kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Нед Дек 13, 2020 5:03 pm Заглавие: Северна Германия септември2020
ПЪТЕПИС
Северна Германия и Ханза градове
За четвърти път тръгваме с кемпера. Първо посетихме Копаоник в Сърбия после Карадере и Въча в България.
Тръгнахме събота сутрин за две седмици. Избягвахме платени пътища за да е по интересно. До Ниш на отиване и на връщане обаче ползвахме магистралите. Впрочем навсякъде в Европа може да се пътува безплатно, с изключение на България, и за момента Унгария. Не можахме да спим тук 46.043201,15.591900, както беше по план заради коронакризата, но го препоръчвам. Безплатно е и има всички сервизи безплатно. До една пожарна.
Въобще смятам, че Словения е номер едно в Европа по много показатели.
По пътя за Мюнхен спряхме да си починем в едно градче в Словения, Велене.
Имаше замък От 16 век.
В Мюнхен намерихме безплатен паркинг, оставихме кемпера и спахме две вечери при приятели.
После потеглихме за Кьолн. Град на границата на Римската империя. Оттатък Рейн са били диваците.
Спряхме тук 50.938899,6.922775, 5 евро денонощие, до гробищата, на половин час пеша от центъра, може и да се спи.
Влизаме през портата.
Има останки от канализационни колектори, големи като сегашния в София по Арсеналска.
Най-високата готическа катедрала, англичаните нарочно не са я бомбардирали.
Опитахме и кьолнска бира.
Спахме тук 51.789760,7.748235, но няма вода, примолихме се на госпожата която е на входа на басейна да ни напълни 20 литра в туби от чешмата.
И на сутринта в Ханзащат Бремен.
Паркирахме тук 53.070945,8.806618
А тези знаци не ги разбрах напълно, но май е по-добре да си направя кемпер от бус, че да не се набивам на очи.
Рицарят Роланд, покровител. Май всички градове си слагат по един Роланд за покровител.
Böttcherstraße е стара търговска улица, има едни камбани, които свирят много мелодично и разбира се тълпи от туристи.
И една друга Schnoor не много далече от нея
Вечерта спахме в място, което се ползва за пазара на Петдесетница, през останалото време е безплатен паркинг, беше тихо и безплатно. 53.479684,9.635622 има къде да си изхвърлиш тоалетната има и душ, срещу едно,две евро.
Към 11ч. стигнахме в Хамбург на платен паркинг 18 евро за 24 часа, но си струваше защото беше на пешеходно разстояние до всичко по забележително, и имаше всички сервизи в цената. Намира се до съдебната палата.
Влязохме в една руска подводница близо до рибния пазар.
Направихме си едночасов тур с корабче покрай доковете.
Филхармонията само отвън я видяхме, не ни се буташе в тълпата.
После ядохме хамбургски хамбургери. Много по-добри са от МакДоналдс.
Посетихме морския музей, в Шпайхерщат – един много модерен квартал на мястото на бившите безмитни складове.
Не съм виждал град с по хубави и повече паркове от Хамбург. Кметовете на София трябва да отидат там за един месец и да се поучат.
Има и воден детски футбол, безплатен разбира се.
Кметството.
Следващият Ханзащат е Любек, спряхме тук, безплатно 53.868845, 10.703861 до една хубава градинка.
Вечеря в кемпера.
Тук е измислен марципана - смлени бадеми със захар. Много дълги години е управлявал ханзейската лига. Името му, както и на много топоними на изток от него е славянско. Преди хиляда години там са живели славяни. Забележителни са Холстентор
Кметството.
Шверин, тук е забележителен двореца, може би най красив от всички, които съм виждал.
Тук седи шефа
После преспахме и се разходихме в Нойрупин.
Отидохме и паркирахме безплатно в Берлин тук 52.499528, 13.380556, близо е до центъра, там даже и преспахме.
В Берлин видяхме Райхстага, Световния часовник на Александерплац (от петдесет години не бях ходил там), Тиергартен, Чекпойнт Чарли и се шляхме малко безцелно. Близко до мястото ни за паркиране бяха музеите, посетихме техническия.
Следващото беше Майсен. Спахме за 15 Евро до един басейн, където срещу допълнително заплащане си взехме душ, безплатно заредихме вода и изхвърлихме мръсната.
Там намерихме едно страхотно място за спане, безплатно. Над едни лозя
пешеходно се стига до стария град и замъка на херцога Албрехтсбург.
То е тук 51.176580, 13.475764
В Саксония, през есента препоръчвам сладко вино с около 5% алкохол.
Такова съм пил във Франция и в Чехия, но тук е най-доброто.
На 15 километра е един впечатляващ замък Морицбург, вероятно това е най-разкошната ловна резиденция в света.
Тук след лов си е канел гостите на по чашка.
Спряхме нарочно тук 51.176341,13.677257 за да се разходим пеша до нея.
Ползвал я е Август Силния. Говори се впрочем, че той имал 365 незаконни деца. Сърцето му е в Дрезден в една църква и се говори, че ако мине наблизо хубава жена, то започва отново да тупка.
А другото, което звучи странно за един феодал – той е индустриализирал Саксония.
В Дрезден сме ходили и сега не се отбихме.
Отидохме до Бауцен, градът на горчицата. Bautzner senf
Страхотен град.
Спахме безплатно тук 51.181900, 14.414900 има всички сервизи и безплатна тоалетна.
От хиляда години там има сръбско малцинство и за това надписите са на два езика.
Църквата св.Петър е комбинирана, католици и протестанти (лютерани).
Тук един е паднал от скелето.
На друга църква по време на една война преди 500 години са и махнали покрива и са сложили оръдия. После е станала гробище и до сега.
Това е една от портите.
Там горе е живял портиерът, а в по-късни времена един художник, който рисувал голи жени.
Има една къща hexenhäuschen една от най-старите, защото някакво заклинание я пази от пожари, поне пет е преживяла.
а на това място на площада пред общината са отсичали главите на осъдените.
Има една кръчма на 600 години, Mönchshof
Там хапнахме и пихме червена бира, като едно време монасите. Беше вкусно.
Там в дъното е запазеното сепаре за студентите. Не им е било скучно.
В Словакия хапнахме тук, Кезешпецле с пръжки и малко лук.
В Словения спахме тук 49.751514, 16.465107
безплатен, и тока и водата са безплатни, браво на общината им.
В Сърбия до Суботица починахме до едно езеро.
На път за България спахме на едно езеро на 200км от София до Ниш 43.641189, 21.713361.
Улучихме състезание по риболов.
Много красиво и чисто, но покрай него голяма мръсотия, по-зле от при нас.
Похарчихме 870 лева за гориво 4800 км. 30 лева газ, 600 лева за кръчми и музеи 150 лева за платено спиране, 100 лева пътни такси.
За храна в кемпера не пиша,защото е на цената в България и човек се храни дори и в къщи да си стои.
Изводи:
5000 км са прекалено много за две седмици. За месец е приемливо.
Пуснато на: Нед Дек 13, 2020 11:29 pm Заглавие:
Интересен и много практичен пътепис, с много полезна информация и акценти върху нетрадиционни забележителности. Доста от тях би ми се искало да ги видя и на живо. Ако не ги бяхте споделили сигурно нямаше и да разбера за тях. Имате страхотни попадения!
Допадна ми и напраавения отчет накрая, а и онази част с извода за 5000км - един месец. Това направо си го пожелах при това в две направления. Хем да имаме възможност да пътуваме цял месец накуп хем да го правим лежерно и с наслада
Благодаря за споделеното и пътеписа!
Пожелавам ви още много пътувания, да ги правите с темпо което най ви приляга, да откриете още много прекрасни места и после пак така приятно да ни изненадате!
_________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Пон Дек 14, 2020 8:55 am Заглавие:
И аз благодаря за споделеното северно пътуване и информацията в него. Не ми стана ясно само по коя част на годината сте пътували, че ако е сега след последните ковид-ограничения вие сте направо късметлии. Хем не са ви карантинирали някъде, хем сте видели всичко на спокойствие, без обичайните тълпи от туристи и опашки по границите.
А за тия 14 дни 5000 километра ми се струват доста, но ако са по пътища без магистрали и в страна, като Италия например. Все пак то това са километрите на повечето близки европейски дестинации, на които има достатъчно неща за разглеждане, за които времето никога не е достатъчно. Едва ли има някой на който му се препуска в галоп като тръгне на екскурзия, но какво да правим, като нормалната отпуска е ограничена и вечно недостига.
Всъщност ако тръгна по този маршрут за мен километрите вероятно ще са малко по-малко, че аз от дете мразех марципаните и сега изобщо не искам да видя кой ги е измислил тези бледи подобия на шоколад.
Благодаря още веднъж и желая още много пътувания пък дори и за по-малко дни.
Регистриран на: 03 Май 2016 Мнения: 253 Местожителство: с. Стража до Търговище
Пуснато на: Пон Дек 14, 2020 11:02 am Заглавие: Re: Северна Германия септември2020
Донев написа:
ПЪТЕПИС
Северна Германия и Ханза градове
...
В Словения спахме тук 49.751514, 16.465107
безплатен, и тока и водата са безплатни, браво на общината им.
В Сърбия до Суботица починахме до едно езеро.
...
Изводи:
5000 км са прекалено много за две седмици. За месец е приемливо.
Яяяя... Пътепис за две седмици и 5 000 км на един дъп в един пост!
И аз го прочетох на един дъх и много, много се зарадвах, че го споделяте с нас. Още повече се радвам когато в пътеписите има дадени точки с координати, и отварям картата и пътувам мислено по Вашия маршрут.
Само че тази точка 49.751514, 16.465107, за която сте писали, че е в Словения Гугъл карти я дава в град Свитави в Чехия.
Благодаря за пътепса, местата, които сте посетили са и моя мечта /някои от тях, а за други разбрах от пътеписа Ви/, и пътувах с Вас. Снимките Ви са много добри!
Пуснато на: Пон Дек 14, 2020 2:38 pm Заглавие:
Балгодарим за споделеното и информацията за северна Германия.
От тази част на Европа сме разгледали само Любек и Шеверни, връщайки се от Норвегия през далечната 2015 година, които много ни харесаха. Другата част ни предстои живот и здраве някой ден, така че ще се възползваме от вашето инфото.
Септември месец 2020 година беше чудесен за пътуване с кемпер из Европа. Просто спираш да гледаш новините... и тръгваш, наслаждаваш се на едно спокойно пътуване без талпи, както по границите така и из градчетата. Който е пропуснал този момент може само да съжалява.
Още веднъж благодаря и Ви пожелавам да сте живи и здрави и да осъществите още много пътувания.
Пуснато на: Сря Дек 16, 2020 12:33 pm Заглавие: Северна Германия септември2020
Благодаря на всички за хубавите думи!
Нямам опит с кемпери.
Както и с пътеписи, това ми е първият.
Посетихме и други интересни места, но се боях темата да не стане прекалено тежка.
Относно забележката за нощувката.
Да наистина е в Чехия, но не си водех записки и съм се объркал. Навигацията ни прекара през Полша и Чехия, но много не го забелязахме, защото са в Шенген и нямаше КПП-та.
От 19 септември до 4 октомври бяхме.
Относно Ковид ситуацията не съм писал, защото се надявам много скоро да не е актуално. Положението беше следното. В Германия влязохме през едни селца под Залцбург. Полиция имаше на двайсетина километра когато се качвахме на магистралата за Мюнхен, но не ни спряха тези младежи.
На връщане имахме проблем в Унгария. Накараха ни да си купим винетка и ни качиха на магистралата, където спахме с едни тираджии. И тяхната не е лека.
За трети път се заричам да не минавам през Унгария.
Пуснато на: Сря Дек 16, 2020 1:58 pm Заглавие: Re: Северна Германия септември2020
Донев написа:
Благодаря на всички за хубавите думи!
...Посетихме и други интересни места, но се боях темата да не стане прекалено тежка...
Е, колко да е „тежка“ една тема за пътувания, описана и подкрепена с картинки? Тежкото според мен не е за четящите, а за пишещите. Все пак вашето пътуване не е било за 10 минути, а за две седмици, които пък не могат да се разкажат като виц. Това е моето мнение, на пишещ „тежки“ пътеписи.
Не разбрах кемпер с 2 оси и с габарити H 3; L 7м в категория D1 мотоциклети и автомобили за до 7 човека, включително водача и максимално допустима маса до 3.5 тона и техните ремаркета; ли попада за Унгария?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети