоните. В предишните си пишеше ясно, но новите, са "подобрени" от кретени
Впрочем, ТЕ (властите) винаги имат право, независимо от текстовете
Ей сега гледах талона:
И аз сега гледах талона:
- Обща допустима маса F1 =3500kg
- Маса на превизното средство G = 3333kg
От тук изчислявам полезния товар като 3500-3333=167кг
Има F3 = 5 500кг но дори неясната формулировка на обяснението на френски "F3 : Masse en charge maximale admissible de l'ensemble en service dans l'Etat membre d'immatriculation" която позволява "тълкуване", може да послужи само с категория "С"
Това е подигравка с клиентите от страна на производителя
Ще се минава през Чехия и Словакия, вместо Австрия Германия няма как да заобиколя
Предполагам, че ако се претеглиш и установиш реалното тегло, ще си още по-разочарован...
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети