kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Пон Фев 03, 2020 6:30 pm Заглавие: Идеен проект за самоделен мини-кемпер
Здравейте,
от години ми се върти в главата идеята за самоделно направен мини-кемпър и не ме оставя на мира От години прехвърлям всички възможни варианти, както и какъв ми е минимумът на необходимо оборудване. Най накрая се хванах да направя един идеен проект с визуализация за да видя реално как би изглеждало това дето ми се върти в главата и да изчистя детайлите като окабеляване и разкрояване на дървеният материал за мебели - всичко това преди още да съм купил бусче.
Регистрирах се в този форум с надеждата че тук ще има хора, минали по този път и ще помагат с опит, идеи и предложения за подобрения.
Но да започна отначало - какво искам да постигна:
- кемперчето трябва да бъде проходимо - задължително 4х4.
- трябва да е малко - не ми се шофира голям автобус, не искам да го таксуват по тол пунктовете като голям автобус.
- да не си личи от километри че това е кемпер.
- като оборудване ми е необходимо само - хладилник, мивка, капандура с вентилатор, легло за двама човека
- буса да не е скъп
При така поставени изисквания имам точно два варианта за бус:
- VW T4 / T5 (товарен или пътнически) - Предимство - има товарни, една идея по просторни вътре.
- Hyundai Starex - за съжаление се намират само пътнически. Предимство - по-добри за offroad, имат бавни скорости
И тук идва първия ми въпрос - колко по-трудно е да се преработи пътнически бус спрямо товарен? Трудно ли е махането на тапицерията отвътре? За преглед в технотест по-добре ли е да си остане същия броя места ако е товарен спрямо намалянето 7+1 към 2+1 или няма никаква разлика? Някакви други проблеми за които не съм се сетил?
И идва време за идейния ми проект, за който съм използвал 3д модел на VW T4 който май е най-добият избор засега.
Поместил съм:
- легло 120х190см което се сгъва до 60х190см
- капандура с вентилатор
- мивка 35х48 см
- заложил съм и кемперски прозорец с комарник, но той не е задължителен.
- стандартен мини компресорен хладилник. Модерните такива клас А+ харчат под 300 Wh на денонощиe, клас A++ падат до около 250 Wh, което не би трябвало да е проблем да го търкаля 150-ватов соларен панел с 900Wh (72Ah) акумулатор.
Понеже беше много трудно да побера някъде такъв голям хладилник реших проблема като шкафовете надвисват над леглото малко, мисля че не е проблем човек да се пъхне отдолу докато спи.
Ето ги и картинките.
Кажете какво мислите и виждате ли някакви проблеми и препъни-камъни?
Пуснато на: Вто Фев 04, 2020 12:58 am Заглавие:
Привет и добре дошли!
Идеята ви за по-малък и незабележим кемпер е близка на доста хора. На пракика обаче много малко от тях наистина се сдобиват с подобна екстра просто защото в днешно време човек доста по-трудно загърбва комфорта и прави компромиси с екстри в тази насока.
Това разбира се не означава, че няма и не се ползват подобни кемпери даже напротив. Дори бих казала, че едни от най-запалените пътешественици, които познавам обикалят с подобно возило - Бат Жоро и Мери.
Аз немога да съм полезна в даването на акъл, но искам да ви пожелая успех в реализацията на проекта и с интерес ще следя развитието на темата. _________________ Магия в лилаво
Здравей,радвам се че има все още колеги като теб.
Относно проекта ти изглежда много добре ,но за да можем да ти даваме някакви насоки относно направата на малък кемпер,би трябвало да поясниш и за какво точно би искал да го ползваш!
До тук относно проекта ти бих ти дал следните съвети.
1.Хладилника би се чувствал в жегите по добре, ако е по ниско долу на пода отколкото толкова високо.
2.Не мисля че с покриването на страничната плъзгаща врата печелиш нещо,тя е най удобна за влизане в "кемпера".
3.Тази двойна седалка която си дал на проекта обърната към кемперската част,така ли ще бъде винаги ? Няма начин да я направиш въртяща се ,а спътника ти да пътува с гръб ,освен всичко друго ще му е най малкото некофортно .
4.Задължително си сложи прозорец с комарник,защото проветрението е много важно .
Имам и още доста неща който бих ти казал ,но по добре по тел или лично че с това писане мие малко.......!
Успех .
@petkovic
Мислил съм да има преносима химическа тоалетна но просто мислех да си седи на пода в някой ъгъл, но да, може би ще е по-добре двойният шкаф до хладилника да стане единичен и в него да може да се прибира тази тоалетна при нужда.
@turbo1
Ами кемпера бих искал да го ползвам основно за не много продължителни къмпингувания в дивото, на места докъдето се стига по лоши черни пътища и в преходни сезони, когато е прекалено студено за палатка - а аз последните години съм малко зиморничав Затова стигнах до решението 4х4 бус с хубава изолация. От време на време (по скоро рядко) и по гръцки къмпинзи. Но не е изключена и някоя разходка из европа със спиране на места забранени за кемпери.
1. относно хладилника - знам че е така но за съжаление не се сещам къде другаде бих могъл да го сложа. По скоро мога да реша проблема с някое малко вентилаторче.
2. нямам намерение да покривам страничната плъзгаща врата, просто така го направих за визуализацията от мързел. Иначе идеята е когато страничната врата се отвори оттам да има външен достъп до мивката и сгъваемият плот.
3. това за двойната седалка не бях се замислял че не е възможно да се направи въртяща ... явно ще се наложи местата да са само 1+1 въртящи.
4. съгласен съм за прозореца, но предполагам че това е възможно само ако взема товарен бус. Ако е пътнически със стъкла не знам може ли това да стане? Може би някое стъкло да се замени с метален панел и върху него да се монтира такъв прозорец?
Иначе нали идеята на форумите точно е комуникацията да остане написна на общодостъпно място за да може и други хора да се възползват от нея, докато комуникацията по телефон и други лични канали се губи някак си ...
На товарен бус е по лесно да постави прозорец защото може да се сложи такъв с размер по избор а на пътнически трябва да е със същия размер като демонтираното стъкло.
Хладилника можеш да го монтираш под мивката и под разтегателния плот, като се отваря /гледа / напред по посока на движението ,дори има такъв вариант хладилник с плъзгаща врата и кошница за продуктите.
Прозорец, ако е от пътнически и оригинален бус трябва само да му сложиш само комарник ,ако е отваряш се естествено.
Как ще стане двойната седалка да е въртяща се ,незнам,нека колегата обясни!
Но, моето мнение че така наречената "двойна" седалка на Т4 или 5 не е удобна за пътуване на двама човека /личен опит/ и се обезмисля ,по добре да е единична !
Добре дал съм си срок до края на март месец за избор и покупка на бусче и довършване на планирането и до края на април трябва да може да се ползва криво ляво това
Като цяло ми е ясно как ще постъпя с конверсията, само аспека с въртящите седалки не ми е ясен въобще. Само механизма ли им се сменя с въртящ или целите седалки се сменят? Ако се сменят целите откъде да намеря такива въртящи седалки? Нещо сложно с монтажа има ли и изисква ли се някакъв сертификат че са монтирани от правоспособна фирма? Да ме насочите към някоя фирма или сервиз за монтажа на седалките евентуално?
Чиста синусуида, понася 600W за 10 секунди и 1000W за половин секунда, би трябвало да успее да развърти компресора на 70-ватов хладилник .... все пак ако се сещате за по-добър вариант на цена под 400лв може да споделите ...
Пуснато на: Сря Фев 12, 2020 12:41 am Заглавие: направи си сам
Свита част от мнението:
Това разбира се не означава, че няма и не се ползват подобни кемпери даже напротив. Дори бих казала, че едни от най-запалените пътешественици, които познавам обикалят с подобно возило - Бат Жоро и Мери.
Благодаря на г-жа Рибарска !Това е моят проект и изпълнение на базата на Mercedes VITO с който сме изминали 200 000 км по пътищата на Европа и България и Мароко и на срещите с членовете на Кемпер клуба .
За да не пада , тази подпирачка е привързана към бутилка пълна с ракия.
Спалня 2м/1.6м за трима
печка
климатик
гардероб-че
мивка
газов туристически котлон с опция изваждане отвън за цър-пър
хладилниче на газ с туристическа бутилка за 9 дни
Бутилките се пълнят скити в кемпера с изведен накрайник на бронята
много ниши за багаж
5 метанови бутилки за около 400 км
външна баня
тоалетна
писуар , с внука не ползваме мивката
А защо не помислиш за хладилник направо на 12 волта ? Имай в предвид че инвертора също има консумация и тя не е никак малка !
Ами защото без инвертор няма да мина, а чесно казано предпочитам да взема хубав инвертор и евтин хладилник вместо обратното
Иначе не бях забелязал че този инвертор консумира цели 15 вата на празен ход ... явно ще се ориентирам към марката Victron които харчат под 6 вата на празен ход, освен това имат някакъв еко режим в който стоят на standby и периодично на всеки няколко секунди се включват за да проверят дали има товар, и в този режим харчат под 1W ... това звучи чудесно само не знам хладилника колко ще му хареса този еко режим, но предполагам ще разбера ..
https://solarhouse.bg/wp-content/uploads/2014/12/Datasheet-Phoenix-Inverter-VE.Direct-250VA-1200VA-EN.pdf
И още едно въпросче имам, тука чета че едно от изискванията на технотест е да има "готварско оборудване" , което да е "надеждно закрепено към жилищното помещение" ... това по какъв начин трябва да се тълкува това оборудване и задължително ли е да имам котлон, който да е закрепен към нещо?
@Бат Жоро и Мери - много яко а какво е това в задната част на покрива на буса че ми стана интересно, дето има капандура на него? Буса така ли си беше?
Аз пък мисля че е по правилно всичко да ти е на 12В.и да не ти е необходим инвертор! Аз поне съм така !Не знам за какво ти толкова инвертор?И имай в предвид че си харчат инверторите дори и най модерните ,за мен този "харч"си е абсолютно напразно ! Но, ти си решаваш!
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети