kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Сря Юни 26, 2019 1:24 am Заглавие: Без бетон, ама и без палатки по плажа !!!
Пиша си мнението тук за да се разгранича от всякакви "зелени" и "free life" инициативи. Придържам се към инициативата на БТВ-"Да изчистим България"
"Къмпингуването не е вариант на евтин туризъм, а стил на живот".
Опазването на националните богадства, не го разбирам, като безразборно къмпингуване. Срам ме е да гледам някои фотоси по нета и отгоре да пише "свободно къмпингуване" Гледаш колата спряна до палатката отгоре на плажа, а да сезала висят прашки и слипове. Отзад нЕкви четири кола завити с мушама и отдолЕ няква дупка за кенеФ. Крайно арогантно е да се поставят под общ знаменател хората практикуващи караванинг, с това на спонтанно бивакуващи групи без предварително да са обурудвани с каквито и да е хигиенни съоръжения и средства. Караванинга в европейски мащаб е силно толериран вид туризъм, точно поради факта, че оборудването на кемпери и каравани, осигурява 100% хигиенни условия при къмпиране. Аз искам например изграждане на поне 20 бр. държавни къмпинга на територията на цялата страна върху общински или държавни терени с отделна бюджетна сметка, която да има прозрачност и да генерира приходите единствено в сферата от която е направен прихода. Същите да бъдат изградени в съответствие с европейските изискания и цените да бъдат съобразени с мин.работна заплата в страната. В никакъв случай мениджмънта да не бъде предоставян в частния сектор, а да се поеме от кметовете на общините, като да се има предвид социалната политика за безработни в общината и те да бъдат ангажирани с поддръжката им. Набраните средства да служат само и единствено за изграждане на държавната верига къмпинги.
„Допреди десетина години заливът Болата бе в списъка на най-красивите заливи с плажове в света. След бурни протести от страна на потребителите на това някога приказно природно място, вече всеки, който иска, паркира колата си направо на плажа. Този плаж никога вече няма да влезе в нито една класация. Иначе казано: когато природата е поставена на пиадестал, жадните за истински туризъм и преживявания хора са склонни да платят всяка цена. Това, разбира се, е въпрос на национална култура, на национално маркетиране. Ако Болата си стоеше девствено място и беше разрешено къмпингуване на високото, там щеше да се пълни с платежоспособни туристи, които да преживяват смайващата красота на залезите и изгревите. Сега е просто мръсно място, задръстено от коли и завинаги вън от уникалните места на земята. Стигате с колата докъдето можете, бодвате си палатката, сателитната чиния, копаете си дупка за нужник – всичко е както ви душа иска. Срещу тази кратко обрисувана картина само за едно кътче в България ще скочат всички, които считат, че техните палатки и тяхното разполагане сред природата е много по-щадящо, екологично, чисто и отговорно. Сигурно е така. Или им се струва, че е така. Можем да чуем.“ _________________ Кеф цена нема
Регистриран на: 25 Юни 2013 Мнения: 616 Местожителство: Пловдив 0899843109
Пуснато на: Сря Юни 26, 2019 8:19 am Заглавие:
Напълно съм съгласна. Това все едно е мое мнение. Искам само да допълня, че няма причина да се ограничаваме само с понятието къмпинг. Всички от практикуващите караванинг знаем, че има и кемперстоп и паркинг с разрешение за паркиране на кемпери. Защо да не си ги търсим и останалите два типа "биваци" /отвратително определение междувпрочем/ от държавата?
Самото понятие "бивак" в закона показва колко нашия законотворец си няма и бегла представа за какво иде реч в този тип туризъм.
Пуснато на: Сря Юни 26, 2019 8:28 am Заглавие:
Едва ли има някой къмпингар и любител на палатките, който да не е виждал горната гледка, който да не е ставал част от горната гледка и на който тя да му харесва. Годините на дива демокрация, лишена от всякакви правила и норми доведоха именно до подобни гледки, но доведоха и до това въобще пред нас да не стои въпроса „дюни или палатки на плажа“, защото просто вече няма дюни, че дори според крупните инвеститори изливащи бетон на сантиметри от брега, такива никога не е имало. На Юг от Резово обаче този бряг продължава със същите природни особености като у нас и там дюните си стоят. Там за тези които никога повече няма да видят пясъчна лилия ще им трудно да ходят по дюните без да стъпчат някоя. Там бетона е забранен и го няма, а палатките са позволени в обособени места зад пясъците. Така беше и при нас преди 30 и повече години. Така никога повече няма да бъде при нас и затова не са виновни хората които са опънали парче плат на пясъка, хората които поради липса на елементарни условия, които би трябвало да ги е създала общината, се опитват да си ги създадат сами. Да, не е красиво, не е и правилно, но как да бъде друго яче след като в държавата тотално липсва национална стратегия по този вид туризъм. Иначе ако от мен зависи аз не бих разрешил да има нищо върху дюните, дори плажни кърпи. Правила обаче трябват, не забрани. И защо на яз. Беглик общината да е направила необходимото и там платки, кемпери и каравани да си съжителстват в една чудесна хармония с природата, а по морето да не може? Интереси, не друго. Заради пари е всичко. Заради много пари. Ето вече и „Шофьорския плаж“ е продаден, вече е УПИ и там скоро ще построят красиви и големи пясъчни дюни с много пясъчни лилии по тях.
Пуснато на: Сря Юни 26, 2019 3:32 pm Заглавие:
Всички мислим в една посока. Не вярвам, че ще има палакаджия, който ще предпочете да си прави дупка в пясъка, ако има поставени химически тоалетни. Тоалетни, които се поддържат, имам предвид, а не такива, в които те е гнус да влезеш. Или пък, че някой с кемпер или каравана ще си изхвърли тоалетната в храстите, ако има изградени специални места за това. Или ще има тонове отпадъци, ако има контейнери, където да ги изхвърлиш и те се извозват редовно. Тогава вече може да се налагат глоби и да се търси отговорност.
И ако толкова скъпо излиза почистването, да се взема някаква такса. Само не знам как ще се вземе такса и от хората, които ходят на свободните плажове само за през деня и които много по-често забравят да си хвърлят боклука, защото утре няма да си опънат хавлията на същото място.
Интересно ми е как е било организирано това, когато плажовете са били осеяни с палатки, нещо, което виждаме сега само на снимка? Може би има хора тук, които знаят.
Регистриран на: 28 Яну 2015 Мнения: 340 Местожителство: с. Световрачене
Пуснато на: Сря Юни 26, 2019 6:54 pm Заглавие:
Минах 300 км по гръцкото краибрежие - хим тоалетна не видях - имаше само забрани и пак забрани. В Хърватия също. Кенефите им са от времето на хунтата - с мраморни мифки и прочие - така се прави. Нашто е авантаджийско и тарикатлъчене.
Минах 300 км по гръцкото краибрежие - хим тоалетна не видях - имаше само забрани и пак забрани. В Хърватия също. Кенефите им са от времето на хунтата - с мраморни мифки и прочие - така се прави. Нашто е авантаджийско и тарикатлъчене.
Знаеш много добре гърците със колко на брой къмпинги разполагат. Колко са у нас, и биха ли събрали всички желаещи за почивка през активния сезон? Категорично не. общините не си мърдат пръста да осигурят места, а гледат да гонят, ввместо да събират едни пари и да си назначат хора на заплата. Кучето лае, кервана си върви. Да не е тази, но другата година ще се излее доста бетон, така мисля. Да поутихнат нещата, тихомълком. Мутрафорната ни държава продължава да се тресе от наглост, безхаберие и корупция. Както каза Любо от един лайф, примерите са десетки!
Пуснато на: Чет Юни 27, 2019 8:33 am Заглавие:
В Гърция ние не сме ходили кой знае колко, защото не сме й големи фенове, но на плажовете там има душове, за тоалетни не си спомням. Отделно видяхме къмпинг на две крачки от плажа за 10 евро. Тук аз такъв къмпинг не знам. Дори и в най-убитите цената не е под 40-50 лв.
На плажа, който е след Венеция миналата година спряхме на безплатно паркомясто, само пресичаш и си на плажа, а на плажа имаше душове и тоалетна.
Освен това има места, където да си изхвърлиш отпадната вода, без да оставяш в къмпинг. Има и много безплатни такива.
На езерото Гарда пък спряхме на паркинг към едно заведение, срещу 10 евро си разпъваш кемпера, вадиш си каквото искаш, освен това на полянката пред кемпера имаше изградани масички, люлки за децата. Хората си ходеха на пикник там. А отделно пък по целия бряг колко къмпинга имаше, всякаквъв вид, и скъпи и евтини.
Това е нашия скромен опит. Сигурна съм, че тук има много хора, обикаляли много повече от нас и видели какво е положението.
В Гърция съм виждала палатка, голяма, гръцка, разпъната на плажа, ходеха си само до града на работа и вечер се прибираха. Плажът беше малък, в едни лозя, обаче имаше контейнер и всяка сутрин минаваше камион да го почисти. То път нямаше до там, но те си идваха.
Та си мисля, че не е съвсем като навсякъде да е забранено и да не може.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети