kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Чет Юни 11, 2020 10:07 pm Заглавие: Захранване на кемпер от инвертор
Здравейте,
след монтиране на климатик Dometic freshjet 2200 купих инверторен генератор, който да захранва климатика "на диво". Понеже желая при по-дълги пътешествия да използвам климатика, когато нямам възможност да паля генератора или да ползвам външно захранване 220V взех инвертор пълна синусоида 2500W /пикова 5000W/.
Имам два акумулатора AGM Bosh x 95Ah. Климатика работи достатъчно дълго да охлади кемпера без да изтощи акумулаторите. По време на пробите възникна следния казус - при захранване инсталацията на кемпера 220V от инвертора автоматично започват да се зареждат акумулаторите от мрежата. Т.е. става вид перпетуум мобиле
Поръчал съм "УМ" шалтер, който предстои да монтирам. Когато няма външно захранване и включа инвертора да захрани цялата инсталация на 220 от него, но смятам, че ще е необходимо при това положение да прекъсна и зареждането на акумулаторите, което допълнително усложнява инсталацията.
Моля за компетентно мнение какви биха били загубите и минусите ако не прекъсна това зареждане.
Климатика може да се захранва от Мрежа 220В ИЛИ(не едновременно) от инвертор 220В. Това 'ИЛИ' може да се реализира с ключ с две устойчиви положения с по две контактни групи от по 16А ток, също за целта може да се използва обикновен щепсел. _________________ Това, което ни липсва, ни кара да мечтаем!
Не схванах точно схемата, но ако е включен инвертора в 220 в. инсталация на кемпера, то какво става ако включиш реално външен 220 в. Означава, че ще подаваш обратно ток към инвертора. Според мен двете инсталации трябва да се разделят. _________________ 0888851346, trifonavatanas@gmail.com
Има специален електронен модул,който върши всичко това. Когато нямаш външно захранване и пуснеш инвертора по веригата тръгва захранване,като при самото свързване се разделя захранването към хладилника и модула за зареждане на акумулаторите.Когато включите външно захранване,модула премахва тока от инвертора и си тръгва всичко нормално. Цена 350 лв
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети